ΦΑΚΕΛΟΣ: Αγώνες μέσα στην κρίση

τ.256, 28/11/2008

"Εσείς καρτέλ, εμείς επιτροπές – Ρίξτε τώρα όλες τις τιμές"

Με ακόμα μεγαλύτερη ένταση συνεχίζουν την δράση τους οι επιτροπές "Ακρίβεια-STOP". Με παρεμβάσεις μέσα και έξω από σούπερ μάρκετ και τράπεζες, με διαμαρτυρίες σε δήμους και με πορείες μέσα στις γειτονιές.

Νέες επιτροπές

Μια σειρά από νέες επιτροπές έχουν δημιουργηθεί το τελευταίο διάστημα. Πέρα από την επιτροπή του Άργους που αναφέραμε πιο πάνω, επιτροπές έχουν δημιουργηθεί στο κέντρο της Αθήνας, στο Βύρωνα, στο Κιάτο, στο Ξυλόκαστρο, στη Ρόδο, στην Πτολεμαΐδα και στη Μυτιλήνη. Αναλυτικά στοιχεία επικοινωνίας με αυτές μπορείτε να βρείτε στην ιστοσελίδα των επιτροπών, www.akribeia-stop.gr.

Θεσσαλονίκη

Το Σάββατο 22/11, οι επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" πραγματοποίησαν διαμαρτυρία στο σουπερ-μάρκετ Carrefour στο Φοίνικα. Στο μεγαλύτερο σούπερ μάρκετ του Νομού Θεσσαλονίκης μέλη των επιτροπών Θεσσαλονίκης έκαναν πορεία στο εσωτερικό του, γεγονός που υποδέχτηκε ο κόσμος πολύ θερμά. Ακόμα, την Πέμπτη 20/11, η Επιτροπή Κέντρου Θεσσαλονίκης "Ακρίβεια-STOP" πραγματοποίησε διαμαρτυρία-παρέμβαση έξω από το κατάστημα της Εθνικής Τράπεζας στη διασταύρωση Αριστοτέλους και Ερμού. Η επιτροπή κατήγγειλε την τοκογλυφική και εκβιαστική πολιτική των τραπεζών και ειδικά της Εθνικής Τράπεζας που οδηγεί σε οικονομικό αδιέξοδο χιλιάδες από εμάς. Επίσης, κατήγγειλε και την κυβέρνηση που δίνει προίκα 28 δισ. στους τραπεζίτες. Η ανταπόκριση ήταν αρκετά μεγάλη. Πολύς κόσμος στεκόταν για να ενημερωθεί αλλά και για να πάρει υλικά, αυτοκόλλητα και κείμενα υπογραφών. Οι επιτροπές της Θεσσαλονίκης "Ακρίβεια-STOP" πραγματοποίησαν διαμαρτυρία και στη διασταύρωση Τσιμισκή με Αριστοτέλους, το Σάββατο 15/11. Ο θόρυβος από τις άδειες κατσαρόλες των μελών της επιτροπής ξεσήκωσε την πόλη σε μια πρωτότυπη διαμαρτυρία που κράτησε για αρκετές ώρες.

Αθήνα

Την Πέμπτη 20/11, μέλη της Επιτροπής "Ακρίβεια-STOP" Πατησίων μπήκαν μέσα στο σούπερ-μάρκετ ΑΒ για να διαμαρτυρηθούν για την αισχροκέρδεια και τις ανατιμήσεις. Το εξοργιστικό είναι ότι ο Βασιλόπουλος ανακοίνωσε αύξηση κερδών κατά 66% όταν ο κόσμος δεν έχει να αγοράσει ούτε τα βασικά. Τα μέλη της επιτροπής έκαναν πορεία μέσα στο σούπερ μάρκετ, κόλλησαν αυτοκόλλητα με την επιγραφή "πανάκριβο" στα προϊόντα με αυξημένες τιμές και φώναξαν συνθήματα. Ο κόσμος που ψώνιζε εκείνη τη στιγμή υποστήριξε θερμά την κίνηση της επιτροπής και πολλοί ζήτησαν να ενημερωθούν για τη δράση της. Μια σειρά από παρεμβάσεις έγιναν και σε πολλές ακόμα περιοχές της Αθήνας: στην Καλλιθέα, στην Ηλιούπολη, στο Ζωγράφου, στο Μαρούσι, στο Νέο Κόσμο, στο Βύρωνα, στην Πετρούπολη, στο Μπραχάμι, στα Ιλίσια κ.ά.

