Μεγάλη αίσθηση προκάλεσε η στάση των 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, να μην καταψηφίσουν την Ευρωσύνθηκη στη Βουλή. Όπως ήταν φυσικό, το γεγονός αυτό προκάλεσε έντονες συζητήσεις σε όλα τα όργανα του ΣΥΡΙΖΑ και βγήκαν διάφορες ανακοινώσεις και κείμενα για το ζήτημα. Στη συνέχεια, αναδημοσιεύουμε ορισμένα αποσπάσματα από κείμενα και ανακοινώσεις σχετικά με το επίμαχο ζήτημα.
Νομαρχιακή επιτροπή Μαγνησίας ΣΥΡΙΖΑ
"Με αφορμή τη θέση 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ να απέχουν από την ψηφοφορία στη Βουλή, διότι δεν συμφωνούσαν να καταψηφίσουν την Ευρωσυνθήκη της Λισαβόνας, εκφράζουμε την αντίθεσή μας στην ενέργεια αυτή. Η θέση του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και είναι σαφής "Όχι στην ευρωσυνθήκη – Δημοψήφισμα τώρα", και θεωρούμε ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν νομιμοποιούνται να διαφοροποιούνται από τις συλλογικές θέσεις και αποφάσεις του ΣΥΡΙΖΑ".
Ανακοίνωση Κοκκινοπράσινου Δικτύου του ΣΥΝ
"Στη συγκεκριμένη περίπτωση, δεν έχουμε να κάνουμε με την ελευθερία στη διατύπωση της διαφωνίας… Πρόκειται για τη μέγιστη αντιδημοκρατική παραβίαση του συνομολογημένου πολιτικού πλαισίου, με το οποίο καθένας απ’ αυτούς και όλοι μαζί ζητήσαμε την ψήφο του ελληνικού λαού…
Είναι φανερό ότι οι βουλευτές αυτοί δεν πρόκειται να διαγραφούν, όπως θα συνέβαινε για πολύ λιγότερο σοβαρούς λόγους, αν ανήκαν στο τόσο προσφιλές σ’ αυτούς ΠΑΣΟΚ, για τη συνεργασία με το οποίο μας έχουν πρήξει τα συκώτια. Στο μέτρο που δεν συμφωνούν με την προγραμματική διακήρυξη του ΣΥΡΙΖΑ, μήπως θα έπρεπε να παραιτηθούν;"
Γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ 5ου Διαμερίσματος Δήμου Αθήνας
"Σε μια περίοδο όπου το Συμβούλιο Υπουργών Απασχόλησης της ΕΕ καταργεί το 8ωρο και προωθεί το 65ωρο, τέσσερις βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (Παπαγιαννάκης, Ψαριανός, Τσούκαλης και Φιλίνη) επέλεξαν να μη συνταχτούν με τις διακηρυγμένες θέσεις του πολιτικού υποκειμένου, με το οποίο απευθύνθηκαν στον κόσμο της Αριστεράς στις εκλογές, αλλά με τις προσωπικές τους θέσεις και απόψεις στο συγκεκριμένο ζήτημα. Ξεχνούν οι σύντροφοι ότι η εκλογή τους έγινε στη βάση των διακηρυγμένων θέσεων της συλλογικότητας που ανήκουν και είναι εντελώς ανέντιμο να την αμφισβητούν και να την υπονομεύουν με αυτόν τον τρόπο. Για το λόγο αυτόν, καταδικάζουμε την ενέργεια των τεσσάρων βουλευτών να διαχωρίσουν τη θέση τους από την επίσημη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για την Ευρωσυνθήκη για τους εξής λόγους: Πρώτον, προσβάλλει βάναυσα τον κόσμο της Αριστεράς και τους χιλιάδες αγωνιστές του ΣΥΡΙΖΑ που οργώνουν τις γειτονιές και τους χώρους δουλειάς, προσπαθώντας να διαδώσουν πλατιά τις θέσεις και την πολιτική του. Δεύτερον, πυροδοτεί το κλίμα συνεννόησης και διαμόρφωσης μιας κοινής πολιτικής κουλτούρας, παρά τις διαφορές μας, στον ΣΥΡΙΖΑ. Τρίτον, υπονομεύει το αριστερό ριζοσπαστικό κύρος, τη φυσιογνωμία και πολιτική γραμμή του ΣΥΡΙΖΑ.
Αν αληθεύει το γεγονός ότι οι συγκεκριμένοι σύντροφοι επικαλούνται πρόβλημα συνείδησης για τη στάση τους αυτή, θα ήταν προτιμότερο, για τους ίδιους, στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση, να σκεφτούν σοβαρά το ενδεχόμενο να διευκολύνουν άλλους συντρόφους να εκλεγούν στη θέση τους και οι οποίοι θα έχουν πρόβλημα συνείδησης να εκπροσωπούν τον εαυτό τους και όχι τον ΣΥΡΙΖΑ".
Ανακοίνωση της κοινής συνεδρίασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας και της Γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ
1. Ο ΣΥΡΙΖΑ χαιρετίζει το ιρλανδικό όχι στην Ευρωσυνθήκη, ως σημαντικό σταθμό στην πάλη ενάντια στις πολιτικές του νεοφιλελευθερισμού, του ρατσισμού, του μιλιταρισμού.
