Πού πορεύεται η ειρηνευτική διαδικασία;
κείμενο του C P Gajurel (*)
H πολιτική σύγχυση και η αβεβαιότητα εντάθηκαν όταν η κυβέρνηση ανέβαλε την εκλογή της συντακτικής συνέλευσης από την καθορισμένη ημερομηνία στα μέσα Ιούνη 2007. Η όλη συμφωνία βασιζόταν στη συναίνεση να γίνουν οι εκλογές τη συγκεκριμένη ημερομηνία. Όπως περίμενε το κόμμα μας, οι δυνάμεις που συνωμοτούσαν για το σαμποτάρισμα της εκλογής συντακτικής συνέλευσης κατάφεραν να κάνουν τη δουλειά τους. Πρώτα, η κυβέρνηση του Νεπαλέζικου Κογκρέσου δήλωσε ότι ο χρόνος δεν ήταν αρκετός και ζήτησε την αναβολή για μια εβδομάδα ώστε να ολοκληρωθεί η διαδικασία. Αλλά ακολούθησε και πάλι δήλωση ότι οι εκλογές δεν μπορούσαν να γίνουν την καθορισμένη ημερομηνία. Αποτελεί ειρωνεία το ότι αυτοί που είναι υπεύθυνοι για τη ματαίωση των εκλογών κατηγορούν το κόμμα μας για την καθυστέρησή τους. Το ζήτημα της εκλογής συντακτικής συνέλευσης έχει προσελκύσει το ενδιαφέρον πολλών ανθρώπων στη χώρα και στο εξωτερικό. Το παρόν άρθρο σχετίζεται με αυτό το ζήτημα.
Είναι επιζήμιο να απογοητεύονται οι μάζες
Οι ίδιοι άνθρωποι που είναι υπεύθυνοι για τη ματαίωση της εκλογής συντακτικής συνέλευσης ασχολούνται τώρα με το πώς θα απογοητεύσουν το λαό του Νεπάλ λέγοντάς του ότι αν οι εκλογές δεν γίνουν μέσα στο επόμενο δίμηνο δεν θα γίνουν ποτέ και η πολιτική κρίση θα κλιμακωθεί σε τέτοιο βαθμό ώστε δεν θα επιλυθεί ποτέ. Πρώτον, η εκλογή συντακτικής συνέλευσης έχει ερμηνευτεί με τόσο υπερβολικό τρόπο σαν να ήταν η πανάκεια που θα επέλυε όλα τα χρονίζοντα προβλήματα και την πολιτική κρίση του Νεπάλ με ένα χτύπημα.
Η πολιτική κρίση θα επιλυθεί με τη σύνταξη ενός νέου Συντάγματος που θα στρώσει το δρόμο για ένα νέο προοδευτικό σύστημα στο Νεπάλ που μπορεί να οδηγήσει τη χώρα στην πρόοδο με τη δημιουργία μιας κοινωνίας όπου η εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο σε όλες τις μορφές της θα καταργηθεί, η χώρα θα απαλλαγεί από τη μοναρχία που εξουσιάζει το Νεπάλ με δεσποτική κυριαρχία εδώ και 240 χρόνια, ο λαός του Νεπάλ θα είναι ο πραγματικός αφέντης της κοινωνίας, η χώρα θα είναι εντελώς ανεξάρτητη καταργώντας όλες τις μορφές της ξένης εκμετάλλευσης και καταπίεσης. Υπάρχουν, ωστόσο, οπισθοδρομικές δυνάμεις που επιδιώκουν να καταχραστούν τις εκλογές για να νομιμοποιήσουν το πιο μισητό αντιδραστικό σύστημα και απολυταρχία. Ξεκάθαρα, η εκλογή συντακτικής συνέλευσης θα πρέπει να εκπληρώσει τα οράματα και τη βούληση του νεπαλέζικου λαού και όχι αυτών των οπισθοδρομικών δυνάμεων. Δεν πρόκειται για τις τακτικές εκλογές που διενεργούνται από ένα αντιδραστικό καθεστώς για την αναπαραγωγή της εξουσίας του. Οι εκλογές έχουν συγκεκριμένο σκοπό που πρέπει να εκπληρωθεί. Πρέπει να καταργηθεί η μοναρχία μια για πάντα και να εγκαθιδρυθεί μια «ομοσπονδιακή λαοκρατική δημοκρατία», πρέπει να εκπληρωθούν τα οράματα όλων των τάξεων, των φύλων, των τομέων, των καταπιεσμένων καστών, των καθυστερημένων περιοχών. Αν δεν καταφέρουν να επιτύχουν τα επιθυμητά αποτελέσματα, τότε οι εκλογές δεν θα είναι μόνο χωρίς νόημα αλλά και καταστροφικές. Συνεπώς, για να έχουν νόημα οι εκλογές πρέπει να ικανοποιούνται συγκεκριμένοι όροι, αλλιώτικα υπάρχει ο κίνδυνος αντί να συμβάλουν στην επίλυση της πολιτικής κρίσης να την οξύνουν παραπέρα.
