1η Πανελλαδική Σύσκεψη ΣΥΡΙΖΑ: Δηλώσεις, απόψεις, εντυπώσεις

τ.239, 21/03/2008

Συνεχίζουμε το όραμά μας

Μανόλης Γλέζος

Ενεργοί Πολίτες

Η Πανελλαδική Σύσκεψη θεμελιώνει όλη την τετράχρονη προσπάθεια που έγινε για την οικοδόμηση της συνεργασίας της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Από εδώ και πέρα, για να υλοποιήσουμε όλο το κλίμα του ενθουσιασμού και όλες τις προτάσεις που έγιναν και τις κοινές αποφάσεις που πήραμε, χρειάζεται πάρα πολλή δουλειά. Ευελπιστώ ότι με τον ίδιο ενθουσιασμό, με την ίδια θέληση και με την ίδια πείρα που έχουμε πια αποκτήσει θα συνεχίσουμε το δρόμο μας για τη συνεργασία όλων των πολιτικών δυνάμεων της Ριζοσπαστικής Αριστεράς.


Θετικά αποτελέσματα

Γιάννης Μπανιάς

Εκπρόσωπος της ΑΚΟΑ, βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ

Το αποτέλεσμα ήταν θετικό από την άποψη ότι μετείχε πολύς κόσμος. Όλη η περίοδος πριν απ’ τις συσκέψεις-συνελεύσεις, που έγιναν σε τοπική και κλαδική κλίμακα, ήταν πολύ πετυχημένη, και μαζικά και πολιτικά. Αυτό εκφράστηκε και στην Πανελλαδική Σύσκεψη. Οι τελικές αποφάσεις στα μεγάλα ζητήματα, τα πολιτικά και τα οργανωτικά, ήταν σε θετική κατεύθυνση. Υπάρχουν κάποια προβλήματα που πρέπει να αποσαφηνιστούν. Νομίζω, όμως, ότι οι οριοθετήσεις ήταν σαφείς και θα πρέπει να γίνονται πιο σαφείς σε ό,τι αφορά ζητήματα, όπως το κυβερνητικό, της συμμετοχής ή το πρόβλημα της εξουσίας. Είναι σημαντικό ότι δόθηκε μια κατεύθυνση συγκρότησης του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπική και κλαδική κλίμακα. Είναι λίγο ασαφές αυτό το ως προς το αν θα υπάρχουν ή όχι μέλη, αλλά εγώ πιστεύω ότι τα μέλη θα καταξιωθούν στην πράξη. Επίσης, θεωρώ ότι πήραμε τη σωστή απόφαση να συγκροτήσουμε επιτροπές θεματικές, ώστε να καταλήξουμε, στο τέλος του χρόνου, στη 2η Πανελλαδική Σύσκεψη, που θα έχει κατεξοχήν προγραμματικό χαρακτήρα. Βεβαίως, θα εξετάσει και τα νέα δεδομένα που θα έχουν προκύψει από την 1η μέχρι τη 2η Πανελλαδική Σύσκεψη.


Ξεκάθαρη κατεύθυνση

Γιώργος Σαπουνάς

Στέλεχος της πολιτικής οργάνωσης "Κόκκινο"

Η 1η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ απέδειξε την αναγκαιότητά της. Την ώρα που κλιμακώνεται η αντιπαράθεση του εργατικού κινήματος με την κυβέρνηση, η ανάγκη για μια νέα, δυνατή, ριζοσπαστική Αριστερά αναζωπυρώνει τις διαθέσεις του κόσμου για στράτευση. Η συζήτηση για την εναλλακτική πρόταση και το πρόγραμμα και ταυτόχρονα για τη δομή, τη λειτουργία και το "μέλος ΣΥΡΙΖΑ" ήταν τα θέματα που κυριάρχησαν, όπως αναμενόταν. Τα βήματα που περιγράφονται στο καταληκτικό κείμενο δείχνουν ξεκάθαρα την κατεύθυνση στην οποία καλείται ο ΣΥΡΙΖΑ να βαδίσει: δημιουργία προγράμματος, με πρόβλεψη την επόμενη πανελλαδική διαδικασία μέσα στο 2008, μ’ αυτό το αντικείμενο, το οποίο θα αποτελεί τη δεσμευτική βάση της εναλλακτικής πρότασης και, ταυτόχρονα, στόχοι για την ανάπτυξη της δομής, και στο επίπεδο των τοπικών επιτροπών και στο επίπεδο της Γραμματείας και των κεντρικών οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Ανοιχτή μένει η συζήτηση για την πλήρη ένταξη και συμμετοχή των ανένταχτων στο ΣΥΡΙΖΑ. Τώρα πρέπει να δουλέψουμε με αποφασιστικότητα και έμπνευση για να υλοποιήσουμε τους στόχους μας σε μια συγκυρία με μεγάλα καθήκοντα και ευκαιρίες για την Αριστερά.


