ΦΑΚΕΛΟΣ: Ευρωσυνθήκη, δημοψήφισμα τώρα

τ.244, 30/05/2008

Να ακουστεί δυνατά το ΟΧΙ των λαών

Δυναμικές κινητοποιήσεις στην Ευρώπη

Την Κυριακή 18 του μήνα πραγματοποιήθηκε άλλη μια μεγάλη, δεκάδων χιλιάδων διαδήλωση καθηγητών και μαθητών ενάντια στα κυβερνητικά σχέδια για περικοπές θέσεων στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση και στο νομοσχέδιο που επιβάλλει προσωπικό ασφαλείας(!) για τη λειτουργία των σχολείων στη διάρκεια απεργιακών κινητοποιήσεων. Οι περικοπές αφορούν ολόκληρο το δημόσιο τομέα και προβλέπονται έντεκα χιλιάδες για το 2008. Οι περικοπές και η αύξηση του ορίου συνταξιοδότησης από τα 40 στα 41 χρόνια εργασίας ήταν και οι δύο βασικές αιχμές στην 36ωρη απεργία σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα που ακολούθησε την επόμενη Πέμπτη, με τη συμμετοχή κυρίως των δημοσίων υπαλλήλων, σιδηροδρομικών και ταχυδρομικών. Με διαδηλώσεις σε πάνω από 80 πόλεις και τη συμμετοχή ενός εκατομμυρίου κόσμου, ήταν η πιο μεγάλη κινητοποίηση από τότε που ανέλαβε ο Σαρκοζί. Απεργιακές κινητοποιήσεις, την ίδια εβδομάδα, έγιναν και στα λιμάνια, ενάντια στα σχέδια αναδιάρθρωσής τους.

Στη μέχρι σήμερα επιθετική πολιτική Σαρκοζί το αρχικό μούδιασμα έχει δώσει τη θέση του σε αντιστάσεις από διάφορους κλάδους εργαζομένων και νεολαίας, αν και ένα σημαντικό τμήμα των συνδικάτων ζητά διάλογο… Μεγάλες διαστάσεις και τις πιο δυναμικές μορφές έχει πάρει και ο αγώνας των ψαράδων, που διαμαρτύρονται για την αύξηση της τιμής του πετρελαίου. Παρά την πενιχρή επιδότηση που υποσχέθηκε ο υπουργός και οδήγησε ορισμένες ενώσεις στην αναστολή των κινητοποιήσεων, οι περισσότεροι συνεχίζουν. Μπλοκάρουν λιμάνια, εμποδίζουν τη διέλευση μεγάλων πλοίων στη Μάγχη, αποκλείουν διυλιστήρια. Ειδικά το τελευταίο έχει ήδη δημιουργήσει σοβαρά προβλήματα τροφοδοσίας. Στην πανεθνική συγκέντρωση των ψαράδων στο Παρίσι, στις 23 Μάη, έγιναν εκτεταμένες συγκρούσεις με την αστυνομία, στις οποίες τραυματίστηκαν 4 αστυνομικοί, ενώ οι ψαράδες αντιμετώπισαν τα δακρυγόνα με τη μαζική χρήση φωτοβολίδων.

Οι κινητοποιήσεις των Γάλλων ψαράδων έχουν επεκταθεί και σε άλλες χώρες της Ευρώπης, σε Πορτογαλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ιταλία, με τα ψίχουλα των 110 εκ. ευρώ που αναμένεται να εγκρίνει η ΕΕ για τους Γάλλους να ανοίγει την όρεξη και στις υπόλοιπες χώρες.

Κινητοποιήσεις και στη Δανία

Την 7η εβδομάδα κινητοποιήσεων διανύουν οι υγειονομικοί καθώς και άλλοι εργαζόμενοι σε υπηρεσίες της τοπικής αυτοδιοίκησης στη Δανία μετά την αποτυχία των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους δήμους. Μετά τη μεταφορά της υγείας και των αντίστοιχων πόρων για τη λειτουργία της στην τοπική αυτοδιοίκηση, εδώ και δύο χρόνια, είναι ήδη φανερές οι επιπτώσεις τόσο στις εργασιακές σχέσεις και τις περικοπές στο χώρο των υγειονομικών όσο και στο υγειονομικό σύστημα και στην κοινωνική πρόνοια (παιδικοί σταθμοί κ.λπ.), από τα καλύτερα στην ΕΕ. Είναι γι’ αυτό που οι κινητοποιήσεις των υγειονομικών έχουν τη συμπαράσταση του κόσμου.