Εν τάχει & αραδιαστά

τ.277, 06/11/2009 (σε ένθετο το τ.7 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Αφήγηση του Μπιλ Κλίντον

Σε ομιλία του στο Βόσπορο ο Μπιλ, αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, ομολόγησε τα ακόλουθα:

“Ενώ συνομιλούσα στο Λευκό Οίκο με τον πρόεδρο της Ρωσίας, οι βοηθοί μου εισήλθαν στο γραφείο μου και μου ανέφεραν ότι η Ελλάδα και η Τουρκία βρίσκονται στα πρόθυρα του πολέμου για μια βραχονησίδα, πάνω στην οποία μπορούν να ζήσουν μόνον 20 κατσίκες. Εγώ αρχικά σκέφθηκα ότι πρόκειται για κάποιο αστείο. Όταν όμως οι βοηθοί μου επέμειναν ότι το θέμα είναι σοβαρό, τότε βγήκα τρέχοντας από το γραφείο μου και απάντησα στο τηλεφώνημα του Τούρκου πρωθυπουργού”.

Σκεφτείτε τώρα τον πλανητάρχη, να συνομιλεί με τον πρόεδρο της Ρωσίας, και να τον διακόπτουν για… 20 κατσίκια. Έκανε ό,τι μπορούσε ο άνθρωπος για την ειρήνη και αποφεύχθηκε ο πόλεμος. Σκεφτείτε: αν τον διέκοπταν σε μια συνομιλία με τη Μόνικα Λεβίνσκι, θα είχε τα ίδια ρεφλέξ; Μας περνάνε όλους για αμερικανάκια, και μας διηγούνται και μ… από πάνω!

~*~

Έγινε χαμός

Οι δηλώσεις που έκανε ο πρόεδρος της Κύπρου Χριστόφιας σχετικά με τον εξευμενισμό της Τουρκίας από διάφορες δυνάμεις εξόργισαν όλους τους ιμπεριαλιστές – που ετοιμάζονται να ενταφιάσουν την Κυπριακή Δημοκρατία στα 50χρονα από την κήρυξη της ανεξαρτησίας της. Είπε ο Χριστόφιας:

“Δεν είναι λογικό να λέμε “μην προκαλείτε την Τουρκία διότι θα οργισθεί”. Υπάρχουν κανόνες, και δυστυχώς η Τουρκία δεν τους σέβεται. Αυτό μου θυμίζει την κατάσταση πριν το Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο, τη δεκαετία του ’30, όπου επιχειρήθηκε ο κατευνασμός του Χίτλερ, ώστε να μη γίνει πιο επιθετικός”.

Σωστή κουβέντα, που πρέπει να συνοδεύεται και από μια σωστή και σταθερή στάση. Ο Δεκέμβρης πλησιάζει και οι πιέσεις, ειδικά πάνω στους Κύπριους, θα είναι ασφυκτικές. Για να αναγκαστεί ο Χριστόφιας να κάνει τέτοια δήλωση, αναλογιστείτε τι πιέσεις ασκούνται και πόσο φιλοτουρκική στάση έχουν όλοι οι μεγάλοι…

~*~

Προπάντων η επαφή…

Η ευαίσθητη ΕΕ και τα ευαίσθητα όργανά της (τύπου Κομισιόν και Αλμούνια) σε διαβιβαστικό σημείωμα δίνουν τα “Συμπεράσματα της Προεδρίας από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Βρυξελλών (29-30/10/2009)”. Στο σημείο 23 αναφέρονται τα ακόλουθα:

“Καθώς η κατάσταση της απασχόλησης στην Ευρώπη αναμένεται μάλλον να επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο, απαιτείται διαρκής πολιτική δέσμευση για ενεργές πολιτικές στην αγορά εργασίας. Απαιτείται να ληφθούν μέτρα ούτως ώστε να μην χάσουν οι άνεργοι την επαφή με την αγορά εργασίας και για να αποτραπεί η παγίωση των μεγάλων ποσοστών ανεργίας, εξασφαλίζοντας υψηλά επίπεδα απασχόλησης και βιώσιμα δημόσια οικονομικά μακροπρόθεσμα.”.

