Φοιτητικές εκλογές 2008: Μικρή αριστερή στροφή – αντοχή του δικομματισμού

τ.241, 18/04/2008

Ανακοινώσεις για τις φοιτητικές εκλογές

Αυτές οι εκλογές είχαν νικητή

Στις φετινές φοιτητικές και σπουδαστικές εκλογές η παρουσία και τα αποτελέσματα της Αριστερής Ενότητας μόνο αισιοδοξία μπορούν να προκαλέσουν. Ο πόλος της ενωτικής και ριζοσπαστικής Αριστεράς πολλαπλασίασε τις δυνάμεις του αποδεικνύοντας ότι ήρθε για να μείνει, να δυναμώσει και να ανατρέψει το πολιτικό τοπίο και μέσα στα Πανεπιστήμια. Η άνοδος της τάξης των 2.000 ψήφων (2%) αναδεικνύουν την Αριστερή Ενότητα σε αποφασιστικό παράγοντα καθορισμού των εξελίξεων μέσα στους συλλόγους.

[….]

Μέσα στο συρφετό των πελατειακών δικτύων, της διαφθοράς του τραμπουκισμού και της αλητείας στα οποία πρωταγωνιστούν ΔΑΠ, ΠΑΣΠ η ενίσχυση της Αριστεράς και ειδικά της ΑΡΕΝ σηματοδοτεί την έναρξη ενός νέου κύκλου αγώνων που στο τέλος τους είμαστε βέβαιοι ότι θα έχει την κατακρήμνιση της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από την πρώτη θέση.

από ανακοίνωση της Νεολαίας Συνασπισμού


"Να αλλάξουμε τους συσχετισμούς"

[….]

Η φετινή χρονιά ήταν χρονιά αθόρυβων εκπαιδευτικών μεταρρυθμίσεων στο δρόμο του νεοφιλελευθερισμού, αλλά και χρονιά μεγάλων κοινωνικών και εργασιακών μετώπων. Η ολομέτωπη, προκλητική και συνολική επιχείρηση της κυβέρνησης της ΝΔ να πετσοκόψει δικαιώματα και κατακτήσεις καθόρισε τα πολιτικά διλήμματα. Η απουσία ενωτικής, ανεξάρτητης, αγωνιστικής, μαζικής παρέμβασης της αριστεράς καθόρισε την αδυναμία καθαρής απάντησης στα διλήμματα αυτά. Αυτά ερμηνεύουν τα αποτελέσματα των φοιτητικών εκλογών.

[….]

Όσοι περίμεναν να δουν την Αριστερή Ενότητα να εκτινάσσεται στα δημοσκοπικά ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ, είτε είναι κακόβουλοι, είτε αφελείς. Είναι αφέλεια η αναμονή ανόδου λόγω κεντρικής πολιτικής σκηνής. Παράγει και μια δεξιά αντίληψη ότι δεν χρειάζονται πολλά πολλά, επικοινωνιακά μπορούμε να κερδίσουμε… Και είναι εκ του πονηρού η καλλιέργεια προσδοκιών του 15 και 20% για την Αριστερή Ενότητα, μέσα στις φοιτητικές εκλογές, με τους γνωστούς συσχετισμούς, με τον τρόπο που υπάρχει ο φοιτητικός συνδικαλισμός, με τα συγκεκριμένα οργανωτικά όρια. Οι παροικούντες την Ιερουσαλήμ γνωρίζουν ότι οι μετατοπίσεις ήταν και είναι οριακές, ακόμη και μετά από μεγάλα κινήματα, πόσω μάλλον μετά από…"κινήματα γκάλοπ". Προς τι λοιπόν οι διατυπώσεις για "αποτυχία του ΣΥΡΙΖΑ"; Πόσο ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα όταν η Αριστερή Ενότητα και μέσα στο κίνημα αλλά και μετά από αυτό έχει μακράν τη μεγαλύτερη άνοδο;

[…]

Δύο είναι τα κρίσιμα στοιχήματα την επόμενη περίοδο: Να προετοιμαστούν αγώνες και συγκρούσεις τέτοιες που να αποτρέψουν την παραπέρα εφαρμογή του νεοφιλελευθερισμού. Αλλά και να συγκροτηθεί η Αριστερή Ενότητα όχι σαν εκλογική συμμαχία αλλά σαν ζωντανός πολιτικός οργανισμός, οργανωτής και πυροδότης των μαχών που πρέπει να δώσει το φοιτητικό κίνημα.

[…]

Το στοίχημα για τη φοιτητική αριστερά είναι ανοιχτό και δεν έχει κριθεί. Το ίδιο και για την Αριστερή Ενότητα. Βρισκόμαστε σε σταυροδρόμι, και σε αυτό το σταυροδρόμι σημαντικό ρόλο θα παίξουν εκείνες οι δυνάμεις που έχουν πολιτική κατεύθυνση πραγματικής ανατροπής.

από ανακοίνωση της ΚΟΕ