Συνέντευξη με τον Αμίν, “Γιοι της Γης” (*)
Πότε δημιουργήθηκε το κίνημα “Γιοι της Γης”, και ποιες είναι οι βασικές πολιτικές ιδεολογικές βάσεις και στόχοι του;
Το κίνημά μας ιδρύθηκε στα τέλη της δεκαετίας του ’60, με την καθοριστική συμβολή αριστερών φοιτητών και διανοούμενων, κι αφού είχαν τεθεί εκτός νόμου όλες σχεδόν οι παλαιστινιακές οργανώσεις στα κατεχόμενα από το 1948 εδάφη. Η απαίτηση του κινήματός μας ήταν η απελευθέρωση όλων των εδαφών της Παλαιστίνης από το βορρά ως το νότο και από την ανατολή μέχρι τη δύση – που περιλαμβάνει τη Γάζα και τη Δυτική Όχθη και τα κατεχόμενα εδάφη το 1948, δηλαδή αυτό που αποκαλείται σήμερα Ισραήλ. Αγωνιζόμαστε για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού από τη σιωνιστική κατοχή, και για το σοσιαλισμό στην Παλαιστίνη. Το πρώτο βήμα σ’ αυτή την κατεύθυνση είναι το δικαίωμα της επιστροφής όλων των προσφύγων στα σπίτια τους, με προοπτική τη δημιουργία ενός ενιαίου, δημοκρατικού κράτους για όσους ζουν σήμερα στην Παλαιστίνη, ανεξάρτητα από εθνότητα και θρησκεία.
Και ισλαμικές δυνάμεις μιλούν για “ένα κράτος”. Είναι διαφορετικός ο στόχος σας;
Στοχεύουμε σε ένα δημοκρατικό κράτος στην Παλαιστίνη. Όλη η γη της Παλαιστίνης κατακτήθηκε. Είναι αλήθεια ότι κατακτήθηκε σε δύο φάσεις, η πρώτη το 1948 και η δεύτερη το 1967. Αλλά όλη η γη της Παλαιστίνης καταλήφθηκε, και η μεγάλη πλειοψηφία των Παλαιστίνιων πετάχτηκαν έξω από τα σπίτια τους και τη γη τους, και έγιναν πρόσφυγες μέσα ή έξω από την Παλαιστίνη. Γι’ αυτό θεωρούμε ότι το ιστορικό μας δικαίωμα είναι η απελευθέρωση όλων αυτών των εδαφών. Δεν θα προσφέρουμε νομιμοποίηση στο σιωνιστικό ρατσιστικό θρησκευτικό κράτος στα εδάφη της Παλαιστίνης – ειδικά αφού παραμένει ρατσιστικό ενάντια στους Παλαιστίνιους και τις άλλες εθνότητες και θρησκείες, και δουλεύει για τον παγκόσμιο ιμπεριαλισμό. Η λεγόμενη λύση των “δύο κρατών” προτείνεται από το σιωνιστικό κράτος για να διαπραγματεύεται εσαεί, να δημιουργεί διχασμούς μεταξύ μας, και να δημιουργήσει μικρά καντόνια που δεν θα λειτουργήσουν ποτέ, διότι δεν καλύπτουν τις στοιχειώδεις απαιτήσεις για ανεξάρτητο κράτος. Δεν ζητάμε κάτι παραπάνω από την απελευθέρωση της γης μας από την κατοχή. Το ενιαίο κράτος πρέπει να είναι δημοκρατικό και να μην βασίζεται σε μια μόνο θρησκεία. Βλέπουμε οποιοδήποτε κράτος αναγνωρίζει μόνο μια θρησκεία ή μια εθνική ομάδα ως ακύρωση των υπόλοιπων θρησκευτικών και εθνικών ομάδων στην Παλαιστίνη. Αυτό που απαιτούμε είναι ένα δημοκρατικό κράτος, όπως αυτά που έχουν οι άλλοι λαοί στον κόσμο. Σε αυτό το κράτος ο καθένας θα μπορεί να ακολουθεί ελεύθερα τη θρησκεία του και τις εθνικές του παραδόσεις.
