Συνέντευξη με τον Κώστα Καρακώστα,
δημοτικό σύμβουλο Ναυπάκτου, επικεφαλής της “Κίνησης Πολιτών”
Πώς ξεκινάει η πρόσφατη ιστορία με το ΞΕΝΙΑ; Απ’ ό,τι καταλαβαίνω, δεν είναι η πρώτη φορά που επιχειρείται να δοθεί σε ιδιώτη το ξενοδοχείο. Γιατί αντιδρούν οι Ναυπάκτιοι στην κίνηση αυτή του Δήμου Ναυπάκτου;
Είναι η τρίτη φορά, από το 2000, που ο Δήμος Ναυπάκτου προσπαθεί να ξεπουλήσει δημοτική περιουσία (τα 12 στρέμματα του ΞΕΝΙΑ) σε ιδιώτες. Τις δύο προηγούμενες φορές δεν τα κατάφερε γιατί μεσολάβησαν εκλογές και ακυρώθηκαν οι αποφάσεις εκχώρησης από τους επόμενους δημάρχους, αφού ο καθένας ήθελε να κάνει το δικό του κουμάντο στην παραχώρηση. Πάντα όμως πρόβαλαν την άποψη περί δήθεν ανάπτυξης με τη λειτουργία ξενοδοχείου που πρέπει να γίνει από ιδιώτες, γιατί “ο Δήμος δεν είναι ικανός για κάτι τέτοιο”, και ταυτόχρονα πλειοδοτούσαν για το πόσο μεγάλο ξενοδοχείο θα φτιάξει ο καθένας. Την πεπατημένη αυτή ακολουθεί και ο σημερινός δήμαρχος, αναμασώντας τις ίδιες αναπτυξιακές μπουρμπουλήθρες.
Όλα αυτά τα χρόνια η Κίνηση Πολιτών είχε έντονη δραστηριότητα για το ζήτημα (ανακοινώσεις, αρθρογραφία στον τοπικό τύπο, τηλεοπτικές εκπομπές, μάζεμα υπογραφών, εκδηλώσεις και συζητήσεις – με τη συμμετοχή και της Ελένης Πορτάλιου), συσκέψεις με συλλόγους και σωματεία της περιοχής, με προσανατολισμό να συζητιέται το θέμα στην τοπική κοινωνία. Έτσι φτάσαμε στο να είναι μάλλον πλειοψηφικό το ρεύμα που βλέπει με άλλο μάτι το ΞΕΝΙΑ. Εξάλλου, τα 12 στρέμματα του ΞΕΝΙΑ είναι ο τελευταίος ελεύθερος χώρος στο κέντρο μιας πόλης που έχει τις ίδιες πλατείες από το 1950. Έτσι, εκτός από την Κίνηση Πολιτών και πολλοί άλλοι φορείς (Εργατικό Κέντρο κ.λπ.) συμφωνούν πως ο χώρος του ΞΕΝΙΑ πρέπει ν’ ανοίξει σε όλους και χωρίς παραπάνω δόμηση, με σεβασμό στην αρχιτεκτονική των ΞΕΝΙΑ, να λειτουργήσει ως ελεύθερος δημόσιος χώρος πολιτισμού καλύπτοντας σοβαρές υποδομές που λείπουν από την πόλη (θέατρο, κινηματογράφος, αίθουσα εκδηλώσεων, στέγαση πολιτιστικών συλλογικοτήτων).
