Νεοταξικός ψυχρός πόλεμος
Βουκουρέστι: Σύνοδος διεύρυνσης του ΝΑΤΟ
Η σύνοδος του ΝΑΤΟ στο Βουκουρέστι συζητείται στη χώρα μας κυρίως λόγω του επιμέρους ζητήματος της ΠΓΔΜ, και όχι λόγω του κεντρικού θέματος της συνόδου αυτής, που είναι η διεύρυνση του ΝΑΤΟ τόσο στα Δυτικά Βαλκάνια (Κροατία, Αλβανία, ΠΓΔΜ) όσο και στον Εύξεινο Πόντο (Ουκρανία, Γεωργία). Πρόκειται για κορυφαίας γεωπολιτικής σημασίας ζητήματα, που (άσχετα με το αν θα οριστικοποιηθούν στο Βουκουρέστι) επηρεάζουν καθοριστικά τους ενδοϊμπεριαλιστικούς συσχετισμούς και ανταγωνισμούς. Αμέσως μετά τη μονομερή ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, οι ΗΠΑ επιχειρούν να εντείνουν την περικύκλωση της Ρωσίας και να ελέγξουν τους δρόμους μεταφοράς ενεργειακών πρώτων υλών. Με δεδομένη την ισχυρή αντίδραση του ρωσικού ιμπεριαλισμού, ο πλανήτης μπαίνει σε μια περίοδο ανάλογη του "ψυχρού πολέμου", που υποτίθεται ότι έληξε με την ανάδυση της Νέας Τάξης Πραγμάτων. Όσο βυθίζεται η αμερικάνικη και η παγκόσμια οικονομία στην κρίση, τόσο πιο επιθετικός γίνεται ο αμερικάνικος ιμπεριαλισμός. Αλλά και τόσο καθαρότερα διαφαίνεται η δυσκολία του να επιβάλλει τις ζωτικές γι’ αυτόν λύσεις. Η έκρηξη των αντιθέσεων είναι το κύριο στοιχείο, και όχι η στοίχιση πίσω από τον αυτοπροβαλλόμενο ως κοσμοκράτορα. Έτσι, η Νέα Τάξη και ο στρατιωτικός της βραχίονας, το ΝΑΤΟ –που έχει αυτοαναγορευθεί σε παγκόσμιο χωροφύλακα- απειλούν ολόκληρο τον πλανήτη. Ο παγκοσμιοποιημένος μονοπωλιακός καπιταλισμός τρώει τις σάρκες του. Ο πόλεμος έρχεται όλο και πιο κοντά σε ολόκληρη την ανθρωπότητα.
Αμερικάνικη θηλιά στη Ρωσία
Με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ ολοκληρώνεται η περικύκλωση της Ρωσίας, καθώς μέχρι τώρα έχουν ενταχθεί οι χώρες της Κεντρικής Ευρώπης (Πολωνία, Τσεχία, Σλοβακία) και των Ανατολικών Βαλκανίων (Βουλγαρία, Ρουμανία). Εκεί ήδη έχουν δημιουργηθεί μεγάλες στρατιωτικές βάσεις, με τη μεγαλύτερη αμερικάνικη βάση στον κόσμο (Bond steel) να βρίσκεται μεταξύ Κοσόβου και ΠΓΔΜ. Παράλληλα προωθείται η λεγόμενη "αντιπυραυλική ασπίδα" (σε πρώτη φάση στην Πολωνία θα εγκατασταθούν οι πύραυλοι και στην Τσεχία τα ραντάρ, όμως ο αρχικός σχεδιασμός μπορεί να διευρυνθεί). Η "αντιπυραυλική ασπίδα" αποτελεί ένα κολοσσιαίο σχέδιο ενάντια στη Ρωσία, η οποία έχει ήδη απαντήσει ότι ετοιμάζει νέα όπλα σε αντίποινα. Η κούρσα των εξοπλισμών βρίσκεται σε πλήρη έξαρση.
