Πάτρα: Συνεχίζεται ο αγώνας στον “Βοσινάκη”, της Κατερίνας Παγουλάτου

τ.244, 30/05/2008

Σε καθημερινή κινητοποίηση βρίσκονται όλο το τελευταίο διάστημα οι εργαζόμενοι του "Βοσινάκη", οι οποίοι δηλώνουν αποφασισμένοι να μη σηκώσουν τα χέρια ψηλά και να παλέψουν μέχρι τέλους προκειμένου να ανατρέψουν την απόφαση της εργοδοσίας να κλείσει το εργοστάσιο.

Τη Δευτέρα 19 Μαΐου, οι εργαζόμενοι συναντήθηκαν εκ νέου με τον εκπρόσωπο της Elbisco στο χώρο της μονάδας στο Δρέπανο, παρουσία και φορέων της περιοχής. Ο διευθυντής ανθρώπινου δυναμικού της εταιρείας Σ. Μποζίκας δήλωσε για μία ακόμα φορά ότι η απόφαση να κλείσει το εργοστάσιο του "Βοσινάκη" είναι ειλημμένη. "Το εργοστάσιο δεν εντάσσεται στο επενδυτικό πλάνο της επιχείρησης", είπε χαρακτηριστικά, ενώ εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την παρουσία των τοπικών φορέων στη συνάντηση, ζητώντας να έχει ιδιαίτερη συνεννόηση με το Σωματείο.

"Η εταιρεία έδειξε πιο είναι το πραγματικό της πρόσωπο", δήλωσε ο γραμματέας του Σωματείου Νίκος Πεφτίκογλου έπειτα από τη συνάντηση.

Με δεδομένη την αδιάλλακτη στάση της εργοδοσίας, οι εργαζόμενοι πραγματοποίησαν την επομένη (20/5/2008) γενική συνέλευση, όπου αποφάσισαν ομόφωνα μια σειρά κινητοποιήσεις.

Έτσι, την Τετάρτη 21/5 προχώρησαν σε τετράωρη στάση εργασίας (12:00-16:00) και ημίωρο αποκλεισμό των διοδίων του Ρίου, όπου μοίρασαν μαζικά στους διερχόμενους οδηγούς την προκήρυξη του Σωματείου με κεντρικό σύνθημα "Να μην κλείσει ο "Βοσινάκης"".

Τετράωρη στάση εργασίας πραγματοποιήθηκε επίσης την Πέμπτη 22/5 και την Παρασκευή 23/5, με τους εργαζομένους να αποκλείουν συμβολικά το σιδηροδρομικό σταθμό του Ρίου και το κεντρικό κτήριο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδος αντίστοιχα.

Να σημειώσουμε ότι και στους τρεις συμβολικούς αποκλεισμούς το κλίμα ανάμεσα στους εργαζομένους ήταν μαχητικό, ενώ τo σύνθημα "Φτάνει πια η κοροϊδία, θέλουμε δουλειά και όχι ανεργία" έδωσε τον τόνο.

Θετική προς τους εργαζομένους ήταν και η αντίδραση πολλών διερχόμενων οδηγών, οι οποίοι χαιρετούσαν και φώναζαν "παιδιά, είμαστε μαζί σας".

Οι εργαζόμενοι, έπειτα και από την παμπατραϊκή απεργία στις 28/5, θα πραγματοποιήσουν νέα γενική συνέλευση τη Δευτέρα 2/6 στο χώρο του εργοστασίου.

Κείμενα – ρεπορτάζ: Κατερίνα Παγουλάτου


Να λέμε "σαν το "Βοσινάκη""

Αυτό είναι το σύνθημα που ακούγεται όλο και περισσότερο από τους εργαζόμενους της μονάδας.

"Σαν το "Βοσινάκη"" πρέπει να είναι το σύνθημα μετά τον αγώνα για όλη την Πάτρα, για όλους τους αγώνες. Στην πραγματικότητα της ανεργίας, της φτώχειας και του αποκλεισμού καλούμαστε και θα καλούμαστε πιο επιτακτικά να δίνουμε απαντήσεις, να οργανώνουμε και να στηρίζουμε αγώνες, που σήμερα γίνονται για τα βασικά μας δικαιώματα, για δικαιώματα που παίρνονται πίσω με τον πιο προκλητικό τρόπο από τους υπηρέτες του νεοφιλελευθερισμού.

Σήμερα όσο ποτέ έχουμε ανάγκη να δούμε μαζικούς πανεργατικούς αγώνες που θα διεκδικούν, και το σημαντικότερο θα φέρνουν αποτελέσματα.

Να δούμε νίκες, να μάθουμε απ’ αυτές. Η νίκη του αγώνα να αποτελέσει αφετηρία για την οργάνωση ενός νέου συνδικαλιστικού κινήματος στην περιοχή, που τόσο έχει καθυστερήσει και τόσο ανάγκη δείχνουν οι ίδιοι οι εργαζόμενοι πως το έχουν.

