Τι έδειξαν οι συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ

20. 2η ΠΑΝΕΛΛΑΔΙΚΗ ΣΥΣΚΕΨΗ ΣΥΡΙΖΑ, τ.264, 3/4/2009

Απαίτηση το προχώρημα

Περισσότερες από 70 συνελεύσεις τοπικών επιτροπών του ΣΥΡΙΖΑ έχουν πραγματοποιηθεί μέχρι τώρα, ενώ δεκάδες ακόμα έχουν προγραμματιστεί για το επόμενο διάστημα.

Πολλές εκατοντάδες κόσμου συμμετέχουν σε μια πλούσια διαδικασία συζητήσεων για τις προγραμματικές θέσεις, παρά τα περιορισμένα χρονικά περιθώρια που μας χωρίζουν από τη 2η Πανελλαδική Σύσκεψη.

Εκατοντάδες ακόμα άνθρωποι, που δραστηριοποιούνται σε χώρους εργασίας, της εκπαίδευσης, της αγροτικής παραγωγής, των κινημάτων πόλης και του περιβάλλοντος, του γυναικείου κινήματος και των δικαιωμάτων, έχουν συγκροτηθεί σε χωριστές θεματικές επιτροπές, που επεξεργάζονται, εμπλουτίζουν και εξειδικεύουν την εισήγηση της γραμματείας και θα παρουσιάσουν τις εισηγήσεις τους στις 10, 11 και 12 Απρίλη.

Είναι σημαντικό ότι από άκρη σ’ άκρη της χώρας και, ιδιαίτερα στην επαρχία, ο κόσμος της Αριστεράς συμμετέχει δραστήρια στη διαδικασία, διατυπώνει απόψεις, απαιτεί να συνεχιστεί, να σταθεροποιηθεί, να βαθύνει το ενωτικό εγχείρημα της Αριστεράς.

Από τη μέχρι τώρα διαδικασία, από τις τοποθετήσεις όλων όσοι συμμετέχουν, μπορούν να βγουν ορισμένα συμπεράσματα:

  • Είναι ορατή η διάθεση ενός ευρύτατου δυναμικού, που υπερβαίνει κατά πολύ την οργανωμένη επιρροή των συνιστωσών του ΣΥΡΙΖΑ, να συνεχιστεί η προσπάθεια συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ, να εφαρμοστεί η κατεύθυνση για ανάληψη πρωτοβουλιών σε κάθε χώρο παρέμβασης, να εξειδικευτούν οι προγραμματικές θέσεις, ώστε να υποβοηθηθεί η δουλειά κατά περιοχές.
  • Θετικές ήταν οι εκτιμήσεις για τον προσανατολισμό των θέσεων της γραμματείας και κυρίως για τη διαμόρφωση ενός πολιτικού προγράμματος που θα δεσμεύει όλους κι όλες που συμμετέχουν και κυρίως εκπροσωπούν το ΣΥΡΙΖΑ. Δικαιολογημένες ήταν και οι κριτικές που διατυπώθηκαν ότι δεν δόθηκε περισσότερος χρόνος, ώστε η μελέτη και η συζήτηση πάνω στις θέσεις να γίνει με μεγαλύτερη άνεση.
  • Είναι φανερή η αγωνία του κόσμου του ΣΥΡΙΖΑ για τις επώδυνες επιπτώσεις που έχουν συνολικά στο εγχείρημα οι ασάφειες, η αμφίσημη εικόνα και οι διαφοροποιήσεις σε σημαντικά πολιτικά θέματα από ορισμένους εκπροσώπους του ΣΥΡΙΖΑ στην κοινοβουλευτική ομάδα και στα ΜΜΕ. Υπάρχει, ακόμα, μια φανερή αγανάκτηση ενάντια στους εκπροσώπους της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣΥΝ, που αμφισβητούν το ενωτικό εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ και διατυπώνουν δημόσια απόψεις ή τροφοδοτούν τα ΜΜΕ με σχόλια τέτοια, που δίνουν μια αρνητική εικόνα προς τα έξω.
  • Υπήρξε μια μαζική απόρριψη του τρόπου που εκπροσωπείται προς τα έξω ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως στα ΜΜΕ. Πολλοί σημείωσαν ότι οι εκπρόσωποι του ΣΥΡΙΖΑ με τις περισσότερες εμφανίσεις στα ΜΜΕ είναι εκείνοι που με άλλες ευκαιρίες αμφισβητούν δημόσια τη σημασία και τον προσανατολισμό του εγχειρήματος.
  • Πολλοί θύμισαν ότι ορισμένες αποφάσεις της 1ης Συνδιάσκεψης δεν εφαρμόστηκαν και τόνισαν την ανάγκη να υπάρξει δέσμευση αλλά και μια διαδικασία που θα αποτρέψει την επανάληψη τέτοιων φαινομένων στο εξής.

Είναι σημαντικό που ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ δηλώνει διάθεση συμμετοχής και ενίσχυσης του εγχειρήματος και ταυτόχρονα δίκαιο να αναζητά όρους και δεσμεύσεις ώστε η προσπάθεια αυτή να προστατευθεί από τα σημάδια απαξίωσης, που γίνονται φανερά τα τελευταίο διάστημα.