Πολλοί άνθρωποι θεωρούν ότι, πέρα από το γεγονός ότι το Ισραήλ κατέχει στρατιωτικά τη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, στο εσωτερικό του είναι ένα δημοκρατικό κράτος. Τι θα τους απαντούσες;
Το Ισραήλ είναι ένα ρατσιστικό, θεοκρατικό, σοβινιστικό, καταπιεστικό κράτος. Δεν υπάρχει κανένα κράτος που να αυτοαποκαλείται δημοκρατικό και την ίδια στιγμή κάνει οργανωμένες σφαγές. Όλη η ιστορία του Ισραήλ, από τη στιγμή που γεννήθηκε η ιδέα της ίδρυσης ενός σιωνιστικού κράτους, είναι το αντίθετο της ειρήνης και της δημοκρατίας. Πάντα έβλεπε τον αραβικό κόσμο ως εχθρό των Εβραίων, και δεν ήθελε να ζήσει ειρηνικά με τις γειτονικές χώρες. Ταυτόχρονα υποστηρίζει τον ιμπεριαλισμό παγκόσμια και τις στρατιωτικές φασιστικές κυβερνήσεις στην Αφρική, την Ασία, τη Λατινική Αμερική, παλιότερα και στην Ευρώπη. Η βάση αυτού του κράτους είναι μη δημοκρατική. Οι σιωνιστές ηγέτες παραδέχονται με έμμεσο τρόπο ότι δεν είναι δημοκρατικό κράτος, αφού όταν μιλούν για εβραϊκό κράτος έχουν ήδη ακυρώσει όλες τις διαφορετικές ομάδες που ζουν εκεί. Τέλος, για το μη δημοκρατικό χαρακτήρα, δείτε πώς φέρεται το Ισραήλ στους Παλαιστίνιους που ζούμε στα εδάφη του ’48. Οι νόμοι είναι βασισμένοι στο ρατσισμό, δεν έχουμε τα ίδια δικαιώματα με τους Εβραίους, και βιώνουμε το στρατιωτικοποιημένο περιβάλλον που έχει επιβάλει το Ισραήλ.
Τα κόμματα που συνθέτουν τη νέα ισραηλινή κυβέρνηση, ειδικά το κόμμα του Λίμπερμαν, είχαν εξαπολύσει πολλές απειλές ενάντια στον παλαιστινιακό πληθυσμό. Λίγους μήνες μετά τις εκλογές, ποια είναι η κατάσταση;
Αυτές οι απειλές της νέας κυβέρνησης και των ακροδεξιών κομμάτων δεν είναι καινούργιες για εμάς. Άρχισαν το 1948 και επαναλαμβάνονται. Απειλούν να διώξουν ακόμη και όσους από εμάς απομείναμε στην ιστορική Παλαιστίνη. Θέλουν ένα “καθαρό” εβραϊκό κράτος, χωρίς Παλαιστίνιους. Όμως οι απειλές δεν μας φοβίζουν. Τις έχουμε συνηθίσει και ξέρουμε ότι αποτυγχάνουν πάντα να εφαρμόσουν αυτές τις ρατσιστικές και ακροδεξιές φασιστικές ιδέες. Αποτυγχάνουν επειδή, όπως δείχνουν και άλλες ιστορικές εμπειρίες, δεν μπορείς να σβήσεις ανθρώπους, δεν μπορείς να σταθείς ενάντια στη θέληση των ανθρώπων να ζήσουν. Θέλουμε πάντως να καλέσουμε όλους όσοι μαθαίνουν αυτή την κατάσταση να μποϊκοτάρουν αυτό το ρατσιστικό κράτος, που τολμά να λέει ότι “οι Παλαιστίνιοι καταλαβαίνουν μόνο τη γλώσσα της βίας”, “οι Παλαιστίνιοι είναι καθυστερημένοι”. Εν πάση περιπτώσει, δεν δίνουμε μεγάλη σημασία στις απειλές της νέας ακροδεξιάς κυβέρνησης, διότι έχουμε συνηθίσει τέτοιες δηλώσεις, και από τη Δεξιά και από την “Αριστερά” του σιωνιστικού κράτους. Η μόνη διαφορά μεταξύ τους είναι τα πρόσωπα των φασιστών και οι φράσεις που χρησιμοποιούν. Όλοι συσπειρώνονται σε ένα στόχο: ότι πρέπει να καταστρέψουν αυτό που ονομάζεται παλαιστινιακή ταυτότητα, και να αποκλείσουν το δικαίωμα των προσφύγων στην επιστροφή.