Πώς δεν θα χάσουν την επαφή με την αγορά εργασίας; Με τη γενίκευση του μοιράσματος της ανεργίας μέσω της πρόσκαιρης μερικής απασχόλησης και της “μαθητείας”…

~*~

Με ποια Ευρώπη ο Γιώργος;

Σε πρόσφατη επίσκεψή του στο Λονδίνο ο ΓΑΠ συναντήθηκε με τον Βρετανό πρωθυπουργό Γκόρντον Μπράουν. Μίλησαν, λέει, για την κλιματική αλλαγή, για την αξιοποίηση προτάσεων της Σοσιαλιστικής Διεθνούς, καθώς και για τα πορίσματα της επιτροπής Στίγκλιτς. Δημοσιογραφικά ρεπορτάζ ανέφεραν:

“Κατά τις συναντήσεις στο Λονδίνο δεν έγινε αντιληπτό, τουλάχιστον δημοσίως, αν η Αθήνα θα υποστηρίξει τον πρώην Βρετανό πρωθυπουργό Τόνι Μπλερ για το αξίωμα του προέδρου της ΕΕ (σ.σ. που ήδη συναντά σφοδρές αντιδράσεις από κράτη-μέλη). Δεν έγινε ακόμα αντιληπτό αν συζητήθηκε το θέμα της αξιολόγησης της Τουρκίας τον Δεκέμβριο (σ.σ. το Λονδίνο είναι ήδη από τους “πρωταγωνιστές” της άποψης ότι δεν είναι ανάγκη να επιβληθούν κυρώσεις στην Άγκυρα).”

Σε μια περίοδο έντονων διαβουλεύσεων και αντιπαραθέσεων ο ΓΑΠ τοποθετείται ολοένα και περισσότερο στο πλευρό της “ατλαντικής” Ευρώπης. Φυσικό δεν είναι; Είπαμε, η πιο φιλοαμερικάνικη κυβέρνηση των τελευταίων δεκαετιών. Ή δεν “γίνεται δημοσίως αντιληπτό” και αναζητούνται απεγνωσμένα “θετικά στοιχεία της πολιτικής της”;

~*~

Η κουτάλα γυρίζει

Κορυφαίοι παράγοντες έχουν πολλά ραντεβού με πρεσβευτές, απεσταλμένους, επιχειρηματίες. Μόνο στο διήμερο 4-5/11 έγιναν οι ακόλουθες συναντήσεις: Ο Βενιζέλος συναντήθηκε με τον Αμερικανό πρεσβευτή κ. Ντάνιελ Σπέκχαρντ, με τον οποίον συζήτησε, πέρα από τα εξοπλιστικά προγράμματα (παραγγελίες), και το θέμα του Αφγανιστάν. Την ίδια μέρα σε σύσκεψη που έγινε στο Μέγαρο Μαξίμου με τη συμμετοχή του υπουργού Αμυνας κ. Ευ. Βενιζέλου, του υπουργού Επικρατείας κ. Χ. Παμπούκη και του εκτελεστικού προέδρου της Τhyssen Group Μarine Systems κ. Ηans Cristof Αtzpodien συμφωνήθηκαν οι διαδικασίες αποχώρησης των Γερμανών από τα ναυπηγεία. Αυτό σημαίνει πως η παραγγελία με τα υποβρύχια θα προχωρήσει κανονικά και η γερμανική εταιρεία θα βρει τη διάδοχη λύση στα ναυπηγεία. Από την άλλη, ο Πάγκαλος συνομιλούσε με τον πρεσβευτή της Κίνας Λούο Λιν Κουάν – για τι άλλο; μα φυσικά για το λιμάνι και την Cosco. Πολλή δουλειά έπεσε, που πρέπει να διεκπεραιωθεί και γρήγορα… Την ίδια στιγμή ο Μπαν Κι Μουν που βρέθηκε αυτές τις μέρες στην Αθήνα “ενεργοποίησε υπόγειες εξελίξεις” για το ζήτημα της ΦΥΡΟΜ. Οι προτάσεις για επίσκεψη του Παπούλια στη ΦΥΡΟΜ και οι επιστολές του Ερντογάν προς τον Παπανδρέου δείχνουν ότι η κουτάλα ανακατεύει δυνατά το φαγητό που ετοιμάζεται…