Με την ένταξη της Ουκρανίας και της Γεωργίας, ο αποκλεισμός της Ρωσίας από ξηράς και θάλασσας γίνεται πλήρης (εκτός φυσικά από την Κεντρική και Νότια Ασία). Ο Εύξεινος Πόντος γίνεται ΝΑΤΟϊκή θάλασσα. Κι αυτό αποτελεί απάντηση στους σχεδιασμούς των Ρώσων για τους υποθαλάσσιους αγωγούς. Το ίδιο πλέον γίνεται και με την Αδριατική, καθώς η Κροατία εισέρχεται στο ΝΑΤΟ. Το ίδιο συμβαίνει και με τη βαλκανική ενδοχώρα. Η μεταφορά του ρωσικού πετρελαίου και του φυσικού αερίου προϋποθέτει πλέον την έγκριση του ΝΑΤΟ, καθώς όλοι οι δρόμοι μεταφοράς βρίσκονται υπό τον έλεγχό του. Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί θα προωθούν άνετα δικούς τους αγωγούς. Ήδη σχεδιάζεται ο λεγόμενος ΑΜΒΟ (από τα αρχικά Αλβανίας, Μακεδονίας, Βουλγαρίας).
Αμήχανη ΕΕ – οσφυοκαμπτική Ελλάδα
Μην ξεχνάμε τις αμερικάνικες κορώνες ότι η Ευρώπη πρέπει να απεξαρτηθεί από τον ενεργειακό έλεγχο της Ρωσίας. Στην κατεύθυνση αυτή οι Αμερικάνοι, με τη διεύρυνση του ΝΑΤΟ, κάνουν ένα σημαντικό βήμα-άλμα. Και, χωρίς να το διακηρύσσουν, αυτό που στοχεύουν είναι να ελέγχουν οι ίδιοι τον ενεργειακό εφοδιασμό της Ευρώπης. Προς το παρόν ο γαλλογερμανικός άξονας είναι αντίθετος στην ένταξη Ουκρανίας και Γεωργίας, που αναμφίβολα αποτελεί και την πιο σημαντική επιδίωξη των Αμερικάνων. Από κοντά και η Ισπανία, που φοβάται το ντόμινο με τις διαδοχικές αποσχίσεις που τυχόν θα πυροδοτηθούν – καθώς μπορεί να έχει επίπτωση στην ίδια με τη Χώρα των Βάσκων, που διεκδικεί την αυτοδιάθεσή της.
Η Ελλάδα βρίσκεται στην κατεύθυνση της αποδοχής των αμερικάνικων σχεδιασμών και το μόνο που παζαρεύει είναι το αντάλλαγμα με την ονομασία της ΠΓΔΜ. Πρόκειται για άθλια, οσφυοκαμπτική και αμερικανόδουλη στάση και των δύο πτερύγων του δικομματισμού. Ξεπουλάνε τα πάντα στους Αμερικάνους, τους υπηρετούν σε όλες τις στρατηγικές τους ανάγκες (Σούδα, ανεξαρτητοποίηση του Κοσόβου, συμμετοχή σε όλες τις επεμβάσεις, ΝΑΤΟϊκή μπούκα από Θεσσαλονίκη στο Κόσοβο, Air CIA), αφήνουν το λαό ανενημέρωτο για τα εγκληματικά και πολεμοκάπηλα σχέδια των Αμερικάνων. Σαν σύγχρονοι ραγιάδες γλείφουν τους Αμερικάνους μήπως τυχόν και πάρουν κάτι στο "όνομα" για να το εκποιήσουν στην εσωτερική πολιτική, αβαντάροντας τον εθνικισμό.
20% των στρατιωτών σε επεμβάσεις απαιτούν οι ΗΠΑ
Ένα από τα κορυφαία ζητήματα της συνόδου του Βουκουρεστίου είναι η αύξηση της στρατιωτικής συμμετοχής των χωρών μελών του ΝΑΤΟ στις ανά την υφήλιο επεμβάσεις. Οι Αμερικάνοι απαιτούν το τεράστιο ποσοστό του 20% από τις στρατιωτικές δυνάμεις κάθε χώρας να διατίθεται για τους σκοπούς της λυκοσυμμαχίας. Παράλληλα απαιτούν μεγάλη αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών. Ο σχεδιασμός τους έχει μακροπρόθεσμη στόχευση και δείχνει με τι μέσα και μεθόδους επιδιώκουν να κρατήσουν την παγκόσμια ηγεμονία.