Το κύριο θέμα είναι να μη μεταφερθεί η μονάδα "Βοσινάκη" και να μη μείνουν 65 οικογένειες στο δρόμο. Δεν μπορούμε να κρυβόμαστε πίσω από την "ανάπτυξη της περιοχής" και να δίνουμε και άλλες αβάντες στις αυθαιρεσίες των εργοδοτών που στηρίζονται από την πολιτική της κυβέρνησης. Δεν είναι ο αγωγός, δεν είναι τα τρένα – άλλωστε, είναι γνωστό ότι η εταιρεία αγοράστηκε επειδή ήταν ανταγωνιστική. Τώρα που τα πλάνα και τα σχέδια δείχνουν περισσότερο κέρδος, χωρίς το "Βοσινάκη" στο Δρέπανο, πετάνε στο δρόμο 65 οικογένειες βάσει των νόμων της αγοράς και του ανταγωνισμού.

Ο αγώνας για την παραμονή της μονάδας και όχι για την επιδότηση της εταιρείας και την ανάπτυξη προς όφελος και πάλι της εταιρείας, δείχνει το δρόμο προς τη νίκη.

Μαζικά, αγωνιστικά και δυναμικά πρέπει να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια των εργαζομένων. Μας περισσεύουν οι υπερταξικές αναλύσεις και διακηρύξεις. Θέλουμε τη συσπείρωση και την ενότητα των εργαζομένων ενάντια σε ό,τι πλήττει τα βασικά μας δικαιώματα.

Να συσπειρώσουμε όλη την πόλη και όλους τους εργαζόμενους στον αγώνα αυτό. Να είμαστε όλοι εκεί και να στηρίξουμε, αυτή τη φορά μ’ ένα διαφορετικό τρόπο, αυτή τη μάχη ώστε να είναι ενωτική και αποτελεσματική. Να στείλουμε έτσι μήνυμα στις πολιτικές ηγεσίες και στα κόμματα ΝΔ-ΠΑΣΟΚ πως οι εργαζόμενοι δεν αντέχουν πια τις πολιτικές που ολοφάνερα βγαίνουν από τα γραφεία των καπιταλιστών, και δίνουν μαζικά και αποφασιστικά τις απαντήσεις τους.

Το σύνθημα είναι "Νίκη του αγώνα":

Για την υπεράσπιση του ζωντανού συνδικαλισμού από τα κάτω.

Για την υπεράσπιση της ζωντανής εργασίας.

Δεν υπάρχουν περιθώρια για πισωγυρίσματα. Οι εργάτες του "Βοσινάκη" μάς το υπενθυμίζουν.

Γιάννης Σαββίδης,
μέλος της Ένωσης Εργαζομένων,
μέλος του ΔΣ Ιδιωτικών Υπαλλήλων


Η Πάτρα μiλησε στην παμπατραϊκή απεργiα της 28ης Μάη:
Κάτω τα χέρια από το εργοστάσιο

Βροντερό ΟΧΙ στα σχέδια της Elbisco να κλείσει το εργοστάσιο του "Βοσινάκη" είπαν οι εργαζόμενοι της Πάτρας που συμμετείχαν στην παμπατραϊκή απεργία στις 28 Μαΐου.

Εργοστασιακά σωματεία, σύλλογοι και φορείς της πόλης, φοιτητικοί και σπουδαστικοί σύλλογοι και οργανώσεις της Αριστεράς έδωσαν το "παρών" στην απεργιακή συγκέντρωση, που ήταν μία από τις πιο μαχητικές που έχουν γίνει.

Η Πάτρα έστειλε την περασμένη Τετάρτη το δικό της μήνυμα: "Κάτω τα χέρια από το "Βοσινάκη"". Αυτό το σύνθημα ακουγόταν από τη μια άκρη της απεργιακής συγκέντρωσης στην άλλη. Ένα σύνθημα που συμπυκνώνει τη βούληση του εργαζόμενου κόσμου της πόλης ενάντια στο ενδεχόμενο ενός νέου "λουκέτου", που θα έχει ως αποτέλεσμα 65 εργάτριες και εργάτες να βρεθούν στο δρόμο. Τόσο στην απεργιακή συγκέντρωση, που πραγματοποιήθηκε μπροστά στο Εργατικό Κέντρο Πάτρας, όσο και στην πορεία που ακολούθησε στους κεντρικούς δρόμους της πόλης, το κλίμα ήταν μαχητικό, με τους εργαζομένους τoυ "Βοσινάκη" να δίνουν τον τόνο φωνάζοντας συνθήματα και ανεμίζοντας μαύρες σημαίες.

