ΦΑΚΕΛΟΣ: Αγώνες μέσα στην κρίση

τ.255, 14/11/2008

Εντείνονται οι δράσεις των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP"

Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζουν τη δραστηριότητά τους οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP". Αν κανείς επισκεφτεί την ιστοσελίδα (www.akribeia-stop.gr), θα διαπιστώσει ότι καθημερινά προχωρούν σε πολλές δράσεις τόσο σε διάφορες γειτονιές της Αθήνας όσο και σε άλλες πόλεις της χώρας. Μάλιστα, η δράση τους έχει απασχολήσει πολύ τα ΜΜΕ, που σχεδόν καθημερινά έχουν ρεπορτάζ από τις δραστηριότητες που πραγματοποιούν. Σημείο αναφοράς της δράσης των επιτροπών είναι η ιστοσελίδα τους, την οποία, όπως μας είπαν τα ίδια τα μέλη των επιτροπών, επισκέπτονται καθημερινά πάνω από χίλιοι πολίτες, για να ενημερωθούν σχετικά με τη δράση τους το επόμενο διάστημα.

Τις προηγούμενες μέρες, οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" προχώρησαν σε μια μεγάλη και πολύπλευρη δραστηριότητα. Έγιναν παρεμβάσεις στην Αθήνα (στα Πατήσια, στο Περιστέρι, στη Νίκαια, στον Κορυδαλλό, στην Πετρούπολη, στο Ίλιον, στου Ζωγράφου, στο Νέο Κόσμο, στην Καλλιθέα, στο Μαρούσι, στο Χαλάνδρι, στο Γαλάτσι, στο Μπραχάμι, στην Ηλιούπολη), στον Πειραιά, στη Θεσσαλονίκη, στην Πάτρα, στο Αγρίνιο, στην Καβάλα, στο Ηράκλειο, στα Γιάννενα, στα Χανιά, στο Ρέθυμνο και στη Σύρο. Οι παρεμβάσεις έγιναν σε σταθμούς του μετρό, σε λεωφορεία, σε τρόλεϊ, σε σούπερ μάρκετ, σε λαϊκές αγορές. Ιδιαίτερη στιγμή ήταν η διαμαρτυρία έξω από τα διυλιστήρια των ΕΛΠΕ, στον Ασπρόπυργο, στις 8/11, όπου συμμετείχαν πάνω από 400 μέλη των επιτροπών. Στις περιοχές που προαναφέρθηκαν έχουν πλέον δημιουργηθεί επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια, ενώ απ’ ό,τι μας είπαν πολλά μέλη των επιτροπών, σχεδόν καθημερινά δέχονται "ενοχλήσεις" από διάφορες περιοχές της Αθήνας και της χώρας, από κόσμο που θέλει να δημιουργήσει νέες επιτροπές εκεί που δεν υπάρχουν.

Image

Από ό,τι φαίνεται, οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" είναι πλέον μια πραγματικότητα. Αυτό δεν προκύπτει μόνο από την καθημερινή δράση που αναπτύσσουν σ’ όλη τη χώρα, αλλά κύρια από την απήχηση και την αποδοχή που έχουν από τον κόσμο. Δεν είναι μόνο η απλή συμπαράσταση που δείχνουν οι πολίτες σε κάθε κίνηση των επιτροπών, αλλά και η διάθεση πολλών απ’ αυτούς να ενισχύσουν έμπρακτα την προσπάθειά τους. Είτε οικονομικά, είτε συμμετέχοντας στις επιτροπές και στις δραστηριότητές τους, είτε θέλοντας και οι ίδιοι να στήσουν επιτροπές στην περιοχή τους. Αυτό συμβαίνει γιατί η κίνηση των επιτροπών ανταποκρίνεται σε μια μεγάλη ανάγκη που υπάρχει μέσα στην κοινωνία. Η ακρίβεια πλήττει τη συντριπτική πλειοψηφία των λαϊκών στρωμάτων, των εργαζομένων και της νεολαίας. Είναι ένα πρόβλημα που καθημερινά ο κόσμος το νιώθει στο πετσί του. Όταν πηγαίνει στο σούπερ μάρκετ, όταν του έρχονται οι λογαριασμοί, όταν οι δόσεις για τα δάνεια και τις κάρτες τον "πνίγουν", όταν ο μισθός και η σύνταξη τελειώνει στις 20 του μήνα. Και ενώ το πρόβλημα είναι πραγματικά οξύ, δεν υπήρχε καμία κίνηση που να προσπαθεί να απαντήσει σ’ αυτό.

