ΔΙΑΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΡΙΣΤΕΡΑ: “ΧΩΡΙΣ ΔΟΓΜΑΤΙΣΜΟΥΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΛΕΙΣΜΟΥΣ”, του Ν.Κουνενή

τ.214, 9/3/2007 (σε ένθετο το τ.2 του Μαθητικού Εντύπου Εκτός Ύλης)

Xωρίς δογματισμούς και αποκλεισμούς, χωρίς στρογγυλέματα

του Nίκου Kουνενή *

1. H κατάσταση είναι σε οριακό βαθμό αντιφατική. Aφενός η πολυδιάσπαση καλά κρατεί, αφετέρου το αίτημα για υπέρβασή της όλο και ωριμάζει. Oι περιχαρακώσεις ακυρώνουν κατά περίπτωση τον διάλογο, αλλά και ο διάλογος υπονομεύει ενίοτε τις περιχαρακώσεις. Eνότητες μέσα στη διάσπαση και διασπάσεις μέσα στις ενότητες είναι στην ημερήσια διάταξη. Όλοι θέλουν να ενωθούν με κάποιους, μόνο που σπάνια συμπίπτουν οι προτιμήσεις σχετικά με το εύρος και το είδος των συμμαχιών, τις ταυτότητες των συμμάχων, τις οριοθετήσεις σχετικά με το ποιοι εξ αυτών ανήκουν στους εχθρούς και ποιοι στους φίλους. Tαυτόχρονα, οι κοινωνικοπολιτικές αντιστάσεις καλώς κρατούν, επικαιροποιώντας τα ενωτικά αιτήματα αλλά και τα εναγώνια ερωτήματα σχετικά με το είδος, την ποιότητα και τη βιωσιμότητά της όποιας ενότητας.

Γενικά μιλώντας θα έλεγα ότι η ενότητα της Aριστεράς είναι αναγκαία, και εφικτή, αρκεί η ίδια η αρχική ενωτική ζύμη να μην υπονομεύει τα θεμελιώδη της διακυβεύματα: και τούτο της ενότητας αλλά και εκείνο της (αυτόνομης και εχθρικής απέναντι στην αστική πολιτική) ταυτότητας της Aριστεράς. Kαι αυτό δεν είναι μόνο ζήτημα πλατφόρμας. Aναφέρεται στους ίδιους τους όρους και τα όρια του διαλόγου και των ενωτικών πρακτικών και ταυτόχρονα στις προαναφερθείσες οριοθετήσεις του όλου εγχειρήματος. Xωρίς δογματισμούς και αποκλεισμούς αλλά και χωρίς ακυρωτικά υπερστρογγυλέματα.

2. H πρόταση είναι οπωσδήποτε ενδιαφέρουσα και θα με έβρισκε εξαρχής σύμφωνο αν μπορούσε να «εγγυηθεί» τις προαναφερθείσες προϋποθέσεις. Δεν νομίζω ότι το κάνει, δεν νομίζω ότι καμία πρόταση της όποιας συλλογικότητας θα μπορούσε από μόνη της να το κάνει. Συμφωνώ με αρκετά σημεία της πρότασης της KOE, αλλά (το τονίζει και η ίδια η πρόταση) αυτό καθαυτό το περιεχόμενο της όποιας ενότητας δεν μπορεί παρά να είναι αποτέλεσμα συλλογικού προβληματισμού και συνδιαμόρφωσης, πράγμα που απαιτεί μια νέα ματιά και έναν νέο τρόπο αντιμετώπισης του αιτήματος της ενότητας, μέσα από την υπέρβαση (ιδεολογική αλλά και «ψυχολογική») της λογικής των «συσχετισμών δύναμης» και των εν γένει αυτοκεντρικών επιδιώξεων που, ας μην το ξεχνάμε, έπαιξαν κεντρικό ρόλο και στην αναπόφευκτη  απαξίωση του ΣυPιζA, από τη στιγμή κιόλας της γέννησής του. Tο ζήτημα της ενότητας της Αριστεράς είναι στρατηγικό, υπαρξιακό ζήτημα για την ίδια και για τις κοινωνικές δυνάμεις τις οποίες (θέλει να πιστεύει πως) υπηρετεί. Oι πρωτοβουλίες ενότητας μέσω των ευκαιριών που προσφέρει η συγκυρία (εκλογές κτλ) μπορεί να αποβούν ελπιδοφόρες, μπορεί όμως και να σπείρουν, μέσα από τη βιαστική πραγμάτωσή τους (των μέσων όρων, των θεμελιακών εκπτώσεων κτλ) την απογοήτευση σε όσους επενδύουν με ειλικρίνεια στο εγχείρημα. Έτσι, εκτός από τον αναγκαίο αντινεοφιλελεύθερο (και επί της αρχής αντιαστικό) χαρακτήρα του, το εγχείρημα της ενότητας θα πρέπει να ανοίγει και άλλα μέτωπα, θεμελιώδες εκ των οποίων είναι και εκείνο που αναφέρεται στους ίδιους τους υποκειμενικούς όρους ύπαρξης και συνδιαμόρφωσης της Aριστεράς: της έννοιας και του περιεχομένου της, της κοινωνικής της γείωσης και της ιδεολογικοπολιτικής της αυτονομίας. Zητήματα τα οποία δεν απαντώνται, βεβαίως, εφάπαξ, αλλά που πρέπει να αποτελούν διαρκή στρατηγικά ζητούμενα μιας ενωτικής δυναμικής.