Σαφώς οι εκλογές πρέπει να γίνουν. Δεν πρέπει να υπάρχει κανένα πρόσχημα για τη ματαίωσή τους. Είναι ζωτικής σημασίας οι εκλογές να αποφέρουν καρπούς και να υπηρετούν το σκοπό της κατάργησης της μοναρχίας και της οικοδόμησης ενός νέου Νεπάλ. Ορισμένοι οδύρονται για τις «εκλογές» και φαίνεται να μην νοιάζονται καθόλου για το αν αυτές θα δώσουν ή όχι καρπούς, αν θα έχουν καλό ή κακό αποτέλεσμα, αν αξίζει να προχωρήσουμε σε μια προοδευτική κοινωνία ή πίσω στην ίδια καθυστερημένη κοινωνία. Προσπαθούν να απογοητεύσουν το λαό λέγοντας πως αν οι εκλογές δεν γίνουν εντός των επόμενων ημερών ή ενός διμήνου τότε θα μας πάρει ο διάολος. Με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να απογοητεύσουν και να τρομοκρατήσουν τις μάζες και να τις αναγκάσουν να πάνε σε «εκλογές» που δεν θα υπηρετούν το δικό τους σκοπό. Οι ηρωικές μάζες του Νεπάλ δεν πρέπει να τρομοκρατηθούν και δεν πρέπει να απογοητευτούν. Πρέπει να αρκετά γενναίες ώστε να γίνουν οι εκλογές έχοντας δημιουργήσει προϋποθέσεις και μια ατμόσφαιρα στην οποία να φέρουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σαφώς, ο λαός του Νεπάλ δεν θα τρομοκρατηθεί και δεν θα εξαναγκαστεί να δεχτεί εκλογές που δεν υπηρετούν τους δικούς του σκοπούς και θα βοηθούν τα οπισθοδρομικά στοιχεία να ξανακερδίσουν τη θέση τους.
Προϋποθέσεις για τις εκλογές
Το κόμμα μας, το Κομμουνιστικό Κόμμα Νεπάλ (μαοϊκό), θεωρεί ότι τα δύο αιτήματα, δηλαδή η ανακήρυξη της δημοκρατίας από τη νομοθετική βουλή και η πλήρως αναλογική εκλογική διαδικασία, αποτελούν τις προϋποθέσεις που πρέπει να εκπληρωθούν πριν πάμε στις κάλπες. Πολλοί έχουν θέσει το ερώτημα γιατί το μαοϊκό κόμμα απαιτεί τέτοιες προϋποθέσεις την τελευταία στιγμή. Συνεπώς, είναι αναγκαίο να ξεκαθαρίσουμε αυτό το ζήτημα. Είναι βέβαιο πως μέχρι την ανακήρυξη της δημοκρατίας θα συνεχίσει να υπάρχει κάποιας μορφής μοναρχία. Το ποιας μορφής μοναρχία αποτελεί το σημείο πάνω στο οποίο συσπειρώνονται όλες οι δυνάμεις που επιθυμούν το πισωγύρισμα. Η δημιουργία του προβλήματος στο Τεράι, η διακοινοτική βία στο Καπιλμπαστού, η φρικτή σφαγή στο Γκαούρ, η βόμβα στο Κατμαντού και όλες αυτές οι διαιρετικές ενέργειες αποτελούν σχέδιο του βασιλιά και των φιλομοναρχικών στοιχείων στη χώρα και στο εξωτερικό. Είναι το παλάτι, υποστηριζόμενο από την Ουάσιγκτον και τις ινδουιστικές φονταμενταλιστικές δυνάμεις της Ινδίας, που δημιουργεί αυτά τα προβλήματα με κύριο σκοπό το σαμποτάρισμα των εκλογών και το ξανακέρδισμα του χαμένου παραδείσου του. Έτσι, η πραγματικότητα που κληρονομήσαμε είναι αυτή στην οποία μέχρι την ανακήρυξη της δημοκρατίας ο βασιλιάς και οι συνεργοί του δεν θα αφήσουν τις εκλογές να γίνουν. Σε ό,τι αφορά την αναλογική εκλογική διαδικασία, είναι αναγκαίο να διασφαλιστεί πως όλες οι τάξεις, οι τομείς, οι ιθαγενείς λαοί, οι απομακρυσμένες περιοχές κ.