Επεισοδιακό ήταν το ετήσιο συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, που φέτος πραγματοποιήθηκε στις 29 και 30 Απρίλη στη Βαρσοβία. Ενώ η ευρωπαϊκή κεντροδεξιά αερολογούσε μέσα στο εντυπωσιακό “Παλάτι του Πολιτισμού και των Επιστημών” (δώρο του επάρατου Στάλιν στους κατοίκους της κατεστραμμένης από τον πόλεμο πολωνικής πρωτεύουσας…), έξω από αυτό διαδήλωναν οι εργάτες των ναυπηγείων του Γκντανσκ. Πρόκειται για τα τελευταία ναυπηγεία που ακόμη λειτουργούν “νόμιμα” στην Πολωνία, αφού η Κομισιόν επέβαλε βαρύτατα πρόστιμα στην πολωνική κυβέρνηση για τις ενισχύσεις που έδινε στα ναυπηγεία της Γκντίνια και του Στετίν. Τώρα όμως ο Μπαρόζο διέταξε και για το Γντανσκ “πρόγραμμα οικονομικής σωτηρίας” – ένας ακόμα βρυξελλιώτικος ευφημισμός που μεταφράζεται σε χιλιάδες απολύσεις και, τελικά, κλείσιμο.
Βέβαια και ο όρος “διαδήλωναν” αποτελεί ευφημισμό, αφού η ενοχλητική κινητοποίηση κάθε άλλο παρά ανεκτή έγινε. Η αστυνομία επιτέθηκε στους εργάτες με γκλομπ και δακρυγόνα, προκαλώντας δεκάδες τραυματισμούς ανάμεσα στους διαδηλωτές – που έχασαν και τις τελευταίες ψευδαισθήσεις τους για την ΕΕ και για την κυβέρνησή τους. Έτσι, απάντησαν ρίχνοντας στα ΜΑΤ φωτοβολίδες και στήνοντας φλεγόμενα οδοφράγματα, ενώ έκαψαν και ομοίωμα του κεντροδεξιού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ. Ο ίδιος πάντως, απτόητος, στο εσωτερικό του Παλατιού, δήλωνε ότι “θέλουμε οι αγορές να δουλεύουν για το λαό και όχι ο λαός για τις αγορές”. Ένα ωραίο απόφθεγμα, που προφανώς οι “πρωτόγονοι” διαδηλωτές αδυνατούν να κατανοήσουν.
Δεν ήταν όμως ο μόνος που διέπρεψε, μεταξύ σαμπάνιας και… δακρυγόνων, στην αερολογία. Ο Καραμανλής τόνισε ότι “η κοινωνική οικονομία της αγοράς αποτελεί τη μόνη διέξοδο από την κρίση” και ανερυθρίαστα πρόσθεσε ότι “η αγορά αποτελεί το καλύτερο μέσο για την παραγωγή πλούτου”! Ενώ δεν δίστασε να υπεξαιρέσει και τα πράσινα άλογα του ΠΑΣΟΚ, των Πράσινων και λοιπών μεταρρυθμιστών λέγοντας ότι “πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας στην τόνωση της απασχόλησης, δίδοντας ιδιαίτερο βάρος σε τομείς όπως η πράσινη ανάπτυξη”. Τέλος, εντυπωσιακή ήταν και η συνεισφορά του κυρίου Μπαρόζο (διότι δεν έλειψε βέβαια ο Μάρτης από τη Σαρακοστή): “Οι κυβερνήσεις μας θα μπορούσαν να αντιδράσουν γρηγορότερα, να είναι πιο αποτελεσματικές και να αρχίσουν τις αναγκαίες αναδιαρθρώσεις νωρίτερα”, είπε ο αρχικομισάριος, συμβάλλοντας… καθοριστικά στην αναζήτηση διεξόδου από την κρίση.
Ε.Φ.