Όχι στο ευρωσύνταγμα – Δημοψήφισμα τώρα, του Νίκου Ταυρή

τ.242, 30/04/2008 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στο Μάη του '68 και τη δεκαετία που συγκλόνισε τον κόσμο)

Μέσα στο Μάιο θα πάει για ψήφιση στη Βουλή το νέο ευρωσύνταγμα ή η νέα ευρωσυνθήκη, όπως λέγεται πιο κομψά. Πρόκειται για μια νέα "βελτιωμένη" εκδοχή του ευρωσυντάγματος που απορρίφθηκε από τα δημοψηφίσματα της Γαλλίας και της Ολλανδίας, όπου οι λαοί αυτών των δύο χωρών είπαν ηχηρό "όχι" στη συνταγματοποίηση του νεοφιλελευθερισμού. Το ευρωπαϊκό διευθυντήριο, θέλοντας να πάρει τα αναγκαία μέτρα ώστε να μπορέσει να αναβαθμίσει ακόμα περισσότερο το ρόλο της Ε.Ε. σαν ιμπεριαλιστικού πόλου και μηχανισμού, προωθεί το νέο ευρωσύνταγμα γρήγορα και χωρίς δημοψηφίσματα, αφού έχει δεδομένο ότι οι λαοί της Ευρώπης θα αντιδράσουν ξανά και θα το απορρίψουν. Ήδη στη Γαλλία το νέο ευρωσύνταγμα ψηφίστηκε από τη Βουλή, από τη δεξιά του Σαρκοζί μαζί με τους σοσιαλιστές. Το ίδιο αναμένεται να γίνει και στην Ελλάδα, όπου ΝΔ και ΠΑΣΟΚ πρόκειται να το ψηφίσουν. Ειδικά το ΠΑΣΟΚ έχει την άποψη ότι πρώτα πρέπει να ψηφιστεί στη Βουλή και κατόπιν να γίνει δημοψήφισμα, άποψη που ουσιαστικά λέει να το ψηφίσουμε για να είμαστε εντάξει απέναντι στις νεοφιλέλευθερες επιταγές του διευθυντηρίου και κατόπιν να δούμε και τι λέει ο λαός και, αν θέλουμε, το ακούμε. Από την άλλη, η ΝΔ απορρίπτει κάθε ιδέα δημοψηφίσματος και έχει την άποψη ότι αρκεί η ψηφοφορία στη Βουλή.

Τα κόμματα της Αριστεράς δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν τη συνθήκη και ζητούν δημοψήφισμα που αυτό θα κρίνει την κύρωση ή όχι του ευρωσυντάγματος. Αυτό αποτελούσε μια πάγια θέση του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ έχουμε μια θετική αλλαγή θέσης του ΚΚΕ, που ζητά αυτή τη φορά δημοψήφισμα και δεν αρκείται σε ένα "όχι". Μάλιστα, ήδη έχει αρχίσει και σχετική καμπάνια συλλογής υπογραφών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ, στις 22/4, παραχώρησε συνέντευξη Τύπου, όπου ανακοινώθηκε ότι θα κάνει καμπάνια ενάντια στο νέο ευρωσύνταγμα, ζητώντας δημοψήφισμα, και θα πάρει πρωτοβουλίες για κοινή καμπάνια με τις πολιτικές δυνάμεις της Αριστεράς που κινούνται στην ίδια κατεύθυνση. Στη συνέντευξη Τύπου παραβρέθηκαν από μέρους του ΣΥΡΙΖΑ ο Πρόεδρος της Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνος, ο Γ. Μπανιάς (Βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ) και ο Ρ. Ρινάλντι (Συντονιστής Γραμματείας ΣΥΡΙΖΑ). Μεταξύ άλλων, ο Αλ. Αλαβάνος δήλωσε: "Η ευρωσυνθήκη δεν είναι τίποτε άλλο παρά μια περίληψη, μια μίνι φούστα του ευρωσυντάγματος, το οποίο έχει απορριφθεί με δημοψηφίσματα και από τους λαούς της Γαλλίας και της Ολλανδίας. Στην πραγματικότητα, δεσμεύει την Ε.Ε. σε πολιτικές ελεύθερων και ανεξέλεγκτων αγορών, απορρίπτει το κοινωνικό κράτος, καλλιεργεί τη στρατιωτικοποίηση και την εξάρτηση από τις ΗΠΑ και στερεώνει το θεσμικό έλλειμμα δημοκρατικής λειτουργίας της Ε.Ε. Η Συνθήκη αυτή έτσι γίνεται αναχρονιστική και αντιδραστική. […] Και σήμερα συμβολικά ξεκινάει μια μεγάλη καμπάνια ενάντια στη μεταρρυθμισμένη Ευρωπαϊκή Συνθήκη που, δυστυχώς, υπέγραψε η κυβέρνηση του κ. Καραμανλή και υποστηρίζει και η αξιωματική αντιπολίτευση".

Νίκος Ταυρής