Για πραγματικό σοσιαλισμό

Παναγιώτης Μαντάς

Γραμματέας της Διοικούσας Επιτροπής του ΔΗΚΚΙ

Το τριήμερο στο ΣΕΦ, με τη μαζικότητα, το νεύρο και θα λέγαμε ως ένα βαθμό και το πάθος και την πλούσια συζήτηση που αναπτύχθηκε, αποδεικνύει ότι υπάρχουν σήμερα και βαθύτερες κοινωνικές διεργασίες και μετατοπίσεις προς τ’ αριστερά, διεργασίες και μετατοπίσεις οι οποίες παίρνουν συγκεκριμένη μορφή, εκφράζονται πολιτικά και μπορούν να δημιουργήσουνε μια νέα ελπίδα. Σαφής ήταν ο προβληματισμός η Αριστερά να αυτονομηθεί πλήρως από επιδράσεις των κυρίαρχων νεοταξικών κομμάτων, να βάλει τους δικούς της στόχους στο λαό και να οδηγήσει τις εξελίξεις σε μια κατεύθυνση σύγκρουσης με το νεοφιλελεύθερο νεοταξικό κατεστημένο, σε μια κατεύθυνση ανατροπής της σημερινής πολιτικής τάξης πραγμάτων. Πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να διεκδικήσει και εν δυνάμει να κατακτήσει το ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης, μιας άλλης αξιωματικής αντιπολίτευσης που δεν θα φέρει την εναλλαγή στην κυβερνητική εξουσία, αλλά θα θέσει το θέμα της κατάκτησης της πραγματικής εξουσίας. Θα θέσει το θέμα του σοσιαλισμού με την προϋπόθεση της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μεγάλα και στρατηγικά μέσα παραγωγής με το λαό σε όλα τα επίπεδα της εξουσίας.


Δύναμη μας ο κόσμος

Αλέξης Τσίπρας

Πρόεδρος του ΣΥΝ

Η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ένωσε και ενθουσίασε αριστερούς και αριστερές με διαφορετικές ιδεολογικές και πολιτικές καταβολές, γύρω από έναν κοινό στόχο: να απαντήσουμε με επιτυχία στην επίθεση του νεοφιλελευθερισμού, δημιουργώντας όρους για ριζική αλλαγή των κοινωνικών συσχετισμών σε όφελος όσων οραματίζονται τη συνολική υπέρβαση του καπιταλισμού. Και αυτό φυσικά απαιτεί ρήξη και αντιπαράθεση όχι μόνο με τη σημερινή πολιτική, αλλά και με κάθε είδους κεντροαριστερά σενάρια συνδιαχείρισης της κρίσης του πολιτικού συστήματος. Δύναμή μας σ’ αυτή τη διαδικασία αποτελούν οι ανένταχτες/οι, που κατέκλυσαν τους χώρους της σύσκεψης και ακόμη περισσότερο όλοι αυτοί που συναντάμε καθημερινά στους δρόμους και οι οποίοι αναζητούν μια νέα σχέση με την οργανωμένη αριστερά. Επιτυχία μας θα είναι να τους πείσουμε η συνάντηση αυτή να πάρει μόνιμα χαρακτηριστικά και να συμμετάσχουν με την ψυχή και το σώμα τους στους αγώνες που έχουμε να δώσουμε από εδώ και μπρος.


