Τι δείχνει η δουλειά της Επιτροπής Ελαιώνα, του Δημήτρη Κλεφτοδήμου

τ.257, 12/12/2008

Αριστερά και περιβάλλον

Μετά την προσωρινή αναστολή εργασιών στο MALL του Βωβού, μπορούν να βγουν ορισμένα συμπεράσματα:

1. Η Επιτροπή Πολιτών για τη Διάσωση του Ελαιώνα έδωσε μια άνιση και -για τους περισσότερους- μάταιη μάχη. Στην αντίληψη αυτών ήταν ότι δεν μπορείς να τα βάλεις με τόσο μεγάλα συμφέροντα. Να λοιπόν που μπορείς να τα βάλεις ακόμη και με τόσα μεγάλα συμφέροντα. Αυτή η προσωρινή νίκη έχει σημασία, έστω και μόνον γιατί έχει σκορπίσει τόση χαρά σε πλατύ κόσμο του κινήματος σε ολόκληρη την Ελλάδα. Σημειώνουμε ότι ακόμη κι αν αυτή η απόφαση ανατραπεί, η Επιτροπή θα συνεχίσει τον αγώνα. Τυχόν ανατροπή δεν θα οφείλεται πουθενά αλλού, παρά μόνον στις αδυναμίες και τις καθυστερήσεις της δουλειάς και στην υποτίμηση του ζητήματος από την πολιτική Αριστερά σε κεντρικό επίπεδο –ελάχιστα πράγματα έχει κάνει για την ανάδειξη αυτού του τεράστιου περιβαλλοντικού και οικονομικού σκανδάλου.

2. Χρειάζεται μεθοδικότητα και σχέδιο για να δοθούν τέτοιες μάχες. Χρειάζεται δουλειά τεκμηρίωσης. Χρειάζεται παρέμβαση σε θεσμικό και δικαστικό επίπεδο. Χρειάζεται οι επιστήμονες, χωρίς τίτλους και την "απόσταση του ειδικού", να μπουν στην υπηρεσία του κινήματος –κι αυτό επιτεύχθηκε στην περίπτωση του Ελαιώνα. Αλλά πάνω απ’ όλα χρειάζεται συστηματική δουλειά μέσα στον κόσμο, στον κόσμο του κινήματος και στον πλατύ κόσμο των γειτονιών. Μέσα από μια τέτοια δουλειά σήμερα υπάρχει μια ευρύτερη συμπαράσταση στην Επιτροπή -12 μεγάλοι κοινωνικοί φορείς συντάσσονται με το αίτημα του κινήματος να μην προχωρήσει το MALL του Βωβού, ανάμεσα τους το Τεχνικό Επιμελητήριο, οι Δικηγορικοί Σύλλογοι Αθήνας και Πειραιά, το ΕΜΠ, η Γεωπονική Σχολή, το Πανεπιστήμιο Αθηνών, η Υπερνομαρχία Αθηνών –Πειραιώς, το ΕΚΑ. Σημαντική αυτή η συμπαράσταση, αλλά πάνω απ’ όλα βρίσκεται η ενεργοποίηση του κόσμου, η οργάνωση του κινήματος.

3. Όλα τα παραπάνω σηματοδοτούν το περιεχόμενο και την κατεύθυνση της Αριστεράς, όταν παρεμβαίνει στα ζητήματα του περιβάλλοντος. Με τις αντιλήψεις και τα εφόδια της Αριστεράς, πήρε σάρκα και οστά το κίνημα για τη Διάσωση του Ελαιώνα. Δεν ξεχώρισε το οικονομικό από το οικολογικό επίπεδο, όπως κάνει συνήθως η "σκέτη" οικολογία. Αντίθετα ανέδειξε τι σημαίνει νεοφιλελεύθερη διαχείριση του δημόσιου χώρου. Ανέδειξε πόσο στενά δεμένη είναι η περιβαλλοντική καταστροφή με τα επιχειρηματικά συμφέροντα. Αυτό το περιεχόμενο είναι το ειδικό περιεχόμενο με το οποίο η Αριστερά μπορεί να εμποτίζει τη δράση για το περιβάλλον. Αυτό φαίνεται σε όλα σχεδόν τα κινήματα πόλης, σε όλες σχεδόν τις κινηματικές δράσεις για το περιβάλλον πανελλαδικά. Και το σημαντικό είναι ότι μόνον από την Αριστερά μπορεί να προέρχεται αυτό το περιεχόμενο. Γιατί η "σκέτη" οικολογία συνήθως προβάλλει επιχειρηματικές λύσεις ως αντίδοτο στα περιβαλλοντικά ζητήματα –λύσεις που συχνά καταστρέφουν το περιβάλλον επειδή δεν διαχωρίζονται από την καπιταλιστική λογική (ανεμογεννήτριες και φαραωνικά αιολικά πάρκα των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων). Η Αριστερά βρίσκεται στην καρδιά των αγώνων για το περιβάλλον, είναι η πρωταγωνιστική δύναμη (πνευματικά και υλικά, με τη σκέψη και με το δυναμικό της) για τη διάσωση του περιβάλλοντος.

Δημήτρης Κλεφτοδήμος