Πώς οργανώθηκε η κίνηση για την ανάδειξη του ζητήματος; Πώς φτάσαμε στη λειτουργική κατάληψη του χώρου και ποιοι συνέβαλαν σ’ αυτό; Ποια είναι η προσφορά του κόσμου της Ναυπάκτου στην εναλλακτική λειτουργία του χώρου τις μέρες της κατάληψης;
Ήταν παλιότερη η απόφαση της Κίνησης να δείξει διά του παραδείγματος πώς εννοεί τη λειτουργία του χώρου του ΞΕΝΙΑ. Απευθυνθήκαμε ανοιχτά σε όλους όσοι θα μπορούσαν να βοηθήσουν, και πράγματι η κίνηση αυτή αγκαλιάστηκε από πολλούς. Χαρακτηριστικά παραδείγματα είναι οι δέκα ντόπιοι ζωγράφοι που οργάνωσαν την έκθεσή τους μέσα στα χαλάσματα, η θεατρική ομάδα, και τα νεανικά συγκροτήματα που συμμετείχαν στις συναυλίες. Όλοι αυτοί ένιωθαν ότι διεκδικούσαν το δικό τους χώρο. Η μεγάλη έκπληξη ήταν οι πιτσιρικάδες που κατέκλυσαν το χώρο παίζοντας ολημερίς σκάκι και πινγκ πονγκ, με τη βοήθεια του σκακιστικού ομίλου – που δεν είναι τυχαίο ότι χρόνια τώρα διεκδικεί από το Δήμο να στεγαστεί, αλλά δεν βρίσκει ανταπόκριση.
Τι δείχνει η τελευταία απόφαση του Δήμου για τις προθέσεις και τα σχέδια των τοπικών αρχόντων;
Δείχνει την επιμονή μιας στενής ομάδας ανθρώπων να βλέπουν την πόλη και τους αδόμητους χώρους ως αγαθό προς πώληση. Επιμένουν να “φυτέψουν” στα δώδεκα στρέμματα του κήπου του Νόβα δυο με τρεις χιλιάδες τετραγωνικά μέτρα δόμησης ακόμη, με όρους στείρας αναπτυξιολαγνείας, θυσιάζοντας στο βωμό του κέρδους την καθημερινότητα των κατοίκων.
Ποια αποτελέσματα είχε η κινητοποίηση μέχρι στιγμής; Πώς σκέφτεστε τη συνέχεια των κινητοποιήσεων μετά και την τελευταία απόφαση του Δήμου;
Το πρώτο άμεσα ορατό αποτέλεσμα είναι η συσπείρωση πάρα πολλών ανθρώπων γύρω από την πρόταση της Κίνησης Πολιτών. Ενδεικτικό είναι ότι όλες οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης παρουσιάστηκαν στο αμέσως επόμενο δημοτικό συμβούλιο με κοινή πρόταση, που είναι πολύ κοντά στην πρόταση της Κίνησης. Σε επόμενη ανοιχτή γενική συνέλευση της Κίνησης θα αποφασιστούν τα επόμενα βήματα. Πάντως οι μέχρι τώρα σκέψεις οδηγούν σε δύο παράλληλους δρόμους. Καταρχάς, είμαστε αποφασισμένοι να τους “ταράξουμε στη νομιμότητα”, με προσφυγή κατά της απόφασης του Δήμου αλλά και ένταση της προσπάθειας να κηρυχθεί διατηρητέο το ΞΕΝΙΑ και ο κήπος του, με τη βοήθεια που μέχρι τώρα απλόχερα μας προσφέρεται από την Αρχιτεκτονική Σχολή του ΕΜΠ και ειδικά από την κ. Πορτάλιου.
Το δεύτερο κομμάτι της δράσης μας έχει να κάνει με την προσπάθεια να παίξει ουσιαστικό ρόλο στο ζήτημα η τοπική κοινωνία. Θα συνεχίσουμε με κάθε τρόπο και σε κάθε ευκαιρία να λειτουργούμε το χώρο ως κύτταρο πολιτιστικής δράσης και συνεύρεσης των Ναυπάκτιων, με τη βοήθεια ελπίζουμε και των συλλόγων και φορέων της πόλης. Θα επαγρυπνούμε ώστε να εμποδίσουμε τις πιθανές φθορές στο χώρο – γιατί δυστυχώς δύο μέρες μετά τη λήξη των εκδηλώσεων βάνδαλοι πήραν εντολή να προκαλέσουν ζημιές.
Το σίγουρο είναι πως τίποτε δεν έχει τελειώσει, παρά την απόφαση του δημοτικού συμβουλίου που γράφει στα παλιά του τα παπούτσια τη θέληση των κατοίκων. Η δημοτική πλειοψηφία και οποιοσδήποτε επενδυτής θα έχει να αναμετρηθεί με ολόκληρη πόλη.
Τη συνέντευξη πήρε ο Ανδρέας Στυλιανού