Αριστερά με λειτουργία

Νίκος Γαλάνης

Στέλεχος της ΚΟΕ

Έχει χαρακτηριστεί από τέσσερα πράγματα το τριήμερο: Το ένα είναι ότι το Ενωτικά και Αριστερά συνεχίστηκε και πήρε τη μορφή ενωτικά, αριστερά μαζικά και με λειτουργία. Το δεύτερο στοιχείο είναι ότι ο κόσμος επέλεξε ότι είναι με την Αριστερά και όχι με την κεντροαριστερά, ότι είναι με την αντιπολίτευση και όχι με τον κυβερνητισμό. Το τρίτο στοιχείο είναι ότι απαιτούνται πρωτοβουλίες, ώστε ο κόσμος να γειώνεται στους χώρους δουλειάς και στις γειτονιές. Εκεί που πραγματικά μπορεί να γίνει αντιπολίτευση. Το τέταρτο στοιχείο αφορά την κομμουνιστική συνιστώσα, την ΚΟΕ, που νομίζω ότι έδωσε έναν τόνο για το πώς θέλουμε την αριστερή αντιπολίτευση και για το ζήτημα του Ενωτικά και Αριστερά. Τα συνθήματα, η στάση και οι προτάσεις που έκανε η Κομμουνιστική Οργάνωση Ελλάδας απασχόλησαν το διήμερο, και πολλές από τις προτάσεις της πέρασαν στο τελικό κείμενο. Από μια άποψη, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η επιλογή ΣΥΡΙΖΑ είναι μια επιλογή που αφορά τους κομμουνιστές, είναι μια επιλογή που μπορεί να δημιουργήσει συγκλίσεις, συνθέσεις, για να μιλήσουμε με ένα διαφορετικό τρόπο στους από κάτω και για να μπορέσουμε να ανατρέψουμε το νεοφιλελευθερισμό, με στόχο να βάλουμε το θέμα του σοσιαλισμού στην ημερήσια διάταξη.


Μήνυμα προς τα αριστερά

Αντώνης Νταβανέλος

Στέλεχος της ΔΕΑ

Ήταν εντυπωσιακό από συμμετοχή, και συμμετοχή στην κουβέντα, και το πιο σημαντικό ήταν ότι η διάθεση του κόσμου της βάσης του ΣΥΡΙΖΑ έστελνε μήνυμα προς τ’ αριστερά. Ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να συνεχίσει ως δύναμη κοινωνικής και πολιτικής αντιπολίτευσης, στηριγμένης στους αγώνες, στηρίζοντας τους αγώνες για ν’ αλλάξει το τοπίο από τα κάτω. Με αυτά τα στοιχεία θα συνεχίσουμε με τα θέματα που έχουν ανοίξει, τα θέματα για την κυβερνητική προοπτική, τα οποία, κατά τη γνώμη μου, δημιουργούν προβλήματα και συγχύσεις, και νομίζω ότι ο ΣΥΡΙΖΑ την επομένη της σύσκεψης είναι σε καλύτερη θέση απ’ ό,τι την παραμονή.


Ο κόσμος θα δώσει πνοή

Γιάννης Θεωνάς

Στέλεχος της ΚΕΔΑ

Η Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ αποτελεί ένα σημαντικό γεγονός στην πορεία του ενωτικού εγχειρήματος της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Το τριήμερο διαμόρφωσε μια αισιόδοξη προοπτική, που πιστεύω ότι, αν αξιοποιηθεί, μπορεί πραγματικά αυτή η σύσκεψη να αποτελέσει τομή στην παραπέρα πορεία του ΣΥΡΙΖΑ. Στα θέματα της πολιτικής κατεύθυνσης του ΣΥΡΙΖΑ αλλά και στα ζητήματα της παραπέρα οργανωτικής του δομής, η συνδιάσκεψη ήδη έχει σημαντική συμβολή. Το στοίχημα που πρέπει να κερδηθεί είναι η υπόθεση της παραπέρα διεύρυνσης και οργάνωσής του να περάσει στα χέρια των πολιτών, των στελεχών, των μελών του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των δυνάμεων που συσπειρώνει ο ΣΥΡΙΖΑ. Ο κόσμος μπορεί, αυτή τη στιγμή, με την ωριμότητα που έδειξε, που πολλές φορές ξεπερνάει και τις προσδοκίες και την ωριμότητα των ίδιων των ηγετικών στελεχών και των συνιστωσών και των ανένταχτων που μετέχουν στα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, πραγματικά να δώσει νέα πνοή στο εγχείρημα και να διαμορφώσει όρους και προϋποθέσεις ώστε το ενωτικό εγχείρημα της Ριζοσπαστικής Αριστεράς να σημαδέψει την πολιτική ζωή του τόπου, να διαμορφώσει νέες ελπίδες και νέες δυνατότητες.


