Φοιτητικές εκλογές: Ανατρέπουμε τους συσχετισμούς! Η Αριστερά πρωταγωνιστική δύναμη!

τ.239, 21/03/2008

Η πρόταση της οργάνωσης σπουδάζουσας της ΚΟΕ

"Ένα και μόνο ψηφοδέλτιο της φοιτητικής Αριστεράς:
Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς και μέσα στις σχολές"

Η περσινή συγκρότηση της Αριστερής Ενότητας τάραξε τα συνήθως λιμνάζοντα νερά των φοιτητικών εκλογών. Η Αριστερή Ενότητα γεννήθηκε πριν από ένα χρόνο, στο διήμερο της 10-11 Μάρτη, τρεις μέρες μετά το χτύπημα της μεγάλης φοιτητικής διαδήλωσης στο Σύνταγμα. Παιδί του φοιτητικού κινήματος, η Αριστερή Ενότητα επιχείρησε να μιλήσει για το αυτονόητο καθήκον: Μια πλατιά συμμαχία της φοιτητικής Αριστεράς, που θα έφερνε τις δυνάμεις του δικομματισμού στο περιθώριο μέσα στις σχολές. Μια πλατιά συμπαράταξη, χωρίς κατάργηση των υπαρκτών διαφορών ανάμεσα στα διάφορα σχήματα και παρατάξεις της Αριστεράς μέσα στα πανεπιστήμια, που να πυροδοτεί κινήματα και αγώνες, να διαμορφώνει γραμμές άμυνας, να σχεδιάζει την απάντηση του φοιτητικού κινήματος.

Σήμερα, η ανάγκη αυτή γίνεται ακόμη μεγαλύτερη. Η ορμητική είσοδος του ΣΥΡΙΖΑ στο μετεκλογικό τοπίο ορίζει νέες δυνατότητες και ευκαιρίες για την Αριστερά, και ειδικά για την Κομμουνιστική Αριστερά: Για την Αριστερά που θέλει να αλλάξει τα πράγματα και όχι να διαχειριστεί την υπάρχουσα κατάσταση σε ψήφους και ποσοστά.

Η οργάνωση σπουδάζουσας της ΚΟΕ, με παρέμβασή της, προτείνει τη συγκρότηση ενός και μόνο ψηφοδελτίου της Αριστεράς στις φοιτητικές εκλογές. Επιχειρώντας να μετατρέψει την εκλογική μάχη σε πολιτική καταγγελία της κυβέρνησης και των νεοφιλελεύθερων πολιτικών, η φοιτητική οργάνωση της ΚΟΕ καλεί σε συγκρότηση μιας ενωτικής αριστερής λίστας, που θα δώσει με αξιώσεις την εκλογική μάχη ώστε να ρίξει τα κυβερνητικά φερέφωνα της ΔΑΠ από την πρώτη θέση.

Σε ανακοίνωση της οργάνωσης σπουδάζουσας της ΚΟΕ αναφέρεται:

"Είναι ώρα μεγάλων αναταράξεων και αλλαγών. Το πολιτικό ρεύμα αλλαγής υπέρ της Αριστεράς πρέπει να εκφραστεί και μέσα στις σχολές. Η ΚΟΕ προτείνει τη συγκρότηση ενωτικών αριστερών ψηφοδελτίων σε κάθε σχολή, που θα δώσουν τη μάχη ενάντια στις νεοφιλελεύθερες πολιτικές κυβέρνησης, ΕΕ, κεφαλαίου. Η κοινωνική αναταραχή πρέπει να πάρει πολιτικό πρόσημο για να μετατραπεί σε αποτελεσματικό και νικηφόρο κίνημα. Σε αυτή την κοινωνική αναταραχή, οι δυνάμεις της Αριστεράς πρέπει να είναι όχι απλά παρούσες, αλλά πρωταγωνιστικές.

…Ειδικά οι δυνάμεις της επαναστατικής Αριστεράς πρέπει να χρωματίσουν με το δικό τους τρόπο τη μαζική στροφή προς τα αριστερά, που μπορεί να φέρει την αρχή του τέλους του συστήματος διακυβέρνησης που γνωρίσαμε στη μεταπολίτευση και να ανοίξει το δρόμο για συνολικότερες αλλαγές και ανατροπές.

…Μέσα στις σχολές, η φοιτητική Αριστερά οφείλει να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες και προσδοκίες. Να στοιχηθεί με το ρεύμα αντίστασης, αμφισβήτησης και προοπτικής που καταγράφεται στην κοινωνία. Αλλά και να δουλέψει συνειδητά, πέρα από μικροπολιτικές και κομματικές σκοπιμότητες, ώστε να αρχίσει η Αριστερά να αποτελεί τον οργανωτή και τον πυροδότη, την καρδιά και το μυαλό των επόμενων αγώνων και των μεγάλων κοινωνικών και νεολαιίστικων συγκρούσεων.

…Η επόμενη περίοδος είναι γεμάτη από δυνατότητες και ευκαιρίες. Όχι για την οργανωτική και κομματική οικοδόμηση του καθένα, στην οποία αφελώς κάποιοι μανιωδώς επιδίδονται. Αλλά για την εμπέδωση, την κατοχύρωση, τη μονιμοποίηση της αριστερής προοπτικής σε μια αντικυβερνητική στα έργα και όχι μόνο στα λόγια κατεύθυνση".

Την πρόταση για ένα ενωτικό αριστερό ψηφοδέλτιο η ΚΟΕ θα την απευθύνει και μέσα στο διήμερο της Αριστερής Ενότητας, στις 22-23 Μάρτη, στο ΕΜΠ, αλλά και στις διαδικασίες των ΕΑΑΚ, στους συναγωνιστές της ΠΚΣ, όπως και στις Γενικές Συνελεύσεις των σχολών.

Το διήμερο της Αριστερής Ενότητας αναμένεται να είναι ένα καινούριο κάλεσμα συσπείρωσης και δράσης προς την Αριστερά. Άλλωστε, η ίδια η συγκρότηση της Αριστερής Ενότητας απέδειξε πως η ενότητα στη δράση της Αριστεράς δεν είναι προεκλογικό εφεύρημα μιας χρήσης, αλλά μόνιμη, κρίσιμη και χρήσιμη πολιτική κατεύθυνση για τα κινήματα και τους αγώνες.