Η Πατρα δεν αντεχει αλλη ανεργια. Να μην κλείσει το εργοστάσιο “Βοσινάκη”, της Κατερίνας Παγουλάτου

τ.243, 16/05/2008

Ένα ακόμη "χτύπημα" της αποβιομηχάνισης δέχεται η Πάτρα, με τους 65 εργαζόμενους στο "Βοσινάκη" να κινδυνεύουν να βρεθούν στο δρόμο, έπειτα από την απόφαση του ομίλου Elbisco ΑΒΕΕ να κλείσει το εργοστάσιο και να μεταφέρει την παραγωγή στη μονάδα της Αττικής. Παρά τις έως σήμερα αντιδράσεις, η στάση της εργοδοσίας παραμένει αδιάλλακτη, με τους εκπροσώπους της να κάνουν λόγο για ειλημμένη απόφαση. Βαρύ το κλίμα στην πόλη, όπου, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία αγγίζει το 16%. Έκκληση για έμπρακτη βοήθεια απευθύνουν οι εργαζόμενοι προς όλους τους τοπικούς φορείς.

Αντιμέτωποι με την ανεργία βρίσκονται οι 65 εργαζόμενοι στο εργοστάσιο "Βοσινάκη", έπειτα από την απόφαση της εταιρίας Elbisco ΑΒΕΕ να κλείσει άμεσα τη μονάδα στο Δρέπανο Αχαΐας και να μεταφέρει την παραγωγή στο Πικέρμι Αττικής, επικαλούμενη τεχνικοοικονομικούς λόγους. Η ανακοίνωση της Elbisco κοινοποιήθηκε στις 5/5/2008 συνοδευόμενη από τρεις προτάσεις για το "μέλλον" των εργαζόμενων.

Προτάσεις κοροϊδία

Σύμφωνα με αυτές, οι εργαζόμενοι έχουν τις εξής επιλογές: 1. Να απορροφηθούν στη μονάδα της Αττικής. 2. Να υπάρξει "ειδικό σχήμα εθελούσιας εξόδου". 3. Η εταιρία να συμμετάσχει "σε ένα σχέδιο συνοδευτικών κοινωνικών μέτρων σε συνεργασία με τη νομαρχία, το υπουργείο Απασχόλησης και Κοινωνικής Προστασίας και τον ΟΑΕΔ για την επανακατάρτιση, επαναπασχόληση ή τον αναπροσανατολισμό των απολυόμενων εργαζομένων"…

Για "τρίπλα" της εργοδοσίας κάνουν λόγο, από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι. "Δεν θέλουν να μεταφερθούμε στο Πικέρμι. Θέλουν να απολυθούμε" λέει χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Σωματείου Μάκης Ηλιόπουλος, ενώ ο ταμίας Νίκος Πεφτίκογλου σημειώνει: "Σκοπός τους είναι να κλείσει το εργοστάσιο. Οι ίδιοι οι εκπρόσωποι της εταιρίας παραδέχτηκαν στη συνάντηση που είχαμε στο Εργατικό Κέντρο ότι δεν μπορούν να μεταφερθούν και οι 65". Να σημειώσουμε εδώ ότι η πλειοψηφία των εργαζομένων είναι πενηντάρηδες, ενώ τα δύο τρίτα είναι ζευγάρια. Ποιος εργαζόμενος, λοιπόν, θα μεταφερθεί στην Αττική; Ποιος εργαζόμενος θα επανακαταρτιστεί για να δουλέψει και σε ποια αγορά εργασίας, όταν στην Πάτρα, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, η ανεργία αγγίζει το 16%; Για ποια εθελούσια έξοδο μιλούν, όταν αυτό που έχουν στο μυαλό τους είναι να δώσουν κάποια ψίχουλα παραπάνω από τις νόμιμες αποζημιώσεις; Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες, η εταιρία υπολογίζει ότι, σε κάθε περίπτωση, θα γλιτώσει το λειτουργικό κόστος τουλάχιστον για το ένα τρίτο του προσωπικού, ενώ ταυτόχρονα θα επιμερίσει τις ευθύνες της σε τρίτους (ΟΑΕΔ κ.ά.). Κι όλα αυτά, τη στιγμή που οι συνδικαλιστές του σωματείου κάνουν λόγο για "κερδοφόρο εργοστάσιο, με παραγωγή, ανά εργατοώρα, μεγαλύτερη από την αντίστοιχη στη μονάδα του Πικερμίου".

"Ξεζούμισμα μέχρι τέλους"

Οι εργαζόμενοι έχουν ένα και μοναδικό αίτημα: "Να μην κλείσει το εργοστάσιο, να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας". Παράλληλα, καταγγέλλουν την εργοδοσία για προσπάθεια διάσπασης της ενότητάς τους: "Μας είπαν φέρτε τα δάνεια, φέρτε τα χρέη που έχετε, να δούμε πώς μπορούμε να σας διευκολύνουμε" λέει ο κ. Πεφτίκογλου. Πώς; Η τράπεζα Millenium Bank έχει δικαιώματα ψήφου στον όμιλο Elbisco σε ποσοστό 1,86%, με ένα εκατομμύριο μετοχές. Μάλιστα, από τη συγκεκριμένη τράπεζα πληρώνεται η μισθοδοσία των εργαζομένων, πολλοί εκ των οποίων έχουν δικές της πιστωτικές κάρτες. Με απλά λόγια, υπάρχουν εργαζόμενοι που είναι χρεωμένοι στην τράπεζα που συμμετέχει στον όμιλο! Σύμφωνα μάλιστα με μαρτυρίες εργαζομένων, το τελευταίο διάστημα, επανειλημμένες είναι οι κλήσεις που δέχονται για μεταφορά των υπολοίπων των δανείων τους από άλλες τράπεζες στη Millenium. "Δε φτάνει που θέλουν να μας απολύσουν, θέλουν να μας ξεζουμίσουν μέχρι τέλους" μας δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους εργαζομένους.