Ιδιαίτερη έμφαση δίνουν οι ΝΑΤΟϊκοί στην αύξηση των δυνάμεων τους στο Αφγανιστάν, όπου μετά από 7 χρόνια βρίσκονται σε δεινή θέση απέναντι στους Ταλιμπάν. Η εκεί δύναμη (ISAF) αριθμεί 47.000 στρατιώτες έναντι μόλις 5.000 πριν από τέσσερα χρόνια (ένα μεγάλο μέρος προέρχεται από τα νέα κράτη-μέλη της Ανατ. Ευρώπης). Στο ζήτημα αυτό υπάρχει συνεργασία ΝΑΤΟ με τη Ρωσία, που επιχειρεί έτσι να ισχυροποιήσει τη γεωπολιτική επιρροή της. Οι Αμερικάνοι πιέζουν για ακόμη μεγαλύτερη συμμετοχή από τις ευρωπαϊκές χώρες (και στην Ελλάδα έχει τεθεί σχετικό αίτημα), ενώ οι Ευρωπαίοι διστάζουν, αναλογιζόμενοι τις συνέπειες από τα φέρετρα που επιστρέφουν με τους νεκρούς στρατιώτες.
Δήλωσαν για την αντιπαράθεση ΝΑΤΟ – Ρωσίας
Τζ. Μπους, πρόεδρος των ΗΠΑ
"Πιστεύω ακράδαντα ότι η Ουκρανία και η Γεωργία θα πρέπει να συμμετάσχουν στο Σχέδιο Υποψηφίων Χωρών. Τελεία".
Ντ. Μεντβέντεφ, νεοεκλεγείς πρόεδρος της Ρωσίας
"Κανένα κράτος δεν μπορεί να είναι ευχαριστημένο έχοντας αντιπροσώπους, κοντά στα σύνορά του, ενός στρατιωτικού μπλοκ στο οποίο δεν ανήκει. Αυτό είναι ακόμη πιο δύσκολο να εξηγηθεί, όταν η τεράστια πλειονότητα των πολιτών της Ουκρανίας είναι κατηγορηματικά εναντίον της ένταξης στο ΝΑΤΟ"
Ο Ρώσος πρεσβευτής στο ΝΑΤΟ Ντμίτρι Ραγκόζιν
"Η πλειονότητα των Ουκρανών δεν θέλει να μπει στο ΝΑΤΟ. Η Ανατολή και ο Νότος και πάνω απ’ όλα η Κριμαία είναι σαφώς εναντίον της ένταξης. Στο ΝΑΤΟ θα έμπαινε μόνο η Δυτική Ουκρανία. Η Ανατολική Ουκρανία θα ανεξαρτητοποιούνταν σε αυτή την περίπτωση, ή θα γινόταν ένα ντε φάκτο κράτος, όπως και η Αμπχαζία. Δεν αποκλείω μια διάσπαση της Ουκρανίας… Αν η Γεωργία γινόταν μέλος του ΝΑΤΟ κάτω από την πίεση των ΗΠΑ, αυτό θα ήταν το τέλος της ως κυρίαρχου κράτους, γιατί και οι δύο επαρχίες της, η Αμπχαζία (που έχει τα μισά παράλια της Γεωργίας) και η Νότια Οσετία δεν θα ενταχθούν στη Δυτική Συμμαχία".
Ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ Γιαπ ντε Χοπ Σέφερ
προειδοποιώντας τον Πούτιν: "Ας προσπαθήσουμε να αποφύγουμε οποιαδήποτε ανώφελη ρητορική, όπως "θα βάλουμε στο στόχο τις χώρες Α, Β και Γ". Είναι όχι μόνο ανώφελο, αλλά παραπέμπει σε μια εποχή κατά την οποία υπήρχε ακόμη το Τείχος του Βερολίνου". Για τη συνάντηση του Συμβουλίου Ρωσίας-ΝΑΤΟ, που θα διεξαχθεί στο περιθώριο, δήλωσε: "Η ένταση του ήχου της μουσικής που θα βάλουμε θα εξαρτηθεί σε μεγάλο βαθμό από τον τόνο που θα υιοθετήσει ο πρόεδρος Πούτιν στη διάρκεια του Συμβουλίου. Δεν ξέρω τι τόνος θα είναι αυτός".
Η θέση της ΚΟΕ
Πόλεμος στον πόλεμο των ιμπεριαλιστών – Αλληλεγγύη των λαών
Όχι στη διεύρυνση του ΝΑΤΟ
Να κλείσει τώρα η Σούδα – Έξω οι βάσεις των Αμερικάνων
Να γυρίσουν τώρα πίσω όλοι οι Έλληνες στρατιώτες
Έξω η Ελλάδα από το ΝΑΤΟ – Έξω το ΝΑΤΟ από τα Βαλκάνια
Κανένας στρατός έξω από τα σύνορα της χώρας του
Να διαλυθεί το ΝΑΤΟ
Κάτω η Νέα Τάξη Πραγμάτων
Κείμενα: Γιώργος Τσίπρας