Σε αυτό ακριβώς το ζήτημα προσπάθησαν να απαντήσουν οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP". Για αυτό το λόγο αγκαλιάστηκαν από εκατοντάδες κόσμου ανά την Ελλάδα. Γιατί ακριβώς όλος αυτός ο κόσμος θεωρεί ότι είναι μια κίνηση αναγκαία για να γίνει κατορθωτό να καλυτερεύσουν οι όροι διαβίωσής του. Γιατί καταλαβαίνει ότι από τα δύο μεγάλα κόμματα, τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ, δεν μπορεί να περιμένει να λυθούν τα προβλήματά του. Αυτό θα γίνει μόνο αν ο ίδιος πάρει την κατάσταση στα χέρια του. Και γιατί βλέπει ότι οι επιτροπές προσπαθούν, μέσα από την κίνησή τους, να εκφράσουν την αγανάκτησή του και να τη συντονίσουν σε δράσεις διαμαρτυρίας και αντίστασης.

Κείμενα: Νίκος Ταυρής


Με αμείωτο ρυθμό συνεχίζεται η κερδοσκοπία

Θα τιμωρηθεί το καρτέλ BP – SHELL;

Δύο χρόνια κρατούσε στα συρτάρια της η Επιτροπή Ανταγωνισμού, με την ανοχή της κυβέρνησης, τη σχετική εισήγηση της Γενικής Διεύθυνσης Ανταγωνισμού. Εισήγηση που αποδείκνυε ότι οι πολυεθνικές BP και Shell μέσα από αθέμιτες πρακτικές "πνίγουν" τον ανταγωνισμό μεταξύ τους, με σκοπό να παρασύρουν ολόκληρη την αγορά σε υψηλές τιμές. Μάλιστα η εισήγηση προτείνει να τους επιβληθούν πρόστιμα της τάξεως των 108 εκατομμυρίων ευρώ (ποσό που πάντως εύκολα "αντέχουν"). Ακόμα αναζητείται τρόπος από την μεριά της Επιτροπής Ανταγωνισμού και της κυβέρνησης για να πέσουν οι δυο εταιρίες στα μαλακά, ενώ οι δυο πολυεθνικές απειλούν κι από πάνω με αντίποινα! Απειλούν με θράσος ότι θα αποχωρήσουν από την ελληνική αγορά, ή ότι θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για το ελληνικό καθεστώς εισαγωγών και μεταφοράς των καυσίμων.

90 εκατομμύρια ευρώ στις ακτοπλοϊκές εταιρίες

Επιδοτήσεις που ξεπερνούν τα 90 εκατομμύρια έδωσε το υπουργείο Ναυτιλίας σε ακτοπλοϊκές εταιρίες για να δρομολογήσουν πλοία τους στις άγονες γραμμές. Παράλληλα, λόγω μη ολοκλήρωσης του διαγωνισμού ανάθεσης και εξαιτίας έλλειψης ενδιαφέροντος από τις πλοιοκτησίες, προχώρησε και σε 11 απευθείας αναθέσεις, με αυξημένα μάλιστα τα μισθώματα κατά 40%. Και όλα αυτά για να μπορεί η κυβέρνηση να λέει ότι εξασφάλισε την ακτοπλοϊκή σύνδεση όλων των νησιών, παρόλο που οι εφοπλιστές είχαν μποϊκοτάρει το διαγωνισμό του Υπουργείου, ζητώντας να έχουν λόγο στο μοίρασμα των επιδοτήσεων. Έτσι η κυβέρνηση "συμβιβάστηκε" δίνοντας υπερδιπλάσιο ποσό επιδοτήσεων από την περσινή χρονιά και αυξάνοντας τα μισθώματα. Π.χ. από τις 11 απευθείας αναθέσεις, οι 7 δόθηκαν στην G.Α. Ferries με αυξημένα μισθώματα έως και 30% και στην Blue Star Ferries με αυξημένα μισθώματα κατά 27%.