λπ. θα έχουν αντίστοιχη δυνατότητα εκπροσώπησης στη συντακτική συνέλευση που θα συντάξει το νέο Σύνταγμα. Σε αντίθεση με μια τέτοια κατεύθυνση, τα χωριστικά και αντεθνικά στοιχεία και οι λακέδες ξένων αντιδραστικών δυνάμεων επιδιώκουν να προωθήσουν τα μοχθηρά τους σχέδια εκμεταλλευόμενοι τα αισθήματα του λαού του Τεράι και προκαλώντας τον με το ότι του στερείται η αναλογική εκπροσώπηση. Μόνο ικανοποιώντας τα δίκαια αιτήματα του λαού του Μαντέζι μπορούν να απομονωθούν τα χωριστικά στοιχεία, να επιτευχθεί η εθνική αρμονία και να διασφαλιστεί η ασφάλεια της ακεραιότητας και κυριαρχίας του Νεπάλ.
Συνεπώς, γίνεται φανερό ότι για να αποκτήσουν οι εκλογές νόημα οι δυο παραπάνω προϋποθέσεις πρέπει να ικανοποιηθούν.
Αποφάσεις της νομοθετικής βουλής
Η νομοθετική βουλή έχει πάρει δύο αποφάσεις, την ανακήρυξη της δημοκρατίας και την πλήρη αναλογικότητα των εκλογών. Όταν το κόμμα μας έθεσε αυτά τα δύο αιτήματα ως προϋπόθεση για να είναι παραγωγική η εκλογή της συντακτικής συνέλευσης κατηγορηθήκαμε ότι τα αιτήματα αυτά τέθηκαν στη προσπάθεια να προκαλέσουμε πρόβλημα με τις εκλογές. Γίνεται όμως φανερό ότι αυτές ήταν αποφάσεις της νομοθετικής βουλής. Πάρθηκαν από την πλειοψηφία του σώματος. Ωστόσο, σύμφωνα με το προσωρινό Σύνταγμα, για να γίνουν αναθεωρήσεις στο προσωρινό Σύνταγμα στη βάση των νομοθετικών αποφάσεων, η απλή πλειοψηφία δεν αρκεί. Απαιτείται πλειοψηφία δύο τρίτων. Όμως δεν μπορεί να απονομιμοποιείται η απόφαση της πλειοψηφίας στη νομοθετική βουλή. Αυτό έχει γίνει τώρα ένα κρίσιμο ζήτημα στα πολιτικά πράγματα του Νεπάλ. Και είναι μια μεγάλη δοκιμασία για εκείνα τα πολιτικά κόμματα που παρουσιάζουν τον εαυτό τους ως πρωταθλητή της δημοκρατίας και της αρχής της πλειοψηφίας.
Πρέπει ή όχι να εμμείνει η κυβέρνηση στην απόφασή της;
Όπως αναφέραμε οι δύο παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν με την πλειοψηφία της νομοθετικής βουλής. Επειδή σύμφωνα με το προσωρινό Σύνταγμα κανένα κόμμα (ή κόμματα) δεν μπορεί να θέσει για ψηφοφορία πρόταση αναθεώρησης του Συντάγματος στη νομοθετική βουλή, μόνον η κυβέρνηση μπορεί να το κάνει. Η νομοθετική βουλή μπορεί να δώσει κατευθύνσεις στην κυβέρνηση να διαμορφώσει μια κατάλληλη πρόταση στη νομοθετική βουλή. Αν η κυβέρνηση εμμείνει στην απόφασή της για αφήψιση της νομοθετικής βουλής, τότε αυτό πρέπει να θεωρείται παραβίαση του Συντάγματος. Αλλά αν η κυβέρνηση παραβιάζει ανοιχτά το Σύνταγμα γίνεται φανερό ότι δεν έχει κανένα ηθικό δικαίωμα να παραμένει στην κυβέρνηση και πρέπει να παραιτηθεί.
