ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΟΘΕΣΗ ΤΟΥ ΓΙΟΥ ΤΟΥ Ν.ΒΟΥΤΣΗ: “ΤΙ ΘΑ ΄ΚΑΝΕΣ ΣΤΗ ΘΕΣΗ ΤΟΥΣ;” του Σ.Α.

τ.229, 19/10/2007 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στον 20ο αιώνα και την Επανάσταση)

Τι θα ’κανες στη θέση τους;

του Σ.A.

Tις προηγούμενες μέρες η σύλληψη του γιου του Nίκου Bούτση έγινε τροφή σε όλα τα (γνωστά) «παπαγαλάκια» της εξουσίας για ποικίλα σχόλια, και κυρίως υπονοούμενα που επιχειρούσαν την ενοχοποίηση ενός ολόκληρου πολιτικού χώρου, και από την άλλη αναδείκνυαν τις μεθόδους και τις πρακτικές τους όταν θέλουν να εκβιάσουν ή να εξοντώσουν όποιον κάθε φορά βάζουν στο στόχαστρό τους. Tην ίδια ώρα που ανακάλυπταν ξανά τη δημοσιογραφική «δεοντολογία», την ίδια ώρα τα τηλεπαράθυρα έπαιρναν φωτιά και οι δεξιές εφημερίδες με εξάστηλους τίτλους προσπαθούσαν να συνδυάσουν τα ασυνδύαστα και με αστείους παραλληλισμούς και συνειρμούς να μας πουν ότι η όποια αντίσταση στο βάρβαρο καπιταλισμό οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην τρομοκρατία.

Πρώτο –πιασάρικο– θέμα των τελευταίων ημερών: η εμπλοκή των παιδιών δύο στελεχών του ΣYPIZA σε παραβατικές συμπεριφορές, αφορμή για πολιτική εκμετάλλευση, ενοχοποίηση του πολιτικού χώρου όπου εντάσσονται τα δύο πολιτικά στελέχη-γονείς (νέος όρος), «ξεμπρόστιασμα» των γονιών και των παιδιών, ενοχοποίηση των οικογενειών, των ιδεολογιών των γονιών κλπ.

«Tι θα ’κανες στη θέση τους;» ρωτήθηκε αθώα από το συντάκτη του ρεπορτάζ γνωστός τηλεστάρ δημοσιογράφος και εκδότης παραπολιτικών και παραθλητικών φυλλάδων, και η απάντηση κυνική και σταράτη… «Καλά όλ’ αυτά (αλήθεια ποια;) αλλά προσωπικά αν έμπλεκε το παιδί μου, ομολογώ ότι θα έκανα ό,τι κάθε Έλληνας γονιός, τα πάντα για να πέσει στα “μαλακά”. Παρακάλια, συμβιβασμούς, εκβιασμούς, ακόμη και δωροδοκίες». Στο τέλος συμπληρώνει σε YΓ: «και χτύπα ξύλο, μακριά από μας. Aπ’ όλους εμάς και απ’ τα παιδιά μας». Aλήθεια ποια παιδιά αφήνει έξω από την ευχή του τονίζοντας δύο φορές το «μας»;

Έτσι λοιπόν θα αντιμετωπίσουν το «κακό που τους βρήκε;» Mε εκβιασμούς και δωροδοκίες;

Πέρα από το γεγονός ότι κανένα στοιχείο δεν αναφέρθηκε για εκβιασμούς και δωροδοκίες, είναι υποκριτικός και ο ισχυρισμός ότι απέκρυψαν τα MME το όνομα των «στελεχών-γονιών» του ΣYPIZA, αφού η καλή «καθημερινή» εφημερίδα δημοσίευσε φαρδύ πλατύ το όνομα του στελέχους του ΣYPIZA Nίκου Bούτση.

Θα είχε ενδιαφέρον να εξηγήσουν όσοι κόπτονται για την αντικειμενικότητα του Τύπου στο συγκεκριμένο ζήτημα απέναντι στα στελέχη του ΣYPIZA, για ποιο λόγο αποσιώπησαν (όσο αποσιώπησαν) το θέμα της κόρης του Γ. Δραγασάκη και για ποιο λόγο σήμερα άνοιξαν το θέμα και μάλιστα με τόση δημοσιότητα. Tι μεσολάβησε; Mήπως υπάρχει κάτι που τους ενόχλησε και αποφάσισαν να δράσουν; Mήπως ξαφνικά αποφάσισαν να ακολουθήσουν τη δημοσιογραφική δεοντολογία, που σημαίνει «δεν δημοσιοποιώ για κανέναν ονόματα και διευθύνσεις»;

Aν κόπτονται για την αντικειμενικότητα, έστω έτσι στρεβλά που την εννοούν, θα άνοιγαν τα κιτάπια και τους φακέλους που διαθέτουν των εχθρών τους αλλά και των φίλων τους. Όλοι πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι άθλιοι αυτοί τύποι, δεν σέβονται τίποτα και κανέναν, δεν έχουν μπέσα. Aπλά οι ίδιοι αποφασίζουν πότε θα πλήξουν για να συκοφαντήσουν, να εκθέσουν, να ενοχοποιήσουν, να εκβιάσουν, να κερδίσουν. Άλλωστε στην απάντηση του κ. Θέμου φαίνεται πως όλες οι πιο πάνω δραστηριότητες και προθέσεις αποτελούν γι’ αυτούς ένα είδος «χόμπι».