Και νέες αυξήσεις 5% στο ρεύμα

Προκλητικές νέες αυξήσεις 5% στα τιμολόγια του ρεύματος από την 1η Ιανουαρίου 2009 με την εφαρμογή της ρήτρας καυσίμων εξάγγειλε ΔΕΗ. Τι είναι όμως η ρήτρα καυσίμων; Πολύ απλά, δίνεται το δικαίωμα στη ΔΕΗ να αυξάνει (τις περισσότερες φορές) ή να μειώνει (πολύ λίγες φορές) την τιμή του ρεύματος ανάλογα με την τιμή των καυσίμων. Γι’ αυτό ονομάζεται "ουδέτερο" το μέτρο. Γιατί η ΔΕΗ ούτε χάνει ούτε κερδίζει. Αυτοί που συνεχίζουν να κερδίζουν είναι οι πετρελαιάδες, και να χάνουν όλοι οι πολίτες που θα πληρώνουν ακόμα πιο ακριβό το ρεύμα.

Αύξηση 9% στο κόστος ζωής το τελευταίο εννιάμηνο

Αύξηση 9% καταγράφεται για τους πρώτους εννέα μήνες του 2008 στο κόστος για προϊόντα πρώτης ανάγκης (σούπερ μάρκετ, ΔΕΗ, βενζίνη, πετρέλαιο θέρμανσης) μιας τετραμελούς οικογένειας, σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα του 2007. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Ελληνικού Κέντρου Καταναλωτών (ΕΛ.ΚΕ.ΚΑ.), το πρώτο 9μηνο του 2007 μια τετραμελής οικογένεια χρειαζόταν 4.968,97 ευρώ για να καλύψει τις παραπάνω ανάγκες, ενώ το ίδιο διάστημα φέτος χρειάστηκε 5.433,93 ευρώ (διαφορά 464,96 ευρώ, αύξηση 9%). Πιο συγκεκριμένα, είχαμε αυξήσεις στα έξοδα του σούπερ μάρκετ κατά 7%, στη ΔΕΗ κατά 12%, στη βενζίνη κατά 17%, στο πετρέλαιο θέρμανσης κατά 10%.

Η αισχροκέρδεια στο κόκκινο

Από στοιχεία της Νομαρχίας Πειραιά αποκαλύφθηκε ότι τα περιθώρια μικτού κέρδους σε διάφορα μεγάλα καταστήματα ξεκινούν από το 54% και εκτοξεύονται έως και στο 525%. Π.χ. ο Νεσκαφέ προέλευσης Ακτής Ελεφαντοστού εισάγεται με τιμή 4,80 το κιλό, έτοιμος για συσκευασία – στο ράφι όμως πωλείται σε όλα τα σούπερ μάρκετ από 24 έως 30 ευρώ το κιλό, δηλαδή με περιθώριο μικτού κέρδους έως και 525%, ανάλογα με το βάρος της συσκευασίας (100, 200, 750 γραμ.). Στα φασόλια (ψιλά, μέτρια, χοντρά, γίγαντες) πάλι το ποσοστό μικτού κέρδους ξεκινά από 62% και φτάνει έως και το 244% το κιλό, στις φακές από 147% έως 184%, στα ρεβίθια από 78% έως 149%, στους χυμούς από 54% έως και 153%. Πρωταθλητής η… φάβα, με ποσοστό κέρδους 307%!