Υπάρχει ένα σημαντικό ερώτημα για το αν το ΚΚΝ (μαοϊκό) προτίθεται να ρίξει την κυβέρνηση. Για το αν έχει αποφασίσει να στηρίξει την υποψηφιότητα του UML για τη θέση του πρωθυπουργού. Η γραμμή μας είναι ξεκάθαρη. Είναι φανερό ότι δεν μπορεί να υπάρξουν συνθήκες ομαλής διεξαγωγής των εκλογών παρά μόνο αν γίνουν αποδεκτές οι δύο προτάσεις και αναθεωρηθεί το Σύνταγμα. Η απόφαση της νομοθετικής βουλής έχει στρώσει το δρόμο. Στην περίπτωση που το Νεπαλέζικο Κογκρέσο αποφασίσει να πάει κόντρα στην απόφαση της πλειοψηφίας της νομοθετικής βουλής και η κυβέρνηση αψηφήσει την εντολή της, μπορεί να δοθεί λύση με μια νέα κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση η κυβέρνηση πρέπει να παραιτηθεί. Αν δεν το κάνει, είναι αναγκαίο να οργανώσουμε ένα ειρηνικό μαζικό κίνημα που θα αναγκάσει την κυβέρνηση να αποδεχτεί τα αιτήματα για τα οποία έχει ήδη αποφασίσει η βουλή και να παραιτηθεί. Με αυτό τον τρόπο η παραίτηση της κυβέρνησης τίθεται στην ημερήσια διάταξη.
Οι εκλογές όχι υπεράνω της ειρηνευτικής διαδικασίας
Υπάρχει μια τάση σε ορισμένα πολιτικά κόμματα, οργανώσεις και άτομα, να θεωρούν ότι οι εκλογές είναι το παν. Μιλούν με έναν τέτοιο τρόπο ώστε μοιάζει να τοποθετούν το ζήτημα των εκλογών πάνω από την ειρηνευτική διαδικασία. Ξεχνούν τη σπουδαιότατα της ειρηνευτικής διαδικασίας. Σήμερα πολλοί άνθρωποι έχουν ξεχάσει αυτή τη σπουδαιότητα. Είναι απαραίτητο να τους υπενθυμίσουμε ότι η εκλογή συντακτικής συνέλευσης είναι σημαντικό μέρος της ειρηνευτικής διαδικασίας. Είναι ένα από τα μέρη της ειρηνευτικής διαδικασίας. Και σίγουρα δεν βρίσκεται πάνω από αυτήν.
Το μαζικό κίνημα;
Προτεραιότητα για το κόμμα μας είναι να αποφασίσουμε για τα ζητήματα με τη συναίνεση των επτά κομμάτων, να αναθεωρήσουμε το Σύνταγμα και να ανακηρύξουμε τη δημοκρατία και την πλήρη αναλογικότητα των εκλογών. Η δυνατότητα αυτή δεν έχει εξαντληθεί ακόμη. Αλλά και δεν μπορούμε να είμαστε σίγουροι ότι θα πραγματοποιηθεί. Αν το Νεπαλέζικο Κογκρέσο που ηγείται της κυβέρνησης δεν έρθει σε συνεννόηση τότε δεν μας μένει τίποτε άλλο από το μαζικό κίνημα. Το κόμμα μας έχει πάρει αυτή την απόφαση στην ιστορική Πέμπτη Διευρυμένη Σύνοδο της ΚΕ. Το κόμμα μας έχει προετοιμαστεί για αυτό από πάνω μέχρι κάτω. Έτσι περιμένουμε το αποτέλεσμα των συναντήσεων των επτά κομμάτων. Η σωστή πολιτική, λοιπόν, για το κόμμα μας είναι να ετοιμαζόμαστε για το μαζικό κίνημα και ταυτόχρονα να διεξάγουμε τις συνομιλίες και διαπραγματεύσεις. Θα ήταν λάθος να εξαρτόμαστε αποκλειστικά από το αποτέλεσμα των συνομιλιών και να μην προετοιμαζόμαστε για το μαζικό κίνημα, το οποίο θα είναι ειρηνικό. «Προετοιμαστείτε για το μαζικό κίνημα και διεξάγετε συνομιλίες», αυτή είναι η σωστή πολιτική.
6 Δεκεμβρίου 2007
(*) γνωστός με το κομματικό ψευδώνυμο Γκαουράβ, μέλος της Γραμματείας της Κεντρικής Επιτροπής και υπεύθυνος Διεθνών Σχέσεων του Κ.Κ. Νεπάλ (Μαοϊκό)