ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΑΠΕΚΤΗΣΕ ΦΙΛΟ… ΤΟΥΣ ΠΡΥΤΑΝΕΙΣ, του Κ.Κωστόπουλου

τ.231, 16/11/2007 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση)

Το Υπουργείο Παιδείας απέκτησε φίλο… τους πρυτάνεις!

του Κώστα Κωστόπουλου

Το μικρό Πανεπιστήμιο της Καλαμάτας επέλεξαν πρυτάνεις και υπουργός Παιδείας για να συμφωνήσουν στην επιτάχυνση της επίθεσης στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση. Και είναι λογικό ότι επέλεξαν μικρό και απομακρυσμένο πανεπιστήμιο, γιατί ήξεραν ότι θα συζητήσουν για το πώς θα ιδιωτικοποιήσουν παραπέρα την τριτοβάθμια εκπαίδευση και ότι θα έβρισκαν μαζικά τους φοιτητές απέναντί τους.

Τι συμφώνησαν στις 3 Νοέμβρη ο νέος υπουργός και οι πρυτάνεις;

1. Να προχωρήσουν αποφασιστικά στην εφαρμογή του νέου νόμου-πλαίσιο. Με ιδιαίτερη επιμονή ενάντια στους «αιώνιους» φοιτητές και με μεγάλη όρεξη για τα τετραετή προγράμματα, που θα καθορίζουν τη χρηματοδότηση κάθε σχολής ή, για να λέμε τα πράγματα με το όνομά τους, θα ανοίξουν την πόρτα στις εταιρίες και στα δίδακτρα.

2. Για τα οικονομικά και τις υποδομές. Παλιότερα η σύνοδος των πρυτάνεων συνήθιζε, έστω για τα μάτια του κόσμου, να ζητάει αύξηση της χρηματοδότησης των πανεπιστημίων. Αυτή τη φορά, όμως, σαν κοινοί έμποροι, εκστασιάστηκαν όταν άκουσαν τον υπουργό να λέει ότι δεν χρειάζεται χρηματοδότηση από τον κρατικό προϋπολογισμό, αλλά να φτιάξουμε υποδομές μέσω των ΣΔΙΤ (Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα). Τι σημαίνει αυτό; Ότι ο κ. Κόκκαλης θα μας φτιάξει εργαστήριο (με χρηματοδότηση 50%), αλλά θα το χρησιμοποιεί όταν θέλει αυτός, θα το νοικιάζει-διαθέτει-εκμεταλλεύεται αυτός για 30 χρόνια, με το αζημίωτο και, βέβαια… αντίο άσυλο!!! Αυτό είναι το Δημόσιο Πανεπιστήμιο που ονειρεύονται οι πρυτάνεις; Ξέφραγο αμπέλι για τις εταιρίες, και τους φοιτητές για πελάτες;

3. Συμφώνησαν, επίσης, να προωθηθούν το νομοσχέδιο για την έρευνα και το νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά. Και εδώ ξεπούλημα και πάρτι για τις εταιρίες (έρευνα) και εμπόρευμα προς πώληση για τους φοιτητές (δίδακτρα στα μεταπτυχιακά).

4. Για κερασάκι άφησαν την εναρμόνιση της Ελλάδας με την ευρωπαϊκή οδηγία για τα ΚΕΣ και τα κολέγια. Όσοι περίμεναν ότι, έστω από συντεχνιασμό, οι πρυτάνεις θα ψέλλιζαν κάτι διαφορετικό, μάλλον θα ξαφνιάστηκαν. Οι πρυτάνεις πλειοδότησαν σε μπουρδολογία περί εγγυήσεων για ποιότητα αυτών των «μαγαζιών», αλλά επί της ουσίας έδωσαν τη συναίνεσή τους για να νομιμοποιηθούν τα ιδιωτικά πανεπιστήμια από το παράθυρο. Έτσι, μια μέρα μετά, ο υπουργός «διέρρευσε» μέσω του κυβερνητικού «ελεύθερου Τύπου» ότι: Μέχρι το Δεκέμβρη θα κατατεθεί προεδρικό διάταγμα που θα ενσωματώνει στο εθνικό δίκαιο την κοινοτική οδηγία για την αναγνώριση των ΚΕΣ!!!

Το Υπουργείο Παιδείας, με αιχμή τη σύνοδο των πρυτάνεων (ένα άτυπο και αυθαίρετο όργανο), οικοδομεί το προφίλ του διαλόγου και της συναίνεσης, για να επιταχύνει την αναδιάρθρωση και ιδιωτικοποίηση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης. Ήδη η ΠΟΣΔΕΠ (το θεσμοθετημένο και εκλεγμένο συνδικαλιστικό όργανο των μελών ΔΕΠ) απαίτησε να κλείσουν τα μαγαζιά της υποβάθμισης της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης και απαιτεί αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης για τη στήριξη του Δημόσιου Πανεπιστημίου!

Είναι σωστό το αίτημα να κλείσουν τα «πανεπιστήμια» αυτά που στεγάζονται σε πολυκατοικίες, που έχουν δίδακτρα, που για πανεπιστημιακούς δασκάλους έχουν… μεταπτυχιακούς φοιτητές, που δεν έχουν συγγράμματα, που παρέχουν άχρηστες πληροφορίες μιας χρήσης! Είναι σωστό σαν αίτημα όχι μόνο για τους φοιτητές και τους σπουδαστές των δημόσιων ΑΕΙ και ΤΕΙ. Είναι σωστό και για τους χιλιάδες σπουδαστές αυτών των εκπαιδευτηρίων που, αφού πρώτα τους έκοψαν από τη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση με τη βάση του 10, έρχονται τώρα και δήθεν κόπτονται για «τα δικαιώματά τους»! Μάλλον για το δικό τους δικαίωμα να τους αρμέγουν με δίδακτρα κόπτονται. Και χρησιμοποιούν την αγωνία αυτών των σπουδαστών για να υποβαθμίσουν συνολικά την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην «ποιότητα» αυτών των εκπαιδευτηρίων!

Και αυτοί θα μας βρουν μπροστά τους!

Το φοιτητικό κίνημα έχει μάθει να ξεπερνάει τους τεχνητούς διαχωρισμούς. Ας μην ελπίζουν Στυλιανίδης, πρυτάνεις και σύνδεσμος ελληνικών κολεγίων ότι θα περάσουν οι διαχωρισμοί που προωθούν στη νεολαία. Ενωμένοι, μαζικά και αποφασιστικά, συνεχίζουμε τον αγώνα για το δικαίωμά μας στη μόρφωση:

• Μαζικός πανεκπαιδευτικός αγώνας για τη στήριξη της δημόσιας εκπαίδευσης, για το 5% για την παιδεία!

• Να κλείσουν ΚΕΣ, ιδιωτικά κολέγια κ.λπ. – Κανένα προεδρικό διάταγμα που να ενσωματώνει την κοινοτική οδηγία 36/2005 στο εθνικό δίκαιο!

• Η εκπαίδευση δεν είναι εμπόρευμα – Είναι δικαίωμα για όλους – Ελεύθερη πρόσβαση στη δημόσια τριτοβάθμια εκπαίδευση!

• Ο νόμος-πλαίσιο δεν θα περάσει! Ενάντια σε ΥΠΕΠΘ – πρυτάνεις, με μαζικούς αγώνες θα καταργηθεί!