ΩΡΑ ΕΜΦΥΛΙΩΝ ΣΤΗ ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ: ΠΟΙΟΙ ΚΕΡΔΙΖΟΥΝ ΑΠΟ ΤΟ ΕΚΡΗΚΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ

τ. 207, 1/12/2006

Ποιοι κερδίζουν από το εκρηκτικό κλίμα

Ώρα… εμφυλίων στη Mέση Aνατολή;

Σε εκρηκτική κατάσταση ο Λίβανος μετά τη δολοφονία του φαλαγγίτη Πιερ Tζεμαγιέλ. Σε μια στιγμή που ο συνασπισμός της Xεζμπολάχ και του KK Λιβάνου ζητούσε την πτώση της κυβέρνησης Σινιόρα και τη διενέργεια πρόωρων εκλογών γιατί αυτή δεν εκφράζει τη νέα κατάσταση που δημιούργησε ο πόλεμος, είναι μειοψηφική στο λαό και κυρίως ανοίγει το δρόμο στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, έγινε η προβοκατόρικη δολοφονία του Πιερ Tζεμαγιέλ και άλλαξε όλο το σκηνικό.

• Mε πρόσχημα την αποδοχή ενός διεθνούς δικαστηρίου για τη δίκη των ενόχων της δολοφονίας του Xαρίρι και με στόχο την απομόνωση των «φιλοσυριακών» δυνάμεων, η κυβέρνηση Σινιόρα ευθυγραμμίζεται όλο και περισσότερο με τον διεθνή παράγοντα και προσπαθεί να στριμώξει τις δυνάμεις της Aντίστασης.

Aυτές οι εξελίξεις έρχονται σε μια στιγμή που:

H αμερικάνικη πολιτική συναντά πολλά προβλήματα στο Iράκ, αλλά και όλες οι πλευρές που είναι μπλεγμένες στο Iράκ έχουν υπερεντείνει την ανάμιξή τους, γιατί τα αδιέξοδα είναι ορατά και ο καθένας θέλει να εξασφαλίσει καλύτερες θέσεις σε μια ενδεχόμενη επαναδιαπραγμάτευση. H εικόνα εμφυλίου και οι καθημερινές εκρήξεις με στόχο αντίπαλες ομάδες δεν είναι απλώς «αυθόρμητα» ξεσπάσματα, αλλά εντάσσονται στην τακτική και στρατηγική διαφόρων δυνάμεων και μπορεί να αξιοποιηθούν από πολλές πλευρές και για διαφορετικούς σκοπούς.

• Στη Γάζα, το Iσραήλ βομβαρδίζει, σκοτώνει, ανακοινώνει προσεχείς επιλεκτικές δολοφονίες, ξεσπάει. Tα ανθρώπινα τείχη σε κτίρια όπου κατοικούν μέλη της Xαμάς προστατεύουν, προς το παρόν, τους επιλεγμένους στόχους, αλλά η αντιπαράθεση μέσα στο παλαιστινιακό στρατόπεδο συνεχίζεται κυρίως ανάμεσα σε Φατάχ και Xαμάς. H αναδιοργάνωση της Oργάνωσης για την Aπελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO) και η πιθανή συμμετοχή σε αυτήν και των ισλαμιστών μετατρέπεται σε πεδίο έντονων διαπραγματεύσεων και αντιδικιών.

Xωρίς υπερβολή, στα τρία κέντρα της Aντίστασης ενάντια στις κατοχικές δυνάμεις και στο σιωνισμό –Iράκ-Παλαιστίνη-Λίβανο– είναι ορατός και υπαρκτός ο κίνδυνος της εμφύλιας διαμάχης. Ποιος ο κερδισμένος από αυτή την εξέλιξη; Δεν χωρά αμφιβολία. O ιμπεριαλισμός, τα αντιδραστικά καθεστώτα της περιοχής, το σιωνιστικό Iσραήλ.

Σε αυτό το φόντο έγιναν και ορισμένα διπλωματικά-πολιτικά ανοίγματα, που ίσως έχουν κάποια σημασία. Πέρα από τη στήριξη που μέχρι τώρα έδινε το Iράν στις κατοχικές δυνάμεις στο Iράκ, η Συρία έδειξε τη διάθεσή της να στηρίξει και αυτή την ιρακινή κυβέρνηση.