Τα bonus του κ. διοικητή, του Σ.Π.

τ.237, 22/02/2008 (σε ένθετο το τ.4 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Χορός εκατομμυρίων σε στελέχη της Εθνικής

Έτσι δουλεύει το σύστημα. Η στενή ομάδα του επιτελείου και ο κ. διοικητής προσωπικά μπορούν, με την άδεια του νόμου, να βάζουν χέρι στο ταμείο της Εθνικής Τράπεζας. Είναι το αντίτιμο των "κόπων" τους. Είναι κίνητρο για τη συνέχιση της κοπιώδους "προσφοράς" τους. Αυτής που επιτρέπει στην τράπεζα να δανείζεται χρήματα με επιτόκιο 2-3% και να δανείζει με 10-18%. Που επιτρέπει να κατάσχει περιουσίες λόγω "μη εξυπηρέτησης" των δανείων – βραχνάς στο λαιμό της πλειοψηφίας των εργαζομένων. Που επιτρέπει να εκδίδει "φετφάδες" για την ανταγωνιστικότητα, το στραγγαλισμό των μισθών, την κατάργηση του ωραρίου των εργαζομένων, την αντικατάσταση της σταθερής και μόνιμης εργασίας με τη μερική απασχόληση.

Δικαιούνται λοιπόν ένα μικρό bonus. Έτσι, για το 2007 με απόφαση του Δ.Σ. το στενό επιτελείο της ΕΤΕ, περίπου 75 άνθρωποι, μοιράσθηκε 1.806.245 μετοχές σε τιμή 17 – 25 ευρώ χαμηλότερη από την τιμή της μετοχής. Ορισμένα διευθυντικά στελέχη έβαλαν στην τσέπη από 50 έως 100 χιλιάδες κομμάτια, που μεταφράζεται σε δώρο εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ, ενώ ο διοικητής κ. Αράπογλου κράτησε μόλις 30 χιλιάδες κομμάτια για τον εαυτό του. Το "δώρο" αυτό αφορά τους κόπους μιας μόνο χρονιάς. Το σχέδιο εκτείνεται σε βάθος χρόνου και προβλέπει το μοίρασμα ενός πακέτου που αντιστοιχεί στο 4% των συνολικών μετοχών της τράπεζας και έχει σημερινή αξία 893 εκατομμυρίων ευρώ.

Συνεχίζεται και εμπλουτίζεται έτσι η παράδοση που εγκαινίασε ο κ. Βουρλούμης του ΟΤΕ, ο κ. Γκαργκάνας, διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας, ο αντίστοιχος της ΔΕΗ και των υπόλοιπων δημόσιων οργανισμών που ορίζουν από μόνοι τους τις σκανδαλώδεις αμοιβές και αυξήσεις τους κάθε χρόνο, για το καλό βέβαια της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας.

Ποιος μίλησε για σκάνδαλο; Έτσι δουλεύει η "ελεύθερη αγορά". Μόνο που εδώ η ελληνική ατσιδοσύνη επιβάλλει την προσαρμογή των "διεθνών στάνταρς". Έτσι για παράδειγμα αν το bonus του κ. Αράπογλου και της παρέας του δινόταν σε ρευστό έπρεπε να φορολογηθεί με τις κλίμακες εισοδήματος. Τώρα, που έχει τη μορφή πακέτου μετοχών, το "δωράκι" είναι αφορολόγητο. Και ακόμα. Η συνήθης τακτική για τέτοιας μορφής bonus είναι να δίνονται σε τιμή μεγαλύτερη της τρέχουσας αξίας της μετοχής ώστε να αποκτά κίνητρο ο "μόχθος" των στελεχών να πιάσουν οι μετοχές την τιμή στόχο και να κατοχυρωθούν τα κέρδη. Στην περίπτωσή μας συμβαίνει το αντίθετο. Πρώτα βάζουμε στην τσέπη τα κέρδη σαν κίνητρο για να τα ξαναβάλουμε και του χρόνου. Κανένα πρόβλημα. Τι θα γινόταν άλλωστε η ελεύθερη αγορά αν δεν ήταν ανοιχτή σε "καινοτομίες";

Σ.Π.