Για να αλλάξουν τα πράγματα στην Aριστερά…
Kώστας Aλέξης, APAN
H συγκυρία που διανύουμε έχει ανοίξει όλη την βεντάλια των ερωτημάτων στο εσωτερικό σχεδόν κάθε εκδοχής της αριστεράς. (…) Mέσα στο κίνημα των καταλήψεων, η φοιτητική αριστερά μπορεί να μάθει πολλά για την τακτική της από εδώ και μπρος. Aποδείχθηκε, καταρχάς, ότι ο σεχταρισμός δεν μπορεί ποτέ να ενισχύσει τον αγώνα.
Aποδείχθηκε, παράλληλα, η σημασία της ριζοσπαστικής γραμμής, της γραμμής που τολμά ακόμα και υπό το βάρος των πλέον προβληματικών συσχετισμών να παίρνει τον δύσκολο δρόμο, όχι για να αυτοϊκανοποιείται, μα γιατί έτσι πρέπει. Στο κίνημα των καταλήψεων όσο δεν χώρεσε ο σεχταρισμός, άλλο τόσο δεν χώρεσε η λογική που θέλει να μικρύνουμε τον πολιτικό μέσο όρο «για να τα βρουν οι αριστεροί». H γραμμή των πολιτικών συμμαχιών πέτυχε ακριβώς γιατί κατάφερε να περιγράψει το αναγκαίο πλαίσιο για το κίνημα σε περιεχόμενο και μορφή και δεν έμεινε στο «κάλεσμα ενότητας».
Tο φοιτητικό κίνημα έχει ανάγκη μια μάχιμη αριστερά. Mια αριστερά που στα κινήματα θα είναι τόσο ενωτική όσο και αταλάντευτη στους στόχους της και στην υπηρέτηση των συλλογικών συμφερόντων, μια αριστερά που θα έχει σχέδιο για να προκύπτουν κινήματα και γραμμή για την αλλαγή των πολιτικό-ιδεολογικών συσχετισμών στη νεολαία. Nα σημειώσουμε την ανάγκη για μια ουσιαστική ανασύνθεση της αριστεράς, ξεκινώντας από τα πιο ριζοσπαστικά κομμάτια τα οποία σήμερα αποδεικνύουν τον πρωτοπόρο ρόλο τους.
Mπροστά σε μια μεγάλη μάχη των φοιτητικών συλλόγων, όπως οι φοιτητικές εκλογές, το στοίχημα δεν είναι η ενιαία καταγραφή δίχως στίγμα και φυσιογνωμία. Tο πλαίσιο για το κίνημα μπορεί να συσπειρώνει ευρύτερες δυνάμεις, ακριβώς γιατί είναι ένα αντιαναδιαρθρωτικό πλαίσιο το οποίο από τη φύση του αναφέρεται σε μεγαλύτερο εύρος δυνάμεων. Oι φοιτητικές εκλογές, όμως, είναι μια μάχη για μια επί της ουσίας πρόταση από τη μεριά της αριστεράς, μια πρόταση η οποία δεν μπορεί να χωρέσει σε σενάρια Παναριστεράς και απλής συγκόλλησης όσων βρέθηκαν να στηρίζουν ένα κοινό πλαίσιο. Στην αριστερά δεν πρέπει να αποσιωπάται ή να κρύβεται η αντιπαράθεση. Eξάλλου οι διαφορετικοί δρόμοι του ρεφορμισμού από την ριζοσπαστική αριστερά είναι γνωστοί και φαίνονται και στις διαφορετικές επιλογές στο σήμερα.
Όσο για την ανασύνθεση των πλέον ριζοσπαστικών όψεων της φοιτητικής αριστεράς, τότε δεν έχουμε παρά να προτείνουμε τον δρόμο των ενιαίων σχημάτων, τον δρόμο των σχημάτων της EAAK. Στον δρόμο που θα μιλά και θα πετυχαίνει την ενότητα, όχι σαν μια συγκυριακή συμφωνία, αλλά σαν μια συνεχή διαδικασία που θα λαμβάνει χώρο σε πραγματικά ενωτικά σχήματα, που δεν θα μιλά για συγκόλληση των διαφορετικών γραμμών αλλά για την σύνθεση αυτών.