Οι επιτροπές δείχνουν το δρόμο της αντίστασης

  • Παρέμβαση στο Δημοτικό Συμβούλιο, Θεσ/νίκη

Image

Επιτυχημένη έχουν κρίνει οι επιτροπές της Θεσσαλονίκης ενάντια στην ακρίβεια την ως τώρα παρέμβασή τους στην πόλη. Πέρα από την καθημερινή παρέμβαση σε σούπερ μάρκετ και λεωφορεία, ιδιαίτερη επιτυχία είχαν η διαμαρτυρία για τα αυξημένα δημοτικά τέλη στο Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης, η πορεία στις Συκιές και η πορεία μέσα στα σούπερ-μάρκετ Carrefour. Σε όλες τις περιπτώσεις ο κόσμος στήριξε θερμά τις παρεμβάσεις και έκφρασε τη διάθεσή του να δραστηριοποιηθεί μέσα από τις επιτροπές.

  • Διαμαρτυρία με κατσαρόλες

Image

Στις παρεμβάσεις στις παρελάσεις της 28ης Οκτώβρη, σε πολλές γειτονιές της Αθήνας αλλά και σε άλλες πόλεις της Ελλάδας όπου "παρέλασαν" οι επιτροπές, διαμαρτυρόμενες με αυτόν τον τρόπο ενάντια στην ακρίβεια, εκατοντάδες πολίτες χειροκρότησαν θερμά τη συγκεκριμένη δράση. Αρκετοί απ’ όσους παρακολουθούσαν μπήκαν στα μπλοκ των επιτροπών και πορεύτηκαν μαζί τους, ενώ παράλληλα πολλοί ακόμα δήλωσαν ότι θέλουν να πάρουν μέρος στις επόμενες δράσεις τους.

  • Αφίσα σε μαγαζί στα Πατήσια

Image

Θερμή ανταπόκριση είχαν οι εξορμήσεις των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP" στα μαγαζιά της γειτονιάς. Μέλη των επιτροπών ζητούσαν από τους καταστηματάρχες να αναρτήσουν μια αφίσα των επιτροπών στο μαγαζί τους, διαμαρτυρόμενοι και αυτοί με τη σειρά τους για τα καρτέλ και την αισχροκέρδεια. Πολλοί ήταν αυτοί που το έκαναν, και μάλιστα αρκετοί ζήτησαν να συμμετάσχουν και στις επιτροπές.

  • "Παρέλαση" των επιτροπών

Image

  • Μαζεύοντας υπογραφές στα Ιλίσια

Image

  • Συγκέντρωση έξω από τα ΕΛ.ΠΕ.

Image

Συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό η δράση των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP" σε όλη τη χώρα και στις γειτονιές της Αθήνας. Το τριήμερο της 28ης Οκτώβρη μέλη των επιτροπών από την Αχαΐα, την Κορινθία και την Αττική προχώρησαν σε δίωρο κλείσιμο των διοδίων του Ζευγολατιού και των Αφιδνών. Την ημέρα της 28ης Οκτώβρη έγιναν παρεμβάσεις σε μια σειρά από παρελάσεις. Μέλη των επιτροπών "παρέλασαν" μετά τα σχολεία διαμαρτυρόμενοι για την ακρίβεια και την αισχροκέρδεια. Παρεμβάσεις έγιναν στο Περιστέρι, στου Ζωγράφου, στη Νίκαια, στο Γαλάτσι, στην Καλλιθέα, στο Ίλιον, στην Ηλιούπολη, στο Μπραχάμι, στο Μαρούσι και στον Κορυδαλλό. Το ίδιο και στη Θεσσαλονίκη, την Πάτρα, το Ηράκλειο, τα Γιάννενα, το Αγρίνιο και την Καβάλα. Παράλληλα συνεχίστηκε η έντονη προπαγανδιστική δράση σε σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές και πλατείες. Ήδη σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας έχουν στηθεί επιτροπές, ενώ συνεχώς στήνονται και άλλες. Αυτή η δραστηριότητα θα συνεχιστεί.