Πώς αξιολογείτε την επιλογή σας να μην συμμετέχετε και να μποϊκοτάρετε τις εκλογές για την ισραηλινή βουλή, ειδικά στις τελευταίες εκλογές;
Το κράτος του Ισραήλ έχει ρατσιστική, ιμπεριαλιστική και καπιταλιστική βάση. Αν την αφαιρέσεις, του στερείς κάθε περιεχόμενο. Το κίνημα “Γιοι της Γης” είναι το πρώτο και μεγαλύτερο κίνημα το οποίο καλεί τους Παλαιστίνιους που ζουν στα κατεχόμενα από το ’48 εδάφη να μποϊκοτάρουν τις εκλογές για τη σιωνιστική βουλή που ονομάζεται Κνεσέτ. Μποϊκοτάρουμε τις εκλογές για αυτό το κοινοβούλιο επειδή πήραμε μαθήματα και μελετήσαμε την ιστορία της σύγκρουσης και είμαστε πεισμένοι ότι δεν μπορούμε να κάνουμε καμία σημαντική αλλαγή συμμετέχοντας σ’ αυτές. Αυτό το κράτος δεν αλλάζει “από τα μέσα”, μέσω διαπραγματεύσεων με φασίστες υπουργούς. Δεν υπάρχει ούτε ένα παράδειγμα στην ιστορία της ανθρωπότητας που κατεχόμενοι εκλιπαρούν τον κατακτητή για την απελευθέρωσή τους. Γι’ αυτό, βλέπουμε τον αγώνα μας για την απελευθέρωση του παλαιστινιακού λαού, και όλων των άλλων ομάδων που ζουν στην Παλαιστίνη, περιλαμβανομένων των Εβραίων, να μην συμβαδίζει με την προσπάθεια για “μεταρρύθμιση” μέσω εκλογών για την Κνεσέτ. Στις τελευταίες εκλογές υπήρχε μεγάλη αύξηση της αποχής από τους Παλαιστίνιους που έχουν το δικαίωμα να ψηφίσουν. Ουσιαστικά αυτό συνιστά διακήρυξη της συλλογικής ταυτότητας ανάμεσα στους Παλαιστίνους που ζουν στα εδάφη του ’48 και τους αδελφούς μας που ζουν στη Δυτική Όχθη, τη Γάζα και τους προσφυγικούς καταυλισμούς έξω από την Παλαιστίνη. Άλλωστε οι απόψεις μας βρίσκουν όλο και μεγαλύτερη ανταπόκριση και σε τμήμα της καταπιεσμένης ισραηλινής κοινωνίας. Πολλοί Εβραίοι επίσης απέχουν από τις εκλογές, αντιλαμβανόμενοι ότι η Κνεσέτ και η κυβέρνηση είναι ο πυρήνας του σιωνιστικού στρατοκρατικού επιθετικού κράτους. Στις τελευταίες εκλογές είχαμε αποχή μεγαλύτερη από το 50% των ψηφοφόρων. Για εμάς είναι μεγάλο επίτευγμα, και ένα ακόμα βήμα στην ανάδειξη της συλλογικής ταυτότητας των Παλαιστίνιων κα της συλλογικής δήλωσης ότι δεν θέλουμε να γίνουμε κομμάτι αυτού του ρατσιστικού επιθετικού κράτους.
(*) Το κίνημα “Γιοι της Γης” συσπειρώνει τους Παλαιστίνιους που ζουν στο σημερινό κράτος του Ισραήλ, δηλαδή στα κατεχόμενα από το 1948 Παλαιστινιακά Εδάφη.