ΦΑΚΕΛΟΣ: Πρωτομαγιά 2008, στόχος η ζωντανή εργασία

τ.242, 30/04/2008 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στο Μάη του '68 και τη δεκαετία που συγκλόνισε τον κόσμο)

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια Πρωτομαγιά που χαρακτηρίζεται από σημαντικές εξελίξεις στο διεθνή χώρο αλλά και στην Ελλάδα. Σημαδεύεται από τις πρόσφατες εξεγέρσεις των πεινασμένων στην Αίγυπτο και την Αϊτή, αλλά και τις παλιότερες στην Μπουρκίνα Φάσο, στο Καμερούν, στην Ακτή Ελεφαντοστού, στη Γουινέα, στη Μαυριτανία, στο Μαρόκο, στη Σενεγάλη, στην Υεμένη, στο Μεξικό, στο Ουζμπεκιστάν, στο Περού, ενώ ο ΟΗΕ προειδοποιεί πως έρχονται και νέες εξεγέρσεις σαν απάντηση στην πολιτική των κερδοσκόπων, που εκτοξεύει τις τιμές των τροφίμων στα ύψη, καταδικάζοντας στην πείνα δισεκατομμύρια ανθρώπους. Σημαδεύεται από τις επιτυχίες του λαού του Νεπάλ και του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό), που γεμίζουν ελπίδες τους λαούς και ανοίγουν καινούργιους δρόμους στον αγώνα για το σοσιαλισμό. Σημαδεύεται και από την κατάσταση στην Ελλάδα, μετά τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το ασφαλιστικό αλλά και την υπογραφή της νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας, όπου ΠΑΣΚΕ και ΔΑΚΕ ξεπούλησαν τους εργαζόμενους και τους αγώνες, αποδεικνύοντας για άλλη μια φορά το ρόλο του δικομματισμού. Την ίδια στιγμή που οι εργαζόμενοι της Τράπεζας της Ελλάδας έδειχναν πως μπορούμε να αναγκάσουμε την κυβέρνηση σε υποχωρήσεις, αν επιμείνουμε στο δρόμο του αγώνα. Αλλά και σε μια στιγμή που η επίθεση της κυβέρνησης απέναντι στα λαϊκά στρώματα συνεχίζεται με αμείωτη ένταση (ξεπούλημα ΟΤΕ, λιμανιών κ.λπ., ασφαλιστικό δημοσίων υπαλλήλων, εργασιακά). Απέναντι σε αυτή την κατάσταση, επιλέξαμε να κάνουμε ένα αφιέρωμα, το οποίο να αναφέρεται στην κατάσταση των λαών αλλά και των εργαζόμενων στην Ελλάδα και περιλαμβάνει: Μια σύντομη εκτίμηση για τις ιδιαιτερότητες της φετινής Πρωτομαγιάς στην Ελλάδα. Την ανακοίνωση του ΚΟ της ΚΟΕ για τις εξελίξεις στο διεθνή και ελλαδικό χώρο. Συνεντεύξεις του Παύλου Ροβολή, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Εργατικού Κέντρου Θήβας, και του Αντώνη Μεϊμάρογλου, μέλους του ΔΣ του σωματείου εργαζομένων της SOFTEX, με αναφορές στην κατάσταση της εργατικής τάξης. Ρεπορτάζ από τα πρόσφατα γεγονότα με τους απεργούς μετανάστες της Μανωλάδας. Μια δήλωση της Δέσποινας Σπανού, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας της ΑΔΕΔΥ, για την προώθηση των ευέλικτων εργασιακών σχέσεων στο δημόσιο τομέα. Συζήτηση με δυο εργαζόμενες σε call-centers, τη Δήμητρα και τη Μαρία, για τις συνθήκες δουλειάς και την κατάσταση των εργαζoμένων σε αυτόν τον τομέα. Συνέντευξη του Γιάννη Κουζή, επιστημονικού συνεργάτη του ΙΝΕ της ΓΣΕΕ, σχετικά με την ευελιξία στην Ελλάδα και τις συνθήκες που δημιουργεί στην αγορά εργασίας. Ένα ιστορικό για τις Πρωτομαγιές που σημάδεψαν τους εργαζόμενους και τον τόπο, με ειδική αναφορά στις Πρωτομαγιές της κατοχής και τις θυσίες των κομμουνιστών (με ιδιαίτερη αναφορά στον κομμουνιστή, αγωνιστή της Εθνικής Αντίστασης Νίκο Γλέζο, αδελφό του Μανώλη Γλέζου, ο οποίος εκτελέστηκε στις 10 Μάη 1944 μαζί με 91 άλλους αγωνιστές).

Μέσα απ’ αυτές τις σελίδες, θέλουμε να προσεγγίσουμε την κατάσταση των εργαζομένων σήμερα, σε διαφορετικούς χώρους και καταστάσεις. Ελπίζουμε έτσι να συμβάλουμε στην ανίχνευση των τρόπων οργάνωσης της αντίστασης στο νεοφιλελευθερισμό και τον κανιβαλισμό που θέλει να επιβάλει το κεφάλαιο στην αγορά εργασίας.

Κείμενα: Φειδίας Παϊρίδης