ΦΑΚΕΛΟΣ: Αγώνες μέσα στην κρίση

τ.256, 28/11/2008

ΙΤΑΛΙΑ: 8 Νοέμβρη 2008 – Η μέρα των τοπικών κινητοποιήσεων

Ένας σύντομος, μη πλήρης κατάλογος των διαδηλώσεων διαμαρτυρίας του Κύματος, για να πάρετε μια γεύση:

ΠΑΝΤΟΒΑ: 10.000 στους δρόμους. 3000 φοιτητές τριγυρνούν στην πόλη μπλοκάροντας την κυκλοφορία πριν επιστρέψουν στη συνέλευσή τους στο κέντρο της πόλης.

ΜΙΛΑΝΟ: Χιλιάδες στους δρόμους, μπλοκαρίσματα κυκλοφορίας και μια αυθόρμητη διαδήλωση μπροστά στο Χρηματιστήριο.

ΒΕΝΕΤΙΑ: "Αφού σταματούν το μέλλον μας, θα μπλοκάρουμε την πόλη!" 10.000 άνθρωποι μπλοκάρουν την κύρια γέφυρα μεταξύ της στεριάς και της Βενετίας. Νικούν, καθώς προηγούμενα τους είχαν αρνηθεί την επίσημη άδεια να διαδηλώσουν πάνω στη γέφυρα. Ένα μικρόφωνο περνά χέρι-χέρι σ’ όλους κι όλες που έχουν κάτι να πουν, στο πλαίσιο της άρνησης του Κύματος για κάθε είδους "αντιπροσώπευση" και της υποστήριξης του δικαιώματος λόγου όλων για το παρόν και το μέλλον τους. Αργότερα, φοιτητές μπλοκάρουν δρόμους στο ηπειρωτικό τμήμα και το κέντρο της Βενετίας.

ΜΠΟΛΟΝΙΑ: Χιλιάδες μπαίνουν μέσα στον κεντρικό σταθμό κι αντιμετωπίζονται από το αντιτρομοκρατικό σώμα της αστυνομίας. Οι φοιτητές αποφασίζουν να κάνουν μια "επικοινωνιακή συνέλευση" έξω στην πλατεία. Αργότερα, το πλήθος ξαναρχίζει να μπλοκάρει την κυκλοφορία στην περιοχή του πανεπιστήμιου.

ΜΠΑΡΙ: 10.000 άνθρωποι διαδηλώνουν μαζί με μαθητές δημοτικού και δάσκαλους.

ΓΕΝΟΒΑ: 30.000 άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους: Φοιτητές, συνδικαλιστές, δάσκαλοι κ.λπ. Μια μεγάλη πορεία κατευθύνεται στον κεντρικό σταθμό και κάθεται στις γραμμές. Αργότερα, χιλιάδες φοιτητές μπλοκάρουν την κύρια ανισόπεδη γέφυρα της πόλης.

ΠΑΡΜΑ: Δυο διαδηλώσεις προχωρούν στους δρόμους και συγκλίνουν, ενώ πιο πριν η πορεία των φοιτητών είχε μπλοκάρει την κυκλοφορία στο πιο πυκνοκατοικημένο μέρος της πόλης. Καθηγητές και φοιτητές κηδεύουν το "δημόσιο πανεπιστημιακό σύστημα". Αργότερα, τρεις κύριοι δρόμοι μπλοκάρονται, πριν γίνει η συνέλευση στην Πλατεία Garibaldi, σαν μια συνάντηση "για όλο τον κόσμο να οργανώσει την προετοιμασία του για τις επερχόμενες κινητοποιήσεις των επόμενων ημερών".

ΒΙΤΣΕΝΤΣΑ: 4.000 άνθρωποι στην πόλη. Φοιτητές καταλαμβάνουν έναν οδικό κόμβο της πόλης για να κάνουν μια μαζική συνέλευση.

ΤΡΕΝΤΟ: Διαδηλώσεις κι ομιλίες για τις μεταρρυθμίσεις Gelmini και για το Κύμα. Η Σχολή της Κοινωνιολογίας καταλαμβάνεται κι εκεί διεξάγεται ένα πρόγραμμα διαλέξεων, δημόσιων συναντήσεων και δηλώσεων αλληλεγγύης ενάντια στη φασιστική πρόκληση στη Ρώμη.

ΒΕΡΟΝΑ: 50.00 φοιτητές, δάσκαλοι, γονείς κ.ά. μπλοκάρουν ολόκληρο το κέντρο της πόλης.

Κι ο αγώνας συνεχίζεται.

[Απόσπασμα από κείμενο που συντάχθηκε από το "κοινωνικό κέντρο του Λονδίνου 56a Infoshop" στις 20 Νοεμβρίου. Το κείμενο αυτό μεταφράστηκε από το Μωϋσή Μπουντουρίδη και μπορείτε να το βρείτε και στο blog του: Κοινωνικά κινήματα και δίκτυα. Εμείς το βρήκαμε στο ενδιαφέρον blog www.noilacrisinonlapaghiamo-gr.blogspot.com όπου μπορείτε να βρείτε πολλές πληροφορίες και υλικό για το κίνημα στην Ιταλία.]