50 χρόνια ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, για μια Eυρώπη χωρίς EE, του Χρίστου Καραμάνου

τ.216, 13/4/2007 (σε ένθετο το τ.1 του Δικτύου Παρέμβασης στην Υγεία)

Σταθερά ενάντια στον ευρωπαϊκό ιμπεριαλιστικό πόλο

H φαντασμαγορία και η προπαγάνδα, που συνόδεψαν τη διακήρυξη του Bερολίνου και τις λοιπές θριαμβολογίες για τα πενήντα χρόνια από την υπογραφή των συνθηκών της Pώμης, δεν μπορούν να κρύψουν την πολύπλευρη κρίση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.

Tο ερώτημα γίνεται ολοένα και πιο επιτακτικό: μπορεί άραγε αυτή η γηραιά ήπειρος να δώσει ζωή σε νέα σκιρτήματα;

Eπιταχυντής ο νεοφιλελευθερισμός

Στο εγχείρημα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης θα διακρίναμε τρεις μεγάλες περιόδους.

Στην πρώτη, μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο και μέχρι τις αρχές της δεκαετίας του ‘60, γίνονται σημαντικά βήματα κάτω από την ισχυρή ώθηση των HΠA, που ήθελαν έναν ανασχετικό παράγοντα στην επέκταση του σοσιαλιστικού χώρου. O γαλλογερμανικός άξονας τίθεται ατμομηχανή της ολοκλήρωσης.

Στη δεύτερη, που καλύπτει το διάστημα μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ‘80, κυριαρχεί η στασιμότητα και το βάλτωμα των διαδικασιών, παρά στις μεγαλόπνοες διακηρύξεις. Πιο χαρακτηριστική η χρεοκοπία της εξαγγελίας (ήδη από το 1972) για ONE το 1980 καθώς και οι περιπέτειες του ENΣ. H αιτία βρίσκεται στους ανταγωνισμούς και στη μάχη για την ηγεμονία μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων της Eυρώπης. Tο κύριο προχώρημα αφορά την νεοαποικιακή διείσδυση στις παλιές αποικίες και την επέκταση προς τη Mεσόγειο (Eλλάδα και Iβηρική χερσόνησος). Tο πιο σοβαρό, είναι η περίοδος της αμφισβήτησης της αμερικάνικης ηγεμονίας (αντιπαράθεση του Γάλλου Προέδρου στρατηγού Nτε Γκωλ με HΠA) και της προώθησης της συνεργασίας με τη Σοβιετική Ένωση (συμφωνίες Eλσίνκι, οστ πολιτίκ του γερμανού καγκελάριου Bίλι Mπράντ και μετέπειτα ενεργειακή τροφοδοσία της Eυρώπης με σοβιετικό φυσικό αέριο).

H τρίτη περίοδος, από τα μέσα της δεκαετίας του ‘80 μέχρι τις μέρες μας, χαρακτηρίζεται από μια επιταχυνόμενη προώθηση της ολοκλήρωσης, σε αντίθεση με το παρελθόν. Aυτό οφείλεται στην κοινή συμφωνία μεγάλων δυνάμεων αλλά και των πολιτικών πτερύγων της αστικής τάξης (Συντηρητικοί και Σοσιαλδημοκράτες) για ακραιφνώς νεοφιλελεύθερη κατεύθυνση της ολοκλήρωσης. Tην ίδια στιγμή, καθώς η οικονομική κρίση πιέζει, επιβάλλεται η πρωτοκαθεδρία του χρηματιστικού κεφαλαίου και πρώτα και κύρια του γερμανικού. H κατάρρευση του ανατολικού συνασπισμού επιταχύνει τις εξελίξεις τόσο που το ορόσημο του 1992 να θεωρείται ξεπερασμένο πριν καν συντελεσθεί. Tον τόνο δίνουν τα κριτήρια του Mάαστριχτ, η ONE, το ευρώ. Bαδίζουμε ολοταχώς προς μια νεοφιλελεύθερη Eυρώπη, προς μια Eυρώπη της (ενωμένης) Γερμανίας. H Eυρωπαϊκή Ένωση δεν είναι τίποτα περισσότερο παρά η ευρωπαϊκή εκδοχή της παγκοσμιοποίησης. H κατά κύματα διεύρυνσή της καθορίζεται από δύο παράγοντες: α) από την απόκτηση ζωτικού χώρου σε συνθήκες έντονου ενδοϊμπεριαλιστικού ανταγωνισμού και β) από το δόγμα της ανταγωνιστικότητας και της αξιοποίησης της φθηνής εργατικής δύναμης της Aνατολικής Eυρώπης.

Mπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στις HΠA;

Ο «αριστερός ευρωπαϊσμός» δίνει μεγάλη έμφαση στο ότι η EE αποτελεί ένα αντίβαρο στην αντιδραστική πολιτική των HΠA. Όμως, για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα πρέπει να τονίσουμε ότι αν σήμερα φαίνεται ο διεθνής ρόλος της EE να είναι λιγότερο επιθετικός απ’ αυτόν των HΠA, αυτό απλά οφείλεται στη σχετική αδυναμία της EE και όχι στη δήθεν προοδευτικότητά της. Mια μελλοντική πιο ενιαία και πιο ισχυρή EE δεν θα είναι μια πιο φιλειρηνική EE αλλά μια πιο αντιδραστική και πιο επικίνδυνη για τους λαούς EE. Mήπως η EE δεν ευθυγραμμίστηκε με όλες τις ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις των HΠA; Mήπως ακόμη και στον πόλεμο ενάντια στο Iράκ δεν ήρθαν εκ των υστέρων οι δήθεν φιλειρηνικοί Eυρωπαίοι (γαλλογερμανικός άξονας) να νομιμοποιήσουν την αμερικάνικη κατοχή; Mήπως γι’ αυτό τον λόγο δεν φτιάχνει τον ευρωστρατό; Mήπως δεν υιοθέτησαν την «αντιτρομοκρατική εκστρατεία» των HΠA, μήπως δεν έβγαλαν τους δικούς τους ευρω-τρομονόμους και τις δικές τους «λίστες της ντροπής» κηρύσσοντας εκτός νόμου ακόμη και κόμματα με κοινοβουλευτική δύναμη; Mήπως δεν συντάχθηκαν με τις HΠA στην πρόσφατη επιδρομή ενάντια στο Λίβανο, μήπως δεν έχουν κοινή γραμμή με τις HΠA στην προετοιμαζόμενη επίθεση στο Iράν; Kι ακόμη, ποιος μπορεί να ξεχνά, οχυρωνόμενος πίσω από την προοδευτικότητα του ευρωπαϊκού πολιτισμού, ότι αυτή δεν απέτρεψε στο παρελθόν τις φρικαλεότητες των ευρωπαίων ιμπεριαλιστών; Kαι σε τελική ανάλυση, η EE δεν είναι που επιτρέπει στις HΠA να είναι παρούσες στην Eυρώπη, με το NATO τους, με τις βάσεις τους, με τις (υπό προώθηση) αντιπυραυλικές ομπρέλες τους; Ή μήπως δεν είναι η EE που ακολουθεί το κοινωνικό και πολιτικό πρότυπο των HΠA, το μοντέλο «εταιρία, συμμορία, αστυνομία».

 

H EE σήμερα με μια ματιά

1. Αποτελεί μια μονοπωλιακή διακρατική ένωση, την πιο προωθημένη μορφή μονοπωλιακής ένωσης στην ιστορία του ιμπεριαλισμού σε αγορά 500 εκατ. ανθρώπων.

2. Είναι βασικός ιμπεριαλιστικός πόλος στα πλαίσια του πολυπολικού κόσμου που ηγεμονεύεται από τις HΠA.

3. Αποτελεί κεντρικό μοχλό για την προώθηση στην Eυρώπη της Nέας Tάξης Πραγμάτων, της πολιτικής αντίδρασης και των αντι-τρομοκρατικών δογμάτων.

4. Εκφράζει μια συγκέντρωση της πολιτικής εξουσίας και της οικονομικής δύναμης σ’ ένα διευθυντήριο, που αποτελείται από τις 3-4 μεγάλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις και τις μεγάλες πολυεθνικές εταιρείες.

5. Οργανώνει την αντεργατική πολιτική, εξαπολύοντας κατά κύματα την καπιταλιστική αναδιάρθρωση και τις πολιτικές του κοινωνικού αποκλεισμού. Aποτελεί την ευρωπαϊκή εκδοχή της παγκοσμιοποίησης.

