Χέρι-χέρι σε διατεταγμένη κυβερνητική υπηρεσία, του Γιώργου Αναστασίου

τ.236, 08/02/2008 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στα 5 χρόνια της ΚΟΕ)

Το περασμένο Σάββατο, η αγαστή συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τη φασιστική συμμορία της Χρυσής Αυγής οδήγησε σε άγριο κυνηγητό, τραυματισμούς αντιφασιστών και δεκάδες προσαγωγές, ενώ μετέτρεψε σε θάλαμο αερίων το κέντρο της Αθήνας. Από το πρωί, τα ΜΑΤ και οι μαχαιροβγάλτες νεοναζί υλοποίησαν χέρι-χέρι την εγκληματική γραμμή της κυβέρνησης Καραμανλή να προκληθεί αιματοχυσία, ώστε να κυριαρχήσει το τηλεθέαμα των επεισοδίων και να αλλάξει η πολιτική ατζέντα. Αποκαλύφθηκε έτσι όχι μόνο η συνενοχή της αστυνομίας με τις φασιστικές συμμορίες, αλλά και η αδίστακτη πολιτική μιας στριμωγμένης αντιλαϊκής κυβέρνησης, που δεν σταματά μπροστά σε τίποτα προκειμένου να διασωθεί.

Η συνεργασία κρατικών και παρακρατικών δεν είναι βέβαια κάτι νέο. Είκοσι και πλέον επιθέσεις φασιστικών συμμοριών έχουν σημειωθεί τελευταία υπό την ανοχή-συγκάλυψη της αστυνομίας. Το νέο στοιχείο είναι ότι το περασμένο Σάββατο οι νοσταλγοί του Χίτλερ μπήκαν επισήμως υπό την προστατευτική φτερούγα των ΜΑΤ, αλλά και ότι –ακόμη πιο σημαντικό– για πρώτη φορά αυτή η συνεργασία ξεμπροστιάστηκε πανελληνίως.

Η γενικευμένη πολιτική κρίση και η οξεία αντιπαράθεση στο εσωτερικό του συστήματος, περιλαμβανομένων των ΜΜΕ, δεν επέτρεψαν αυτή τη φορά την πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Όλη η Ελλάδα είδε τα φασιστικά μπουμπούκια, κραδαίνοντας λοστούς και στιλέτα, να χτυπούν παρέα με τα ΜΑΤ τους αντιφασίστες.

Πρέπει να τονιστεί ότι η κυβέρνηση Καραμανλή και γενικότερα οι πυλώνες του συστήματος διολισθαίνουν όλο και γρηγορότερα προς μια πολιτική "τεθωρακισμένης δημοκρατίας". Το κέντρο της Αθήνας θυμίζει εποχή χούντας, με πάνοπλους ΜΑΤατζήδες σε κάθε γωνία. Ο εκφοβισμός και η βάρβαρη καταστολή ενάντια σε όσους κινητοποιούνται, από τη νεολαία ως τους λιμενεργάτες και τους εργαζόμενους στη ΔΕΗ, έχουν γίνει κανόνας. Οι ακροδεξιοί βρίσκουν βήμα στα ΜΜΕ και στρογγυλοκάθονται, με τις πλάτες επικοινωνιακών και οικονομικών παραγόντων, στην επίσημη πολιτική σκηνή. Τα σοβινιστικά παραληρήματα των Άνθιμων προβάλλονται και υιοθετούνται. Οι Πρετεντέρηδες πλειοδοτούν απαιτώντας από την Αστυνομία "να κάνει επιτέλους τη δουλειά της" – λες και κάνει και τίποτε άλλο!

Για να επιστρέψουμε στο περασμένο Σάββατο: Είναι σαφές ότι τόσο η κυβέρνηση όσο και οι νεοναζί είχαν ένα ξεκάθαρο σχέδιο. Οι επιμέρους επιδιώξεις τους συνδυάστηκαν στην κοινή εγκληματική επίθεση με στόχο την αιματοχυσία και την αλλαγή της πολιτικής ατζέντας. Δυστυχώς, είναι εξίσου σαφές ότι η αντιφασιστική πρωτοβουλία δεν είχε κοινή εκτίμηση της κατάστασης, και άρα ήταν απροετοίμαστη πολιτικά και οργανωτικά. Το αποτέλεσμα ήταν να επικρατήσει από το πρωί η πρακτική ενός τμήματος των αντιεξουσιαστών που (εξίσου απροετοίμαστοι) πάτησαν την πεπονόφλουδα. Η πρακτική αυτή οδήγησε τελικά και στη διάλυση της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, αφού αντί για μια μαζική αντιφασιστική συγκέντρωση επιβλήθηκε η "δυναμική αντιπαράθεση" (που κατέληξε σε προκλητική κυβερνητική επίδειξη πυγμής, με άγριο ξυλοδαρμό, δακρυγόνα και δεκάδες συλλήψεις ενώ οι αντιεξουσιαστές αποχωρούσαν ειρηνικά από τα Προπύλαια).

Πάντως μεγάλο μέρος της κοινής γνώμης κατανόησε ότι ηθικός αυτουργός όσων έγιναν είναι η πολιτική ηγεσία της ΕΛΑΣ, η κυβέρνηση, αλλά και όσοι δίνουν βήμα στην (κουστουμαρισμένη ή στιλετοφόρα) ακροδεξιά. Δεκάδες πολιτικές και κοινωνικές οργανώσεις απαιτούν την τιμωρία των πολιτικών και αστυνομικών υπεύθυνων, και βέβαια να βγει εκτός νόμου η δολοφονική συμμορία της Χρυσής Αυγής και να λογοδοτήσει η κυβέρνηση Καραμανλή. Η πλατιά αποκάλυψη της διαπλοκής σύμπαντος του "επίσημου" αστικού κόσμου με τις φασιστικές συμμορίες, το ξεμπρόστιασμα του ΛΑΟΣ (που στηρίζει τον Καραμανλή στο ασφαλιστικό κ.λπ. με τον φυγόστρατο βουλευτή και τα λοιπά φιντάνια), η μαζική κινητοποίηση του λαϊκού παράγοντα σε γειτονιές και χώρους δουλειάς και σπουδών – αυτός είναι ο δρόμος για να κοπεί το οξυγόνο που χορηγεί ο αστισμός στις συμμορίες των νεοναζί!

Γιώργος Αναστασίου