Όχι συγκάλυψη για το Βατοπέδι, του Χρίστου Καραμάνου

τ.256, 28/11/2008

Να αλλάξει κελί ο Εφραίμ

Μεθοδευμένα τα δύο κόμματα προχωρούν στην απαξίωση της Εξεταστικής Επιτροπής της Βουλής, προλειαίνοντας το έδαφος για το κουκούλωμα και αυτού του σκανδάλου. Κι αυτό, παρά τα στοιχεία που αναδεικνύονται και δείχνουν αδιάσειστα τις τεράστιες ευθύνες και του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ. Είναι σαφές ότι και τους δύο τους "κρατάει" ο Εφραίμ και πρακτικά τους εκβιάζει να φροντίσουν να βγουν αλάβωτοι όλοι, δηλαδή όλο το σύστημα που γεννά Βατοπέδια. Στην κατεύθυνση αυτή δημοσιοποιήθηκε η προ διμήνου συνάντηση του εκπροσώπου Τύπου του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπακωνσταντίνου με τον Πάπιστα (του μεγαλοεργολάβου συνεταίρου του Εφραίμ) – όπου το μόνο πραγματικό διακύβευμα ήταν το να συναινέσει το ΠΑΣΟΚ να μην ακυρωθούν οι πράξεις παραχώρησης των εκτάσεων στη Μονή και να μην αναιρεθούν οι μετέπειτα πωλήσεις. Με απλά λόγια, αυτό που επιχειρείται είναι να μην υπάρξει κανένα ουσιώδες αποτέλεσμα από όλο αυτό το ξεσκέπασμα της βρωμιάς. Και να μείνουν μόνο οι επιφανειακές πολιτικές εντυπώσεις από την ανούσια δικομματική αντιπαράθεση. Έχει γι’ αυτό σημασία η Αριστερά να επιμείνει σε τρία σημεία:

1 Να επιστρέψουν στο Ελληνικό Δημόσιο όλες οι εκτάσεις που υπεξαιρέθηκαν από τον "όμιλο Εφραίμ και σία". Είναι κρίσιμο, να διαρρηχθεί η ισορροπία "βάστα με να σε βαστώ" μεταξύ δικομματισμού και Βατοπεδίου. Κι αυτό σημαίνει ο Εφραίμ, ο Αρσένιος, ο Ευδόκιμος και όποιοι άλλοι "αξιοπρεπείς" κύριοι να αλλάξουν κελί: από το Βατοπέδι στον Κορυδαλλό. Αυτό τους αξίζει, αλλά και μόνο έτσι θα μιλήσουν.

2 Να τιμωρηθεί και να ξηλωθεί όλο το βρώμικο (και δικομματικό) κύκλωμα που λυμαίνεται τη Θεσσαλονίκη. Μεγάλες κομπίνες με δημόσια γη αλλά και με τα δημόσια ταμεία, σε συνδυασμό με εκβιασμούς, λαθρεμπόρια και "νύχτα". Και άπειρο χρήμα στους "κολλητούς". Πόσες και πόσες περιπτώσεις δεν έχουν έρθει στη δημοσιότητα. Και ο Ψωμιάδης να δηλώνει προκλητικά πως κανένας δεν έχει ευθύνη, ούτε οι υπουργοί της ΝΔ, ούτε οι υπουργοί του ΠΑΣΟΚ.

3 Να τιμωρηθεί ο δικομματισμός. Για την Αριστερά, δευτερεύον είναι το ζήτημα των ποινικών ευθυνών των πολιτικών προσώπων, παρότι όπως προκύπτει και από την Εξεταστική υπάρχουν –για τους περισσότερους– σημαντικά στοιχεία. Πρωτεύον είναι το ζήτημα των πολιτικών ευθυνών. Στο επίπεδο αυτό οι ευθύνες είναι αδιαμφισβήτητες και για τις δύο πτέρυγες του δικομματισμού. Και κορυφαίες, ξεκινούν από πολύ ψηλά: από το Μέγαρο Μαξίμου.

Χρίστος Καραμάνος