“ΡΕΑΛΙΣΤΙΚΕΣ ΟΙ ΔΥΝΑΤΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΗΤΤΑ ΤΟΥ ΔΙΚΟΜΜΑΤΙΣΜΟΥ”, Συνέντευξη με τον Π.Λαφαζάνη

τ.226, 07/09/2007

«Ρεαλιστικές οι δυνατότητες για ήττα του δικομματισμού»

Συνέντευξη με τον Παναγιώτη Λαφαζάνη, υποψήφιο του ΣYPIZA στη Β΄ Πειραιά

Ποιο είναι το διακύβευμα των εκλογών και με ποια δεδομένα πρέπει να προσέλθει ο κόσμος στις κάλπες;

Το μεγάλο διακύβευμα των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου είναι αν θα ηττηθεί τελικά ο δικομματισμός, το δικομματικό σύστημα αναπαραγωγής της εξουσίας του κεφαλαίου και του νεοφιλελευθερισμού σε όφελος της αριστεράς, ώστε ν’ ανοίξει μια καινούργια σελίδα στο πολιτικό σκηνικό και στην πολιτική πορεία της χώρας. Σήμερα, για πρώτη φορά, διαγράφονται ρεαλιστικά οι δυνατότητες να έχουμε υποχώρηση, μπορεί και μια μεγάλη ήττα των δυνάμεων του δικομματισμού, και μια σοβαρή ενίσχυση των δυνάμεων που αντιπροσωπεύει ο Συνασπισμός της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Αυτή η ρεαλιστική πλέον δυνατότητα έχει αρχίσει να φοβίζει τις δυνάμεις του δικομματικού κατεστημένου, αν όχι και να τις πανικοβάλλει. Γι’ αυτό επιχειρούν να τιθασεύσουν αυτό το μεγάλο σε όφελος της Αριστεράς αντιδικομματικό λαϊκό ρεύμα με τρομοκρατικού τύπου διλήμματα περί ακυβερνησίας και χάους. Δεν θα προκύψει κανενός είδους χάος ή ακυβερνησία ή αποσταθεροποίηση αν νικηθεί ο δικομματισμός. Αυτές είναι ολοκληρωτικές θεωρίες, που αποσκοπούν να διαιωνίσουν και να αναπαράγουν συνεχώς το δικομματικό σύστημα. Δεν καταστρέφεται η χώρα ούτε ο ελληνικός λαός αν δεν υπάρχει αυτοδυναμία κανενός – απλώς θα χτυπηθεί ένα δικομματικό σύστημα που αυτό, ναι, έχει οδηγήσει στο χάος, στην αποσταθεροποίηση της χώρας. Ο δικομματισμός έχει εξαθλιώσει μεγάλα τμήματα του λαού και κινδυνεύει να μετατρέψει την Ελλάδα σε κρανίου τόπο. Επομένως, τα διλήμματα αυτά περί ακυβερνησίας και αποσταθεροποίησης πρέπει να τα αποκρούσει με αποφασιστικότητα, με σταθερότητα, ο ελληνικός λαός. Να πάει στις κάλπες σκεπτόμενος το μέλλον της χώρας και όχι το μέλλον του δικομματισμού, που πρέπει να γίνει παρελθόν. Να πάει στις κάλπες σκεπτόμενος τα πραγματικά προβλήματα που υπάρχουν, ποιες δυνάμεις μπορούν να αντιπαλέψουν αυτά τα προβλήματα και προοπτικά να δώσουν ουσιαστικές, αποτελεσματικές απαντήσεις.

Τι εισπράττετε από την επαφή σας με τον κόσμο για το εγχείρημα του ΣΥΡΙΖΑ;

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, ως ένα μεγάλο ενωτικό εγχείρημα στο χώρο της ριζοσπαστικής αριστεράς και της ριζοσπαστικής οικολογίας, έχοντας μαζί του και έναν κόσμο που προέρχεται από το σοσιαλιστικό χώρο αλλά διαφωνεί ριζικά με τις επιλογές της ηγεσίας του ΠΑΣΟΚ, βρίσκει μεγάλη ανταπόκριση στους εργαζόμενους της χώρας μας απ’ άκρη σ’ άκρη της Ελλάδας.