"Θέλουμε έμπρακτη βοήθεια"

Την ίδια στιγμή, το Σωματείο απευθύνει έκκληση για έμπρακτη βοήθεια στους τοπικούς φορείς, δηλώνοντας παράλληλα ότι: "Όποιος θέλει να φωτογραφηθεί, καλύτερα να μην έρθει", ενώ τονίζει ότι οι εργαζόμενοι θα συνεχίσουν τον αγώνα τους με κάθε τρόπο, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο για νέες απεργιακές κινητοποιήσεις, έπειτα και από τη 48ωρη απεργία που πραγματοποίησαν στις 7 και 8 Μαΐου.

"Περιμένουμε, έχουμε μακρύ δρόμο", λέει ο κ. Πεφτίκογλου αναφερόμενος στην τοποθέτηση της υφυπουργού Απασχόλησης Σ. Καλαντζάκου, κατά την τριμερή συνάντηση που έγινε στο υπουργείο Απασχόλησης στις 12/5/2008, ότι δεν θα επιτρέψει να γίνουν ομαδικές απολύσεις, ζητώντας παράλληλα από την επιχείρηση να επανεξετάσει την απόφασή της. Προς το παρόν, πάντως, η εταιρία κάνει λόγο για ειλημμένη απόφαση, τοποθέτηση που επανέλαβαν οι εκπρόσωποί της και στη συνάντηση στο υπουργείο.


Πρόταση για παμπατραϊκή απεργία

Το ενδεχόμενο παμπατραϊκής απεργίας δεσμεύτηκε ότι θα συζητήσει το Εργατικό Κέντρο Πάτρας στην επόμενη συνεδρίασή του, σύμφωνα με την πρόταση που κατατέθηκε στη σύσκεψη φορέων, που πραγματοποιήθηκε στην Πάτρα στις 13 Μαΐου, από την Ένωση Εργαζομένων.

Το στέλεχος της ΚΟΕ και νομαρχιακός σύμβουλος Βασίλης Χατζηλάμπρου επιχειρηματολόγησε γιατί η τοποθέτηση που προβάλλεται από πολλούς φορείς ότι "η Πάτρα δεν έχει φυσικό αέριο, γι’ αυτό φεύγει το εργοστάσιο" είναι λανθασμένη, απαντώντας προς βουλευτή του ΠΑΣΟΚ ότι: "Δεν θα πληρώσουν οι εργαζόμενοι τα αναπτυξιακά προβλήματα της περιοχής που εσείς δεν απαντάτε εδώ και δύο δεκαετίες". Επίσης, επεσήμανε ότι ο αγώνας για να μην κλείσει το εργοστάσιο του "Βοσινάκη" είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, ολόκληρης της πόλης. Την πρόταση για παμπατραϊκή απεργία υποστήριξαν επίσης με τοποθετήσεις τους στη σύσκεψη –μεταξύ άλλων– ο Σπύρος Κόγκας εκ μέρους της γραμματείας του ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας και ο Γιάννης Σαββίδης, μέλος του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων.


"Όχι άλλο λουκέτο"

Η είδηση για το κλείσιμο του "Βοσινάκη" έπεσε σαν κεραυνός στην Πάτρα, μια πόλη που μαστίζεται από την ανεργία, έχοντας εδώ και δύο δεκαετίες δεχτεί το πλήγμα της αποβιομηχάνισης. Το βαρύ κλίμα και το δεδομένο ότι η πόλη δεν αντέχει άλλο ένα "λουκέτο" ενεργοποίησαν τα αντανακλαστικά και των τοπικών φορέων, πολλοί εκ των οποίων εξέφρασαν την αλληλεγγύη τους στους εργαζομένους της Elbisco, υποσχόμενοι ταυτόχρονα να καταβάλουν προσπάθειες στην κατεύθυνση να μην κλείσει το εργοστάσιο. Σχετικά ψηφίσματα εξέδωσαν (12/5/2008) το δημοτικό και νομαρχιακό συμβούλιο, ενώ σε συνάντηση που είχαν με τον γενικό γραμματέα της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, οι εργαζόμενοι τού ζήτησαν να μη βάλει την υπογραφή του στην απόφαση κλεισίματος του εργοστασίου.

Φτάνει πια!

Λαδόπουλος, Μίσκο, Πειραϊκή Πατραϊκή, Μύλοι Αγίου Γεωργίου, Πιρέλι… ο κατάλογος της αποβιομηχάνισης στην Πάτρα είναι μακρύς. Η Πάτρα των ανέργων, των ημιαπασχολούμενων, των "μαύρων" εργαζόμενων, των ευλύγιστων εργασιακών σχέσεων δεν αντέχει ούτε μία χαμένη θέση εργασίας. Δεν αντέχει την κοροϊδία της "περιφερειακής ανάπτυξης", δεν αντέχει την υποκρισία της "έλλειψης υποδομών και δικτύου φυσικού αερίου", όταν ο στόχος είναι η μεγιστοποίηση των κερδών ενός μεγάλου ομίλου κατά την περίοδο, μάλιστα, που οι τιμές των τροφίμων έχουν εκτιναχθεί στα ύψη αυξάνοντας κατακόρυφα την κερδοφορία του.

Κατερίνα Παγουλάτου