ΦΑΚΕΛΟΣ: Αγώνες μέσα στην κρίση

τ.256, 28/11/2008

Δεν θα πληρώσουμε εμεις τη νύφη!

Ιαπωνία: Στη χώρα του δύοντος, πλέον, ηλίου υπάρχουν σήμερα περίπου 10 εκατομμύρια εργαζόμενοι με μισθό κατώτερο του ορίου της φτώχειας. Την προηγούμενη εβδομάδα μια "επιτροπή φτωχών εργαζόμενων", όπως αυτοονομάζονται, συγκεντρώθηκε έξω από την πρωθυπουργική κατοικία, σε μια από τις πιο αριστοκρατικές συνοικίες του Τόκιο. Οι διαδηλωτές κατηγορούσαν τον πρωθυπουργό ότι "δημιουργεί φτώχεια", και πρότειναν στους περαστικούς να δουν το πολυτελές σπίτι του. Καθώς εκατοντάδες περαστικοί επευφημούσαν τους διαμαρτυρόμενους, η αστυνομία επενέβη με συνέπεια να ξεσπάσουν επεισόδια και να συλληφθούν 5 διαδηλωτές για "ανυπακοή" και "εξύβριση κρατικού λειτουργού". Στο δικαστήριο αθωώθηκαν. Εξάλλου σε πολλές ιαπωνικές πόλεις πραγματοποιήθηκαν μαχητικές διαδηλώσεις κατά των ηγετών του G20, με κεντρικό σύνθημα "Εσείς φταίτε για την κρίση, εσείς να την πληρώσετε".

Ισλανδία: Οι έως πρόσφατα μακάριοι κάτοικοι του νησιού, άλλοτε "υποδείγματος νεοφιλελεύθερης διαχείρισης" έχουν ξεσηκωθεί αφότου κατέρρευσε το τεχνητό σύμπαν στο οποίο ζούσαν. Το περασμένο Σάββατο ήταν το έβδομο στη σειρά που η πρωτεύουσα Ρέικιαβικ συγκλονίστηκε από διαμαρτυρίες. Οι "διαδηλώσεις του Σαββάτου", που συγκεντρώνουν αριθμούς πρωτοφανείς στην ιστορία της κaάποτε φιλήσυχης Ισλανδίας, απαιτούν να παραιτηθεί η κυβέρνηση και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας. Αυτό το Σάββατο ένας διαδηλωτής ανέβηκε στο κεντρικό μπαλκόνι του Κοινοβουλίου και κρέμασε ένα πανό που έγραφε: "Η Ισλανδία πωλείται". Δύο εβδομάδες πριν, ένας άλλος κατέβασε την ισλανδική σημαία από το κοινοβούλιο και ανάρτησε τη σημαία μιας αλυσίδας σούπερ-μάρκετ. Η σύλληψή του εξόργισε τον κόσμο, που εισέβαλε στο αρχηγείο της αστυνομίας σπάζοντας την κεντρική είσοδο. Τα ισλανδικά ΜΑΤ απάντησαν με δακρυγόνα μέσα από το κτίριο με αποτέλεσμα 5 τραυματίες διαδηλωτές. Τελικά ο ακτιβιστής απελευθερώθηκε (περισσότερα στο pameislandia.blogspot.com).

Ουκρανία: Πριν δύο εβδομάδες η κυβέρνηση αποφάσισε αύξηση 400% (!) στην τιμή του εισιτηρίου του μετρό του Κιέβου. Ήταν η σταγόνα που ξεχείλισε το ποτήρι: επιτροπές πολιτών άρχισαν διαμαρτυρίες έξω από το μετρό, στις οποίες συμμετέχουν εκατοντάδες άνθρωποι. Το προηγούμενο Σάββατο απέκλεισαν πολλές εισόδους του μετρό, με αποτέλεσμα να ξεσπάσουν επεισόδια με τα ΜΑΤ. Συνελήφθησαν 150 άτομα, αλλά η διαμαρτυρία συνεχίζεται: οι επιτροπές πολιτών καλούν τους επιβάτες να μην πληρώνουν καθόλου, προτροπή που ακολουθούν πλέον χιλιάδες άνθρωποι, οι οποίοι ούτως ή άλλως αδυνατούν να πληρώσουν το πανάκριβο εισιτήριο.