Καβάλα

Διαμαρτυρία ενάντια στην αισχροκέρδεια των σούπερ μάρκετ, τις υψηλές τιμές και τις ανατιμήσεις πραγματοποίησαν μέλη της Επιτροπής "Ακρίβεια-STOP" Καβάλας έξω αλλά και μέσα στο Carrefour-Μαρινόπουλος στη Δημοτική Αγορά, την Τρίτη 18/11. Ακόμα, τη Δεύτερα 24/11, η επιτροπή της Καβάλας διαμαρτυρήθηκε έντονα στο dημοτικό συμβούλιο αφού ο Δήμος πήρε την απόφαση να αυξήσει τα δημοτικά τέλη κατά 4%. Η επιτροπή προσπάθησε να εμποδίσει την ψηφοφορία φωνάζοντας συνθήματα αλλά η πλειοψηφία του δημοτικού συμβουλίου ήταν ανένδοτη για το χαράτσι που ήθελε να επιβάλει.

Γαλάτσι

Με το κεντρικό μήνυμα "Το πράσινο δίνει ζωή, η φτώχεια την παίρνει πίσω", η Επιτροπή Γαλατσίου "Ακρίβεια-STOP" έδωσε το δικό της νόημα στη δενδροφύτευση που οργάνωσε στα Τουρκοβούνια ο ΣΚΑΪ μαζί με το Δήμο Γαλατσίου, την Κυριακή 16 Νοέμβρη. Αφορμή για την παρέμβαση αυτή της επιτροπής έδωσε η απόφαση της δημοτικής διοίκησης στο Γαλάτσι να αυξήσει τα δημοτικά τέλη κατά 6,8%, προκαλώντας το κοινό αίσθημα. Χαρακτηριστικό είναι ότι για το θέμα δεν είχαν καμιά πληροφόρηση οι κάτοικοι του Γαλατσίου, και όταν το μάθαιναν από τα μέλη της επιτροπής αγανακτούσαν.

Χανιά

Με ιδιαίτερη ικανοποίηση έγινε δεκτή από τους πελάτες του σούπερ μάρκετ Μαρινόπουλος και τους περαστικούς η διαμαρτυρία ενάντια στην ακρίβεια που πραγματοποίησε η Επιτροπή "Ακρίβεια-STOP" Χανίων το πρωί του Σαββάτου 15/11. Τα μέλη της επιτροπής φωνάζοντας συνθήματα και μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό και αυτοκόλλητα διαμαρτυρίας κάλεσαν τους πολίτες που βρίσκονται στο έλεος των κερδοσκόπων, να κάνουν το θυμό τους πράξη.

Πάτρα

Το Σάββατο 15/11, οι επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" διαδήλωσαν στο κέντρο της Πάτρας. Η πορεία τους ξεκίνησε από την πλατεία Όλγας και πέρασε από κεντρικά σημεία της πόλης, όπως ο πεζόδρομος της Αγ. Νικολάου, για να καταλήξει στην πλατεία Γεωργίου όπου μέλη των επιτροπών ανάρτησαν πανό και καλούσαν τον κόσμο να συμμετέχει ενεργά παίρνοντας μια αφίσα ή ένα αυτοκόλλητο για να τα βάλει στο χώρο της δουλειάς του ή στη γειτονιά του. Ακόμα κάλεσαν όποιον περνούσε να γράψει σε ένα μεγάλο λευκό χαρτόνι το πώς νιώθει όταν πληρώνει το σούπερ-μάρκετ, τους λογαριασμούς, τις δόσεις από τα δάνεια και από τις κάρτες. Πολλοί περαστικοί συμμετείχαν σε αυτό το χάπενινγκ γράφοντας πολλές από τις "κρυφές" τους σκέψεις. Ακόμα, οι επιτροπές της Πάτρας το προηγούμενο διάστημα έκαναν και μια σειρά από παρεμβάσεις στη ΔΕΗ, στον Βασιλόπουλο, στον ΟΤΕ, στο LIDL κ.ά.

Άρτα

Παρεμβάσεις πραγματοποίησαν τα μέλη της Επιτροπής "Ακρίβεια-STOP" το προηγούμενο διάστημα στις λαϊκές αγορές και στον Μαρινόπουλο.

