2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη ΣΥΡΙΖΑ

τ.265, 24/04/2009

Ρεπορτάζ: Οι εργασίες της Συνδιάσκεψης

Ορισμένα στοιχεία

Στην 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη πήραν μέρος 2.000 άτομα. Έγιναν 107 ομιλίες – πέρα από τις εισηγήσεις των Ρινάλντι, Τσακνιά, Παρασκευόπουλου, τις παρεμβάσεις των Τσίπρα, Αλαβάνου, Χουντή, Σωτηρίου και Παπαδημούλη και το κλείσιμο των εργασιών από τον Γ. Θεωνά. Από τους ομιλητές 77 ήταν άνδρες και 30 γυναίκες, οι 74 από την Αθήνα και οι 32 από την επαρχία. Όπως δήλωσαν οι ίδιοι οι ομιλητές στο προεδρείο, 35 ανήκαν στον ΣΥΝ, 20 ήταν ανένταχτοι, 10 της ΑΚΟΑ, 7 της ΔΕΑ, από 5 της ΚΟΕ, του Ξεκινήματος και του Κόκκινου, από 4 της ΚΕΔΑ και Ρόζας, 2 του ΔΗΚΚΙ και 1 από τους Οικοσοσιαλιστές.

Στιγμιότυπα

  • Πολλές μικρές αίθουσες ήταν κατειλημμένες και τις τρεις μέρες των διαδικασιών από τις διάφορες θεματικές επιτροπές που συνεδρίαζαν. Συνέχεια έβλεπες κόσμο που ψάχνει να βρει που συνεδριάζει η θεματική που τον ενδιαφέρει. Για παράδειγμα η Γραμματεία, που συνεδρίαζε σε μια από αυτές τις αίθουσες, διέκοψε πολλές φορές τις διαδικασίες της για να απαντήσει στην ερώτηση: “Πού συνεδριάζει η θεματική γονέων και κηδεμόνων;”, μια επιτροπή που φτιάχτηκε μέσα στην Πανελλαδική Συνδιάσκεψη με πρωτοβουλία ορισμένων μελών και βρήκε σημαντική ανταπόκριση.
  • Πιο πέρα, στο κυλικείο, σε διάφορα τραπέζια συνεχιζόταν η συζήτηση ή γίνονταν διάφορες ενημερώσεις – δεδομένου ότι οι πανελλαδικές συνδιασκέψεις είναι τόποι συνάντησης (και γνωριμίας) συντρόφων που δίνουν μια κοινή μάχη σε ολόκληρη τη χώρα. Δεν έλειπαν βέβαια τα πειράγματα και τα αστεία, αλλά και η ευχαρίστηση της γνωριμίας με συντρόφους που μπορεί πολλές φορές να τους ήξερες μόνο από το τηλέφωνο.
  • Στη 2η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη λειτουργούσε όλη την ημέρα και παιδότοπος για τους μικρούς φίλους του ΣΥΡΙΖΑ. Ήταν μια σημαντική κίνηση από τις συντρόφισσες που πήραν την πρωτοβουλία για να ελαφρυνθούν οι γονείς, αλλά και να μπορέσουν οι γυναίκες που είναι μητέρες να παρακολουθήσουν από κοντά τις εργασίες. Ήταν ένα πολύ μικρό αλλά καλό πρώτο βήμα προς αυτήν την κατεύθυνση.
  • Στη γραμματεία της Συνδιάσκεψης υπήρχαν δύο κουτιά οικονομικής ενίσχυσης. Ένα για τα έξοδα της Συνδιάσκεψης, και ένα για τον αγωνιστή Στέφανο Κόλλια, μέλος της “Κίνησης για τη Σωτηρία της Γκιώνας”, που μπράβοι έχουν κάψει δύο φορές το σπίτι του προσπαθώντας (μάταια!) να τον τρομοκρατήσουν. Οι πληροφορίες μας λένε ότι μαζεύτηκε ένα σημαντικό ποσό ενίσχυσης, αφού ήταν πολύς ο κόσμος που πρόσφερε χρήματα.
  • Δεκάδες ήταν τα τραπεζάκια που είχαν στηθεί στα φουαγιέ του χώρου της 2ης Συνδιάσκεψης. Όχι μόνο των συνιστωσών, όπως την προηγούμενη φορά στην 1η Συνδιάσκεψη. Τώρα έβλεπε κανείς και τραπεζάκια των θεματικών επιτροπών, των δικτύων και άλλων πρωτοβουλιών, όλα με πολλούς επισκέπτες.

Παρασκευή 10/4

Οι ετοιμασίες της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης ξεκίνησαν από το πρωί. Πρώτα φορτώθηκαν τα υλικά και κατόπιν σύντροφοι και συντρόφισσες φρόντισαν να φτιαχτούν οι φάκελοι που θα έπαιρνε όποιος θα συμμετείχε στη συνδιάσκεψη. Μετά ξεκίνησε η “διακόσμηση” του χώρου με υλικά και αφίσες του ΣΥΡΙΖΑ, ενώ παράλληλα κάθε συνιστώσα φρόντιζε την προβολή της. Βέβαια το βαρύ στήσιμο (καρέκλες, ηχεία κ.λπ.) είχε αρχίσει από την προηγούμενη μέρα και είχε ήδη ολοκληρωθεί. Κατά τις 5 το απόγευμα όλα ήταν έτοιμα για να ξεκινήσουν οι εργασίες. Στο χώρο λειτουργούσε καφετέρια με καφέ και φαγητό, γραφείο Τύπου και υπήρχαν, εκτός από την κεντρική αίθουσα, 3 ακόμα αίθουσες συσκέψεων. Στα φουαγιέ υπήρχαν τραπεζάκια όλων των συνιστωσών, των θεματικών του ΣΥΡΙΖΑ και των δικτύων του. Μετά τις 5:30 αρχίζει να έρχεται μαζικά κόσμος. Σε περίπου 1 ώρα γίνεται πλέον το αδιαχώρητο! Όλοι οι χώροι, περιλαμβανομένης της κεντρικής αίθουσας, είναι γεμάτοι κόσμο. Όλοι ρωτάνε τι ώρα θα αρχίσουμε και σε όλους μπορεί κάποιος να διακρίνει την ανυπομονησία για να ξεκινήσουν οι διαδικασίες. Κατά τις 7 και κάτι αρχίζουν οι πρώτες ανακοινώσεις από το προεδρείο για το πώς θα κυλήσουν οι διαδικασίες του τριημέρου και για τη μεθοδολογία της συζήτησης. Κατόπιν ξεκινάει η πρώτη εισήγηση από τον Ρούντι Ρινάλντι, απερχόμενο συντονιστή της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ. Στην ομιλία του αναφέρεται όχι μόνο στα θετικά αλλά και στα προβλήματα που έχει ο ΣΥΡΙΖΑ, και μιλά για την ανάγκη που υπάρχει να αλλάξουν πολλά πράγματα. Η βάση του ΣΥΡΙΖΑ υποδέχεται την εισήγησή του με εμφανή ενθουσιασμό, και γίνεται σαφές ότι το κλίμα της “εσωστρέφειας” δεν αντιστοιχεί στις διαθέσεις του κόσμου. Στη συνέχεια το λόγο παίρνει ο πρόεδρος του ΣΥΝ, Αλέξης Τσίπρας. Βασικό στοιχεία της ομιλίας του είναι η σωστή στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ σε όλους τους αγώνες του τελευταίου χρόνου, η στάση που πρέπει να κρατήσει απέναντι στην επέλαση των συνεπειών της κρίσης, αλλά και η αποφασιστική μάχη που πρέπει να δώσει στις ευρωεκλογές. Έπειτα μίλησε ο Δήμος Τσακνιάς, που εκ μέρους της Γραμματείας παρουσίασε το πρόγραμμα, και ο Θοδωρής Παρασκευόπουλος που παρουσίασε το πλαίσιο του ΣΥΡΙΖΑ για τις Ευρωεκλογές. Μετά από αυτές τις ομιλίες έληξαν οι διαδικασίες της πρώτης μέρας. Στα πρόσωπα του κόσμου που έφευγε καθρεφτιζόταν η ικανοποίηση για τη συμμετοχή του, μετά από καιρό, σε μια τέτοια μαζική διαδικασία του ΣΥΡΙΖΑ.

Σάββατο 11/4

Οι διαδικασίες της Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης συνεχίστηκαν το πρωί του Σαββάτου με τις τοποθετήσεις όλων όσοι είχαν ζητήσει το λόγο. Ενδιαφέρουσα συζήτηση, με πολλές εικόνες από όλες τις πόλεις της Ελλάδας αλλά και τις γειτονιές της Αθήνας. Με στοιχεία κριτικής, αυτοκριτικής, προοπτικής, και πάνω από όλα με αγωνία για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συντριπτική πλειοψηφία των ομιλητών τόνιζαν τη σωστή στάση που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ όλο το προηγούμενο διάστημα, ενώ πολλοί ήταν και αυτοί που έβαζαν το ζήτημα της μη εφαρμογής των αποφάσεων της 1ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης. Άλλοι μίλησαν για τις δυσκολίες που συναντούν στην καθημερινή τους πάλη και για την ανάγκη ακόμα μεγαλύτερου συντονισμού μεταξύ των επιτροπών και της Γραμματείας. Αυτό που φάνηκε όμως είναι ότι έχει υπάρξει μια ωρίμανση του δυναμικού που έχει κινηθεί με τον ΣΥΡΙΖΑ τον τελευταίο χρόνο. Ενώ στην 1η Πανελλαδική Συνδιάσκεψη κυριαρχούσε ένας ενθουσιασμός και την είχε παρακολουθήσει πολύς κόσμος που πρώτη φορά ερχόταν σε επαφή με το εγχείρημα, τώρα στη 2η Συνδιάσκεψη οι συμμετέχοντες είχαν πολύμηνη εμπλοκή με τον ΣΥΡΙΖΑ, με τις επιτροπές του, με τις διαδικασίες του. Είχαν έτσι πράγματα να πουν και να απολογίσουν δράση της πραγματικής ζωής. Αυτό από μόνο του έκανε τη συζήτηση πιο προσγειωμένη, πιο πραγματική. Και με αυτόν τον τρόπο εκφράστηκαν και οι κριτικές, οι δυσκολίες, τα πισωγυρίσματα αλλά και τα προχωρήματα, οι υπερβάσεις, οι ανατροπές και η κοινή πεποίθηση ότι στις μάχες που έρχονται ο ΣΥΡΙΖΑ θα προχωρήσει νικηφόρα. Παράλληλα με τις τοποθετήσεις έγιναν και οι συνεδριάσεις των θεματικών επιτροπών και των δικτύων του ΣΥΡΙΖΑ. Το απόγευμα του Σαββάτου μίλησαν οι υποψήφιοι ευρωβουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής και Ελένη Σωτηρίου. Ειδικά η ομιλία της Ελένης Σωτηρίου έγινε δεκτή με πολλά χειροκροτήματα και προκάλεσε ενθουσιασμό και συγκίνηση, τόσο με το περιεχόμενο της όσο και επειδή είναι μια υποψηφιότητα που υπερβαίνει τα “καθιερωμένα”. Κατόπιν μίλησε ο Μανώλης Γλέζος, που έθεσε μια σειρά από ζητήματα κύρια για τον τρόπο λειτουργίας του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια έγιναν μερικές ακόμα τοποθετήσεις και οι εργασίες της δεύτερης μέρας ολοκληρώθηκαν.

Κυριακή 12/4

Το πρωί της Κυριακής η διαδικασία συνεχίστηκε με τοποθετήσεις (συνολικά μίλησαν και τις 3 μέρες πάνω από 100 σύντροφοι και συντρόφισσες) και με συνεδριάσεις θεματικών και δικτύων. Προτελευταία τοποθέτηση ήταν του προέδρου της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέκου Αλαβάνου. Μέσα σε μια κατάμεστη αίθουσα, και κάτω από παρατεταμένα χειροκροτήματα, ο Αλέκος Αλαβάνος μίλησε για τον ΣΥΡΙΖΑ της επόμενης περιόδου. Τελευταία τοποθέτηση ήταν του Γιάννη Θεωνά, νέου συντονιστή της Γραμματείας, με τις καταλήξεις της 2ης Πανελλαδικής Συνδιάσκεψης, την απόφαση και τη δέσμευση να προχωρήσει ο ΣΥΡΙΖΑ αποφασιστικά μπροστά. Είναι χαρακτηριστικό ότι το πέρας των εργασιών βρήκε όλους τους συμμετέχοντες σε εντελώς διαφορετικό κλίμα από ό,τι τις παραμονές. Κυριάρχησε η αισιοδοξία και η πεποίθηση ότι οι επόμενες μάχες θα δοθούν από καλύτερες θέσεις και μέσα από μια νέα ενότητα που έχει πλέον κατακτήσει ο ΣΥΡΙΖΑ.