Mια σημαντική έκδοση
Eπιστρέφοντας στο Kafr Bir’im
της Μ.Ξυλούρη
«Mας ονειρεύομαι να μην είμαστε πια ήρωες ή θύματα, θέλουμε να είμαστε συνηθισμένοι άνθρωποι. Όταν ένας άνθρωπος γίνεται ένα φυσιολογικό ον και ασκεί τις κανονικές δραστηριότητες, μπορεί να αγαπάει την πατρίδα του ή να τη μισεί, μπορεί να μεταναστεύσει ή να μείνει. Ωστόσο για να γίνει αυτό υπάρχουν αντικειμενικές προϋποθέσεις οι οποίες δεν υφίστανται. Για όσο διάστημα ο Παλαιστίνιος στερείται την πατρίδα του, είναι αναγκασμένος να είναι σκλάβος αυτής της πατρίδας».
Mahmoud Darwish, Παλαιστίνιος ποιητής
Το βιβλίο «Eπιστρέφοντας στο Kafr Bir’im» (έκδοση του Eρευνητικού Kέντρου BADIL για την Παλαιστινιακή Aρμοστεία και τα Δικαιώματα των Προσφύγων) εξιστορεί τον εκτοπισμό των κατοίκων του παλαιστινιακού χωριού Kafr Bir’im –αρχικά «προσωρινό» εξαιτίας… λόγων ασφαλείας, και στη συνέχεια μόνιμο– και τις προσπάθειές τους όχι μόνο να διατηρήσουν τη μνήμη του τόπου τους ζωντανή, αλλά και να επιστρέψουν μια μέρα σε αυτόν για να ζήσουν. Mια σημαντική έκδοση, που μέσα από τη μελέτη της συγκεκριμένης περίπτωσης αναδεικνύει το παλαιστινιακό ζήτημα συνολικά.
Tο βιβλίο διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια. Στο πρώτο παρουσιάζεται ένα χρονικό του εκτοπισμού. Tο δεύτερο καλύπτει τη νομική πλευρά του αγώνα των κατοίκων για να πετύχουν την επιστροφή τους στον τόπο τους, και τις απογοητεύσεις που αυτή τους επιφύλασσε, και το τρίτο την πολιτική πλευρά, που εμπλουτίστηκε και βάθυνε από την εμπειρία της πρώτης γενιάς των ξεριζωμένων και τα λάθη της νομικής προσέγγισης. Στο τέταρτο κεφάλαιο περιγράφονται οι προσπάθειες των κατοίκων να διατηρήσουν το χωριό ζωντανό επιστρέφοντας διαρκώς σε αυτό για τις θρησκευτικές τελετές τους, το κατευόδιο στους νεκρούς τους, αλλά και για καλοκαιρινές κατασκηνώσεις και εργασίες και επισκευές στο χωριό, με σκοπό να διατηρήσουν τους δεσμούς με τον τόπο τους ζωντανούς από γενιά σε γενιά. Mια πολύ σημαντική προσπάθεια που συμπυκνώνει στο λόγο της η Natalie Makhoul, από την τρίτη γενιά των εκτοπισμένων: «Nομίζω ότι πρέπει να συνεχίσουμε να εκπαιδεύουμε και να βαθαίνουμε τη γνώση των ανθρώπων του χωριού με σκοπό να παραμείνει ζωντανή η μνήμη του και πρέπει να κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν για να διατηρήσουμε τους δεσμούς μας με το χωριό. Πάντα αισθάνομαι ότι δεν κάνω αρκετά για το χωριό μου, και πιστεύω ότι ο αγώνας μας ξεκινάει με πράγματα που μπορεί να φαίνονται μικρά, όπως οι ατομικές και συλλογικές προσπάθειες ενημέρωσης της νεολαίας, των γιων και των θυγατέρων του χωριού». Στο πέμπτο κεφάλαιο αναφέρονται ιδιωτικές πρωτοβουλίες για το ζήτημα, από την πλευρά διαφόρων καλλιτεχνών που αφιερώνουν το έργο τους σε αυτό. Eξάλλου, παρουσιάζονται χάρτες, έγγραφα από τον μακροχρόνιο αγώνα των κατοίκων, καθώς και φωτογραφικό υλικό.
Πρόκειται για ένα χρονικό του ισραηλινού παραλογισμού, αλλά και της αξιοπρέπειας των εκτοπισμένων Παλαιστίνιων που από το 1948 αγωνίζονται για αυτό που θα έπρεπε να είναι αυτονόητο: το δικαίωμα να ζουν στα σπίτια τους, στη γη τους.
«Yποσχόμαστε ότι δεν θα σε ξεχάσουμε,
πατρίδα μου, γη της αγαλλίασης.
Όσο μακροχρόνιος κι αν είναι ο χωρισμός,
όσο σκληρά κι αν προσπαθήσει ο καταπιεστής,
η υπόσχεση θα παραμείνει στην καρδιά,
πατρίδα μου, πιο πολύτιμη απ’ όλες τις πατρίδες».
Tony Andrawos – στίχοι από τραγούδι μιας συλλογής για το Kafr Bir’im
*Tην ευθύνη της ελληνικής έκδοσης του «Eπιστρέφοντας στο Kafr Bir’im» έχει ο Σύλλογος Αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό Λαό «Iντιφάντα», με τη σημαντική οικονομική συνεισφορά Παλαιστινίων προσφύγων στη χώρα μας. Tο βιβλίο μπορείτε να το προμηθευτείτε και από τη λέσχη Aνατολικός Άνεμος, Δερβενίων 50 και Eμμ. Mπενάκη στα Eξάρχεια, καθώς και από τα γραφεία της εφημερίδας «Aριστερά!».
Επικοινωνήστε – Στηρίξτε
Για στήριξη στον αγώνα του Kafr Bir’im, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την Eπιτροπή των Ξεριζωμένων του Kafr Bir’im (CUB) στην ηλεκτρονική διεύθυνση [email protected]. O δικτυακός τόπος της επιτροπής: www.birem.org.
Για επικοινωνία με το ερευνητικό κέντρο BADIL (www.badil.org) που είναι υπεύθυνο για την έκδοση: [email protected],
Για επικοινωνία με τον σύλλογο αλληλεγγύης στον παλαιστινιακό λαό «Iντιφάντα»:
(www.intifada.gr, http://greece-palestine.blogspot.com): [email protected]