12ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ: ΚΟΝΤΡΑ ΣΤΗΝ ΑΠΑΓΟΡΕΥΣΗ ΚΑΙ ΤΟ ΘΕΣΜΙΚΟ ΡΑΤΣΙΣΜΟ

τ.222, 6/7/2007

12ο ΑΝΤΙΡΑΤΣΙΣΤΙΚΟ ΦΕΣΤΙΒΑΛ, 6-8 Ιουλίου, Πλατειά Πρωτομαγιάς (Πεδίο Του Άρεως)

Kόντρα στην απαγόρευση και το θεσμικό ρατσισμό…

Πραγματοποιήθηκε την Δευτέρα 2/7/ στην αίθουσα του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών συνέντευξη τύπου του Συντονιστικού Μεταναστευτικών και Αντιρατσιστικών Οργανώσεων σχετικά με τη διοργάνωση του 12ου Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ και την αιφνίδια αλλαγή του χώρου διεξαγωγής του (από την Πανεπιστημιούπολη των Ιλισίων στην Πλατεία Πρωτομαγιάς στο Πεδίο του Άρεως). Από την πλευρά του Συντονιστικού μίλησαν οι Όλγα Λαφαζάνη και Κώστας Αδαμόπουλος καθώς και οι: Δήμητρα Μάλλιου από το Ελληνικό Φόρουμ Μεταναστών και ο Άλκης Ρήγος από τη Συσπείρωση Πανεπιστημιακών.

Η Όλγα Λαφαζάνη εξέθεσε τους λόγους που πραγματοποιείται η συνέντευξη τύπου για το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ, ένα θεσμό του αντιρατσιστικού και μεταναστευτικού κινήματος των τελευταίων 12 χρόνων. Επίσης τόνισε την έκτακτη και αναγκαστική αλλαγή χώρου καθώς οι Πρυτανικές Αρχές του Πανεπιστημίου Αθηνών δεν παραχώρησαν τον χώρο της Πανεπιστημιούπολης Ιλισίων για την διεξαγωγή του Φεστιβάλ. Αναφέρθηκε πως Η δικαιολογία που προφασίστηκαν οι Πρυτανικές αρχές, σε στενή συνεργασία με την Ελληνική Αστυνομία, ήταν ότι στα αντιρατσιστικά φεστιβάλ προκαλούνται επεισόδια, πράγμα το οποίο δεν έχει γίνει ποτέ, αλλά και ότι ενοχλούνται οι περίοικοι και οι φοιτητές, παρόλο που αρκετά συχνά γίνονται φεστιβάλ στο χώρο της Πανεπιστημιούπολης με άδεια των πρυτανικών αρχών. Το Συντονιστικό Αντιρατσιστικών και Μεταναστευτικών οργανώσεων κατήγγειλε την απόφαση των Πρυτανικών Αρχών καθώς θεωρούν πως το Πανεπιστήμιο πρέπει να είναι ανοικτό σε Φεστιβάλ και διοργανώσεις όπως αυτή του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ τα οποία όχι μόνο δεν απειλούν τον πανεπιστημιακό χώρο αλλά αντίθετα τον εμπλουτίζουν δημιουργώντας ανοικτούς χώρους συνεύρεσης και επικοινωνίας μεταξύ ελλήνων και μεταναστών που ζουν στην ίδια πόλη.

Ο Άλκης Ρήγος, εκπρόσωπος της Συσπείρωσης Πανεπιστημιακών, στηλίτευσε την απόφαση απαγόρευσης της διεξαγωγής του Αντιρατσιστικού Φεστιβάλ του Πρυτανικού Συμβουλίου του Πανεπιστημίου Αθηνών και αναφέρθηκε στη σταθερή συμμετοχή των καθηγητών της Συσπείρωσης στο Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ. Όπως ανέφερε πρόκειται για μια απόφαση περιορισμού του ασύλου, για την λήψη της οποίας συνέβη το πρωτοφανές να κληθεί η Αστυνομία ως σύμβουλος ενός Πανεπιστημιακού Ιδρύματος.

Η Δήμητρα Μάλλιου είπε πως για τις κοινότητες και συλλόγους των μεταναστών το Αντιρατσιστικό Φεστιβάλ αποτελεί το πιο σημαντικό γεγονός της χρονιάς, καθώς είναι μια στιγμή ουσιαστικής επικοινωνίας με την ελληνική κοινωνία. Όσον αφορά στην απόφαση της Πρυτανείας του Πανεπιστημίου Αθηνών, η κα Μάλλιου τόνισε ότι ενώ πάντα οι μετανάστες και πρόσφυγες περίμεναν και είχαν την υποστήριξη της επιστημονικής κοινότητας, η στάση αυτή του Πανεπιστημίου Αθηνών είναι πολύ απογοητευτική.