ΦΑΚΕΛΟΣ: Οικονομική κρίση

τ.254, 31/10/2008 (σε ένθετο το τ.5 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Επιτροπές Ενάντια στην Ακρίβεια

"Επιτροπές παντού – Αντίσταση λαού"

Με το σύνθημα του τίτλου εκατοντάδες πολίτες διαμαρτυρήθηκαν σε πολλές περιοχές της χώρας την εβδομάδα που μας πέρασε. Διαμαρτυρήθηκαν ενάντια στην ακρίβεια, ενάντια στους χαμηλούς μισθούς, ενάντια στη ληστεία από τις τράπεζες και τα καρτέλ. Οι επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια ξεδίπλωσαν πολύπλευρη δράση αντίστασης απέναντι στην επίθεση την οποία δεχόμαστε όλοι μας. Η εφημερίδα μας παρακολούθησε από κοντά πολλές από τις δράσεις τους, και στο παρακάτω ρεπορτάζ παρουσιάζει κάποιες από αυτές.

Διόδια Ζευγολατιού: Την Παρασκευή 24/10 μέλη των επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια από την Αχαΐα, την Κορινθία και την Αττική προχώρησαν σε δίωρο κλείσιμο των διοδίων του Ζευγολατιού, των διοδίων του δρόμου-καρμανιόλα. Τα μέλη των επιτροπών σταμάτησαν τη λειτουργία των γκισέ είσπραξης, άνοιξαν τις μπάρες και για δύο ώρες άφηναν τους οδηγούς των διερχόμενων οχημάτων να περνούν ελεύθερα. Παράλληλα μοιραζόταν προπαγανδιστικό υλικό των επιτροπών στους οδηγούς, φωναζόντουσαν συνθήματα και είχε απλωθεί πανό των επιτροπών. Η ανταπόκριση των διερχόμενων οδηγών ήταν ενθουσιώδης και η συντριπτική πλειοψηφία είχε μόνο καλά λόγια να πει. Χαρακτηριστικό μήνυμα στήριξης, το κορνάρισμα όσων περνούσαν από τα διόδια.

Διόδια Αφιδνών: Παρόμοια παρέμβαση πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 25/10 και στα διόδια των Αφιδνών. Μέλη των επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια από όλη την Αττική προχώρησαν σε κλείσιμο των γκισέ είσπραξης για περίπου δυόμιση ώρες. Πάνω από 100 μέλη των επιτροπών μοίραζαν προκηρύξεις των επιτροπών και καλούσαν με ντουντούκες τον κόσμο να υποστηρίξει και να πλαισιώσει τις επιτροπές. Και εδώ η υποδοχή που είχαν από τους οδηγούς ήταν ενθουσιώδης, ενώ και σε αυτή τη διαμαρτυρία χαρακτηριστικά ήταν τα κορναρίσματα υποστήριξης.

Παράλληλα σε πολλές πόλεις της χώρας επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια είχαν έντονη προπαγανδιστική δράση σε σούπερ μάρκετ, σε λαϊκές και σε πλατείες. Ήδη σε πολλές γειτονιές της Αθήνας και της υπόλοιπης χώρας έχουν στηθεί επιτροπές, ενώ συνεχώς δημιουργούνται νέες. Σε πολλά μέρη γίνονται αποκεντρωμένες δράσεις των επιτροπών ενώ πέρα από τις κεντρικές παρεμβάσεις στα διόδια έγιναν παρεμβάσεις και στις παρελάσεις της 28ης Οκτωβρίου.

Αθήνα: Έγιναν παρεμβάσεις από μέλη των επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια στις παρελάσεις στο Περιστέρι, στου Ζωγράφου, στη Νίκαια, στο Γαλάτσι και στην Καλλιθέα. Στις συγκεκριμένες περιοχές τα μέλη των επιτροπών πήραν μέρος στην παρέλαση κρατώντας πλακάτ ενάντια στην ακρίβεια και φωνάζοντας συνθήματα υπό τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων. Στου Ζωγράφου οι αστυνομικές δυνάμεις προσωρινά απαγόρευσαν στα μέλη της επιτροπής να παρελάσουν, αλλά ύστερα από πίεση τους άφησαν. Παρεμβάσεις στις παρελάσεις έγιναν και σε άλλες περιοχές της Αθήνας, όπως στο Ίλιον, στην Ηλιούπολη, στο Μπραχάμι, στο Μαρούσι και στον Κορυδαλλό. Και εκεί στήθηκαν τραπεζάκια που μοίραζαν υλικό αλλά και ταμπλό που προπαγάνδιζαν τη δράση των επιτροπών. Φωνάχτηκαν συνθήματα και διαβάστηκε κείμενο που καλούσε όλο τον κόσμο να συμμετάσχει στις επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια.

