Κώστας Μαριόγλου: “Με την ενότητά μας θα νικήσουμε”

τ.259, 23/01/2009 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ)

Συνέντευξη με τον Κώστα Μαριόγλου,
πρόεδρο του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ

Από τις 12/1/2009 οι εργαζόμενοι στην ΕΥΑΘ βρίσκονται σε απεργιακές κινητοποιήσεις, με το κτίριο της εταιρείας στην οδό Εγνατίας 127 να περιφρουρείται καθημερινά και να έχει μετατραπεί σε κέντρο του αγώνα. Οι λόγοι των κινητοποιήσεων είναι η διεκδίκηση προσλήψεων νέων εργαζομένων –αλλά χωρίς το διαχωρισμό "παλιών" και νεοεισερχόμενων– και η υπογραφή συλλογικής σύμβασης εργασίας, ενώ διαμαρτύρονται και για τα φαινόμενα κακοδιαχείρισης της εταιρείας από τη διοίκηση.

Διοίκηση και κυβερνώντες θέλουν μια εταιρεία αποδεκατισμένη από υπαλλήλους, χωρίς συνδικαλιστικό κίνημα και εργασιακά δικαιώματα. Μια εταιρεία που να μπορέσουν εύκολα να την παραδώσουν στο ιδιωτικό κεφάλαιο (βλ. SUEZ ή άλλους πιθανούς μνηστήρες). Αλλά οι εργαζόμενοι αντιδρούν σε αυτά τα σχέδια… Έχουν στο πλευρό τους τη συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών που αναγνωρίζουν ότι το νερό δεν μπορεί να πάει στα χέρια ιδιωτών. Από την άλλη, συναντούν μια εκκωφαντική σιωπή ή διαστρέβλωση του αγώνα από τον Τύπο. Για την κινητοποίηση των εργαζομένων μίλησε στην εφημερίδα "Αριστερά!" ο Κώστας Μαριόγλου, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στην ΕΥΑΘ.

Για το θέμα των προσλήψεων, ο Κώστας Μαριόγλου σημειώνει: "Το οργανόγραμμα του οργανισμού προβλέπει 750 εργαζόμενους, δεν έχει αλλάξει τα τελευταία 15 χρόνια και δεν περιλαμβάνει περιοχές ευθύνης που συνεχώς προστίθενται, όπως η Πυλαία, το Ωραιόκαστρο και τα Πεύκα. Ο αριθμός των εργαζομένων φτάνει τους 460, ενώ τα επόμενα 3 χρόνια αναμένεται να βγουν στη σύνταξη περίπου 100 άτομα. Όσον αφορά τα συνεργεία: αντιστοιχούν λιγότερα από… ένα άτομο ανά περιοχή – για παράδειγμα, το συνεργείο των Συκεών με περιοχές ευθύνης τα Πεύκα, τις Συκιές, την Α. Πόλη, τα Μετέωρα, την Πολίχνη και την Ευκαρπία αποτελείται από… πέντε άτομα. Η διοίκηση δηλώνει όμως παρόλα αυτά ότι οι εργαζόμενοι είναι υπεράριθμοι και δεν κάνει καμία κίνηση για προσλήψεις. Αντ’ αυτού, προχωρά σε παράνομες προσλήψεις με 11μηνες συμβάσεις έργου, για την κάλυψη πάγιων και διαρκών αναγκών. Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω; Στα αντλιοστάσια Ύδρευσης έχουν αποσπαστεί μη ειδικευμένα άτομα, που χειρίζονται τεράστια μηχανήματα, κάτι πολύ επικίνδυνο". Το σωματείο έκανε σχετική καταγγελία στην επιθεώρηση εργασίας, όμως δεν βρήκε ανταπόκριση.

Επιπλέον, σύμφωνα με τον κύριο Μαριόγλου, η χρονοβόρα διαδικασία προσλήψεων δυσχεραίνει τα πράγματα: "Η διαδικασία των προσλήψεων ξεκίνησε το 2003 και τελείωσε το 2006. Αν ξεκινήσει τώρα μια αντίστοιχη διαδικασία θα χρειαστούν χρόνια για να ολοκληρωθεί και θα έχουν φύγει αρκετοί με σύνταξη οπότε στο διάστημα που μεσολαβεί θα υπάρξει σίγουρα δυσλειτουργία".