Ενότητα και αγώνας

Μαρία Φραγκιαδάκη

Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Πρέπει να υπάρξουν εκείνες οι πολιτικές που θα δημιουργήσουν ξανά στους εργαζόμενους και στο λαό την ελπίδα για τη συμμετοχή και τη δράση. Διότι αυτά που βιώνουμε σήμερα δεν είναι μόνο οι βίαιες αντεργατικές πολιτικές της ΝΔ αλλά και οι ίδιες νεοφιλελεύθερες πολιτικές που εφαρμόστηκαν από το ΠΑΣΟΚ με μανδύα την σοσιαλδημοκρατική του ταμπέλα εφάρμοσε πολιτικές σε βάρος του λαού και σε βάρος των εργαζομένων. Είναι ανάγκη πιστεύω να αναδειχτεί ότι οι αντιλαϊκές πολιτικές δεν σταματούν με κακή ή καλή διαχείριση του καπιταλισμού και η πρόκληση, η πρόσκληση για ενότητα της αριστεράς που απευθύνει ο ΣΥΡΙΖΑ είναι περισσότερο από ποτέ επίκαιρη, διότι αποτελεί το μοναδικό δρόμο για να εμπνεύσει και να συσπειρώσει ξανά τους εργαζόμενους και τη νεολαία. Για μεγαλύτερη συμμετοχή και δράση και για ανατροπή αυτής της πολιτικής. Για το τριήμερο του ΣΥΡΙΖΑ, ήταν πολύ σημαντικές οι παρεμβάσεις που έγιναν από όλες τις συνιστώσες, και από τους ανένταχτους σε μία κατεύθυνση συσπείρωσης, ενότητας και αγώνα δράσης την οποία ελπίδα για ενότητα και δράση διαπιστώσαμε και στις τοπικές συνελεύσεις. Και το μήνυμα είναι ότι πρέπει να εντείνουμε τη συζήτηση για τα ζητήματα πολιτικής και τη δράση μας προς την κοινωνία και κυρίως πρέπει να βρούμε δρόμους και τρόπους για την ένταξη όλου αυτού του κόσμου που ενδιαφέρεται να συμμετάσχει σε αυτή τη διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ σε τοπικό και κλαδικό επίπεδο. Αυτό που γίνεται αυτή τη στιγμή είναι ότι προσπαθούν τα ΜΜΕ και η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ να περάσουν τη λογική ότι ο κόσμος απαιτεί να συνδιαχειριστεί το σύστημα το ΠΑΣΟΚ με το ΣΥΡΙΖΑ, πράγμα το οποίο είναι σε τελείως διαφορετική κατεύθυνση από αυτό που ζητάει ο ΣΥΡΙΖΑ και ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ, γιατί ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ αναζητούν την αλλαγή και την ανατροπή, ενώ ο κόσμος του κεφαλαίου και της διαπλοκής αναζητεί να βρει τη λύση μέσα από τη συνδιαχείριση και μέσα από τη διαιώνιση του συστήματος που αυτή τη στιγμή υπάρχει και δημιουργεί όλες αυτές τις αντιλαϊκές και αντεργατικές πολιτικές σε βάρος των πλατιών λαϊκών στρωμάτων.


