ΦΑΚΕΛΟΣ: Οικονομική κρίση

τ.253, 17/10/2008

Διεθνής κατακραυγή για τη χρηματοπιστωτική ληστεία, του Ερρίκου Φινάλη

Η ληστεία του δημόσιου κορβανά, που ρίχνεται από τις κυβερνήσεις ΗΠΑ και Ευρώπης στη μαύρη τρύπα της χρηματοπιστωτικής κρίσης, προκαλεί αγανάκτηση σε εκατομμύρια εργαζόμενους σε όλο τον κόσμο. Μέχρι στιγμής 2,3 τρισ. δολάρια (!) χαρίζονται στους χρεοκοπημένους καπιταλιστικούς κολοσούς, ενώ μόνο στο βρετανικό τραπεζικό και χρηματοπιστωτικό τομέα 134.000 άνθρωποι έχουν ήδη χάσει τη δουλειά τους από την αρχή του χρόνου, και υπολογίζεται ότι ακόμη 62.000 θα απολυθούν ως τις αρχές του 2009. Η ίδια κατάσταση επικρατεί σ’ όλη τη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική και αγκαλιάζει όλους τους κλάδους της οικονομίας. Έτσι δεν είναι περίεργο που δεκάδες διαδηλώσεις και απεργίες ξεσπούν τις τελευταίες εβδομάδες και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού και επικεντρώνονται στη σκανδαλώδη εγκατάλειψη των απλών πολιτών, που χάνουν τις δουλειές, τα σπίτια και την ασφάλισή τους – και επιπλέον υποχρεώνονται να χρηματοδοτήσουν την (αμφίβολη) ανάκαμψη του χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Οι πρώτες κινητοποιήσεις ξεκίνησαν στα τέλη Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη κι άλλες πόλεις των ΗΠΑ. Η Γουόλ Στριτ, συνηθισμένη στα ακριβά και συντηρητικά ρούχα των χρηματιστών, κατακλύστηκε για μέρες από ένα πολύχρωμο και οργισμένο πλήθος. "Εγγυηθείτε τα χρέη των εργαζόμενων, όχι της Γουόλ Στριτ", "Όχι εγγύηση, στείλτε τους στη φυλακή", έγραφαν τα πλακάτ των διαδηλωτών, ενώ άλλοι ήταν πιο ευρηματικοί: Ντυμένοι χρηματιστές, κρατούσαν χαρτιά που έγραφαν "Ευχαριστώ για το τσεκ των 700 δισ." ή "Δημιούργησα μια τέτοια κρίση, κι εσείς μου δίνετε όλα κι όλα 700 δισ.;". Είναι χαρακτηριστικό ότι οι περισσότερες κινητοποιήσεις συνάντησαν την… κατανόηση των αρχών, με τη συνήθως σκληρή νεοϋορκέζικη αστυνομία να κάνει, αυτή τη φορά ό,τι μπορεί για να διευκολύνει τους διαδηλωτές!"

Σύντομα τη σκυτάλη πήρε η Ευρώπη. Στην Ιταλία, εκατοντάδες χιλιάδες διαδήλωσαν την προηγούμενη εβδομάδα στη Ρώμη, ενώ σήμερα πραγματοποιείται γενική απεργία. Στη Γαλλία, πολλοί κλάδοι εργαζομένων βρίσκονται σε κινητοποίηση, απαιτώντας να μη χαθούν άλλες θέσεις εργασίας και να προστατευτεί το λαϊκό εισόδημα, με τους απεργούς ταχυδρομικούς στην πρώτη γραμμή εναντίον της ιδιωτικοποίησης. Το Βέλγιο παρέλυσε την προηγούμενη εβδομάδα εξαιτίας της γενικής απεργίας ενάντια στην ακρίβεια, ενώ τη Δευτέρα οι ευρωπαϊκές ομοσπονδίες των εργαζομένων στις οδικές και θαλάσσιες μεταφορές απέκλεισαν το κέντρο των Βρυξελλών. Μεγάλες πολυεθνικές αναγγέλλουν χιλιάδες απολύσεις στη Γερμανία και την Ισπανία, ενώ στην Ισλανδία το ψύχος της κρίσης υπολογίζεται ότι θα ρίξει στην ανεργία πάνω από το 25% των εργαζομένων στις τράπεζες και σε παρεμφερείς υπηρεσίες.

Παρά την κυριολεκτική παραλυσία των επίσημων συνδικαλιστικών ηγεσιών, ανάξιων και ανίκανων να προστατεύσουν τον κόσμο της δουλειάς, σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες οι εργαζόμενοι οργανώνονται στη βάση και κινητοποιούνται για να αμυνθούν. Καθημερινά ξεσπούν εκατοντάδες "μικρές" απεργίες σ’ όλη την Ευρώπη, και στους κόλπους των "από κάτω" επικρατεί αναβρασμός. Σ’ αυτές τις κρίσιμες στιγμές είναι επιτακτική η ανάγκη για την Αριστερά, όσο αδύναμη κι αν είναι σε πανευρωπαϊκό επίπεδο, να τεθεί στην υπηρεσία των λαϊκών μαζών και να δώσει όλες της τις δυνάμεις για να εκφραστεί η οργή του κόσμου και να τεθεί η αναγκαιότητα μιας διαφορετικής κοινωνικής οργάνωσης!

Ερρίκος Φινάλης