Τη Δεύτερα 6 Ιουλίου, πάνω από 300 εργαζόμενοι της ΕΛΒΟ (Ελληνικής Βιομηχανίας Οχημάτων) Θεσσαλονίκης διαδήλωσαν ενάντια στη χρόνια υποβάθμιση του εργοστασίου. Εν προκειμένου, η κυβέρνηση προχωράει στην παραχώρηση ενός έργου κατασκευής 425 αρμάτων μάχης στη ρωσική βιομηχανία στο πλαίσιο των συμφωνιών Πούτιν-Καραμανλή, με ελάχιστο κομμάτι αυτού του έργου να προβλέπεται να διεκπαιρεωθεί από την ΕΛΒΟ. Εξέλιξη που εντείνει ακόμη περισσότερο τη χρόνια απαξίωση του εργοστασίου. Στο πλαίσιο της διαδήλωσης παρευρέθηκε αντιπροσωπία του ΣΥΡΙΖΑ και της εφημερίδας “Αριστερά!” και συνομίλησε με τον πρόεδρο του σωματείου, Γιώργο Μαυρομάτη, τον Θεόδωρο Δημητριάδη, μέλος της διοίκησης του σωματείου, και τους Θεοχάρη Κώττα, Χρήστο Ξεφτέρη, εργαζόμενους της ΕΛΒΟ.
Πείτε μας, με δύο λόγια, τι σας έβγαλε στο δρόμο, τα αιτήματά σας.
Θ.Δ.: Ένα και βασικό αίτημα: Δουλειά. Δεν θεωρούμε τους εαυτούς μας κρατικοδίαιτους, θέλουμε να παράξουμε για το ελληνικό κράτος. Τα προγράμματα τα οποία παραγγέλνονται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας θέλουμε να υλοποιηθούν μέσα στην ΕΛΒΟ. Αυτό, εδώ και 35 χρόνια, κάνει η ΕΛΒΟ. Σήμερα, όμως, δυστυχώς, οι κύριοι που κυβερνούν την Ελλάδα, τη χώρα μας, μας απαξιώνουν. Και τελικά θα μας σκοτώσουν. Έτσι κυνικά, απλά, για να καταλάβει και ο κόσμος. Δεν υπάρχει άλλο μεγαλύτερο πρόγραμμα που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες της ΕΛΒΟ σε αυτή τη χρονική περίοδο. Γιατί τέτοια προγράμματα γίνονται κάθε δέκα χρόνια, κι αν είμαστε έξω από αυτό, δυστυχώς πεθαίνουμε κιόλας.
Γ.Μ.: Αφού 5 χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ μας απαξιώνει, μας εκφυλίζει, μας μαραζώνει, σήμερα, λοιπόν, έχουμε μία κακή εξέλιξη. Κρίνεται η προοπτική που έχουμε σαν χώρος, σαν εργοστάσιο, σαν βαριά βιομηχανία. Γιατί; Γιατί μέσα από ένα πρόγραμμα 425 οχημάτων μάχης, ύψους 1 δισ. 200 εκατ. ευρώ, με χρήματα που προέρχονται από τους Έλληνες φολογούμενους, αυτό που έρχεται σαν έργο στην ΕΛΒΟ είναι για να απασχοληθούν 20-25 άτομα μάξιμουμ. Από εκεί και ύστερα, αισθανόμαστε το σπίτι μας να παίρνει φωτιά. 35 χρόνια στηρίζουμε αυτή τη βιομηχανία και βλέπουμε μέρα με τη μέρα να μας μετατρέπουν σε λαμαρινάδικο. Και αυτό δεν μπορούμε να το ανεχτούμε.
Θ.Κ: Οι κυβερνώντες καθημερινά μας απαξιώνουν, μας στέλνουν βήμα το βήμα προς το κλείσιμο. Η υποβάθμιση, που είναι χρόνια, έχει να κάνει με πολλά. Με το ότι δεν δίνουν έργα, με το ότι το κακοδιαχειρίζονται το εργοστάσιο. Να το καταλάβουν όλοι οι υπεύθυνοι ότι δεν αντέχει άλλα λουκέτα η Θεσσαλονίκη και η Ελλάδα. Πρέπει η κυβέρνηση να πάρει μέτρα, να στηρίξει το μέλλον της ΕΛΒΟ.
Χ.Ξ: Κακά τα ψέματα η κυβέρνηση δεν έχει υπογράψει τίποτα σημαντικό για την ΕΛΒΟ, κι έτσι το 2010 θα βρεθούμε σε πολύ άσχημη κατάσταση σαν εργοστάσιο. Αποφασίσαμε να προχωρήσουμε σε κινητοποιήσεις, γιατί πρέπει κάτι να γίνει άμεσα προκειμένου το εργοστάσιο να ορθοποδήσει. Προκειμένου να δώσει και σε νέο κόσμο δουλειά. Αυτοί όμως μας εμπαίζουν. Τελευταία, από το Υπουργείο Εθνικής Αμύνης μάς είπαν ότι πρέπει να μιλήσουμε όχι με αυτούς αλλά με το Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, γιατί σε αυτό ανήκει το 51% της ΕΛΒΟ. Μας κάνουν μπαλάκια και μας εμπαίζουν με χίλιους τρόπους αντί να δουν πώς θα ορθοποδήσει το εργοστάσιο.
Στο νομό Θεσσαλονίκης πόσοι απασχολούνται;
Θ.Κ: Στην ΕΛΒΟ, συγκεκριμένα, ήμασταν 1.200 και, δυστυχώς, μείναμε 600 εργαζόμενοι την τελευταία πενταετία.
Μπορείτε να μας ενημερώσετε για τις κινητοποιήσεις σας;
Χ.Ξ.: Ήδη από την προηγούμενη γενική συνέλευση του σωματείου μας αποφασίσαμε να προχωρήσουμε άμεσα σε κινητοποιήσεις, προκειμένου να πιέσουμε να υπάρξει άμεσα στήριξη του εργοστασίου. Γι’ αυτό προχωρήσαμε στη διαδήλωση αλλά και στην απόφαση να μην παραδώσουμε τα τελευταία 10 άρματα μάχης που ολοκληρώνονται στο εργοστάσιο, αν δεν μας πουν τι άμεσα μέτρα θα πάρουν.
Τη συνέντευξη πήρε ο Βαγγέλης Σπαθάς