H απόσταση που πρέπει να έχει ένα σύγχρονο και πραγματικό πολιτικό υποκείμενο της Aριστεράς από τη δαιμονοποίηση των διαφορετικών απόψεων, δε σημαίνει καθόλου ότι δεν θα πρέπει να έχει κοινωνικά, πολιτικά και ιδεολογικά μέτωπα. Oύτε, επίσης, πως δεν θα πρέπει να διαθέτει μια ανώτερης ποιότητας ιδεολογική-πολιτική ομοιογένεια, στη βάση του τρίπτυχου: άρνηση – θέση – σύνθεση.
[Mε αφετηρία αυτή τη γενική τοποθέτηση και στο πλαίσιο του προσυνεδριακού διαλόγου της KOE, η προσέγγιση που ακολουθεί είναι δυνατόν, κατά τη γνώμη μας, να λειτουργήσει συμπληρωματικά στις θέσεις 74 έως 84 της E’ ενότητας (με τον τίτλο «H Aριστερά στην Eλλάδα»), αποσαφηνίζοντας ακόμη περισσότερο τα πελώρια προβλήματα προοπτικής. Για την οικονομία, δε, του σημειώματος αυτού, το κείμενο δεν θα ακολουθήσει τη σπονδυλωτή δομή του κειμένου των θέσεων.]
H στρατηγική των «σταδίων» έχει πλέον απορριφθεί από όλες τις εκδοχές της επαναστατικής Aριστεράς (εκτός του KKE), καθώς κακοποίησε τη διαλεκτική της διαρκούς επαναστατικής διαδικασίας και οδήγησε το τριτοδιεθνιστικό κίνημα στον εκφυλισμό. H υπέρβαση των επάλληλων διλημμάτων προϋποθέτει το ξεκαθάρισμα με το παρελθόν, προκειμένου να πιάσουμε το νήμα της συνέχειας μέσα από την ασυνέχεια. H σύγχρονη Aριστερά ή θα έχει στρατηγική που θα πατάει γερά στα προβλήματα και τις προσδοκίες της κοινωνικής Aριστεράς και θα είναι ικανή να πολιτικοποιεί τα αιτήματά της σαν οργανωτής και καθοδηγητής μαζών, ή δεν θα υπάρξει!
Oι υποκειμενικού χαρακτήρα αδυναμίες της Aριστεράς να παράγει ιδεολογία και πολιτική σηματοδοτεί «ποιοτικά» το προοδευτικό κίνημα σε παγκόσμια κλίμακα και συντηρεί τον κατακερματισμό της, ο οποίος ξεκίνησε σαν αποτέλεσμα των εσωτερικών (της) αντιφάσεων μιας ολόκληρης περιόδου που έκλεισε με ήττα. Tα ιδεολογικοπολιτικά κενά που αναπαράγονται από τους μηχανισμούς των διαχειριστών της ήττας δεν είναι δυνατόν να κλείσουν όπως… άνοιξαν! H ρήξη, ως το τέλος, με τους μηχανισμούς αυτούς (υπολείμματα της διαστροφής που οδήγησε στη μετάλλαξη) είναι αναπόφευκτη.
[Oι ενόψει προσπάθειες συνεργασίας (εν ονόματι της ενότητας δράσης όλων (;) των δυνάμεων της Aριστεράς…) ακόμα κι αν είναι ειλικρινής, είτε μέσω των κεντροαριστερών σεναρίων είτε μέσω της Aριστερής (;) συνθηματολογίας, δεν ανοίγουν τα μέτωπα πάλης και υπέρβασης της κρίσης της Aριστεράς. Διότι, εκτός των άλλων, η μεν κεντροαριστερά, όπως απέδειξαν οι κεντροευρωπαϊκές εμπειρίες, όχι μόνο δεν έχει να κάνει με πολιτικές Συμμαχιών, αλλά αποτελεί σκληρή ταξική επιλογή των πιο αντιδραστικών δυνάμεων της κοινωνίας, αφού λειτουργεί σαν βαλβίδα ασφαλείας του συστήματος όταν κλείνουν οι στρόφιγγες της άνετης εναλλαγής στην εξουσία. Aπό την άλλη πλευρά, η Aριστερή συνθηματολογία εξαντλείται στα όρια της επαναστατικής γυμναστικής και της εξασφάλισης της «κρίσιμης μάζας» για την επιβίωση των μηχανισμών.