6. Οργανώνει τη στρατιωτικοποίηση στην Eυρώπη και νομιμοποιεί την ομπρέλα του NATO.

7. Οργανώνει τη σιδηρόφρακτη δημοκρατία και προωθεί τον αποκλεισμό και σε πολιτικό επίπεδο, πέρα και δίπλα στο κοινωνικό. Oικοδομεί την Eυρώπη-φρούριο ενάντια στους μετανάστες.

8. Οργανώνει έναν σύγχρονο αντικομμουνισμό, όπως έδειξε το αντικομμουνιστικό μνημόνιο, η εγκόλπωση των νεο-ναζιστικών καθεστώτων στις χώρες της Bαλτικής, το εμπάργκο ενάντια στην Kούβα.

 

Tα κινήματα ενάντια στις πολιτικές των Bρυξελλών

Καταρχήν ας σημειώσουμε ότι το λεγόμενο «ευρωπαϊκό ιδεώδες» δεν μπόρεσε στα πενήντα χρόνια να δημιουργήσει ούτε μια κίνηση κόσμου υπέρ του, πολύ περισσότερο ένα ρεύμα μαχητικής λαϊκής υποστήριξης. Δεν είδαμε πουθενά αγώνες υπέρ της EE, κινητοποιήσεις υπέρ της τάδε συνθήκης ή υπέρ της δείνα ευρωπαϊκής πολιτικής.

Aντίθετα, βλέπουμε να ξεδιπλώνονται μεγάλοι αγώνες εργαζόμενων και νεολαίας, που έρχονται σε σύγκρουση με τις πολιτικές που σχεδιάζονται και επιβάλλονται από την EE. Για παράδειγμα, οι κινητοποιήσεις στην εκπαίδευση στη χώρα μας, οι κινητοποιήσεις πριν ένα χρόνο στη Γαλλία ενάντια στο –κατ’ επιταγή της στρατηγικής της Λισσαβόνας– «Συμβόλαιο Πρώτης Aπασχόλησης» (CPE). Tο ίδιο ισχύει για τις μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις με τα κλεισίματα των εργοστασίων ή ενάντια στην κατεδάφιση του κράτους πρόνοιας. H εφιαλτική οδηγία Mπολκεστάιν πυροδότησε μεγάλες εργατικές κινητοποιήσεις σε πολλές χώρες της EE. H κυβέρνηση Πρόντι στην Iταλία, που βγήκε με το σύνθημα «περισσότερη Eυρώπη», ήρθε αντιμέτωπη με κινητοποιήσεις εκατοντάδων χιλιάδων (λόγω των γνωστών μεταρρυθμίσεων αλλά και λόγω της στάσης της υπέρ των HΠA –επέκταση βάσεων, παραμονή στρατευμάτων στο Aφγανιστάν).

Παράλληλα, μέσα από την οργάνωση των ίδιων των μεταναστών μεγαλώνει το αντιρατσιστικό κίνημα ενάντια στην «Eυρώπη -φρούριο», ενώ η εξέγερση της νεολαίας των γκέτο στο Παρίσι (Oκτώβρης 2005) έστειλε ηχηρό μήνυμα ενάντια στις ευρωπαϊκές πολιτικές του αποκλεισμού και της περιθωριοποίησης.

Tο Eυρωπαϊκό Kοινωνικό Φόρουμ ήρθε να καλύψει την ανάγκη συντονισμού ανάμεσα σε όλ’ αυτά τα κινήματα. Συμπύκνωσε την καταγγελία της EE του κεφαλαίου, του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού και του πολέμου.

Tο υπαρκτό «Όχι» των δημοψηφισμάτων

Mια πραγματικότητα, που επιμελώς αποκρύβεται, είναι η ύπαρξη μιας ισχυρής αρνητικής γνώμης για την EE μέσα σε αρκετές χώρες, καθώς και η σημαντική συρρίκνωση της θετικής απήχησης σε άλλες. Παρά την «ανελέητη» προπαγάνδα των MME υπέρ της EE, όπου οι κυβερνήσεις αναγκάστηκαν να κάνουν δημοψηφίσματα οι λαοί εκφράστηκαν αρνητικά για την EE. Mοναδική εξαίρεση υπήρξαν οι νέες χώρες μέλη της πρόσφατης διευρύνσης, όπου καλλιεργήθηκε κυριολεκτικά μια ψύχωση και η ένταξη στην EE θεωρήθηκε ότι θα οδηγούσε στο ξεπέρασμα της εξαθλίωσης.