Το προηγούμενο διάστημα αναπτύχθηκαν μια σειρά από πρωτότυπες δράσεις. Σημαντικότερες ήταν: Η παρέμβαση της επιτροπής Αγρινίου στις 29/10 στον ποδοσφαιρικό αγώνα Παναιτωλικού-Λάρισας. Η διαμαρτυρία των επιτροπών Θεσσαλονίκης στις 11/11 έξω από το μέγαρο της Δημοτικής Αστυνομίας Θεσσαλονίκης (πάνω από 100.000 κλήσεις πέρυσι!). Ακόμα, μέλη των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP" Θεσσαλονίκης πραγματοποίησαν παρέμβαση – διαμαρτυρία στις 8/11 στο σούπερ μάρκετ Carrefour Ν. Ευκαρπίας. Μοίρασαν φυλλάδια και αυτοκόλλητα στην είσοδο του καταστήματος και καλούσαν σε συμμετοχή και ενεργοποίηση τους πολίτες. Ενθουσιασμό προκάλεσε στους εκατοντάδες πελάτες η πορεία των μελών των επιτροπών στους διαδρόμους του σούπερ μάρκετ! Φωνάζοντας το σύνθημα "Από το Carrefour μέχρι τον Μασούτη – Με την αισχροκέρδεια κάνετε τα πλούτη", κολλώντας αυτοκόλλητα και μεταφέροντας καρότσια με πικέτες που έγραφαν "σούπερ κλέφτες", τα μέλη των επιτροπών πραγματοποίησαν μια εντυπωσιακή και μαχητική διαμαρτυρία.

Επίσης στις 8/11 η επιτροπή Καβάλας "Ακρίβεια-STOP" πραγματοποίησε την πρώτη της μαζική κινητοποίηση, που αφορούσε συγκέντρωση διαμαρτυρίας στο λιμάνι της πόλης, στο χώρο των φέρι-μποτ. Τα μέλη της επιτροπής διαμαρτυρήθηκαν για τις αυξήσεις των ναύλων που εφαρμόστηκαν στην αρχή της τουριστικής σεζόν, και σε κάποιες περιπτώσεις φτάνουν το 50%! Κατόπιν τα μέλη της επιτροπής πραγματοποίησαν πικετοφορία στη παραλία της πόλης μοιράζοντας ενημερωτικό υλικό στους περαστικούς.

Στις 8/11 επίσης εκατοντάδες πολίτες διαδήλωσαν έξω από τα διυλιστήρια των Ελληνικών Πετρελαίων (ΕΛΠΕ) στον Ασπρόπυργο Αττικής. Για περίπου 3 ώρες απέκλεισαν την κεντρική πύλη των ΕΛΠΕ, εμπόδισαν την κίνηση των βυτιοφόρων και διαμαρτυρήθηκαν για τις τιμές των καυσίμων, διεκδικώντας επίδομα θέρμανσης 1000 ευρώ για όλους. Αναφέρουν οι επιτροπές σε σχετικό δελτίο τύπου: "Η ενθουσιώδης υποστήριξη της κίνησης αυτής από χιλιάδες διερχόμενους οδηγούς δείχνει πως από εδώ και στο εξής ο δρόμος της ενεργοποίησης είναι ο μόνος τρόπος για να ακούσουν τη φωνή μας και να μας πάρουν στα σοβαρά. Οι Επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" θα συνεχίσουν τις καθημερινές τους δράσεις, σε πολύ περισσότερες πόλεις, με πολύ περισσότερο κόσμο, με πιο δυναμικούς τρόπους."