Όλοι αισθάνονται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το νέο, το φρέσκο, το ανατρεπτικό, ότι μπορεί να γίνει ο καταλύτης για την ανατροπή του δικομματικού σκηνικού, για μια πολύ ευρεία συνεργασία των δυνάμεων της Αριστεράς, για ένα πλειοψηφικό στην προοπτική ρεύμα μέσα στην ελληνική κοινωνία. Ένα ρεύμα που θα θέσει στην ημερήσια διάταξη το αίτημα και την πρόκληση για μια προοδευτική και σοσιαλιστική Ελλάδα. Κάνει τραγικό λάθος η ηγεσία του ΚΚΕ, η οποία περιχαρακώνεται και αυτοαπομονώνεται σε παρωχημένα δόγματα και αποκρούει την ανάγκη συνεργασίας όλων των αριστερών δυνάμεων. Ακόμα τραγικότερο λάθος, και θα έλεγα επικίνδυνη εξέλιξη, είναι το γεγονός ότι το ΚΚΕ, αντί να στραφεί ενάντια στο δικομματισμό σ’ αυτή την εκλογική μάχη, σπαταλά πολύτιμο χρόνο και αποθέματα προκειμένου να πλήττει, να διαβάλλει και να συκοφαντεί το ΣΥΡΙΖΑ. Αυτού του είδους όμως η αντιπολίτευση του ΚΚΕ στην αριστερή αντιπολίτευση που κάνει ο ΣΥΡΙΖΑ στην κυβέρνηση και στο δικομματισμό συνολικά κινδυνεύει να καταλήξει να είναι συμπολίτευση και με την κυβέρνηση και με το δικομματισμό.

Συμφωνείτε με την εκτίμηση ότι αλλάζει το πολιτικό σκηνικό;

Πιστεύουμε ότι, είτε υπάρξει αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος στις εκλογές της 16ης Σεπτέμβρη είτε όχι, το σκηνικό θα έχει αλλάξει πλέον στη χώρα μας. Ακόμα και μια οριακή αυτοδυναμία, αν μπορέσει να επιτευχθεί από το πρώτο κόμμα, θα είναι πενιχρή, δεν θα μπορεί να επιφέρει αυτές τις τραγικές, εφιαλτικές αλλαγές που θέλουν να επιβάλουν οι δυνάμεις του κατεστημένου στο ασφαλιστικό, στις εργασιακές σχέσεις, στους μισθούς, στις συντάξεις, στην εκποίηση του δημόσιου πλούτου της χώρας μας. Θα έχουμε μπει, έστω και με οριακή αυτοδυναμία, σε μια νέα ποιοτική κατάσταση όσον αφορά την πολιτική ζωή της χώρας μας, με ισχυρές δυνάμεις της Αριστεράς, με αδύναμη κυβέρνηση που δεν θα μπορεί να προωθήσει αποτελεσματικά τους σχεδιασμούς των πολυεθνικών εταιριών και των τραπεζών. Μια αδύναμη κυβέρνηση η οποία δεν θα μπορέσει να σταθεί για πολύ χρόνο στο τιμόνι της χώρας μας.

Μετά τις εκλογές, πώς πρέπει να κινηθεί ο ΣΥΡΙΖΑ, ώστε το ενωτικό εγχείρημα να προχωρήσει και κυρίως να δυναμώσει;

Μετά τις εκλογές, πιστεύουμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα είναι σοβαρά, σοβαρότατα ενισχυμένος. Μπορεί να είναι και η μεγάλη θετική έκπληξη των εκλογών της 16ης Σεπτεμβρίου. Από τις θέσεις αυτές θα συνεχίσει τη μεγάλη ενωτική του προσπάθεια ως δύναμη αντιπολίτευσης, μια δύναμη που βλέπει τη συνεργασία και την ενότητα της Αριστεράς ως στρατηγική επιλογή, ως βασικό θεμέλιο για ένα πλατύ, αριστερό, προοδευτικό μέτωπο. Ο ελληνικός λαός σήμερα έχει ανάγκη από ένα τέτοιο μέτωπο για να αντισταθεί στις σημερινές συνθήκες της νεοφιλελεύθερης παγκοσμιοποίησης και της ολομέτωπης επίθεσης των δυνάμεων του μεγάλου κεφαλαίου, εγχώριων και ξένων. Ο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχυμένος στο μετεκλογικό σκηνικό, θα είναι μία δύναμη η οποία μπορεί, από θέση πάντα αντιπολίτευσης, να ματαιώνει, όπως το έχει αποδείξει μέχρι τώρα, αντιλαϊκούς σχεδιασμούς, να αποτρέπει πολιτικές οι οποίες θίγουν τα λαϊκά συμφέροντα, να κερδίζει ακόμα μικρές και μεγάλες νίκες στον αγώνα για τα δικαιώματα των εργαζομένων και του ελληνικού λαού. Από τις θέσεις αυτές της αντιπολίτευσης, λοιπόν, ο ΣΥΡΙΖΑ, ενισχυμένος, μπορεί να διαμορφώσει μια θετικότερη πορεία της χώρας μας. Να γίνει ελπίδα, να γίνει εφαλτήριο, να γίνει πόλος έλξης για τους εργαζόμενους και ιδιαίτερα για τη νεολαία, τη νέα γενιά, η οποία δέχεται μια ρατσιστικού τύπου επίθεση από το σημερινό σύστημα. Ο ΣΥΡΙΖΑ έριξε ένα σπόρο, ο οποίος πιστεύουμε ότι θα καρπίσει στις εκλογές και θα φουντώσει μετεκλογικά, διαμορφώνοντας μια νέα κατάσταση για την Ελλάδα, για τον ελληνικό λαό, για τον κόσμο της εργασίας, για τη νέα γενιά.