Όχι στην κατάργηση των βαρέων-ανθυγιεινών, του Γιώργου Παπαϊωάννου

τ.250-251, 19/09/2008

Έχει καταντήσει πρόκληση για τον κόσμο της εργασίας ο διορισμός επιτροπών που αποτελούνται από διάφορους "λαμπρούς επιστήμονες" και δήθεν αντικειμενικούς κριτές που κάθε φορά καλούνται να εκπονήσουν πορίσματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα της κυβέρνησης. Το τελευταίο κρούσμα ήρθε από την επιτροπή που διορίστηκε από την κυβέρνηση για την αναμόρφωση του πίνακα βαρέων και ανθυγιεινών επαγγελμάτων.

Το "σκεπτικό" της επιτροπής

Η επιτροπή Μπεχράκη χρησιμοποιεί επιχειρήματα νηπιαγωγείου για να δικαιολογήσει το άχαρο έργο της. Μεταξύ άλλων αναφέρει:

  • Ότι σε ευρωπαϊκές χώρες δεν ισχύουν τα βαρέα για πολλά επαγγέλματα. Δεν αναφέρει αν είναι ίδιες οι συνθήκες εργασίας, ούτε γιατί η σύγκριση με την Ευρώπη γίνεται μόνο για να κόψουν δικαιώματα (ποια επιτροπή συσκέφτηκε για την εξίσωση των μισθών μας με τους ευρωπαϊκούς;).
  • Ότι είναι κοινωνική αδικία να έχουν όλοι οι εργαζόμενοι των βαρέων τα ίδια δικαιώματα, ενώ δεν εργάζονται στις ίδιες συνθήκες. Δεν μας λέει γιατί αυτό σημαίνει να κοπούν δικαιώματα από κάποιους και όχι να αυξηθούν για όσους κάνουν πιο βαριά δουλειά.
  • Ότι ο θεσμός λειτουργεί αντισταθμιστικά με την έλλειψη μέτρων υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και οι εργοδότες δεν παίρνουν μέτρα ασφαλείας επειδή πληρώνουν παραπάνω ένσημα. Χωρίς καμία μελέτη κόστους. Απορούμε γιατί, με αυτή τη λογική, δεν προτείνουν κατευθείαν να μη μείνει κανένας κλάδος στα βαρέα.
  • Ότι έχει προοδεύσει η τεχνολογία και άρα έχουν αλλάξει οι συνθήκες. Δεν μας λένε, όμως, ότι ακριβώς οι τεχνολογικές αλλαγές και η εκμετάλλευσή τους για το κέρδος έχουν οδηγήσει σε πλήθος νέων ασθενειών, κινδύνων και επιβαρημένων συνθηκών για τους εργαζόμενους.

Υπάρχει όμως κάτι πιο προκλητικό. Τι θα περίμενε κανείς να κάνει αυτή η επιτροπή (αν δεν ήταν σε διατεταγμένη υπηρεσία); Να παρουσιάσει μια στοιχειώδη έρευνα της βαρύτητας και ανθυγιεινότητας ειδικοτήτων που σήμερα είναι χαρακτηρισμένες. Η επιτροπή παραδέχεται ξεδιάντροπα ότι δεν έχει κανένα σοβαρό στοιχείο! Αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επιδημιολογικές και άλλες έρευνες για το θέμα και καταλήγει ότι η έλλειψη στοιχείων επιβάλλει ως μοναδική μεθοδολογία τη συγκριτική αξιολόγηση των επαγγελμάτων και την ταξινόμησή τους.

Τα αληθινά κριτήρια και η πρόταση της επιτροπής – η κυβέρνηση παίρνει τη σκυτάλη

Το πόρισμα προτείνει τον πλήρη αποχαρακτηρισμό μιας μεγάλης ομάδας εργαζομένων, και συγκεκριμένα: 43 από τους 103 χώρους εργασίας, 61 από τις 124 ομάδες ειδικοτήτων σε συγκεκριμένους χώρους και 41 από τις 70 ειδικότητες που ήταν στα βαρέα, ανεξάρτητα από το χώρο εργασίας. Βασικό κριτήριο το πόσοι θα πεταχτούν έξω – για αυτό και αποχαρακτηρίζονται οι πιο μαζικές ειδικότητες και χώροι (για παράδειγμα, σερβιτόροι, κομμώτριες, χημικοί και εργάτες σε μια σειρά σημαντικές βιομηχανίες). Οι υπόλοιπες ειδικότητες χωρίζονται σε 4 κατηγορίες. Στην πιο βαριά μένουν μόνο δύο ανεξάρτητες ειδικότητες και πέντε ειδικότητες σε συγκεκριμένους κλάδους. Έτσι ανοίγει ο δρόμος στην κυβέρνηση να αποφασίσει με νόμο την ουσιαστική κατάργηση των βαρέων, αφού στην πλειοψηφία των εργαζομένων θα καταργηθεί κάθε κεκτημένο και για τους υπόλοιπους θα καταργηθούν τα περισσότερα από αυτά, και ειδικά η πρόωρη συνταξιοδότηση, αφήνοντας ελάχιστους με κεκτημένα που και αυτά ίσως περιοριστούν με τα γνωστά επιχειρήματα.

Τέλος, η επιτροπή, στο γνωστό ρατσιστικό μοτίβο, προτείνει οι αλλαγές να ισχύσουν για τους νέους εργαζόμενους. Το τι συνέπειες θα έχει αυτό και για τους σημερινούς εργαζόμενους δεν το κρύβουν: "Για κάποιους εργοδότες το στοιχείο αυτό είναι δυνατό να υποκινήσει το ενδιαφέρον πρόωρης αντικατάστασης των παλαιών ασφαλισμένων με νέους". Και απλά δηλώνουν αναρμόδιοι πετώντας το μπαλάκι στην κυβέρνηση.

Είναι ξεκάθαρο ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι να τελειώνει με τον "αναχρονισμό" των βαρέων (ο χαρακτηρισμός "ανθυγιεινά" έτσι κι αλλιώς θα καταργηθεί σύμφωνα με την πρόταση της επιτροπής). Να δουλεύουν όλοι μέχρι θανάτου και χωρίς περιττά κόστη για τους εργοδότες. Μόνη διέξοδος για τους εργαζόμενους είναι να κάνουν βαριά τη δουλειά της νεοφιλελεύθερης κυβέρνησης που είναι ανθυγιεινή για όλη την κοινωνία.

Γιώργος Παπαϊωάννου


Πρέπει όλοι αυτοί οι κλάδοι να κινητοποιηθούν από κοινού. Να κλονίσουμε εμείς την κυβέρνηση με τη μαζικότητα και τον παλμό των κινητοποιήσεών μας. Είναι η ώρα τα συνδικάτα να πάνε στους χώρους δουλειάς. Να μιλήσουν, να οργανώσουν, να κινητοποιήσουν τους εργαζόμενους. Ούτε ένα βήμα πίσω. Να απαιτήσουμε από τις συνδικαλιστικές ηγεσίες να πάρουν μέτρα, να κινηθούν, να αρνηθούν κάθε λογική παζαριών για τα δικαιώματά μας.

  • Κάτω τα χέρια από τα βαρέα-ανθυγιεινά
  • Ενιαίο μέτωπο για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού
  • Ενιαίος πανεργατικός αγώνας
  • Συντονισμός όλων των συνδικάτων