2. Επαναλαμβάνει την ακλόνητη θέση του ΣΥΡΙΖΑ για απόρριψη της Ευρωσυνθήκης και το ομόφωνο αίτημα για Δημοψήφισμα, που θα δώσει και στους εργαζόμενους στη χώρα μας την ευκαιρία να ενώσουν τη φωνή τους με το ιρλανδικό "Όχι".
3. Ο ΣΥΡΙΖΑ θα συνεχίσει σε αυτή την κατεύθυνση την πάλη του μέσα στον κόσμο και στα κοινωνικά κινήματα, επιδιώκοντας να εκφράσει την κοινωνική πλειοψηφία και την οργή απέναντι στις κυρίαρχες πολιτικές σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο.
4. Κατά τη συζήτηση, επισημάνθηκε η σημασία της ενιαίας έκφρασης της Κοινοβουλευτικής Ομάδας σε μείζονα πολιτικά ζητήματα, για την αποτελεσματικότητα της πάλης και προς την κατεύθυνση αυτή συμφωνήθηκε η συγκρότηση Κανονισμού Λειτουργίας το αμέσως επόμενο διάστημα.
Πάνος Κοσμάς – Γιώργος Σαπουνάς, "Εποχή" (22/6/08)
"Δεν είμαστε οπαδοί των συνωμοσιολογικών θεωριών ούτε κομίζουμε "αποδείξεις" ούτε διαθέτουμε διαβαθμισμένα στοιχεία. Μας ενδιαφέρει η αντικειμενική λειτουργία των πολιτικών πράξεων και ό,τι αποκαλύπτει το ίδιο το πολιτικό γίγνεσθαι. Δεν μας αφήνουν, λοιπόν, αδιάφορους τα εξής: Πρώτον, ότι η νέα "ανταρσία" με την Ευρωσυνθήκη έγινε, ενώ δεν είχε ακόμη κοπάσει ο θόρυβος από την προηγούμενη (πρυτανικές εκλογές, εφαρμογή του Νόμου-Πλαίσιο). Δεύτερον, ότι εδώ το πολιτικό θράσος ξεπέρασε τα εσκαμμένα: Η πολιτική θέση που υποστηρίχτηκε είναι πολύ δεξιότερα και από τους –μετατοπισμένους δεξιά– μέσους όρους του ΚΕΑ και ταυτίζεται απερίφραστα με τη σοσιαλδημοκρατία. Τρίτον, ότι επαναλήφθηκε κι εδώ η στοχοποίηση. Μόνο που τώρα τα βέλη της κριτικής συγκέντρωσαν το Κοκκινοπράσινο Δίκτυο του ΣΥΝ, που δημοσίευσε πρώτο οξεία κριτική για τους 4, και η ΚΟΕ από τις συνιστώσες. Όμως είναι γνωστό ότι στην ίδια πλευρά με το Κοκκινοπράσινο βρέθηκε και η Αριστερή Ανασύνθεση καθώς και ηγετικά στελέχη του ΣΥΝ (του περιβάλλοντος του προέδρου), όπως επίσης καταδικαστικές ανακοινώσεις και τοποθετήσεις διαφόρων βαθμών έχουν δημοσιεύσει όλες οι συνιστώσες.
Ακριβώς, λοιπόν, επειδή τα πράγματα έχουν έτσι (σύμφωνα, βέβαια, με τη δική μας γνώμη), είναι εκτός θέματος οι αναφορές στην "ελευθερία έκφρασης των βουλευτών", στο "δημοκρατικό δικαίωμα στη διαφωνία" κ.λπ. – το ζήτημα είναι κατεξοχήν πολιτικό και όχι "διαδικαστικό"! Όπως, επίσης, προδίδει είτε λάθος εκτίμηση είτε προσχώρηση στη λογική του εξευμενισμού (που εν τέλει αποθρασύνει αντί να κατευνάζει…) το διαρκές σπρώξιμο των προβλημάτων κάτω από το χαλί, η υποτίμηση του γεγονότος και η υπαγωγή του ζητήματος στην επικοινωνιακή προτεραιότητα: "Τώρα που το ΠΑΣΟΚ σπαράσσεται, μη δημιουργήσουμε τριβές στο ΣΥΡΙΖΑ"".
Αριστείδης Μπαλτάς, "Αυγή" (22/6/08)
"Ταυτόχρονα, ο ίδιος ο Κ. Σημίτης καταθέτει τη δική του πολιτική διαθεσιμότητα συναφώς, αναλαμβάνοντας έτσι εκ νέου την ηγεσία του "ορφανού" μέχρι πρόσφατα εκσυγχρονιστικού μπλοκ. Τα προανακρούσματα της κίνησής του, όπως και οι δηλώσεις και οι υπογραφές που έσπευσαν να τον στηρίξουν, πιστοποιούν του λόγου το ασφαλές. Χωρίς να προστρέχουμε σε καμιά θεωρία συνωμοσίας, μπορούμε να προσθέσουμε ότι η ομότροπη και πρακτικά ταυτόχρονη ανταρσία των 4 βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ εγγράφει, εξ αντικειμένου, μια ανάλογης μορφής διαθεσιμότητα, πάντοτε για τις τότε συνθήκες, ενώ η επαναλαμβανόμενη κριτική του Ν. Κωσταντόπουλου στον Α. Αλαβάνο υποδηλώνει, με ελαφρώς διαφορετική στόχευση, ότι η ενότητα του ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει να εκλαμβάνεται γενικώς και ες αεί ως δεδομένη."