Η άνοιξη της Αριστεράς

Δήμος Τσακνιάς

Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Πάνω από 1.500, προερχόμενοι από 200 και πλέον συνελεύσεις του ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώθηκαν στο Στάδιο Ειρήνης και Φιλίας. Και συμβαίνει το απίστευτο. Αντί να βρεθούμε μπροστά στο συνηθισμένο φόντο των γενικευμένων αντιπαραθέσεων, της γκρίνιας και των συρράξεων, βρεθήκαμε σε ένα πολύχρωμο, ανοιξιάτικο τοπίο ήρεμης συζήτησης και αναζήτησης. Σ’ ένα περιβάλλον όπου περίσσευε η αγωνία για το πώς θα οργανώσουμε την πάλη για την ανατροπή του νεοφιλελευθερισμού. Ενάντια στην καταστροφική πολιτική της κυβέρνησης Καραμανλή. Για την εναλλακτική πρόταση της Αριστεράς και τις προγραμματικές μας θέσεις. Για την προοπτική του σοσιαλισμού. Για το τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε, έχουμε ανάγκη και πώς μπορούμε να τον συγκροτήσουμε. Πώς θα υποδεχτούμε τον κόσμο που μας προσεγγίζει απ’ το σοσιαλιστικό χώρο, τις δεκάδες χιλιάδες νέους και νέες. Χαρακτηριστική ήταν η έκδηλη συγκίνηση και ο ενθουσιασμός που προκάλεσαν οι τοποθετήσεις του Αλαβάνου, του Τσίπρα, του Ρινάλντι και μιας σειράς άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ, αντρών και γυναικών, απ’ τις γενιές της Αντίστασης, του Πολυτεχνείου, του άρθρου 16. Και εντυπωσιακή η ομόθυμη συμφωνία με το περιεχόμενο του τελικού κειμένου, που παρουσίασε ο Θεωνάς. Και ουσιαστική η δέσμευση ότι θα δώσουμε όλες τις δυνάμεις μας για να στήσουμε συνέλευση του ΣΥΡΙΖΑ και στο τελευταίο χωριό.


Καινούρια σελίδα

Μάκης Σπαθής

Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Αυτή η συνδιάσκεψη αποτελεί όχι μόνο για τον ΣΥΡΙΖΑ αλλά και για την ελληνική αριστερά μια καινούρια σελίδα και μία κατάσταση καταρχήν, για τους εξής λόγους. Βασικά αποδείχτηκε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει μία κοινωνική αναφορά και μια κοινωνική γείωση. Δεν ήταν απλά ένα κατασκεύασμα φαντασιακό στα μυαλά κάποιων βολονταριστών. Παρά την πολυσυλλεκτικότητα και την πολυφωνία, δεύτερο στοιχείο είναι το γεγονός ότι έχει και μια ιδεολογική συνοχή επειδή αναφέρεται στην αριστερά και ιδιαίτερα αναδείχτηκαν τα χαρακτηριστικά της ριζοσπαστικής και αντικαπιταλιστικής αριστεράς. Και το τρίτο στοιχείο είναι ότι το πολιτικό πλαίσιο πάνω στο οποίο οικοδομήθηκε όλο αυτόν τον καιρό αποτελεί ακόμη πολύ ικανό εργαλείο και για τη σημερινή πολιτική κατάσταση και για την αυριανή που θα προκύψει. Μ’ αυτή την έννοια η συνδιάσκεψη είναι πολύ σημαντικό στοιχείο στην πορεία του ΣΥΡΙΖΑ.


Μια μεγάλη δέσμευση

Τασία Χριστοδουλοπούλου

Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Το τριήμερο του ΣΥΡΙΖΑ μας γέμισε ελπίδες και προσδοκίες αλλά και με αυξημένα καθήκοντα. Χιλιάδες άνθρωποι που ήρθαν από Αθήνα και περιφέρεια να το παρακολουθήσουν, είναι για μας μια μεγάλη δέσμευση να ανταποκριθούμε σ’ αυτά τα δύο επίδικα που συζητήθηκαν, τι ΣΥΡΙΖΑ θέλουμε και με ποιες πολιτικές θα παρέμβουμε στην κοινωνία. Οφείλουμε η ακτινοβολία και η έλξη του ΣΥΡΙΖΑ να μετατραπεί σε στράτευση και σε συμμετοχή κυρίως των ανένταχτων που συμμετείχαν κατά εκατοντάδες αν όχι χιλιάδες, ανένταχτοι που έχουν και πολιτικές εμπειρίες και ιδεολογικές απόψεις και άρα έχουν αυξημένες απαιτήσεις απ’ το ΣΥΡΙΖΑ κι απ’ αυτή τη νέα περιπέτεια στην οποία θέλουν να στρατευτούν.