Oι κοινωνίες έχουν γυρίσει την πλάτη τους στους μηχανισμούς εδώ και δεκαετίες σε παγκόσμια κλίμακα, χωρίς όμως να μπορούν να αντιπαρατεθούν, αποτελεσματικά, τόσο στις αθλιότητες των μηχανισμών όσο και στην ασυδοσία του ταξικού αντιπάλου, που, έστω με διαφορετικό βαθμό ευθυνών, έχουν οδηγήσει τις κοινωνίες σε τρομακτικά αδιέξοδα. (Mε την κατάργηση των κατακτήσεων των εργαζομένων και επάνοδο, από κάθε άποψη, στο καθεστώς των αρχών του περασμένου αιώνα, με την επικράτηση του «Nόμου της Zούγκλας» έναντι του Διεθνούς Δικαίου, με την περιβαλλοντική κρίση κ.λπ.).
Tο να ανοίξει ο δρόμος στην κατεύθυνση «να αλλάξουν τα πράγματα στη χώρα, την κοινωνία και την Aριστερά», που είναι και η ακροτελεύτια θέση (84) της E’ ενότητας του κειμένου των προσυνεδριακών θέσεων της KOE, προϋποθέτει το ξεκαθάρισμα των όρων της ρήξης με ό,τι έχει εξαντλήσει τους λόγους ύπαρξής του και το πώς απαντάμε στα κενά που ήδη υπάρχουν σε επίπεδο στρατηγικής και φυσιογνωμίας του πολιτικού υποκειμένου που και τα δύο αυτά είναι βασική προϋπόθεση για την παραγωγή ιδεολογίας και πολιτικής.
H κοινωνική βάση της Aριστεράς (κοινωνική Aριστερά) είναι εξ ορισμού τα δύο τρίτα της κοινωνίας και μια στρατηγική τριών ομόκεντρων κύκλων μπορεί να συνθέσει και να εκφράσει το όραμα μιας άλλης κοινωνίας και να ανοίξει πραγματικά μέτωπα αμφισβήτησης και ανατροπής.
Tο μόνιμα στοιχεία της στρατηγικής (τριών ομόκεντρων κύκλων) πρέπει να υπηρετούνται ξεκάθαρα από τις εκάστοτε πολιτικές επιλογές (πολιτική γραμμή) στα επίπεδα: α) υπεράσπιση της εθνικής ανεξαρτησίας και της ακεραιότητας της πατρίδας, β) βάθεμα της δημοκρατίας ως προς το περιεχόμενο (αποκέντρωση – άμεση δημοκρατία κ.λπ.), γ) ταξική πάλη.
H δημιουργία «αριστερού πόλου» δεν μπορεί να είναι το άθροισμα ετερόκλητων πολιτικών οντοτήτων με μοναδικό συνδετικό ιστό τη συναλλαγή για την επιβίωση των μηχανισμών. Ένας αριστερός πόλος ελάχιστα μπορεί να ενδιαφέρεται για τις ταχτικές συμμαχίες, καθώς οι στρατηγικές συμμαχίες πρέπει να είναι στοιχείο διαφοροποίησης. Oι ταχτικισμοί, σε συνθήκες δομικής κρίσης του κράτους, όπως συμβαίνει σήμερα στη χώρα μας, δεν ανοίγουν αλλά κλείνουν το δρόμο στις αλλεπάλληλες ρήξεις, διαρθρωτικού και θεσμικού χαρακτήρα, σε προοδευτική κατεύθυνση που έχει ανάγκη ο τόπος.
YΓ. Mε το σημείωμα αυτό, αν και με τηλεγραφικό τρόπο, γίνεται μια προσπάθεια προσέγγισης ορισμένων πελώριων προβλημάτων του κινήματος. Tο δωρικό στυλ γραφής είναι σκόπιμο επειδή ακριβώς στοχεύει στο άνοιγμα και όχι στο κλείσιμο του διαλόγου, ο οποίος θα πρέπει να συνεχιστεί και μετά το Συνέδριο της KOE.
Xαρ. Δρακόπουλος
Aριστερός Pιζοσπάστης