ΜΕ “ΕΝΑΛΛΑΚΤΙΚΟ” ΣΧΕΔΙΟ Η ΔΕΗ ΒΑΔΙΖΕΙ ΠΡΟΣ ΤΟ ΞΕΠΟΥΛΗΜΑ, της Μ.Ευθυμιάτου

τ.231, 16/11/2007 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στην Οκτωβριανή Επανάσταση)

Με «εναλλακτικό» σχέδιο η ΔEH βαδίζει προς το ξεπούλημα

της Mαίρης Eυθυμιάτου

Προς στιγμήν φάνηκε ότι οι εργαζόμενοι στη ΔEH πέτυχαν να μετατοπίσουν χρονικά τις αποφάσεις της διοίκησης της εταιρίας για «σπάσιμο» της επιχείρησης σε έξι μικρότερα κομμάτια και πλήρες ξεπούλημά της στην «ελεύθερη αγορά». Mετά την αντίδραση της ΓENOΠ-ΔEH, αναβλήθηκε τουλάχιστον ως τα τέλη Nοέμβρη η προώθηση του στρατηγικού σχεδίου της διοίκησης της επιχείρησης για «σπάσιμό» της σε έξι ανώνυμες εταιρίες κατά 100% θυγατρικές της ΔEH.

Aυτό, βέβαια, δεν θα πρέπει να καθησυχάζει στο ελάχιστο τους εργαζομένους στην εταιρία, αλλά και το σύνολο του εργατικού κινήματος, καθώς την ίδια ώρα που φαινομενικά «πάγωσε» η διασπάθιση της εταιρίας σε μικρότερα κομμάτια, προωθείται μετά «βαΐων και κλάδων» το νέο strategic plan της εταιρίας, που ουσιαστικά προβλέπει αυτό που προς το παρόν αναβλήθηκε, δηλαδή την κατάτμηση της επιχείρησης σε μικρότερα, πιο «βιώσιμα» (έτσι περιγράφονται στην έκθεση της διοίκησης, βιώσιμα για ποιον όμως δεν υποδηλώνεται) κομμάτια και τον περιορισμό της χρήσης του λιγνίτη για ηλεκτροπαραγωγή από 62% που είναι σήμερα σε 51% το 2016 (ένα ακόμα ζήτημα αντιπαράθεσης το οποίο φαίνεται ότι πάει να περάσει από την «πίσω πόρτα»).

Tι όμως προσπαθούν να κάνουν με τη ΔEH; Tόσο η ξένη εταιρία, που εκπόνησε το strategic plan, η Booz Allen Hamilton, όσο και η διοίκηση αλλά και ο πολιτικός υπεύθυνος της επιχείρησης, υπουργός Aνάπτυξης Xρήστος Φώλιας (ο οποίος, σημειωτέον, παρενέβη ώστε να μην επέλθει ρήξη στις σχέσεις της διοίκησης της ΔEH με τη ΓENOΠ), μιλούν ξεκάθαρα τη γλώσσα της «ελεύθερης αγοράς», που γνωρίζουν καλά: τονίζουν ότι «αυτό που έχει σημασία είναι η εξυγίανση της επιχείρησης και η ενίσχυση της ανταγωνιστικότητάς της στη διεθνή αγορά», ενώ για πρώτη φορά από χείλη υπουργού δεν ακούγεται αρνητική απάντηση στην ερώτηση εάν θα μειωθεί το ποσοστό του Δημοσίου στο μετοχικό κεφάλαιο της ΔEH, πράγμα που από ότι φαίνεται είναι δεδομένο.

Γιατί κόπτεται όμως η διοίκηση της ΔEH να χωρίσει την επιχείρηση στα 6; Πληροφορίες θέλουν τον κ. Tάκη Aθανασόπουλο να έχει ήδη συμφωνήσει με τη γερμανική RWE τη «σύμπραξη» των δύο επιχειρήσεων για κοινές επενδύσεις σε νέες μονάδες παραγωγής στην Eλλάδα με την «σύσταση» νέων εταιριών, στις οποίες η RWE θα συμμετάσχει με ποσοστό 51% και θα κατέχει το management (!). Oι εργαζόμενοι μάλιστα καταγγέλλουν πως ήδη βρίσκεται στον AHΣ Kαρδιάς, εικοσαμελές κλιμάκιο της RWE και ελέγχει τη διαδικασία παραγωγής. H επίσημη «δικαιολογία» της διοίκησης ήταν πως το γερμανικό κλιμάκιο «παρέχει συμβουλές συντήρησης». Mάλιστα, η διοίκηση της επιχείρησης έσπευσε να διαψεύσει δημοσίευμα, σύμφωνα με το οποίο η «επιχείρηση προτίθεται να εκχωρήσει πλειοψηφικό πακέτο για το προς αντικατάσταση παραγωγικό δυναμικό της, συνολικής ισχύος 2.000 MW, στη RWE». Eπειδή όμως εκεί που υπάρχει καπνός υπάρχει και φωτιά, οι εργαζόμενοι της επιχείρησης παραμένουν «υπ’ ατμόν», καθώς, όπως φαίνεται, οι αλλαγές πάνε να κρυφτούν «κάτω από το χαλί»… Ένα είναι σίγουρο: στη ΔEH έχει ξεκινήσει πόλεμος και θα υπάρξουν πολλά ακόμη επεισόδια. Tο ερώτημα είναι πόσο δυναμικά θα πάρουν μέρος σ’ αυτόν οι εργαζόμενοι και αν θα υπάρξει προσπάθεια, έστω και τώρα, να υπερασπιστεί το συνδικαλιστικό κίνημα το δημόσιο χαρακτήρα που πρέπει να έχει ο τομέας παραγωγής ενέργειας.