Ενδιαφέρουσα διαδικασία

Τάκης Μαστρογιαννόπουλος

Μέλος της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ

Πιστεύω ότι ήταν εντυπωσιακή η συμμετοχή καταρχήν –όλες οι αμφισβητήσεις και οι ενστάσεις που υπήρχαν πριν από τη σύσκεψη αποδείχτηκαν λανθασμένες. Ότι ήταν εξαιρετική η συμμετοχή στη διαδικασία, δηλαδή και απ’ τις τοπικές και απ’ τις κλαδικές επιτροπές υπήρχε έντονη συμμετοχή και μεγάλος προβληματισμός και η ίδια η σύσκεψη αποδείχτηκε εξαιρετική με την έννοια ότι και οι σύντροφοι όλοι είπαν τις απόψεις τους ανοιχτά και έγινε μια ιδιαίτερα σοβαρή διαδικασία. Αυτό είναι το βασικό στοιχείο της σύσκεψης. Μπορεί κανείς να πει πως ξεπέρασε κάθε προσδοκία.


Να οργανωθεί η βάση

Αλέξης Μπένος

θεσσαλονίκη

Μου φάνηκε πολύ ζωντανή, δημιουργική, πολυφωνική η διαδικασία. Επίσης, είναι σημαντικό, άμα κρίνω από τα χειροκροτήματα όχι μόνο στο τέλος αλλά και στις ομιλίες, ότι υπάρχει μια συναίνεση, η οποία πάει προς τη Ριζοσπαστική Αριστερά γενικά, δηλαδή σε θέσεις που βλέπουν το κίνημα και τους αγώνες σαν πρωτεύον, παρά σε κεντροαριστερά σενάρια. Αυτά είναι πολύ σημαντικά. Έγινε καλή κουβέντα, τέλος πάντων… Μια μικρή κριτική μόνο θα ήθελα να κάνω, χωρίς να θέλω να χρωματίσω αρνητικά όλο το πράγμα, αλλά θεωρώ αρνητικό σημείο τη μη συνεχή παρουσία των ιδρυτικών στελεχών και των βουλευτών σε όλη διαδικασία, οι οποίοι ήρθαν μόνο στις ώρες της τηλεοπτικής αιχμής και δεν συμμετείχαν στην όλη κουβέντα. Γενικά είμαι πολύ ευχαριστημένος. Αισιοδοξία και κυρίως αποτελέσματα όσον αφορά τη διαδικασία οργάνωσης στη βάση και στο κίνημα –όπως είπε κι ο Ρούντι στο τέλος–, αυτό το θεωρώ από τα πιο σημαντικά σημεία της συνδιάσκεψης.


Πιο γρήγορα βήματα

Παναγιώτης Παπαδολιάκος

Ανένταχτος, Γύθειο

Η 1η πανελλαδική σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ ήταν μια αναγκαία διαδικασία. Θεωρώ πολύ θετικό το γεγονός ότι συμμετείχαν τόσοι ανένταχτοι, οι οποίοι πρέπει να έχουν λόγο. Επίσης, θέλω να τονίσω ότι σημαντικό είναι και το καλό κλίμα που υπάρχει μεταξύ των συνιστωσών, γεγονός που ενθαρρύνει συνολικά την προσπάθεια. Πρέπει από δω και πέρα να προχωρήσουμε με πιο γρήγορα βήματα και σε πρακτικό επίπεδο, αλλά και σε οργανωτικό, ώστε να προλάβουμε τα ζητήματα που απασχολούν το λαό και ζητούν απαντήσεις.