Θεσσαλονίκη: Στη Θεσσαλονίκη μέλη των τοπικών επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια έκαναν παρέμβαση στην παρέλαση του Δήμου Συκεών. Με ταμπλό, με τραπεζάκι, με ντουντούκα, με προκήρυξη κάλεσαν τον κόσμο να αντισταθεί και να πλαισιώσει τις επιτροπές. Επίσης μέλη των επιτροπών συμμετείχαν στις διαμαρτυρίες που είχαν οργανώσει οι εργάτες στα εργοστάσια του Λαναρά και της Siemens.

Πάτρα: Μέλη των επιτροπών ενάντια στην ακρίβεια από όλο το Νομό Αχαΐας συμμετείχαν στην παρέμβαση που έγινε στην κεντρική παρέλαση στην Πάτρα. Με πανό που έγραφε το σύνθημα "28 δις στους τραπεζίτες, τότε και τώρα με τους μαυραγορίτες", δεκάδες μέλη των επιτροπών μοίρασαν προκηρύξεις καλώντας τον κόσμο να αντισταθεί κατά της ακρίβειας.

Ηράκλειο: Η τοπική επιτροπή ενάντια στην ακρίβεια διαμαρτυρήθηκε για την πολιτική της φτώχειας απέναντι από την εξέδρα των επισήμων και στη συνέχεια παρέλασε φωνάζοντας όχι στην ακρίβεια, όχι στους μειωμένους μισθούς και στις συντάξεις, όχι στη διάλυση του κοινωνικού κράτους, όχι στη νόμιμη κλοπή των τραπεζών και των καρτέλ. Η παρουσία τους ενόχλησε την Αστυνομική Διεύθυνση Ηρακλείου, που επιστράτευσε περίπου 30 άνδρες (ασφάλεια, ειδικές δυνάμεις) για να τους εκφοβίσουν ώστε να μη διαδηλώσουν. Η τρομοκρατία δεν πέρασε, και η επιτροπή πραγματοποίησε τη δράση της, η οποία γνώρισε πλατιά αποδοχή.

Ακόμα, οι τοπικές επιτροπές στα Γιάννενα, στο Αγρίνιο και στην Καβάλα πραγματοποίησαν παρεμβάσεις στις παρελάσεις με ταμπλό, με ντουντούκα και μοιράζοντας προκηρύξεις στον κόσμο.

  • Να ενωθούμε, να διαμαρτυρηθούμε, να αντισταθούμε.
  • Να στήσουμε παντού επιτροπές ενάντια στην ακρίβεια.
  • Σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά!


www.akribeia-stop.gr

Να κάνουμε την ιστοσελίδα των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP",
χώρο συντονισμού της δράσης μας σε κάθε πόλη και γειτονιά!

Στην ιστοσελίδα των επιτροπών "Ακρίβεια-STOP" μπορείτε να βρείτε υλικά των επιτροπών που είναι χρήσιμα για να στήσει κάποιος μια επιτροπή. Επίσης μπορείτε να βρείτε ενημερώσεις και βίντεο από τις δράσεις. Ακόμα, μέσα από την ιστοσελίδα μπορούμε να συντονίσουμε τη δράση μας: Γιατί δεν θα κινηθεί κανένας για εμάς, αν δεν το κάνουμε εμείς οι ίδιοι!


Να πώς κλέβουν τη ΔΕΗ και πληρώνουμε εμείς

Δημοσιεύουμε ανοικτή επιστολή της ΓΕΝΟΠ ΔΕΗ στους Έλληνες καταναλωτές που αποκαλύπτει την κλοπή που γίνεται μέσω των τιμολογίων της ΔΕΗ προς όφελος του ιδιωτικού κεφαλαίου.

"Φίλοι καταναλωτές, εάν η Κυβέρνηση δεν άνοιγε το δρόμο για τη ληστεία της ΔΕΗ και η Διοίκηση δεν το ανεχόταν, δεν θα χρειαζόταν να πληρώσετε αυτές τις πρωτοφανείς αυξήσεις 23,4% μέσα σε 22 μήνες!

Φίλε καταναλωτή, για χατίρι των κρατικοδίαιτων ιδιωτών υποχρεώνουν τη ΔΕΗ ΑΕ, παρότι είναι φθηνότερη, να μην πουλά ένα μέρος της ενέργειάς της στο Χρηματιστήριο Ενέργειας για να πωλούν οι ακριβότεροι ιδιώτες, ζημιούμενη έτσι εκατοντάδες εκατ. ευρώ κάθε χρόνο!

