Μέσα στο κλίμα των DVD και των αλληλοκατηγοριών επωνύμων "δημοσιογράφων" και άλλων, το μεγάλο κεφάλαιο φαίνεται να λειτουργεί άψογα διευρύνοντας τις αγορές του και προσδένοντας στο άρμα του κρατικές προμήθειες και ό,τι άλλο μπορεί να αξιοποιηθεί προς το συμφέρον του.
Όχι, δεν έχει σχέση με τον Ζαχόπουλο ο Μπιλ Γκέιτς. Απλά ο άνθρωπος έχει μια επιχείρηση να ζήσει και, διαπιστώνοντας πόσο εύκολα γίνονται μπίζνες στην Ευρώπη και ιδιαίτερα στην Ελλάδα, σπεύδει προσφέροντας λύσεις για… όλα. Άλλωστε όταν το μισό σχεδόν ελληνικό υπουργικό συμβούλιο τρέχει στο Βερολίνο να συμμετάσχει στο φόρουμ που οργανώνει η Μicrosoft, δεν χρειάζεται να μοχθήσει και πολύ ο άνθρωπος….
Γιατί λοιπόν οι θερμοί εναγκαλισμοί του διασημότερου επιχειρηματία στον κόσμο με την ελληνική κυβέρνηση, τους εκπροσώπους των βιομηχάνων (σε ειδική μάλιστα εκδήλωση στον ΣΕΒ), της αξιωματικής αντιπολίτευσης και όλων των λοιπών παρατρεχάμενων του νεοφιλελευθερισμού; Γιατί, λέμε τώρα, αν ο μέσος Έλληνας πιστεύει ότι το πρότυπο του επιχειρηματία της ελεύθερης αγοράς, ήρθε στη χώρα μας για "να ζήσει τον μύθο του", πλανάται πλάνην οικτράν…
Για μπίζνες ήρθε ο άνθρωπος και μάλιστα κυβερνητικού επιπέδου! Τι ακριβώς έγινε; Α! τίποτα το σημαντικό… απλώς το ελληνικό δημόσιο, με νόμο μάλιστα –που όλως περιέργως ψηφίστηκε μέσα σε τρεις ημέρες από την επίσκεψη Γκέιτς-– ξεπουλήθηκε στη Μicrosoft. Διότι η Μicrosoft έχει απ’ όλα να προσφέρει: εκσυγχρονισμό της κυβέρνησης, εκπαιδευτικά βοηθήματα, εξυπηρέτηση των πολιτών… Με το αζημίωτο φυσικά.
Ο συμπαθέστατος, κατά τα άλλα, κύριος Γκέιτς, ήρθε λοιπόν στην Αθήνα και επικύρωσε τη στενή του συνεργασία με το ελληνικό δημόσιο, εγκαινιάζοντας ένα κέντρο "καινοτομίας", και θέτοντας σε εφαρμογή παλαιότερη συμφωνία που είχε κλειστεί με τον Γιώργο Αλογοσκούφη στη Λισαβόνα – αργήσαμε δύο τρία χρόνια να την εφαρμόσουμε και αναγκάσαμε τον άνθρωπο να έρθει ως εδώ!
Οι λεπτομέρειες και οι αντιδράσεις
Τι προβλέπει η συμφωνία με το ελληνικό δημόσιο; Συνοπτικά, καθιστά τη Μicrosoft αποκλειστικό προμηθευτή των λογισμικών όλου του δημόσιου τομέα με αντιστάθμισμα έκπτωση 20% στα προϊόντα της εταιρείας και δωρεάν αναβάθμιση και υποστήριξη της χρήσης των προγραμμάτων για τρία χρόνια. Στο ίδιο κείμενο προβλέπεται και η δημιουργία του κέντρου καινοτομίας για την υποστήριξη της ακαδημαϊκής και εκπαιδευτικής κοινότητας της χώρας. Σε πρώτη φάση υπάρχει υποχρέωση από την ελληνική πλευρά για παραγγελία 70.000 προϊόντων λογισμικού της Μicrosoft, χωρίς όμως να διευκρινίζεται ποια προϊόντα και με ποιους όρους.
Ήδη από την υπογραφή του αρχικού μνημονίου συνεργασίας, βουλευτές της αντιπολίτευσης από όλους τους χώρους ζήτησαν διευκρινίσεις και κατάθεση όλων των συνοδευτικών εγγράφων και παραρτημάτων της συμφωνίας. Κανένα τέτοιο έγγραφο δεν κατατέθηκε, ενώ η κυβέρνηση κρύβεται πίσω από έναν όρο περί μυστικότητας, ο οποίος θεωρείται παράτυπος. Ας σημειωθεί πως η εν λόγω σύμβαση δεν έχει καν –έτσι, για τυπικούς λόγους– την έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, παρότι υπολογίζεται ότι το συνολικό οικονομικό αντικείμενό της μπορεί να φτάσει και το 1 δισ. ευρώ.
Το ξεπούλημα του Δημοσίου φαίνεται ξεκάθαρα από την ίδια τη σύμβαση: Στο εδάφιο 4.2 της συμφωνίας αναφέρεται ότι "η Μicrosoft θα συνδράμει την κυβέρνηση στο σχεδιασμό αποτελεσματικής διαδικασίας διαχείρισης λογισμικού" ενώ στο εδάφιο 4.3 επιβεβαιώνεται ότι "η κυβέρνηση θα συνεργαστεί για τις προηγούμενες πρωτοβουλίες με τη Μicrosoft". Με απλά λόγια, η συνεργασία του Δημοσίου με την εταιρεία γίνεται απεριόριστη, αφού η Μicrosoft αποκτά ακόμα και ρόλο σταθερού "συμβούλου" της κυβέρνησης σε θέματα τεχνολογίας (!).
Παράλληλα, το πρόγραμμα "Συνεργάτες στη μάθηση", όπως υποστηρίζει –ευθαρσώς αλλά ειλικρινώς– και η ίδια η εταιρεία "επηρεάζει τη ζωή περισσοτέρων από 90 εκατομμύρια μαθητών, δασκάλων και ρυθμιστών εκπαιδευτικών ζητημάτων σε όλο τον κόσμο". Ενενήντα εκατομμύρια δυνητικοί πελάτες εφ’ όρου ζωής, δηλαδή. Γι’ αυτό και το ελληνικό υπουργείο Παιδείας έχει σπεύσει να υπογράψει από το 2005 μνημόνιο συνεργασίας με τη Μicrosoft.
Και επειδή όλα πρέπει να πλασάρονται ως προσφορά, η εταιρεία γίνεται και χορηγός του διαγωνισμού μαθητών της Στ΄ Δημοτικού για… την Πνευματική Ιδιοκτησία!
Γίνεσαι μετά παλιομοδίτης ή γραφικός ρομαντικός αριστερός να μιλήσεις για κρατικομονοπωλιακό καπιταλισμό ή επειδή "εκσυγχρονιστήκαμε" σαν κράτος αυτά είναι απλώς λεπτομέρειες;
Γιώργος Κατερίνης – Μαίρη Ευθυμιάτου