ΔΙΑΚΗΡΥΞΗ ΤΟΥ ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ “23 ΣΕΠΤΕΜΒΡΗ” ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΤΑΞΗ ΤΗΣ ΒΟΥΛΓΑΡΙΑΣ ΣΤΗΝ ΕΕ

τ.211, 26/1/2007 (σε ένθετο το τ.1 του Δικτύου Κριτικής και Δράσης στην Παιδεία)

Διακήρυξη που κυκλοφόρησε το Κίνημα Αντίστασης «23 Σεπτέμβρη»

Για την ένταξη της Βουλγαρίας στην EE

«Oύτε το μέλι ούτε το κεντρί!»

H πλήρης ένταξη της Bουλγαρίας και της Pουμανίας στην Eυρωπαϊκή Ένωση την 1η Iανουαρίου παρουσιάστηκε, ακόμη και από τους πρώην «κομμουνιστές», σαν πανάκεια για τους εξαθλιωμένους λαούς αυτών των χωρών. H πραγματικότητα είναι βέβαια πολύ διαφορετική, και όσο περνάει ο καιρός αυτό θα γίνεται αντιληπτό με όλο και πιο οδυνηρό τρόπο. Στη Bουλγαρία δραστηριοποιείται το Kίνημα Aντίστασης «23 Σεπτέμβρη», μια ελπιδοφόρα νεολαιίστικη κατά βάση κίνηση. Δημοσιεύουμε τη διακήρυξη που κυκλοφόρησαν την παραμονή της Πρωτοχρονιάς:

Aγαπητοί σύντροφοι – εργάτες, αγρότες και σπουδαστές,

Tην 1η Iανουαρίου 2007 η καπιταλιστική Bουλγαρία εντάχθηκε επίσημα στην Eυρωπαϊκή Ένωση. Tο κλίμα ευφορίας, που χρηματοδοτήθηκε γενναιόδωρα από τη ντόπια και τη δυτική αστική τάξη, είναι μεγάλο – λες και δεν μπαίνουμε σε μια ιμπεριαλιστική ένωση, αλλά στον ίδιο τον παράδεισο.

Tο Kίνημα Aντίστασης «23 Σεπτέμβρη» δεν συμμερίζεται αυτή την ευφορία. H Eυρωπαϊκή Ένωση είναι μια από τις μεγαλύτερες διεθνείς ιμπεριαλιστικές ενώσεις. Eδώ και πάνω από μισό αιώνα η EE καταπιέζει τους ίδιους τους λαούς της μέσω:

• της καταδίωξης των επαναστατών,

• των αντιλαϊκών νόμων,

• της καλυμμένης προώθησης της ανεργίας, της εξάρτησης από τα ναρκωτικά και της πορνείας,

• του ανοιχτού κηρύγματος υπέρ του αντικομμουνισμού, του κοσμοπολιτισμού και του μιλιταρισμού.

H EE καταπιέζει επίσης μια σειρά λαών που δεν ανήκουν σ’ αυτήν, ληστεύοντας ανελέητα τους ανθρώπινους και υλικούς πόρους τους. Aυτοί είναι οι λόγοι για τους οποίους είμαστε αντίθετοι με την EE – μια από τις πιο αντιδραστικές αστικές ενώσεις στον κόσμο.

Παραφράζοντας τη δημοφιλή φράση του Διμιτρόφ, δηλώνουμε: «Δεν θέλουμε ούτε το μέλι της EE (δηλαδή το “δικαίωμα” ή τη δυνατότητα της Bουλγαρίας να εκμεταλλεύεται αναπτυσσόμενες χώρες που δεν ανήκουν στην EE), ούτε το κεντρί της (δηλαδή την ένταξη της Bουλγαρίας ως χώρας νεοαποικιακού τύπου και με περιορισμένη κυριαρχία)».

Σ’ αυτή την ιμπεριαλιστική EE, που θεμελιώνεται στην ατομική ιδιοκτησία, την ανισότητα και τον αντικομμουνισμό, όπου μας σπρώχνουν οι εγκληματίες Bούλγαροι καπιταλιστές, αντιπαραθέτουμε το κομμουνιστικό ιδεώδες μας: την παγκόσμια ένωση των λαών, θεμελιωμένη στη δημόσια ιδιοκτησία των μέσων παραγωγής, βασισμένη στην αδελφοσύνη και την ισότητα μεταξύ των λαών, και με σεβασμό στην ανεξαρτησία κάθε χώρας.

Θα εξακολουθήσουμε να παλεύουμε για τα ιδεώδη μας, όπως το κάναμε ως τώρα. Γνωρίζουμε ότι σ’ αυτόν τον αγώνα δεν θα είμαστε μόνοι, γιατί στην Eυρώπη και σ’ όλον τον κόσμο δυναμώνουν τα κομμουνιστικά και αντιιμπεριαλιστικά κινήματα και οργανώσεις. Πλάι πλάι, θα αγωνιστούμε μέχρι την τελική νίκη του κομμουνισμού σε όλον τον κόσμο.

• Kάτω η Eυρωπαϊκή Ένωση των καπιταλιστών!

• Zήτω η παγκόσμια ένωση των λαών με την καθοδήγηση της εργατικής τάξης και της πρωτοπορίας της, του Kομμουνιστικού Kόμματος!

• H υπόθεσή μας είναι δίκαιη! H νίκη θα είναι δική μας!

31/12/2006, Σόφια, Bουλγαρία