Γιάννενα

Και στα Γιάννενα η δράση των επιτροπών συνεχίζεται με παρεμβάσεις στις λαϊκές αγορές της πόλης.

Μυτιλήνη

Στον Βερόπουλο και σε άλλα σούπερ μάρκετ οργάνωσαν διαμαρτυρίες τα μέλη της τοπικής επιτροπής.

Ρέθυμνο

Για ακόμα μια φορά η Επιτροπή Ρεθύμνου έθιξε το θέμα των ακριβών εισιτηρίων των ΚΤΕΛ οργανώνοντας διαμαρτυρία στον τοπικό σταθμό. Ακόμα έκανε παρεμβάσεις σε σούπερ μάρκετ, π.χ. στον Μαρινόπουλο, όλο το προηγούμενο διάστημα.

Άργος

Ξεκίνησε τη δράση της η Επιτροπή "Ακρίβεια-STOP" Άργους οργανώνοντας την πρώτη της παρέμβαση στο σούπερ μάρκετ Carrefour.


Πορείες στις γειτονιές

Η Επιτροπή "Ακρίβεια-STOP" Νίκαιας πραγματοποίησε το Σάββατο 22/11 διαδήλωση στους δρόμους της πόλης. Η πορεία αυτή ξεκίνησε από την πλατεία Κουμπάκη, πέρασε μέσα από τη λαϊκή της Νεάπολης, έγιναν μαζικές διαμαρτυρίες μέσα σε γνωστές αλυσίδες σούπερ μάρκετ (ΑΒ Βασιλόπουλος, Σκλαβενίτης, My Market), στις τράπεζες και έντονη διαμαρτυρία στο αστυνομικό τμήμα της πόλης, στο οποίο είχαν προσαχθεί δύο μέλη της επιτροπής μερικές ημέρες πριν γιατί αφισοκολλούσαν. Όλος ο κόσμος που συναντήθηκε με την πορεία είχε να πει μόνο καλά λόγια. Και αυτό γινόταν και μέσα στα σούπερ μάρκετ, και στη λαϊκή αλλά και στον δρόμο και στα μικρομάγαζα. Μάλιστα δεν ήταν λίγες οι φορές που κόσμος από τα μπαλκόνια ή τα καφενεία χειροκροτούσε όταν περνούσε η πορεία.

Δεκάδες πολίτες από το Περιστέρι διαδήλωσαν στους δρόμους του δήμου ενάντια στην ακρίβεια την Πέμπτη 27/11. Με αφετηρία το σταθμό του μετρό του Αγίου Αντωνίου η τοπική Επιτροπή "Ακρίβεια-STOP" έκανε το Περιστέρι άνω κάτω! Με κατσαρόλες, σφυρίχτρες, μπαλόνια και άλλα φασαριόζικα και πολύχρωμα σύνεργα πραγματοποιήθηκε μια διαδήλωση δυναμική και ζωντανή που "επισκέφτηκε" τα σούπερ μάρκετ και τις τράπεζες της περιοχής και φυσικά το δημαρχείο.


Τι δεν πρέπει να πληρώνουμε στις τράπεζες

Στον παρακάτω πίνακα αναγράφονται οι χρεώσεις και οι πρακτικές των τραπεζών που έχουν κριθεί παράνομες και καταχρηστικές από τα δικαστήρια και έχουμε κάθε δικαίωμα να αρνούμαστε να πληρώσουμε. Ο πίνακας είναι από προκήρυξη που κυκλοφορούν οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" και τον πήραμε από την ιστοσελίδα τους (www.akribeia-stop.gr).

Οι παρακάτω πρακτικές και χρεώσεις των τραπεζών κρίθηκαν παράνομες από τα δικαστήρια :

Απόφαση Δικαστηρίου

Για τις καταθέσεις

Είσπραξη προμήθειας για κατάθεση σε λογαριασμό τρίτου προσώπου

711/2007 κ 961/2007, Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Επιβολή εξόδων κίνησης σε λογαριασμούς ταμιευτηρίου (ή τρεχούμενους) μετά την 4η πράξη κάθε μήνα

711/2007 κ 961/2007, Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Επιβολή εξόδων τήρησης και παρακολούθησης στους λογαριασμούς καταθέσεων

711/2007 κ 961/2007, Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Μονομερής μεταβολή από την πλευρά της τράπεζας για τους όρους των λογαριασμών καταθέσεων