~*~

Ο Σόρος στην Αθήνα

Ο πολύς Τζορτζ Σόρος, αφού πλούτισε με τεράστιες αρπαχτές στις χρηματαγορές και στην καταλήστευση-ανατίναξη των Βαλκανίων (χρηματοδότης πολλών αμφίβολης και πραχτόρικης δραστηριότητας ιδρυμάτων) και έγραψε πολλά βιβλία κριτικάροντας τον άγριο καπιταλισμό (δούλεμα δηλαδή), βρέθηκε στην Αθήνα για να παραστεί στα βαφτίσια ενός γόνου της καλής κοινωνίας (ναι, υπάρχουν και τέτοια στη χώρα που κυβερνάν οι “σοσιαλιστές”). Δείτε πώς παρουσιάζει την είδηση το Βήμα (4/11):

“Στην Ελλάδα βρίσκεται ο Τζορτζ Σόρος, όχι για να σώσει την ελληνική οικονομία και τα Βαλκάνια από τον εαυτό τους αλλά για να βαφτίσει τη θυγατέρα του φίλου του επιχειρηματία κ. Στ. Ζαβού και της κυρίας Σοφίας Δοξιάδη. Η βάφτιση, στην οποία νονός ήταν και ο εφοπλιστής κ. Σωτ. Παπάς, έγινε χθες στον Άγιο Διονύσιο και ακολούθησε κοκτέιλ στο Σαρόγλειον. Μαθαίνω ότι προ ημερών στη Νέα Υόρκη ο Σόρος συνάντησε τυχαία τον κ. Γ. Παπανδρέου με τον οποίο γνωρίζονται. “Επενδύω στην πράσινη ανάπτυξη”, λέγεται ότι είπε ο Σόρος στον Πρωθυπουργό.”

Το πράσινο θα φορεθεί πολύ το επόμενο διάστημα…

~*~

Ο Δασκαλόπουλος και ο ΣΕΒ στο πλευρό της κυβέρνησης

Μέσα στο κόλπο και οι βιομήχανοι. Μιλάμε για την έκτακτη εισφορά “κοινωνικής αλληλεγγύης”, που είναι και ουδέτερη για τον προϋπολογισμό. Να τι δήλωσε ο πρόεδρος του ΣΕΒ στον Flash 96,0 για την έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις: “Αν δεν τρέξουμε στην ανηφόρα, θα μας πάρει πίσω η κατηφόρα. Και σ’ αυτή την ανηφόρα θα βάλουμε κι εμείς ένα χεράκι για να ανέβουμε”.

Βάζουν τάχα ένα χεράκι “αλληλεγγύης” και μετά μας βάζουν μια δακτυλάρα λιτότητας και φτώχειας τεραστίων διαστάσεων. Αυτή είναι η αλήθεια.

~*~

Ξυνίδης

Ο νέος γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Είναι μέσα στη λογική των έντονα αρχηγικών προσωποπαγών κομμάτων, να μπαίνουν σε διάφορα πόστα άνθρωποι όχι τόσο γνωστοί. Είναι μια υποβάθμιση του κόμματος συνολικά και μια ανώδυνη φαινομενικά επιλογή, αφού εύκολα μπορεί να γίνει κάποια αλλαγή –χωρίς κλυδωνισμούς– αν κάτι δεν πάει καλά. Κάτι σαν την Ξενογιαννακοπούλου, που και αυτή διετέλεσε γραμματέας του ΠΑΣΟΚ. Θα τον ακούσουμε –όταν τον ακούσουμε– τον κ. Ξυνίδη, και θα τον κρίνουμε τον άνθρωπο. Μπορεί να είναι και ταλέντο. Ξέρετε πόσα ταλέντα χάνονται μέσα στο καπιταλιστικό σύστημα; Ας δώσουμε ευκαιρίες σε όλους…

~*~

Απόλυση γιατί κάπνιζε…

Στην εταιρία Πράκτικερ απολύθηκε εργαζόμενος με 16 χρόνια προϋπηρεσία στην επιχείρηση επειδή κάπνιζε σε απαγορευμένο χώρο. Το σωματείο κατάγγειλλε την απόλυση αυτή (που δεν είναι η μοναδική με τέτοια προσχήματα). Η διεύθυνση τονίζει ότι κάπνιζε σε χώρο που έθετε σε κίνδυνο την ασφάλεια της επιχείρησης και των εργαζομένων. Σιγά μην ήταν πάνω σε φυτίλια και προσανάμματα! Σε λίγο θα ζηλέψουν από άλλες χώρες, όπου βάζουν στους εργαζόμενους πάμπερς για να μην φεύγουν από το πόστο εργασίας…