Στην παμπατραϊκή απεργία, που είναι η πρώτη που προκηρύσσεται έπειτα από πολλά χρόνια για την υπεράσπιση ενός εργοστασίου από το κλείσιμο, συμμετείχαν τα σωματεία που ανήκουν στη δύναμη του ΕΚΠ, ενώ τρίωρη στάση εργασίας είχαν προκηρύξει την ίδια ημέρα το Νομαρχιακό Τμήμα της ΑΔΕΔΥ, ο Σύλλογος Δασκάλων και Νηπιαγωγών Πάτρας, η Α’ ΕΛΜΕ Αχαΐας, ο Σύλλογος Διοικητικού Προσωπικού του Πανεπιστημίου Πατρών, το Σωματείο Υπαλλήλων και Εργατοτεχνιτών Ελληνικών Αμυντικών Συστημάτων (ΕΒΟ-ΠΥΡΚΑΛ) Αιγίου κ.ά.

Επίσης, κλειστές έμειναν την ημέρα της κινητοποίησης οι υπηρεσίες της νομαρχίας (09:00-12:00) και του Δήμου Πατρέων (10:00-12:00) έπειτα από σχετική απόφαση του νομαρχιακού και δημοτικού συμβουλίου αντίστοιχα. Στην κινητοποίηση για το "Βοσινάκη" συμμετείχαν με τετράωρη στάση εργασίας τα εργοστασιακά σωματεία του ομίλου Elbisco, Elite και Αλλατίνη, σε Αττική και Χαλκίδα, αντιπροσωπεία των οποίων πήρε μέρος στην απεργιακή συγκέντρωση της Πάτρας.

Αξίζει επίσης να σημειώσουμε ότι στη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου συμμετείχε –για πρώτη φορά έπειτα από χρόνια– και το ΠΑΜΕ, το οποίο βέβαια πραγματοποίησε ξεχωριστή προσυγκέντρωση μισή ώρα νωρίτερα από το καθορισμένο ραντεβού στην πλατεία Γεωργίου.

"Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας"

"Ένα πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων κλείνει" δήλωσε έπειτα από την πορεία ο γραμματέας του Σωματείου Νίκος Πεφτίκογλου, ο οποίος επισημαίνει ότι ο δρόμος είναι ακόμα μακρύς. Το βέβαιο, πάντως, είναι ότι η επιλογή των εργαζομένων να αγωνιστούν και να μην παραδώσουν αμαχητί το δικαίωμά τους στη δουλειά έχει δημιουργήσει διαφορετικούς όρους και προϋποθέσεις από εκείνους που θα προδιέγραφε μια εξατομικευμένη στάση διαπραγμάτευσης με την εργοδοσία, και έχει δημιουργήσει πιέσεις σε διάφορα επίπεδα και προς πολλές κατευθύνσεις.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο το γεγονός ότι η ομόφωνη άρνηση του Σωματείου να δεχτεί οποιαδήποτε κουβέντα για μεταφορά της μονάδας –και με δεδομένο ότι το υπουργείο Απασχόλησης και ο νομάρχης έχουν δεσμευτεί ότι δεν θα υπογράψουν το κλείσιμο– έχει προς το παρόν μπλοκάρει τα σχέδια της εταιρείας, τουλάχιστον με βάση τη διαδικασία που έχει μέχρι στιγμής ακολουθήσει, δηλαδή την επίκληση διαβουλεύσεων με βάση το νόμο περί ομαδικών απολύσεων. Το Σωματείο, μάλιστα, αρνήθηκε να συναντήσει εκ νέου την εργοδοσία στις 26/5/2008, έπειτα από δικό της αίτημα, αν εκείνη δεν έπαιρνε πίσω την απόφαση για μεταφορά – η συνάντηση τελικά δεν πραγματοποιήθηκε.

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν ότι παραμένουν σε εγρήγορση, καθώς θεωρούν βέβαιο ότι η εταιρεία θα προβεί άμεσα στην επόμενη κίνησή της, με βασικό στόχο να σπάσει την ενότητα των εργαζομένων, είτε προχωρώντας σε μεμονωμένες απολύσεις είτε στέλνοντας τελεσίγραφα για μεμονωμένες μεταφορές εργατών σε άλλες μονάδες. "Θα είμαστε εδώ και θα αντιμετωπίζουμε τις εξελίξεις μέρα με τη μέρα", λέει ο Νίκος Πεφτίκογλου.

Ένας πρώτος κύκλος κινητοποιήσεων ολοκληρώθηκε για τους εργαζομένους στο "Βοσινάκη", για την Πάτρα της ανεργίας. Αν κάτι μένει από τις καταιγιστικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών είναι το σύνθημα που έγραφε το πανό του Σωματείου που οδηγούσε την πορεία της παμπατραϊκής απεργίας: "Τη νίκη θα φέρει ο αγώνας"!