Ολόκληρη η Ευρώπη έχει ξεσηκωθεί ενάντια στην Eυρωπαiκή Ένωση

τ.246, 27/06/2008

Πανευρωπαϊκός αγώνας ενάντια στην ακρίβεια

Οι κινητοποιήσεις ενάντια στην ακρίβεια, που ξεκίνησαν πριν τρεις εβδομάδες στην Ιβηρική χερσόνησο από τους οδηγούς φορτηγών αυτοκινήτων, εξαπλώνονται σήμερα σε ολόκληρη την Ευρώπη. Η χρηματιστηριακή κερδοσκοπία εκτοξεύει τις τιμές των καυσίμων και των τροφίμων στα ύψη, φέρνοντας σε απόγνωση τους εργαζόμενους και τους επαγγελματίες, ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι κυβερνήσεις παριστάνουν τους Πόντιους Πιλάτους και ψεύδονται ασύστολα για τις αιτίες της ακρίβειας και για τα μέτρα που (δεν) παίρνουν. Όμως πλέον πείθουν όλο και λιγότερους, όπως φαίνεται και από τις μαχητικές διαμαρτυρίες, που σταδιακά αγκαλιάζουν πλατιά λαϊκά στρώματα σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.

Στην Ιβηρική χερσόνησο ξεσηκώθηκαν από τα τέλη Μάη οι οδηγοί διεθνών μεταφορών, μπλοκάροντας δεκάδες αυτοκινητόδρομους και καταλήγοντας σε αιματηρές συγκρούσεις με την αστυνομία, με δύο νεκρούς στις 10/6, στη Γρανάδα της Ισπανίας και βόρεια της Λισαβόνας στην Πορτογαλία. Σύντομα, τους ακολούθησαν οι συνάδελφοί τους και σε άλλες χώρες, ιδίως στη Βρετανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία και την Πολωνία, που μπλόκαραν κεντρικές οδικές αρτηρίες, ακόμη και συνοριακές διαβάσεις. Τη σκυτάλη πήραν οι αγρότες και οι ψαράδες από τη Γαλλία, την Ιταλία και την Ισπανία, που μπλόκαραν πολλά λιμάνια. Στη Μαδρίτη οι ψαράδες απέκλεισαν το Υπουργείο Γεωργίας και μοίρασαν 20 τόνους ψάρια στους κατοίκους της ισπανικής πρωτεύουσας, ενώ παρόμοιες σκηνές εκτυλίχθηκαν και στο Λονδίνο.

Τελικά, την προηγούμενη εβδομάδα και ενόψει της συνόδου κορυφής της ΕΕ, αγρότες και ψαράδες "επέδραμαν" και στις Βρυξέλλες, όπου σημειώθηκαν αιματηρές συγκρούσεις με τις δυνάμεις καταστολής και οι εξαγριωμένοι διαδηλωτές επιτέθηκαν με πέτρες στα κτίρια της Κομισιόν. Οι Βρυξέλλες σταδιακά αναδείχθηκαν σε επίκεντρο της διαμαρτυρίας, αφού εκεί συνέκλιναν αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις των οδηγών φορτηγών, των αγροτών με χιλιάδες τρακτέρ, αλλά και δεκάδων χιλιάδων εργαζομένων στη βιομηχανία και τις υπηρεσίες, που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των βελγικών συνδικάτων και διαδήλωσαν ενάντια στην ακρίβεια. Οι εργατικές διαδηλώσεις επαναλήφθηκαν τις επόμενες ημέρες σε όλες τις βελγικές πόλεις, συγκεντρώνοντας συνολικά πάνω από 100.000 άτομα. Στη Βρετανία οι εργαζόμενοι στη Shell προχώρησαν σε απεργία μετά την άρνηση της πολυεθνικής να δώσει ένα μικρό μέρος των κερδών της για να καλύψει τις απώλειες εξαιτίας της ανατίμησης των καυσίμων και των τροφίμων. Υπολογίζεται ότι περίπου 2,5 εκατομμύρια βρετανικά νοικοκυριά αδυνατούν πλέον να πληρώνουν τακτικά τους μηνιαίους λογαριασμούς ηλεκτρικού, νερού και τηλεφώνου, εξαιτίας της γενικότερης ακρίβειας και των συνεχών αυξήσεων των τιμολογίων των (ιδιωτικοποιημένων) εταιριών παροχής υπηρεσιών. Στη Γαλλία πολλά συνδικάτα έχουν εξαγγείλει απεργίες, συνδυάζοντας τα αιτήματα ενάντια στην ακρίβεια με τη μάχη ενάντια στα νέα αντεργατικά μέτρα που υιοθέτησε η Κομισιόν και το νέο κύμα ιδιωτικοποιήσεων που προσπαθεί να επιβάλει η κυβέρνηση του Σαρκοζί.