Αναγκάζουν τη ΔΕΗ να τροφοδοτεί με ρεύμα ακόμα και όσους βιομήχανους κατέχουν (πέρα από τα εργοστάσιά τους που παράγουν ένα Χ προϊόν) επιπροσθέτως και μονάδες παραγωγής ρεύματος. Τη βάζουν να τους πουλά ρεύμα φθηνά για τη λειτουργία των εργοστασίων τους και δίνουν τη δυνατότητα στους κυρίους αυτούς να πουλούν το ρεύμα που παράγουν ακριβά στο Χρηματιστήριο Ενέργειας κερδίζοντας εκατ. ευρώ!

Υποχρεώνουν τη ΔΕΗ να δουλεύει για τους βιομήχανους αναγκάζοντάς την να τους δίνει το ρεύμα χαμηλότερα από ό,τι της κοστίζει, (είτε να το παράξει, είτε να το αγοράζει από τρίτους). Έτσι η ΔΕΗ καταστρέφεται:

129 εκ. ευρώ έχασε η ΔΕΗ μόνο στο πρώτο εξάμηνο του 2008 από αυτό το γεγονός. (…)

Το κράτος χρωστάει 2,5 δισ. ευρώ από τις υπηρεσίες δημόσιου συμφέροντος και τις ανενεργές επενδύσεις! Επιπροσθέτως, είναι από τους χειρότερους κακοπληρωτές. Μόνο το Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ χρωστάει 30 εκ. ευρώ.

Φίλε καταναλωτή, το κλέψιμο της ΔΕΗ, για να θησαυρίζουν οι ιδιώτες το πληρώνεις εσύ. Μην αφήνεις να σε βάζουν να πληρώνεις το μάρμαρο. Εμείς, οι εργαζόμενοι στη ΔΕΗ, σου απλώνουμε το χέρι και σου ζητάμε να αγωνιστούμε μαζί…"


Δεν πληρώνω την ΕΡΤ για να τα δίνει στους επιχειρηματίες

Η διοίκηση της Ελληνικής Ραδιοφωνίας Τηλεόραση ανακοίνωσε τη συμφωνία της με τον Ολυμπιακό και τον Παναθηναϊκό για την εξασφάλιση των τηλεοπτικών τους δικαιωμάτων. Σύνολο 30,5 εκατομμύρια ευρώ. Τι σημαίνει αυτό για μας; Ότι η ΕΡΤ (η ήδη υπερχρεωμένη) δεν υπάρχει περίπτωση να τα βρει από άλλους πόρους, πλην των μηνιαίων εισφορών μας! Μάλιστα ο κ. Παναγόπουλος, πρόεδρος της ΕΡΤ, δήλωσε ότι αδιαφορεί για τις αντιδράσεις των πολιτών (βλ. έμμεσων μισθοδοτών) και ότι "το σχέδιο ανάτασης της ΕΡΤ θα προχωρήσει με κάθε κόστος!"

Εμείς όμως δεν το δεχόμαστε αυτό. Μπορούμε να μην ξαναπληρώσουμε συνδρομή για την ΕΡΤ. Η διαδικασία που μπορεί κάποιος να ακολουθήσει για να μην πληρώνει την ΕΡΤ μέσω λογαριασμού της ΔΕΗ έχει να κάνει με την άρνηση αναγνώρισης χρέους. Δηλαδή: εάν κάποιος σου χρεώνει μια υπηρεσία ή ένα προϊόν που εσύ δεν θέλεις να χρησιμοποιήσεις (π.χ. τηλεοπτικό πρόγραμμα) μαζί με μια υπηρεσία που αποδέχεσαι και χρησιμοποιείς (π.χ. ηλεκτρικό ρεύμα) με ένα ενιαίο τιμολόγιο, λογαριασμό ή οτιδήποτε, μπορείς να απαιτήσεις να πληρώσεις μόνο το δεύτερο. Σε περίπτωση που ο πιστωτής δεν δεχτεί την πληρωμή, πηγαίνεις στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και καταθέτεις μόνο το ποσό της υπηρεσίας που αποδέχεσαι (ηλεκτρικό ρεύμα) και όχι το υπόλοιπο. Το ΤΠκΔ ενημερώνει τον πιστωτή για την κατάθεσή σας και αυτός δεν έχει πλέον δικαίωμα να απαιτεί αυτά τα χρήματα (οπότε και να σου κόψει το ρεύμα). Το υπόλοιπο ποσό μπορεί να το διεκδικήσει δικαστικά. Και εδώ είναι που έχει νόημα η συλλογική κίνηση. Όσο πιο πολλοί τόσο πιο δύσκολα να "κερδίσουν" δικαστικά.

Από μήνυμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο