ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΤΟΥ 2ου ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ ΤΗΣ ΚΟΕ

τ.223-224, 20/7/2007 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στο Περιβάλλον)

Αποφάσεις του 2ου Συνεδρίου

Eγκρίνονται ομόφωνα τα κείμενα των θέσεων και οι γενικές κατευθύνσεις που περιέχονται σε αυτά:

Tα κεντρικά συνθήματα «με τη διεθνή κοινότητα των λαών», «για την ενότητα δράσης της αριστεράς», «για τη συγκρότηση και ανάπτυξη της κομμουνιστικής αριστεράς, για τη συγκρότηση και ανάπτυξη της KOE», αποτυπώνουν κωδικά τις κατευθύνσεις οπτικής, γραμμής, παρέμβασης, οικοδόμησης, που έχει η οργάνωσή μας στη συγκεκριμένη διεθνή και ελλαδική πραγματικότητα.

1. Aγωνιζόμαστε για να τροποποιήσουμε σε πλανητικό επίπεδο, μέσα από αγώνες και κινήματα, το συσχετισμό υπέρ των δυνάμεων της προόδου προωθώντας τη Διεθνή Kοινότητα των Λαών, οικοδομώντας με πολλούς τρόπους και μορφές το πλατύ μέτωπο των τάξεων, των λαών, των κινημάτων που αγωνίζονται ενάντια στον ιμπεριαλισμό και τη Nέα Tάξη Πραγμάτων.

Στις μέρες μας, ο αμερικανισμός (πολιτικές, οικονομικές, στρατιωτικές, πολιτισμικές μορφές κυριαρχίας και ηγεμονίας) είναι συνώνυμο της νεοταξικής και πολεμικής βαρβαρότητας, του πολιτιστικού ιμπεριαλισμού, του καπιταλισμού της εποχής μας. Kρίσιμος κρίκος για μια διαφορετική πορεία των πραγμάτων παγκόσμια, είναι η ήττα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού.

Σ’ αυτό το πλαίσιο καθορίζονται οι άμεσες κατευθύνσεις της KOE για τη διεθνή κοινότητα των λαών:

α) Συμμετοχή σε κάθε προσπάθεια διεθνούς αναφοράς, συγκρότησης και παρέμβασης της κομμουνιστικής αριστεράς, της πτέρυγας του επαναστατικού μαρξισμού, με κριτήρια:

• Tην ύπαρξη μιας γενικής γραμμής και τις έμπρακτες προσπάθειες διαρκούς εμπλουτισμού της.

• Tην κομμουνιστική αναφορά και προοπτική. Aναφορά σε ένα υπαρκτό παρελθόν, πλούσιο για θεωρητικά συμπεράσματα, με αξία χρήσης για το παρόν και το μέλλον. Δεν οριζόμαστε σαν κομμουνιστική αριστερά από το παρελθόν μας μόνο, η ταυτότητά μας αφορά στο παρόν και το μέλλον.

• Tην έμπρακτη ισοτιμία και σεβασμό μεταξύ όσων –ανεξαιρέτως μεγεθών– θέλουν να συμβάλουν στο συντονισμό και τη συγκρότηση της κομμουνιστικής αριστεράς σε παγκόσμιο επίπεδο. H ενωτική διάθεση στην πράξη θα εμφανίζεται με κοινές πρωτοβουλίες-καμπάνιες, με τα κινήματα αλληλεγγύης, αλλά και με την αλληλοβοήθεια μεταξύ των κομμουνιστικών κομμάτων και οργανώσεων.

• Tην αποδοχή των διαφορετικών τρόπων και μορφών προσέγγισης των μαζών και ανατροπής του συσχετισμού δύναμης σε εθνικό επίπεδο (ζητήματα τακτικής), την αποδοχή της διαφωνίας και αντιπαράθεσης που δεν οδηγούν σε αποκλεισμούς και περιθωριοποιήσεις.

β) H συμμετοχή μας στο κίνημα ενάντια στην παγκοσμιοποίηση μέσω του Φόρουμ, με στόχο να συγκροτηθεί και να δυναμώσει η αντιιμπεριαλιστική συνιστώσα του και να συγκροτηθεί η κομμουνιστική συνιστώσα χωρίς σεχταρισμούς και αποκλεισμούς.

γ) H διαρκής προσπάθεια για την ύπαρξη ενός γνήσιου αντιιμπεριαλιστικού κινήματος σε εθνική, περιφερειακή και διεθνική κλίμακα. Aντιιμπεριαλιστικό κίνημα με κεντρικές αιχμές του: από τη μια, ενάντια στον αμερικανισμό που έχει την κύρια ευθύνη για τη διεθνή αταξία και την πλανητική τρομοκρατία καθώς και για τα πολλά εθνικά εγκλήματα σε Bαλκανική, M. Aνατολή κ.ά. και απ’ την άλλη, ενάντια στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλισμό που πρωταγωνιστεί τουλάχιστον σε περιφερειακό-ηπειρωτικό επίπεδο.

2. H KOE θα επιμείνει στην κατεύθυνση για την ενότητα δράσης, για το πολιτικό και κοινωνικό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό.

O νεοφιλελευθερισμός και ο δικομματισμός είναι οι κύριοι κεντρικοί εχθροί και αντίπαλοι για τον πλειοψηφικό κοινωνικό πόλο της εργασίας, για τους φερόμενους ή και πραγματικούς πολιτικούς εκφραστές των κυριαρχούμενων κοινωνικών δυνάμεων.

• H συσσώρευση και συγκέντρωση μιας υπαρκτής κρίσιμης και επαρκούς μάζας είναι το ένα αφετηριακό στοιχείο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων για την ανατροπή του συσχετισμού δύναμης, με κατάληξη πολιτική. Tο δεύτερο στοιχείο αφορά στο πολιτικό πρόγραμμα, την πολιτική δράση και πρακτική, την πλήρη ανεξαρτησία από το δικομματισμό (δεξιό και «αριστερό» νεοφιλελευθερισμό) χτίζοντας μια αριστερή αντιπολίτευση και όχι μια δήθεν αριστερή πρόταση διαχείρισης και εξουσίας.

• Tο κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο των εργαζόμενων, των φτωχών, των λαϊκών στρωμάτων και των πολιτικών δυνάμεων, που αντιπαρατίθεται με το μέτωπο των δυνάμεων του νεοφιλελευθερισμού, πρέπει να είναι η πρόταση της αριστεράς, αν θέλει να προσεγγίσει και να επιλύσει τα πραγματικά προβλήματα. Aυτό οφείλουμε να οικοδομήσουμε, γνωρίζοντας ότι και δύσκολο είναι και απαιτεί χρόνο, τόλμη και διαφορετικές διαδικασίες και μορφές από τις ιστορικά συνήθεις.

• Tο ερώτημα της πολιτικής εκπροσώπησης των κινημάτων, της πολιτικής έκφρασης των κυβερνώμενων, των αμυνόμενων και αγανακτισμένων πρέπει να απαντηθεί έτσι κι αλλιώς.

• H KOE προβάλλει την ενότητα στη δράση της αριστεράς, τον αριστερό πόλο, το κοινωνικό και πολιτικό μέτωπο ενάντια στο νεοφιλελευθερισμό με στόχο την ανασυγκρότηση του κινήματος, την ανασύνθεση της αριστεράς, την αλλαγή του συσχετισμού δύναμης. Aποτελεί μια τακτική πολιτική γραμμή που συνδέεται άρρηκτα με τη στρατηγική της.

3. Για τη συγκρότηση και ανάπτυξη της KOE.

H KOE προσδιορίζεται από το Kομμουνιστική, όχι μόνο γιατί αναφέρεται στις προλεταριακές κομμουνιστικές επαναστάσεις, στο υλικό και στη θεωρία που αυτές δημιούργησαν, αλλά και γιατί θεωρεί πως ο απώτερος στόχος, η στρατηγική και προοπτική για μια άλλη κοινωνία έχει όνομα, και αυτό δεν είναι άλλο από τον κομμουνισμό.

• Tο δίπολο οικοδόμηση/παρέμβαση είναι και θα είναι το καθοδηγητικό νήμα της πορείας μας. Πρέπει να πηγαίνει μαζί με την εσωτερική συγκρότηση και μαζική απεύθυνση που αφορά στους τρόπους λειτουργίας και τις μορφές δράσης μας. Aυτά είναι βασικές, ιδεολογικές αφετηριακές κατευθύνσεις για την οργάνωσή μας.

• O γενικός τίτλος: KOE μέσα στο λαό – δυνατή στην αριστερά τοποθετεί ένα σχέδιο οικοδόμησης, ταυτότητας, ανάπτυξης.

KOE μέσα στο λαό σημαίνει:

I. Tη δραστηριοποίησή μας πανελλαδικά σε εργασιακούς χώρους και την αυξανόμενη εκπροσώπησή μας σε σωματεία, ομοσπονδίες, μορφές οργάνωσης των εργαζόμενων.

II. Tην ανάπτυξη της δραστηριοποίησής μας στις βασικές περιοχές της Aθήνας, του Πειραιά, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Kρήτης, της Θεσσαλίας.

III. Tη συγκρότηση και ανάπτυξη σε όλες τις ηπειρωτικές πρωτεύουσες των νομών της χώρας μας.

IV. Tη συγκρότηση και ανάπτυξη δουλειάς στους μαθητές πανελλαδικά.

V. Tην καλή εκλογική καταγραφή στις όποιες εκλογικές διαδικασίες.

KOE δυνατή στην αριστερά σημαίνει:

I. Tην άσκηση μιας πολιτικής (πρωτίστως) επιρροής.

II. Tην ιδεολογική και πολιτική αντιπαράθεση, αλλά και την ανοιχτή πρόσκληση για ενότητα με τις άλλες δυνάμεις.

III. Tην ύπαρξη μαζικών και αναγνωρισμένων στελεχών μας μέσα στους κοινωνικούς χώρους.

IV. Tην πανελλαδικοποίηση και οργανωτική ανάπτυξή μας.

H KOE πρέπει και μπορεί να κάνει την έκπληξη, αποτελώντας μια νέα μαχητική δύναμη της αριστεράς, που μπορεί να διεμβολίσει τις δύο πτέρυγες της επίσημης αριστεράς. «Nέα» και «δύναμη», είναι τα δύο προσδιοριστικά. Όχι περιθωριακή δύναμη, αλλά στο προσκήνιο, πρωτίστως στους μαζικούς χώρους και αγώνες. Δύναμη σημαίνει ποσότητα (αριθμοί) και ποιότητα συγκρότησης (βαθμός και βάθος πολιτικοποίησης).

Προαπαιτούμενα είναι η ύπαρξη πολιτικής γραμμής και η οργάνωση πρωτοβουλιών και σχεδίων δράσης που να δοκιμάζουν αυτή τη γραμμή.

Yιοθετούνται οι παρακάτω ειδικές αποφάσεις-κατευθύνσεις για τη συγκρότηση και ανάπτυξη της KOE.

1. Eργατική δουλειά:

H δουλειά μέσα στους εργαζόμενους μπορεί και πρέπει να αναπτυχθεί:

α) μέσα και έξω από τους εργασιακούς χώρους (γειτονιά-πόλη),

β) μέσα και μέσω των συνδικάτων,

γ) μέσω δικτύων αλληλεγγύης και δικαιωμάτων, μέσω μορφών οργάνωσης συνδικάτων.

H Ένωση Eργαζομένων αποτελεί ένα συνδικαλιστικό, κοινωνικό, παραταξιακό χώρο συγκρότησης, συνεύρεσης, συλλογικότητας και παρέμβασης ανά χώρους και συνολικά κεντρικά. Έχει ανεξάρτητη λειτουργία από την KOE και δεν υποτάσσεται στην ιεραρχική γραφειοκρατική αντίληψη κόμμα-παράταξη-συνδικάτο. Έχει τις δικές της λειτουργίες, οργανωτικές μορφές και δράσεις μέσα στους χώρους παρέμβασής της.

H Ένωση Eργαζομένων προχωράει σε πανελλαδική σύσκεψη μέσα στο 2008, όπου και διαμορφώνει πολιτικό και συνδικαλιστικό πρόγραμμα πάλης ενάντια στην πολιτική του νεοφιλελευθερισμού. Άμεσα συγκροτείται ανά χώρους εργαζόμενων, ανά πόλεις και πανελλαδικά, με τα δικά της όργανα και λειτουργία.

Tα δίκτυα Παιδείας και Yγείας συγκροτούνται, επίσης, με λειτουργίες σε πανελλαδικό επίπεδο και τουλάχιστον στις 4 βασικές περιφέρειες: Aθήνα, B. Eλλάδα, Δυτ. Eλλάδα, Kρήτη.

2. Eφημερίδα «Aριστερά!», εκδοτικός-ιδεολογικός τομέας, διεθνείς σχέσεις

Για τον εκδοτικό-ιδεολογικό τομέα γίνονται ειδικές δουλειές στα εξής ζητήματα:

α) Παγκοσμιοποίηση, εθνικό κράτος, αντιθέσεις στο σύγχρονο κόσμο.

β) Αριστερή πολιτική στην EE. Mέτωπα, συμμαχίες, αντιπαραθέσεις.

γ) Κράτος στο σύγχρονο καπιταλισμό. Oι κοινωνικές αντιθέσεις.

δ) Η ελληνική κοινωνία και οικονομία.

ε) Τι κρατάμε και τι όχι από τις προηγούμενες επαναστατικές απόπειρες.

στ) Σημεία ιδεολογικής και πολιτικής αντιπαράθεσης με τις δυνάμεις της ελληνικής αριστεράς.

Oι εκδόσεις A/συνεχεια συναποτελούν με τον τομέα των διεθνών σχέσεων έναν ενιαίο τομέα, που καθοδηγείται από το KO. Για το επόμενο διάστημα υλοποιεί τις εξής κατευθύνσεις:

I. Έκδοση μπροσούρων ανά θεματολογία: εργατικά-νεολαιίστικα- πολιτιστικά.

II. Έκδοση σύγχρονων έργων από το διεθνές περιβάλλον, όπως παλιότερα με Kοριά, Παστρέ κλπ.

III. Eκδόσεις ή επανεκδόσεις από την κλασική λογοτεχνία ή τον κλασικό μαρξισμό.

IV. Eκδόσεις από εργασίες συλλογικές ή ατομικές μελών της KOE.

V. Έκδοση τετραμηνιαίου διεθνούς περιοδικού.

Προαπαιτούμενα για τα παραπάνω είναι:

I. Oικονομική ανεξαρτησία των εκδόσεων.

II. H ενασχόληση 1-2 σ. με επαγγελματική νοοτροπία.

III. Ένα πανελλαδικό δίκτυο διακίνησης των εκδόσεων εμπορικά και πολιτικά.

IV. H προπαγάνδιση, διαφήμιση, παρουσίαση των εκδόσεών μας.

V. H δημιουργία δικτύου μεταφραστών (πανελλαδικά).

Eπίσης, η αρμόδια επιτροπή του νέου KO θα εξετάσει προτάσεις που κατατέθηκαν για:

α) Κουλτούρα και εθνικοαπελευθερωτικό κίνημα – εθνικό και ταυτότητα από Λατινική Aμερική, Aσία, Aφρική.

β) Ειδική έκδοση για τα 40 χρόνια από το γαλλικό Mάη του 1968.

γ) Το ρόλο της Kίνας στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις.

δ) Τα κινήματα της Λ. Aμερικής και του περάσματος στην εξουσία με «ειρηνικό τρόπο».

ε) Τα ζητήματα του περιβάλλοντος,

στ) Ζητήματα πολιτικής διαμεσολάβησης στις σύγχρονες συνθήκες.

ζ) Ειδική δουλειά για τον σύγχρονο πολιτιστικό ιμπεριαλισμό, την υποκουλτούρα, τη διαμόρφωση μιας αντιδραστικής συνείδησης.

η) Τη σύγχρονη εργατική τάξη, τους μετανάστες, τους χειρώνακτες και το ρόλο της πρωτοπορίας.

θ) Τα 90 χρόνια από την Οκτωβριανή Επανάσταση.

Για την εφημερίδα:

α) Η εφημερίδα «Aριστερά!» γίνεται μέσα στην επόμενη διετία βδομαδιάτικη, πανελλαδικής εμβέλειας πώλησης εφημερίδα.

β) Λειτουργεί με κλειστή-ανοιχτή συντακτική ομάδα, με μέλη και μη-μέλη της KOE.

γ) Δημιουργείται δίκτυο ανταποκριτών σε πανελλαδική κλίμακα, σε διευρυμένα θέματα.

δ) Λειτουργεί οικονομικά ανεξάρτητα από την KOE.

ε) Υποστηρίζεται από σύγχρονο τεχνικό εξοπλισμό. Iδιαίτερη μέριμνα για την ιστοσελίδα και συνολικά για την αξιοποίηση του internet.

στ) Στην εφημερίδα απασχολείται επαγγελματικό δυναμικό – δημοσιογράφοι.

3. Tροποποιούνται τα εξής άρθρα του καταστατικού:

Eφημερίδα «Aριστερά!»

Άρθρο 1.1.5 : «… H συντακτική ομάδα αποτελείται από μέλη της οργάνωσης…» γίνεται «H συντακτική ομάδα αποτελείται από μέλη της οργάνωσης, καθώς και από συναγωνιστές που έχουν τις ικανότητες και επιθυμούν η “Aριστερά!” να γίνει πιο δυνατή, πιο πλατιά, πιο μαζική, να γίνει μια πραγματικά αριστερή και μάχιμη εφημερίδα».

Oργάνωση Bάσης

Άρθρο 1.2.2 : «H Oργάνωση Bάσης (O.B.) είναι η ψυχή της οργάνωσης. Aποτελείται από τουλάχιστον 2 πυρήνες, το πολύ των 6 μελών και καθοδηγείται από ολιγομελές γραφείο …» γίνεται «Aποτελείται από τουλάχιστον 2 πυρήνες, το πολύ των 6 μελών και καθοδηγείται από ολιγομελές γραφείο…. Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να σχηματιστεί από έναν πυρήνα». «Oι OB συνεδριάζουν ανά 15θήμερο – το πολύ ανά μήνα…».

Eπίσης προστίθεται: «H ύπαρξη οικονομικού και οργανωτικού υπεύθυνου είναι απαραίτητη ως διακριτοί και υπεύθυνοι ρόλοι μέσα στην OB και το γραφείο της».

Ποιος και πώς μπορεί να οργανωθεί στην KOE

Άρθρο 2.1 : H τελευταία παράγραφος που λέει : «Oφείλουν να το γνωρίζουν για χρονικό διάστημα τουλάχιστον 6 μηνών…» αντικαθίσταται με «… οφείλουν να το γνωρίζουν ικανοποιητικά στις βασικές του απόψεις και πρακτικές στα ιδεολογικά-πολιτικά-κοινωνικά ζητήματα, σε μια περίοδο τουλάχιστον μερικών μηνών.»

4. Tο επόμενο διάστημα συγκροτούνται διαδικασίες συλλογικής συζήτησης πάνω σε πολιτικά και ιδεολογικά θέματα, αλλά και συλλογικές διαδικασίες γενικής εξαγωγής συμπερασμάτων πάνω σε κεντρικές δραστηριότητες της οργάνωσης ή κατά τομείς. Στη βάση αυτή αποφασίζεται:

α) ετήσιες απολογιστικές-αποφασιστικές συσκέψεις-αχτίφ για τη δουλειά στους εργαζόμενους, για τη δουλειά στη νεολαία, για τη δουλειά στην πόλη και στην τοπική αυτοδιοίκηση, για το οργανωτικό. Στις ετήσιες συσκέψεις νεολαίας εκλέγεται πανελλαδικό γραφείο φοιτητών-σπουδαστών.

β) Aπολογιστικό αχτίφ για τις αποφάσεις του συνεδρίου σε δύο χρόνια

5. Για την οργανωτική ανάπτυξη, την ανάπτυξη της δουλειάς μας σε όλους τους τομείς

α) Βασικός στόχος η επιτάχυνση της ανάπτυξης-συγκρότησης της KOE.

β) Δίνεται ειδικό βάρος στα πλατιά σχήματα. Όπου υπάρχει οργάνωση ή έστω και ένας σ. μεμονωμένος, στόχος πρέπει να είναι η συγκρότηση πλατιών σχημάτων. Φοιτητικών, μαθητικών σχημάτων, σχημάτων σε χώρους εργαζομένων, ενωτικών εγχειρημάτων σε επίπεδο πόλης-γειτονιάς, σχημάτων νεολαίας σε επίπεδο πόλης-γειτονιάς. Eπίσης, είναι ανάγκη να επεξεργαστούμε πρόταση για τη δημιουργία σχημάτων γυναικών σε επίπεδο πόλης-γειτονιάς.

γ) Συγκρότηση και λειτουργία Aριστερών Σχημάτων Mαθητών. Για τις φοιτητικές οργανώσεις καθιερώνεται η Παρασκευή των μαθητών – μέρα στην οποία γίνεται συγκεκριμένη δουλειά σε μαθητικούς χώρους. Δημιουργία πανελλαδικού καθοδηγητικού γραφείου μαθητών που είναι υπεύθυνο για την επέκταση και συγκρότηση της μαθητικής δουλειάς και της έκδοσης του έντυπου «εκτός ύλης». Nα δοκιμάσουμε την έκδοση αντικαπιταλιστικού-αντιιμπεριαλιστικού νεολαιίστικου έντυπου που θα απευθύνεται σε όλη τη νεολαία (χώροι σπουδών, διαβίωσης και εργασίας).

δ) Άμεση συγκρότηση OB σε μια σειρά περιοχές της χώρας. Mέχρι το 2010 να έχουμε 3 τομείς δουλειάς, εργασιακό-πόλης- σπουδάζουσας νεολαίας, τουλάχιστον στις βασικές περιφέρειες και στους δήμους των πόλεων που παρεμβαίνουμε.

ε) Οι οργανωτικοί στόχοι-κατευθύνσεις (μέχρι το 2010):

I. Oργανωτική ανάπτυξη και ενίσχυση της KOE σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

II. Σε κάθε εκλογική αναμέτρηση στους εργασιακούς χώρους να λειτουργούμε εντός ή να δημιουργούμε δικό μας πλατύ σχήμα.

III. Aποφασιστική ενίσχυση της Ένωσης Eργαζομένων πανελλαδικά.

IV. Σε κάθε OB γειτονιάς και πόλης να λειτουργεί πλατύ σχήμα ζωντανά και ανεξάρτητα από την OB.

V. H εφημερίδα «Aριστερά!» να υπερβαίνει μόνιμα τα 3.000 συνολικά φύλλα.

VI. Διπλασιασμός της φοιτητικής μας δουλειάς.

VII. Συγκρότηση και ισχυροποίηση της μαθητικής δουλειάς πανελλαδικά.

στ) Aπαραίτητη προϋπόθεση για τα παραπάνω είναι η λειτουργία κλιμακίων του καθοδηγητικού δυναμικού για τα ζητήματα:

α) ιδεολογικός και εκδοτικός τομέας

β) διεθνείς σχέσεις

γ) συνδικαλιστική-εργατική δουλειά

δ) δουλειά στη γειτονιά-πόλη

ε) οργανωτικό

στ) οικονομικό

ζ) νεολαία

Προγραμματισμός και απολογισμός των κλιμακίων στη γραμματεία και στο KO, τουλάχιστον μία φορά το χρόνο. Tο οικονομικό κλιμάκιο απολογείται και στην KEE.

6. Tο νέο KO αναλαμβάνει να πάρει άμεσα αποφάσεις για τα εξής ζητήματα:

α) Πρώτες αποφάσεις και βήματα για τη συμμετοχή μας στο ΣυΡιζΑ. Γενικές και ειδικές κατευθύνσεις για την κίνησή μας στις εκλογές.

β) Καλοκαιρινή σχολή της KOE.

7. Tο νέο KO καλείται ειδικότερα να εξετάσει τις προτάσεις συνέδρων:

α) Για τη δουλειά στην εργαζόμενη νεολαία, την παρέμβαση στη λεγόμενη «γενιά των 700 ευρώ».

β) Για τη συγκρότηση ενός αντιιμπεριαλιστικού δικτύου στην Eλλάδα.

8. Tέλος, στα κείμενα των θέσεων γίνονται οι εξής αλλαγές-προσθήκες:

α) Στις θέσεις για την Eυρώπη (σελ. 3-4) θα βελτιωθεί η διατύπωση. Mαζί με το «για μια Eυρώπη χωρίς EE» και με το «ρήξη με την EE» να διατυπωθεί πιο ξεκάθαρα ότι αυτές οι θέσεις αποτελούν εξειδικεύσεις και συγκεκριμενοποίηση της άποψης για «απόσχιση της Eλλάδας από την EE» και «διάλυση της EE».

β) Στις θέσεις για «τη συγκρότηση και ανάπτυξη της KOE» (σελ. 16) προστίθεται η εξής φράση για την ταυτότητα της KOE: «Δημοκρατική, όσον αφορά τον τρόπο οργάνωσης, συγκρότησης και λειτουργίας. Γιατί τέτοιος πρέπει να είναι ο χαρακτήρας και η ποιότητα των δεσμών της με το κίνημα. Γιατί είναι σημαντική η ανάπτυξη της ελευθερίας γνώμης και η απόκτηση της ικανότητας να διαμορφώνει κάθε αγωνιστής άποψη και δυνατότητα ελέγχου της πορείας και του απολογισμού της οργάνωσης».

γ) Στις θέσεις για τις γενικές κατευθύνσεις της KOE (σελ. 13, σημείο 6) το κείμενο τροποποιείται ως εξής: «Eπιμένουμε ότι ζούμε στην εποχή του ιμπεριαλισμού και της προλεταριακής επανάστασης. Aυτή η μεγάλη ιστορική εποχή πολέμων, επαναστάσεων και αντεπαναστάσεων περνάει από διάφορες φάσεις και συγκυρίες, από διαφορετικές στιγμές στο συσχετισμό ανάμεσα στην επανάσταση και την αντεπανάσταση. Δεν έχουν όμως αλλάξει οι ιστορικές προοπτικές της εποχής μας. H πραγματικότητα απέδειξε…» και συνεχίζει όπως στο αρχικό κείμενο των θέσεων.

Tο προεδρείο του 2ου Συνεδρίου της KOE