  • Μιλώντας με ανθρώπους στις γειτονιές

Image

Μεγάλη αποδοχή από τον κόσμο είχαν και οι δράσεις των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP" στα μετρό, στα λεωφορεία και στα τρόλεϊ. Μέλη των επιτροπών έκαναν ανακοινώσεις στα μέσα μαζικής μεταφοράς, παροτρύνοντας πλατιά τους επιβάτες να δίνουν το εισιτήριό τους στον επόμενο. Μάλιστα, έδιναν και αυτοκόλλητα, που έλεγαν αυτό ακριβώς, ενώ σε πολλές περιπτώσεις έδιναν και χρησιμοποιημένα εισιτήρια. Σε μια από τις εξορμήσεις, συνέβη και το ακόλουθο: Σε ένα λεωφορείο στου Ζωγράφου, την ώρα που μέλη των επιτροπών πραγματοποιούσαν παρέμβαση, μπήκε ένας ελεγκτής ο οποίος, μάλιστα, θέλησε να επιβάλει πρόστιμο σε μια κοπέλα-μέλος των επιτροπών και αποτράπηκε από το μαζικό γιουχάισμα του κόσμου.

  • Άνοιγμα διοδίων

Image

Όλες οι παρεμβάσεις των επιτροπών έχουν τύχει εξαιρετικής αποδοχής από τον κόσμο. Στις δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στα διόδια και στα ΕΛΠΕ, τα αυτοκίνητα και τα φορτηγά που περνούσαν κόρναραν, επευφημώντας με αυτόν τον τρόπο τη δράση των επιτροπών. Υπήρχαν κι εκείνοι που, πέρα από το κορνάρισμα, χαιρετούσαν τις επιτροπές με υψωμένη τη γροθιά ή σχηματίζοντας με τα δάχτυλά τους το σήμα της νίκης. Όλοι σταματούσαν για να πάρουν την προκήρυξη που μοίραζαν τα μέλη των επιτροπών, έλεγαν θερμά λόγια υποστήριξης και αρκετοί ζητούσαν να έρθουν σε επικοινωνία με τις επιτροπές "Ακρίβεια-STOP" για να συμμετάσχουν κι αυτοί.

  • Πετρελαιάδες = Ληστές

Image

Ενοχλητική φαίνεται είναι η δράση των επιτροπών για τις διωκτικές αρχές. Στην Θεσσαλονίκη ένα άνδρας της ασφάλειας παρουσιάστηκε σαν δημοσιογράφος και άφησε το τηλέφωνό του για να τον ειδοποιούν για τις δράσεις τους. Όταν του τηλεφώνησαν, κατάλαβαν ότι είχε αφήσει το τηλέφωνο της… Ασφάλειας Θεσσαλονίκης. Μάλιστα ξανάρθε σε διάφορες δράσεις των επιτροπών, για να δει από κοντά τι γίνεται. Επίσης έχουν παρακολουθηθεί άλλες δράσεις των επιτροπών και σε άλλες πόλεις, ενώ εντύπωση προκάλεσε και η μαζική παρουσία της αστυνομίας στη διαμαρτυρία στα ΕΛΠΕ.


Για τις επόμενες δράσεις των επιτροπών ,επισκεφθείτε το www.akribeia-stop.gr

Να κάνουμε την ιστοσελίδα των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP" χώρο συντονισμού της δράσης μας σε κάθε πόλη και γειτονιά!

Στην ιστοσελίδα των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP" μπορείτε να βρείτε υλικά των επιτροπών, που είναι χρήσιμα για να στήσει κάποιος μια επιτροπή. Επίσης, μπορείτε να βρείτε ενημερώσεις και βίντεο από τις δράσεις. Ακόμα, μέσα από την ιστοσελίδα, μπορούμε να συντονίσουμε τη δράση μας: Γιατί δεν θα κινηθεί κανένας για εμάς, αν δεν το κάνουμε εμείς οι ίδιοι!