Μια μεγάλη συνάντηση

Γιάννης Νηράκης

Γραμματεία ΣΥΡΙΖΑ Ηρακλείου

Για μένα η Πανελλαδική Σύσκεψη του ΣΥΡΙΖΑ είχε ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Είναι η δεύτερη ευκαιρία που μου δόθηκε για την επανένταξή μου στην οργανωμένη πολιτική δράση. Καταλαβαίνετε ήταν στιγμές συγκινησιακές, φορτισμένες, ξεχωριστές. Για μας όλους τους ανεξάρτητους της αριστεράς ήταν μια μεγάλη συνάντηση. Ήταν μια μεγάλη συνάντηση από τα παλιά με ιδιαίτερο ενδιαφέρον και χαρά. Δεν ήτανε μόνο όμως τα συναισθήματα. Ήτανε η μεγάλη διαβούλευση που γίνονταν, η πολυχρωμία των απόψεων της αριστεράς, συνιστωσών και ανένταχτων. Ο μεστός και πολιτικός αριστερός λόγος. Η δημιουργική σύνθεση. Η πολιτική απόφαση που συνδιαμορφώσαμε, το ενωτικό εγχείρημα της αριστεράς που ζούσαμε στεριώναμε και συγκροτούσαμε παρά πέρα. Και τέλος η επαναβεβαίωση απόλυτα θα ‘λεγα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η επιλογή μας για μια μεγάλη ενωτική αριστερά, ριζοσπαστική, αντιδικομματική, αντινεοφιλελεύθερη, κινηματική, οικολογική, που στηρίζει και οργανώνει τους αγώνες των εργαζομένων και της νεολαίας με συνέπεια, που αρνείται τη συνδιαχείριση του συστήματος, απορρίπτει κεντροαριστερές εκλογές, που αλλάζει τους συσχετισμούς για ένα συγκεκριμένο πολιτικό πρόγραμμα, για μια ενωμένη πολιτική πρόταση, για μια αντικαπιταλιστική αριστερά που οραματικό της πεδίο παραμένει αδιαπραγμάτευτα ο σοσιαλισμός. Αυτές οι επιβεβαιώσεις για τις αποφάσεις και την οργανωτική του συγκρότηση σε ανώτερο επίπεδο είναι και το πιο ελπιδοφόρο μήνυμα και αισιόδοξο που έστειλε η σύσκεψη προς όλη την αριστερά και τους ανθρώπους.


Αισιοδοξία για το μέλλον

Γιάννης Σαββίδης

Άνεργος, Πάτρα

Η διαδικασία όλη μου φάνηκε πολύ πιο αισιόδοξη απ’ ό,τι την περίμενα. Περισσότερος κόσμος και πιο αισιόδοξο το κλίμα. Το ότι μίλησε αρκετός κόσμος, ο τρόπος με τον οποίο μίλησε και η διάθεση που έδειχνε απέναντι στο απεργιακό κλίμα που υπάρχει αυτή τη στιγμή επιβάλλει μια δουλειά, που αμέσως μετά το τριήμερο θα πρέπει να βγει, καθώς και αυξημένη ευθύνη από πλευράς του ΣΥΡΙΖΑ για τις επόμενες μέρες και το επόμενο διάστημα. Τέλος, το αισιόδοξο του πράγματος ήταν το κλείσιμο και οι αποφάσεις που πάρθηκαν, που αφήνουν μια αίσθηση ότι χρειάζεται περισσότερη δουλειά, περισσότερη προσπάθεια, από την επόμενη κιόλας μέρα, μέσα σ’ ένα κλίμα, όπως είπα και πριν, πολύ απαιτητικό και πολύ πλούσιο.


Ανανέωση και λειτουργία

Ελένη Πολίτη

Φιλόλογος

Πρώτη φορά συμμετέχω σε κάτι τέτοιο, δεν περίμενα να έχει τέτοια συμμετοχή. Μ’ αρέσει που ακούστηκαν.. ήταν πολυφωνική η όλη συνάντηση. Εγώ εντάσσομαι τώρα στους άνεργους, αδιόριστους, όλα αυτά.. Ως προς την διαδικασία, εμένα μου μένει ότι ο ΣΥΡΙΖΑ σαν Συνασπισμός Ριζοσπαστικής Αριστεράς θα μ’ άρεσε ακριβώς να έχει λειτουργία και λειτουργικότητα. Δηλαδή να ακούγονται και οι άλλες οργανώσεις των αριστερών σχημάτων. Μ’ αρέσει αυτή η ανανέωση, αυτό το καινούριο ρεύμα. Πιστεύω ότι έτσι υπάρχει ένας δρόμος ανανέωσης. Μη μου ζητήσεις να πω προς τα πού θα πάει, αλλά πιστεύω ότι αυτή η ζύμωση γενικά είναι πολύ ενδιαφέρουσα.