Από τις 19 έως τις 24 Αυγούστου θα πραγματοποιηθεί η καλοκαιρινή κατασκήνωση της ΚΟΕ στο χωριό Αετομηλίτσα, στο Γράμμο. Η φετινή κατασκήνωση θα είναι ένα ιστορικό οδοιπορικό στα χνάρια του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας (ΔΣΕ), και ευκαιρία να γνωρίσουμε μερικές από τις πιο σημαντικές στιγμές του ελληνικού κομμουνιστικού κινήματος. Η Αετομηλίτσα υπήρξε αρχηγείο της Προσωρινής Δημοκρατικής Κυβέρνησης την περίοδο του εμφυλίου πολέμου (1946-1949). Στα υψώματα του Γράμμου οι αντάρτες του ΔΣΕ έδωσαν τις τελευταίες ηρωικές μάχες τον Αύγουστο και το Σεπτέμβρη του 1949. Το χωριό βρίσκεται στο βορειότερο άκρο της Πίνδου, σε υψόμετρο 1561 μ. (το ψηλότερο χωριό της Ελλάδας), 47 χιλιόμετρα από την Κόνιτσα και 95 χιλιόμετρα από την πόλη της Καστοριάς.
Το πρόγραμμα θα περιλαμβάνει πεζοπορίες κι επισκέψεις στα πεδία των μαχών. Παρέα με τον σύντροφο Ηλία Μεταλλίδη, αξιωματικό του ΔΣΕ και τιμημένο με μετάλλιο ανδρείας για τη συμμετοχή του στις μάχες του Γράμμου, θα φτάσουμε στην κορυφογραμμή Αρένες, την οποία οι μαχητές του ΔΣΕ κράτησαν μέχρι τις 20 Αυγούστου του 1948, λίγο πριν τον ελιγμό που ακολούθησε στο Βίτσι. Στο σημείο αυτό ακόμη και σήμερα διακρίνονται πολυβολεία και οχυρώσεις του ΔΣΕ, ενώ δεν αποκλείεται να συναντήσουμε και ίχνη από τις μάχες (σφαίρες, όλμους κ.λπ.). Στη διαδρομή, μέσα από το πυκνό δάσος που είχαν κάψει με αμερικάνικες βόμβες ναπάλμ (χρησιμοποιήθηκαν πρώτα εναντίον του ΔΣΕ στο Γράμμο και αρκετά αργότερα στο Βιετνάμ), θα έχουμε τη δυνατότητα να θαυμάσουμε τοπία εξαιρετικής φυσικής ομορφιάς, ενώ οι τολμηροί μπορούν να βουτήξουν στα νερά της Δρακόλιμνης για ένα μπάνιο.
Θα επισκεφθούμε το μουσείο στη Λυκόραχη, που στεγάζει ολόκληρη την ιστορία των μαχών που έδωσαν οι αντάρτες στο Γράμμο. Εκεί θα δούμε όπλα, ασύρματους, φορεία που μετέφεραν τους τραυματίες, σπάνιες φωτογραφίες και προσωπικά αντικείμενα των ανταρτών που οι ντόπιοι έχουν περισυλλέξει απ’ τα βουνά. Με πεζοπορία θα φτάσουμε στα Πατώματα, οχυρό τεράστιας στρατηγικής σημασίας, το οποίο καταλήφθηκε από τον ΔΣΕ με μια ηρωική επιχείρηση στις 30 Μάη του 1949.
Θα επισκεφθούμε το χωριό Χρυσή, από όπου θα ξεκινήσουμε με αυτοκίνητα και στις καρότσες αγροτικών μια εκτός δρόμου διαδρομή για 15 χιλιόμετρα ως τις όχθες του ποταμού Αλιάκμονα, τον οποίο θα διασχίσουμε για να φτάσουμε στις σπηλιές που χρησιμοποιούνταν σαν νοσοκομεία για την περίθαλψη των τραυματιών από τις μάχες. Σε μια δύσβατη τοποθεσία, καλά κρυμμένη από τον εχθρό, μαχήτριες (κυρίως γυναίκες) του ΔΣΕ μετέφεραν εκεί τους αντάρτες για να περιποιηθούν τις πληγές τους ώσπου να ξαναριχτούν ηρωικά στη μάχη.
Παράλληλα τις πέντε αυτές μέρες θα πραγματοποιηθούν συζητήσεις για την ιστορία του κομμουνιστικού κινήματος στην Ελλάδα, καθώς και προβολές ταινιών και ντοκιμαντέρ. Ο σ. Μεταλλίδης θα μας παρουσιάσει φωτογραφικό υλικό από το προσωπικό του αρχείο, και φυσικά θα έχουμε την ευκαιρία να συζητήσουμε μαζί του για την πλούσια εμπειρία του από τις μάχες στις οποίες συμμετείχε. Στο χωριό επίσης εκείνη την περίοδο θα βρίσκονται και γέροντες που πήραν μέρος στις μάχες, οι οποίοι θα μας μεταφέρουν τις δικές τους εικόνες και ιστορίες. Η διαμονή θα γίνει σε σκηνές αλλά και σε κρεβάτια στο ορειβατικό καταφύγιο της περιοχής, μέσα στο χωριό. Το κόστος συμμετοχής είναι 60 ευρώ, και περιλαμβάνει 5 διανυκτερεύσεις με πρωινό και ένα γεύμα την ημέρα. Η πρόσβαση είναι δυνατή με Ι.Χ. αυτοκίνητο και, ανάλογα με τις συμμετοχές, θα οργανωθεί ομαδική αναχώρηση από διάφορες περιοχές με ΚΤΕΛ ή πούλμαν (δεν συμπεριλαμβάνεται στο κόστος). Η κατασκήνωση είναι ανοιχτή για όποιον επιθυμεί να έρθει. Για περισσότερες πληροφορίες, απευθυνθείτε στον Στρατή (6939-158613) και στον Τάσο (6932-851407).