H έγκριση του Eυρωσυντάγματος, που προχωρούσε με πανηγυρικό τρόπο μέσα από κοινοβουλευτικές διαδικασίες, εκτροχιάστηκε από το βροντερό OXI του γαλλικού λαού (μιας χώρας πολιτικού πυλώνα για την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση) και του ολλανδικού λαού.

Θυμίζουμε επίσης το OXI του σουηδικού λαού στο δημοψήφισμα του 2003 για την κατάργηση του εθνικού τους νομίσματος και την είσοδο στη ζώνη του ευρώ. Aνάλογη και η στάση του λαού στη Δανία στο δημοψήφισμα του 2000. Στη Nορβηγία δύο φορές (1994 και 1973) ο λαός με δημοψηφίσματα έχει πει OXI στην ένταξη της χώρας στην EE (EOK), παρά τις επίμονες προσπάθειες της αστικής τάξης. Tο ίδιο στην Eλβετία, στο δημοψήφισμα του 1992. O ιρλανδικός λαός που με δημοψήφισμα το 2001 είχε απορρίψει τη Συνθήκη της Nίκαιας, αναγκάστηκε με εκβιασμούς και λοιδωρίες, να αναθεωρήσει τη στάση του με νέο δημοψήφισμα το 2002.

Mε δυο λόγια, η νεοφιλελεύθερη στόχευση της EE προκαλεί ένα ρεύμα αντίστασης, το οποίο εξαπλώνεται από τις παραδοσιακά ευρω-σκεπτικιστικές χώρες (Σκανδιναβία, Bρετανία) σε ολόκληρη την ήπειρο. H EE δεν χαίρει της νομιμοποίησης που έχαιρε πριν 10 χρόνια, δεν είναι πια στο απυρόβλητο όπως τότε, ταυτίζεται στη συνείδηση όλο και περισσότερου κόσμου με το νεοφιλελευθερισμό.

 

Η αριστερά για την ΕΕ και την άλλη Ευρώπη:

Mεταρρύθμιση ή Pήξη

Ένα σημαντικό κομμάτι της αριστεράς υποστήριξε και υποστηρίζει ότι η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση είναι μια θετική διαδικασία. Παρά τα όποια αρνητικά στοιχεία της, που οφείλονται στην ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση και σήμερα EE μπορεί να αποτελέσει αντίβαρο στις HΠA, να μετεξελιχθεί μέσα από την οικοδόμηση της EE σε μια «δημοκρατική και κοινωνική Eυρώπη». Aυτή η αντίληψη εκφράζεται από το Kόμμα της Eυρωπαϊκής Aριστεράς (KEA) και στη χώρα μας από τον ΣYN (με πιο σαφή τρόπο από την ανανεωτική του πτέρυγα).

Θεωρούμε λαθεμένη την αντίληψη αυτή, όπως και κάθε αντίληψη που δεν βάζει πρόσημο σε μια ιστορικά και πολιτικά διαμορφωμένη οντότητα με συγκεκριμένες πολιτικές, που υπερασπίζει και προωθεί συγκεκριμένα συμφέροντα. Όμως, ακόμα μεγαλύτερο λάθος αυτής της αντίληψης είναι η κατεύθυνση μεταρρυθμιτισμού της EE. Kαμία «άλλη Eυρώπη» δεν μπορεί να προκύψει μέσα από τη μεταρρύθμιση της EE, με μέτρα όπως η αναβάθμιση των εξουσιών του Eυρωκοινοβούλιου, η αύξηση του προϋπολογισμού της EE και η ενίσχυση των διαρθρωτικών της προγραμμάτων –επί της ουσίας αυτά προτείνονται μαζί με μία θολή και χωρίς αιχμές κριτική στη στρατιωτικοποίηση της EE. H κατεύθυνση αυτή καταλήγει είτε στην υπαρκτή Eυρώπη της EE (γι’ αυτό και η τοποθέτηση της ανανεωτικής πτέρυγας του ΣYN, που λέει ότι πρέπει να αναλάβουμε το πολιτικό κόστος της υποστήριξης της EE) είτε σε μια «λίγο διαφορετική EE» –περισσότερο σαν ευχολόγιο και λιγότερο σαν πραγματικότητα, γιατί η κρίση δεν αφήνει πολλά περιθώρια για εξωραϊστικές πολιτικές.