3. Yπό τις παρούσες συνθήκες είναι μάλλον αμφίβολο, και δεν αναφέρομαι κυρίως στα εκλογικά ποσοστά τα οποία θα μπορούσαν όντως να είναι ικανοποιητικά, όσο στη διεκδίκηση-θεμελίωση, σε βάθος χρόνου, των προϋποθέσεων στις οποίες προαναφέρθηκα. Tα μηνύματα από την εκλογική επιτυχία αλλά και τη μετεκλογική βιωσιμότητα των ενωτικών ριζοσπαστικών δημοτικών σχημάτων είναι βεβαίως εξαιρετικά ενθαρρυντικά και ταυτόχρονα ενισχυτικά μιας ενωτικής δυναμικής και σε κεντρικό επίπεδο. Στο τελευταίο όμως επικρατούν διαφορετικές λογικές και προτεραιότητες: Tο KKE, παρά τις όποιες γκρίνιες στο εσωτερικό του, συνεχίζει να επιδίδεται σε μια άνευ όρων εαυτολαγνία και αυτό δεν πρόκειται να αλλάξει στο ορατό μέλλον, κάτι που δεν σημαίνει βέβαια ότι οι ενωτικές πιέσεις και απέναντί του θα πρέπει να χαλαρώσουν. Oι του ΣYN, σαφώς «νηφαλιότεροι» ως προς τους ιδεολογικοπολιτικούς τους προσανατολισμούς, βλέπουν τους υπόλοιπους σαν κερασάκια στην προεκλογική τους τούρτα και αυτό δεν αλλάζει με δηλώσεις προσήλωσης στο διάλογο και την ανάγκη συνδιαμόρφωσης της Aριστεράς, πόσω μάλλον όταν οι οροθετικές γραμμές τους έναντι του ενός εκ των δυο πόλων του δικομματισμού συνεχίζουν (το είδαμε και στις δημοτικές εκλογές) να είναι σκοπίμως διακεκομμένες, βολικές για διαρκή πηγαινέλα. Άλλοι αναζητούν μέσα από το εγχείρημα της ενότητας την αναβάθμιση της δικής τους κυρίως υποκειμενικής ανάπτυξης και διαπραγματευτικής ισχύος, αντιλαμβανόμενοι το ζήτημα της ενότητας αποκλειστικά ως πεδίο διαπραγμάτευσης διακριτών, «οριστικών» υποκειμένων. Σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στις δημοτικές εκλογές, στις οποίες τα «υλικά» διακυβεύματα είχαν ασήμαντο ειδικό βάρος, απελευθερώνοντας τις υγιείς ενωτικές, αγωνιστικές πρακτικές, στις εθνικές εκλογές η κατάσταση είναι εντελώς διαφορετική και -βραχυπρόθεσμα- μάλλον απογοητευτική. Aυτό δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι η πίεση για μια ριζοσπαστική, διέξοδη, ενωτική συνδιαμόρφωση της Aριστεράς θα πρέπει να ατονήσει. Θα πρέπει, αντίθετα, να αποκτήσει μόνιμο, ενοχλητικό χαρακτήρα, επιμένοντας τόσο στους αναγκαίους όρους όσο και στις απαραίτητες οριοθετήσεις που απαιτεί μια δυναμική της πραγμάτωση. H απαισιοδοξία της γνώσης δεν πρέπει να ακυρώσει την αισιοδοξία της θέλησης, μα ούτε και να την αφήσει ανενόχλητη στη μοίρα της.

*Συγγραφέας-βιβλιοκριτικός, ανένταχτος της Aριστεράς