Εγκαταλειμμένοι οι εργαζόμενοι στη Frigoglass, της Κατερίνας Παγουλάτου

τ.261, 20/02/2009 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στο Παγκόσμιο Κοινωνικό Φόρουμ και τα 10 χρόνια από το Σιάτλ)

Μπροστά στην εργοδοτική κερδοφορία

Το ίδιο "έργο" ξαναζεί η Αχαΐα, με την κυβέρνηση και το αρμόδιο Υπουργείο Απασχόλησης να εποπτεύουν αφ’ υψηλού τη συρρίκνωση του εργοστασίου της Frigoglass. Η εταιρία, η οποία πριν από έναν περίπου μήνα ανακοίνωσε πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου για 120 εργαζομένους, προχωρά ακάθεκτη στα σχέδιά της. Την ίδια στιγμή, οι τυπικές ανακοινώσεις συμπαράστασης, οι κορόνες μερίδας συνδικαλιστών, το μόνο που κατάφεραν ήταν να αφήσουν μόνους τους εργαζομένους, 90 από τους οποίους έχουν ήδη ενταχθεί στο πρόγραμμα "υποχρεωτικής εξόδου", καθώς διέξοδος δεν διαφαινόταν από πουθενά…

Άλλο ένα πλήγμα για την Αχαΐα της ανεργίας, με τους εργαζομένους του νομού να βλέπουν ότι οδηγούνται σαν πρόβατα στη σφαγή στο βωμό των αναδιαρθρωτικών σχεδίων των επιχειρήσεων που έχουν απομείνει, προκειμένου αυτές να διατηρήσουν την κερδοφορία τους σε υψηλά επίπεδα. Η περίπτωση του εργοστασίου της Frigoglass αποτελεί το τελευταίο χαρακτηριστικό παράδειγμα μιας κερδοφόρας εταιρίας, η οποία ανακοινώνει περικοπή 120 θέσεων εργασίας ως προληπτικό μέτρο για την κρίση που θα… έρθει.

Από τότε έως σήμερα, έναν περίπου μήνα μετά, μεσολάβησαν επαφές με το Υπουργείο Απασχόλησης, μια τριμερής συνάντηση στην Αθήνα, ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων για την "Πάτρα που δεν αντέχει άλλη ανεργία". Η παμπατραϊκή απεργία, που έγινε για να γίνει στις 4 Φεβρουαρίου, άμαζη από κόσμο, σημαδεύεται από τους τραμπουκισμούς του ΠΑΜΕ, που ως αυτόκλητος προστάτης του σωματείου της Frigoglass επιτίθεται σε συνδικαλιστές και μέλη του ΣΕΑΜ και της Ένωσης Εργαζομένων με πρόσχημα τη σειρά των πανό…

Παρατηρητής το Υπουργείο

Στο μεταξύ, για άλλη μια φορά, το Υπουργείο Απασχόλησης αρνείται να προβεί σε οποιαδήποτε παρέμβαση προς την εργοδοτική πλευρά, αποδεικνύοντας την παντελή έλλειψη πολιτικής βούλησης να προστατεύσει τις θέσεις εργασίας σε μία από τις φτωχότερες περιφέρειες της Ευρώπης – σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η ΕΣΥΕ την περασμένη εβδομάδα, η Δυτική Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση πανελλαδικά σε ποσοστό ανεργίας, μετά τη Δυτική Μακεδονία.

Οι ανακοινώσεις και οι δηλώσεις των τοπικών φορέων, από την άλλη, έδειξαν για άλλη μια φορά τα όριά τους, καθώς πίσω από το "φτάνει πια" υπονοείται το "έχει κι άλλο", αφού οι όποιες προτάσεις για σχέδια ανάπτυξης και ανασυγκρότησης του νομού προσανατολίζονται καθαρά στις υπηρεσίες και στον τουρισμό – η υπεράσπιση του όποιου παραγωγικού ιστού έχει απομείνει δεν "χωρά" στο σχεδιασμό κανενός.

Αναζητείται διέξοδος

Οι ασφυκτικές πιέσεις και οι εκβιασμοί από την πλευρά της εταιρίας αλλά κυρίως το γεγονός ότι οι εργαζόμενοι της Frigoglass βρέθηκαν ουσιαστικά μόνοι απέναντι στην εργοδοσία οδήγησε 90 από αυτούς να δεχτούν την πρόταση για "εθελούσια έξοδο".

Η τύχη των υπόλοιπων 30 θα κριθεί στις 20 Φεβρουαρίου, στη νέα τριμερή συνάντηση που θα πραγματοποιηθεί στο Υπουργείο. Από την πλευρά της, η εταιρία εμφανίζεται αποφασισμένη να υλοποιήσει κατά γράμμα το σχέδιό της για μείωση 120 θέσεων εργασίας. Σύμφωνα, μάλιστα, με πληροφορίες, είναι ενδεχόμενο οι όροι της "εθελουσίας εξόδου" να ισχύσουν και για τους υπόλοιπους εργαζομένους, αν και το τελεσίγραφο για την ένταξη σ’ αυτή έληξε στις 11 Φεβρουαρίου.

Το σίγουρο είναι ότι η περιοχή της Κάτω Αχαϊάς έχει ήδη δεχτεί ένα ακόμη "χτύπημα". Το χειρότερο, όμως, πλήγμα όλων είναι η εγκατάλειψη των εργαζομένων της περιοχής, οι οποίοι, μη βλέποντας στήριξη του αγώνα τους για δουλειά και αξιοπρέπεια, καταφεύγουν στην ατομική λύση κάτω από το βάρος της επιβίωσης. Κι εδώσ τα ερωτήματα που οφείλουν να απαντήσουν τόσο οι συνδικαλιστές όσο και οι τοπικοί φορείς είναι πολλά…

Κατερίνα Παγουλάτου