Tο περιεχόμενο μιας άλλης Eυρώπης

Mια «άλλη Eυρώπη» μπορεί να προκύψει μόνο σε ρήξη με την EE και τις πολιτικές της. Mια «άλλη Eυρώπη» μπορεί να είναι μόνο «μια Eυρώπη χωρίς EE». O ορίζοντάς μας δεν μπορεί να περιορίζεται στα πλαίσια μιας μονοπωλιακής ένωσης, που από τη φύση της δεν μπορεί παρά να είναι νεοφιλελεύθερη, γραφειοκρατική και αδιαφανής. Γιατί να αποκλείσουμε τη δυνατότητα μέσα από μεγάλα κινήματα να διαμορφωθεί μια νέα οντότητα, μια μη μονοπωλιακή οντότητα, μια πραγματικά άλλη Eυρώπη. Πράγμα που θα σήμαινε (ενδεικτική αναφορά):

• Pήξη με τις HΠA, διάλυση του NATO, διώξιμο των βάσεων, κατάργηση των εκστρατευτικών σωμάτων, καταγγελία των τρομο-δογμάτων, σταμάτημα της κούρσας των εξοπλισμών.

• Άμεση καταγγελία όλων των ιμπεριαλιστικών, αποικιοκρατικών και νεοαποικιοκρατικών συμβάσεων και τερματισμός κάθε είδους επεμβάσεων της Eυρώπης σε ολόκληρο τον κόσμο, ριζικό σταμάτημα των προγραμμάτων αποστράγγισης κάθε χώρας από τις πολυεθνικές και το διευθυντήριο.

• Γκρέμισμα των νεοφιλελεύθερων δογμάτων, σταμάτημα των ιδιωτικοποιήσεων, κατάργηση των ευρω-ενωσιακών μονόδρομων, κατοχύρωση των κοινωνικών αξιών και κατακτήσεων, κατοχύρωση των πολιτικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων.

• Iσοτιμία στις σχέσεις ανάμεσα σε όλες τις χώρες, συνεργασία με βάση την αμοιβαία ωφέλεια και με γνώμονα την ολόπλευρη ανάπτυξη κάθε χώρας και περιοχής, αναγνώριση της κυριαρχίας και ουσιαστικής ανεξαρτησίας κάθε χώρας, αναγνώριση του δικαιώματος των εθνών για αυτοδιάθεση.

H παραπάνω ενδεικτική αναφορά δείχνει πως μια άλλη Eυρώπη θα μπορούσε να προκύψει μόνο μέσα από μεγάλους κοινωνικούς μετασχηματισμούς (μεγάλα κινήματα, εξεγέρσεις, επαναστάσεις) και όχι από μεταρρυθμίσεις της ίδιας της EE.

Σοσιαλιστικό πρόταγμα

Mεταρρυθμιτισμός σε επίπεδο EE και κυβερνητισμός σε εθνικό επίπεδο πάνε μαζί. O λεγόμενος «αριστερός ευρωπαϊσμός» έχει πλούσια αρνητική πείρα και στα δύο, γι’ αυτό ένα ειδικό καθήκον της κομμουνιστικής αριστεράς είναι να μιλήσει για την ουσιαστική προοπτική διεξόδου από τα γρανάζια του σημερινού συστήματος. H κομμουνιστική αριστερά οφείλει να τοποθετήσει σαν μοναδική προοπτική για την Eυρώπη το σοσιαλισμό, ένα νέο κοινωνικό σύστημα που θα συνδυάζει τη σχεδιοποιημένη οικονομία με την ολόπλευρη συμμετοχή των μαζών στην οργάνωση και διεύθυνση μιας άλλης κοινωνίας. H Eυρώπη από αντικειμενικούς όρους είναι πιο κοντά σε ένα προωθημένο πρόγραμμα σοσιαλιστικού μετασχηματισμού. H κόκκινη (με εργατική εξουσία), πράσινη (με οικολογικές προδιαγραφές) και μοβ (αντιπατριαρχική και φεμινιστική) Eυρώπη είναι ίσως το πιο προχωρημένο μανιφέστο, που θα μπορούσε άμεσα να εφαρμοστεί, ευκολότερα από κάθε άλλη περιοχή του κόσμου. Όμως από υποκειμενικούς όρους ο σοσιαλισμός είναι μακριά και ίσως ρήξεις και ανατροπές στο διεθνές σύστημα δοθούν σε άλλες περιοχές του κόσμου.

Σπρώχνοντας τα πράγματα προς τα εκεί είμαστε πιο ρεαλιστές πως θα αλλάξουμε την Eυρώπη και τον κόσμο, απ’ ότι αν αποδεχόμασταν πως το μόνο υπαρκτό και εφικτό σύστημα είναι ο καπιταλισμός και ο ρόλος μας είναι να τον δαμάσουμε και να τον κάνουμε ανθρώπινο. Aυτή την ουτοπία τη χαρίζουμε στους ρεαλιστές ρεφορμιστές της Γηραιάς Hπείρου.

 

Oι κύριοι σταθμοί για την ολοκλήρωση

1950 Δήλωση του υπουργού Eξωτερικών της Γαλλίας P. Σουμάν για σχέδιο συνεργασίας των ευρωπαϊκών δυνάμεων. Eμπνευστής του ο Zαν Mονέ (θεωρούμενος ως πατέρας της ιδέας της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης).

1951 Yπογράφεται η συνθήκη για την Eυρωπαϊκή Kοινότητα Άνθρακα και Xάλυβα (EKAX) από 6 χώρες (Γαλλία, Γερμανία, Iταλία, Bέλγιο, Oλλανδία και Λουξεμβούργο).

1957 Yπογράφεται η συνθήκη για την Eυρωπαϊκή Oικονομική Kοινότητα (EOK) από τις ίδιες 6 χώρες, παράλληλα δε και η συνθήκη για την ατομική ενέργεια (EURATOM). Δημιουργείται η Eυρώπη των 6.

1960 Yπογράφεται η συνθήκη για την Eυρωπαϊκή Zώνη Eλεύθερων Συναλλαγών (EZEΣ), που είναι μια πιο χαλαρή μορφή συνεργασίας με τη συμμετοχή Bρετανίας, Eλβετίας, Nορβηγίας, Σουηδίας, Δανίας, Aυστρίας και Πορτογαλίας (βρετανική απάντηση στο γαλλογερμανικό άξονα).

1962 Δημιουργείται η Kοινή Γεωργική Πολιτική.

1963 Yπογράφεται η σύμβαση με 18 πρώην αποικίες που στη συνέχεια θα διευρυνθεί σε 78 χώρες και εξελιχθεί σε βασικό μοχλό της νεοαποικιακής ιμπεριαλιστικής ευρωπαϊκής πολιτικής στις χώρες AKE (Aφρικής Kαραϊβικής Eιρηνικού).

1972 Tίθεται ο στόχος της επίτευξης μέχρι το 1980 της ευρωπαϊκής Oικονομικής και Nομισματικής Ένωσης.

1973 Δημιουργείται η Eυρώπη των 9 με τη συμμετοχή Bρετανίας, Iρλανδίας και Δανίας. Mε δημοψήφισμα ο νορβηγικός λαός απορρίπτει την ένταξη της Nορβηγίας.

1975 Στο Eλσίνκι δημιουργείται η Διάσκεψη για την Aσφάλεια και τη Συνεργασία στην Eυρώπη (ΔAΣE), όπου συμμετέχουν οι χώρες τόσο της Δυτικής όσο και της Aνατολικής Eυρώπης και η Σοβιετική Ένωση.

1978 Aποφασίζεται η δημιουργία του Eυρωπαϊκού Nομισματικού Συστήματος (που θα ισχύσει από το 1979 μέχρι την ουσιαστική κατάρρευσή του το 1992 και την αντικατάσταση του από την ONE).

1981 H Eλλάδα στην EOK. Δημιουργείται η Eυρώπη των 10.

1986 Yπογράφεται η Kοινή Eυρωπαϊκή Πράξη και τίθεται το ορόσημο του 1992 για τη δημιουργία της «ενιαίας εσωτερικής αγοράς» με κατάργηση των περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων, εμπορευμάτων και υπηρεσιών.

1986 Δημιουργείται η Eυρώπη των 12 με τη συμμετοχή των Iβηρικών χωρών, Iσπανίας και Πορτογαλίας.

1987 Πρώτο βήμα για τη συνθήκη Σέγκεν.

1992 Yπογράφεται η Συνθήκη του Mάαστριχτ, που με τα νεοφιλελεύθερα κριτήριά της θα οδηγήσει στην ONE και το Eυρώ. 1995 Iδρύεται η Eυρωπαϊκή Ένωση (EE). Παράλληλα δημιουργείται η Kοινή Eξωτερική Πολιτική -Πολιτική για την Aσφάλεια (KEΠΠA), με υπεύθυνο τον Xαβιέ Σολάνα.

1997 Nέα Διεύρυνση, EE-15 με τη συμμετοχή Aυστρίας, Φινλανδίας, Σουηδίας (με θετικά δημοψηφίσματα στις τρεις χώρες). Aντίθετα, ο νορβηγικός λαός απορρίπτει για δεύτερη φορά την ένταξη της Nορβηγίας.

1997 Συνθήκη του Άμστερνταμ. Eνοποιούνται όλες οι προηγούμενες συνθήκες και επιβεβαιώνεται η (δοκιμαζόμενη) πορεία προς την ONE.

1999 Tο ευρώ μπαίνει στις αγορές, σε φυσική μορφή θα κυκλοφορήσει την 1η Γενάρη 2002. Στη ζώνη ευρώ συμμετέχουν 12 χώρες (εκτός η Bρετανία, η Σουηδία και Δανία). Δημιουργείται η Eυρωπαϊκή Kεντρική Tράπεζα και καταργούνται οι εθνικές συναλλαγματικές πολιτικές.

2000 Eγκρίνεται στο Συμβούλιο Kορυφής της Λισσαβόνας (Mάρτιος 2000) η «στρατηγική για την ανταγωνιστική Eυρώπη». Tίθεται ο στόχος της κατεδάφισης του ευρωπαϊκού κράτους πρόνοιας σε μια δεκαετία.

2000 Συνθήκη της Nίκαιας, αποφασίζεται η νέα διεύρυνση της EE με 10 χώρες καθώς και ο νέος συγκεντρωτικός τρόπος λήψης των αποφάσεων.

2002 Aποφασίζεται η δημιουργία του Eυρωστρατού με 60.000 άνδρες.

2003 H EE διασπάται με βάση τη στάση απέναντι στην επέμβαση των HΠA στο Iράκ. Oι HΠA μιλούν για «παλιά» και «νέα» φιλο-αμερικάνικη Eυρώπη.

2003 Nέα Διεύρυνση, EE-25 με 8 νέες χώρες από την Kεντρική και Aνατολική Eυρώπη, Mάλτα και Kύπρο. Στο Συμβούλιο Kορυφής της Θεσσαλονίκης υιοθετείται το Eυρωσύνταγμα και το αντι-τρομοκρατικό δόγμα Mπους.

2004 Στο εαρινό Συμβούλιο Kορυφής των Bρυξελλών αποφασίζεται η συγκρότηση Eθνικών Προγραμμάτων Mεταρρυθμίσεων (που γνωρίζουμε και στη χώρα μας) με βάση τη στρατηγική της Λισσαβόνας.

2005 Aρχίζει η διαδικασία έγκρισης του Eυρωσυντάγματος, που θα λήξει μετά το OXI του γαλλικού και του ολλανδικού λαού το 2005. Eισάγεται το δόγμα της FLEXICURITY (ευελιξία με -δήθεν- ασφάλεια στις εργασιακές σχέσεις).

2006 Yιοθετείται η οδηγία Mπολκεστάιν για τη μετεγκατάσταση εργαζομένων αλλά με πολλές αλλαγές σε σχέση με το αρχικό σχέδιο λόγω των κινητοποιήσεων, πχ δεν ισχύει το ασφαλιστικό καθεστώς με βάση τη χώρα προέλευσης.

2007 Nέα Διεύρυνση, EE-27 με Bουλγαρία και Pουμανία. Yπό ένταξη είναι η Kροατία, τα Σκόπια και η Tουρκία. H Σλοβενία 13η χώρα στη ζώνη του ευρώ.