711/2007 κ 961/2007, Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Επιβολή εξόδων αδράνειας (0,6 ή 1 €) σε λογαριασμούς που δεν κινούνται για πάνω από 1,5 χρόνο

711/2007 κ 961/2007, Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Ο υπολογισμός των τόκων των ποσών των καταθέσεων σε μεταγενέστερη ημερομηνία από αυτή που γίνεται η κατάθεση

711/2007 κ 961/2007, Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Για τις πιστωτικές κάρτες

Μονομερής αύξηση του επιτοκίου της πιστωτικής κάρτας, χωρίς συγκεκριμένα κριτήρια που αναφέρονται στη σύμβαση

1219/2001, Άρειος Πάγος

Μονομερής αύξηση της συνδρομής της κάρτας

1219/2001, Άρειος Πάγος

Είσπραξη προμήθειας για την ανάληψη μετρητών μέσω πιστωτικής κάρτας

1219/2001, Άρειος Πάγος

Για τα στεγαστικά και λοιπά δάνεια

Είσπραξη εξόδων χρηματοδότησης για τη χορήγηση του δανείου

5253/2003, Εφετείο Αθηνών

Είσπραξη εξόδων φακέλου

5253/2003, Εφετείο Αθηνών

Μονομερής αύξηση του επιτοκίου στα δάνεια με κυμαινόμενο επιτόκιο χωρίς κάποιο λογικό κριτήριο. Παράνομη είναι επίσης η απαίτηση της τράπεζας για επιστροφή του δανείου αν δεν αποδεχθεί ο πελάτης την προσαρμογή του επιτοκίου

5253/2003, Εφετείο Αθηνών

Επιβολή εξόδων 50 € σε δανειολήπτες για να πάρουν βεβαίωση οφειλών

711/2007 κ 961/2007, Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών

Η καταγγελία της σύμβασης του δανείου από τη μεριά της τράπεζας σε περίπτωση καθυστέρησης οποιασδήποτε δόσης

5253/2003, Εφετείο Αθηνών

Ο υπολογισμός των τόκων του δανείου με βάση το έτος των 360 ημερών αντί για τις 365 ή 366 μέρες με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη επιβάρυνση του δανειολήπτη

430/2005, Άρειος Πάγος

Η επιβολή χρονικού περιθωρίου (π.χ. 30 ημερών) στον πελάτη για να αμφισβητήσει τις χρεώσεις του, αλλιώς θεωρείται ότι τις κάνει δεκτές

1219/2001, Άρειος Πάγος

Τι μπορώ να κάνω;

1. Να αρνηθώ την επιβολή των παραπάνω όρων και εξόδων

2. Να διαμαρτυρηθώ εγγράφως στην Τράπεζα ζητώντας να μου επιστραφούν τα χρήματα που έχουν κρατηθεί παράνομα και να μην ισχύσουν οι καταχρηστικοί όροι

3. Να στείλω την έγγραφη διαμαρτυρία μου – στη Γενική Γραμματεία Καταναλωτή (Υπ. Ανάπτυξης) τηλ. 1520, fax 2103842642, 210-3829640, Πλ. Κάνιγγος, 10181και e-mail : [email protected] Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε. – στο Συνήγορο του Καταναλωτή Λ.Αλεξάνδρας 144, 114 71 Τηλ.: 210 6460612, 210 6460862, Fax.: 210 6460414, E-mail: [email protected] Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από κακόβουλη χρήση. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε την Javascript για να τη δείτε.

4. Να επικοινωνήσω με την επιτροπή Ακρίβεια-stop της περιοχής μου για να αντιδράσουμε έμπρακτα στην αυθαιρεσία και την τοκογλυφία των τραπεζιτών!

Να κάνουμε την ιστοσελίδα των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP" χώρο συντονισμού της δράσης μας σε κάθε πόλη και γειτονιά!

Στην ιστοσελίδα των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP" μπορείτε να βρείτε υλικά που είναι χρήσιμα για να στήσει κάποιος μια επιτροπή. Επίσης, μπορείτε να βρείτε ενημερώσεις και βίντεο από τις δράσεις. Ακόμα, μέσα από την ιστοσελίδα, μπορούμε να συντονίσουμε τη δράση μας: Γιατί δεν θα κινηθεί κανένας για εμάς, αν δεν το κάνουμε εμείς οι ίδιοι!