Βασικό επίσης αίτημα των εργαζόμενων είναι η υπογραφή ΣΣΕ. Ο Κώστας Μαριόγλου αναφέρει την, πρωτοφανή για τα χρονικά της ΕΥΑΘ, μη υπογραφή ΣΣΕ εντός του 2008. Οι διαδικασίες διαπραγμάτευσης, ξεκίνησαν στα μέσα Ιανουαρίου του 2008. Το ΔΣ του σωματείου αντιμετώπισε μεγάλη δυσκολία, μιας και η διοίκηση, χρησιμοποιώντας παράλογες προφάσεις, δεν καθόταν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων: "Η συνέχιση των διαπραγματεύσεων οδηγήθηκε στον ΟΜΕΔ, με την τελική πρόταση της διοίκησης να προβλέπει μηδενικές αυξήσεις για τα επόμενα δέκα με δεκαπέντε χρόνια για τους εργαζόμενους".

Κακοδιαχείριση

Επιπλέον, υπάρχουν σοβαρά ζητήματα κακοδιαχείρισης στην ΕΥΑΘ: "Ήδη υπάρχει τρίμηνη καταδίκη σε φυλάκιση της διοίκησης και διενεργείται προκαταρκτική εξέταση για απληστία και παράβαση καθήκοντος".

Παρατηρείται ποινικοποίηση της συνδικαλιστικής δράσης, αφού υπάρχει βιομηχανία μηνύσεων κατά εργαζομένων και συνδικαλιστών. Παράλληλα, η διοίκηση φτιάχνει το προφίλ της με πληρωμένες καταχωρήσεις -κόστους ενός και πλέον εκατομμυρίων ευρώ– σε εφημερίδες. "Άλλο παράδειγμα κακοδιαχείρισης", όπως λέει ο κύριος Μαριόγλου, "είναι η απόλυση του προϊσταμένου του δικηγορικού τμήματος του οργανισμού, ενώ δίνονται εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ σε εξωτερικούς δικηγόρους".

Η διοίκηση της ΕΥΑΘ έχει φτάσει να εγκαταστήσει μέχρι και… κεραίες κινητής τηλεφωνίας: "Έχει εγκαταστήσει παράνομα κεραίες κινητής τηλεφωνίας στο κτίριο της Εγνατίας, χωρίς άδεια λειτουργίας από την αρμόδια αρχή και χωρίς απόφαση ΔΣ".

Βιολογικός καθαρισμός

Όταν τον ρωτήσαμε για το θέμα του βιολογικού καθαρισμού, ο κύριος Μαριόγλου είπε: "Παρά την προκήρυξη διεθνών διαγωνισμών πενταετούς διάρκειας για τη λειτουργία μεγάλων εγκαταστάσεων βιολογικού καθαρισμού το 2005, οι διαγωνισμοί ακόμα εκκρεμούν και συνεχίζονται οι απευθείας αναθέσεις. Και φυσικά δεν υπάρχει προγραμματισμός στη λειτουργία, την οργάνωση και το σχεδιασμό του βιολογικού σταθμού, δεν υπάρχει ανανέωση του εξοπλισμού της εγκατάστασης – που σύμφωνα με τους εργαζόμενους είναι σε κακή κατάσταση. Και η λυματολάσπη που παράγεται συσσωρεύεται σε όρυγμα εντός του χώρου των εγκαταστάσεων του βιολογικού καθαρισμού και ανέρχεται στους 200.000 τόνους, κατάσταση που υποβαθμίζει την περιοχή. Για τη τη μεταφορά της απαιτούνται πολλά εκατομμύρια ευρώ, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα υπερβαίνουν το αποθεματικό της εταιρείας".

Αυτή είναι η κατάσταση που ώθησε τους εργαζόμενους να κινητοποιηθούν. "Η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο, κατεβήκαμε σε απεργία και με την ενότητά μας θα νικήσουμε!", καταλήγει ο Κώστας Μαριόγλου.

Τη συνέντευξη πήρε ο Νίκος Νούλας