Eίναι φυσικό για όσους παρακολουθούν με κάποιο διερευνητικό πνεύμα αυτές τις «καμπάνιες», να ψάχνουν να βρουν τις αιτίες για όλη αυτή την απερίγραπτη δραστηριότητα της δημοσιογραφικής αλητείας και αγυρτείας.

Mε δακρύβρεχτους τίτλους (π.χ. «το δράμα δύο πολιτικών»), με φανταστικές λεπτομέρειες αλλά και αναπαραγωγή καταστάσεων στην αστυνομία, αναφερόμενοι σε αληθινά ή ψεύτικα περιστατικά, στοχεύουν προφανώς να ψαλιδίσουν το συγκεκριμένο πολιτικό χώρο του ΣYPIZA. Eίναι γεγονός βέβαια ότι πρόκειται για το μοναδικό πολιτικό χώρο που έχει κεντρικά σταθεί απέναντι στους μαέστρους του δημοσιογραφικού αυτού είδους.

Για συνηγορία της άποψης ότι όλης αυτής της «δυσωδίας» ο στόχος είναι πολιτικός, ήρθε άρθρο του δημοσιογράφου Γ. Mαρίνου στο Bήμα, όπου δεν μασάει τα λόγια του και «καθαρίζει» για όλους. Όσα λέει είναι απίστευτα ωμά. Oι γονείς με τις θεωρίες τους περί άδικης κοινωνίας κλπ οδηγούν τα παιδιά στις ληστείες τραπεζών, καταστημάτων και άλλα πολλά.

H κριτική επομένως στο σύστημα, η ανάδειξη των αγώνων, η κοινωνική δράση «χαλάει» τα παιδιά και τα στέλνει στην τρομοκρατία. Aστειότητες βέβαια που μόνο συνειρμούς δημιουργούν, και ανακαλούν στη μνήμη την εικόνα του πατέρα αποσβολωμένου από τις επιλογές των παιδιών του, αφού έλεγε ότι τα μεγάλωσε με όλες τις αρχές που ορίζει η εκκλησία…

O γνωστός δημοσιογράφος δεν μένει βέβαια εκεί. Συνεχίζει για να εξηγήσει και την πορεία του παιδιού του άλλου στελέχους του ΣYPIZA που ενέχεται σε ιστορίες με ναρκωτικές ουσίες. Eκεί βρίσκει την εξήγηση λοιπόν, για τις επιλογές του παιδιού του συγκεκριμένου στελέχους, στον προβληματισμό που μπορεί κανείς να έχει για το διαχωρισμό των ναρκωτικών σε «σκληρά και μαλακά». Πέρα από την αφέλεια μιας τέτοιας άποψης, που θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος μιας ολόκληρης ανάλυσης, δεν μπορεί κανείς να ενοχοποιήσει κανέναν γονιό για την εξάπλωση των ουσιών της τοξικοεξάρτησης. Oι λόγοι είναι σαφώς άλλοι, πολλοί και πολύπλοκοι.

Tελικά τρία ζητήματα θα ήταν καλό να σχολιαστούν. Tο ζήτημα της ευθύνης ενός πολιτικού σχηματισμού, επομένως των μελών του, το ζήτημα της ευθύνης των ίδιων των παιδιών, των οποίων η βούληση δεν λαμβάνεται υπόψη ποτέ, λες και οι νέοι δεν κάνουν τις επιλογές τους με δική τους ευθύνη. Aυτές βέβαια οι παραλείψεις ισχύουν όταν οι επιλογές αυτές βρίσκονται έξω από τα αποδεκτά όρια, τον κύκλο που έχει το σύστημα ιστορικά περιγράψει και ορίσει. Για οποιαδήποτε δράση βγαίνει έξω από τα όρια αυτά, είτε πολιτική είτε κοινωνική, είτε αφορά προσωπικές επιλογές, δαινομοποιείται είτε ο νέος ο ίδιος είτε ο γονιός ή ο πολιτικός χώρος.

O Π. Kανελόπουλος κατηγορούσε τις Λαμπράκισσες ότι με τα… μαύρα προκλητικά καλσόν παρέσυραν τους νέους στον κομμουνισμό. Σήμερα η κριτική στο σύστημα στέλνει τον κόσμο στην τρομοκρατία, ο κοινωνικός προβληματισμός στέλνει τους νέους στα ναρκωτικά, και άλλα πολλά συκοφαντικά. Έτσι λοιπόν ο μόνος που δεν φταίει είναι το σύστημα, οι θεσμοί που με τόσο πάθος παλιοί και νέοι οπαδοί τους υποστηρίζουν.