Μέσα σε ένα ιδιαίτερα δυσμενές διεθνές περιβάλλον διεξάχθηκε η 63η Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών. Ο πρόσφατος πόλεμος στη Ν. Οσετία, η όξυνση του ανταγωνισμού ανάμεσα στις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, τα γεγονότα στη Λατινική Αμερική και το πιο σημαντικό απ’ όλα, η μεγάλη παγκόσμια οικονομική κρίση, ήταν ο καμβάς που διεξάχθηκε η Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ.
Βέβαια υπήρχαν και μια σειρά από άλλα γεγονότα που χρωμάτισαν τις διαδικασίες, όπως το ότι οι ΗΠΑ βρίσκονται σε προεκλογική περίοδο κι έτσι δόθηκε η ευκαιρία στους υποψήφιους προέδρους και αντιπροέδρους να κάνουν κάποιους γύρους επαφών για να τονώσουν το προφίλ τους. Η περιβόητη ακροδεξιά υποψήφιος των Ρεπουμπλικάνων, Σάρα Πάλιν, έκανε νέα σειρά από συναντήσεις με τους προέδρους της Ινδίας, του Πακιστάν, του Ιράκ και του Αφγανιστάν για να καλύψει το έλλειμμά της στη διεθνή κατάσταση και να γνωρίσει από κοντά τους συμμάχους και υποτελείς των ΗΠΑ. Άλλο γεγονός που χρωμάτισε την 63η συνέλευση του ΟΗΕ ήταν η παρουσία του νέου πρωθυπουργού του Νεπάλ, του προέδρου του ΚΚ Νεπάλ (Μαοϊκό), του Πρατσάντα. Με το όνομα του ακόμα στην λίστα τρομοκρατών των ΗΠΑ, ο πρωθυπουργός της νεαρότερης δημοκρατίας στον κόσμο, ταξίδευσε στη Νέα Υόρκη για να μιλήσει στην Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ. Κατά την διάρκεια της παραμονής του στην Νέα Υόρκη μίλησε και σε εκδήλωση που οργάνωσαν επιτροπές αλληλεγγύης στον λαό του Νεπάλ και έκανε επαφές με ηγέτες άλλων χωρών. Ξεκίνησε τον λόγο του στον ΟΗΕ, μίλησε για την μεγάλη αλλαγή που συμβαίνει αυτή την στιγμή στο Νεπάλ. Χαρακτηριστικά είπε: "Καθώς στέκομαι εδώ μπροστά στους ηγέτες του κόσμου, σκέφτομαι τον μακρύ αγώνα που εγώ και το κόμμα μου διεξήγαμε με αυτοπεποίθηση για την απελευθέρωση του κοινού ανθρώπου από τις δαγκάνες της πολύχρονης καταπίεσης, της στέρησης, της περιθωριοποίησης και της παντελούς εγκατάλειψης της προηγούμενης πολιτείας. Οι συμπατριώτες και οι συμπατριώτισσές μου, που μόχθησαν στα βουνά και τις πεδιάδες, δούλεψαν μέρα και νύχτα στα πεδινά και στις αστικές περιοχές, αλλά ήταν αδύναμοι να καλύψουν ακόμα και τις πιο απλές ανάγκες της ζωής για τις οικογένειές τους, είχαν την ελπίδα και την προσδοκία ότι μια μέρα θα ζήσουν μια αξιοπρεπή ζωή με ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες και θα αναγνωριστούν ως σεβαστοί πολίτες μιας χώρας. Τώρα, λοιπόν, βρισκόμαστε ακριβώς πάνω σε αυτή την σημαντική στροφή στην πολιτική ιστορία του Νεπάλ." Στην συνέχεια μίλησε για την διεθνή κατάσταση, για τα αναγκαία μέτρα που πρέπει να παρθούν για να μειωθεί η απόσταση μεταξύ των πλούσιων και των φτωχών χωρών και για να σταματήσουν οι πόλεμοι που τόσο ταλαιπωρούν τους λαούς του πλανήτη.
Ακόμα μία ομιλία που έκανε εντύπωση ήταν αυτή του προέδρου της Βολιβίας Έβο Μοράλες. Ο Μοράλες, που αντιμετωπίζει σοβαρή πολιτική κρίση εντός της χώρας του εξαιτίας των βίαιων αντιδράσεων της αμερικανοκίνητης αντιπολίτευσης στις προτάσεις του για την αναδιανομή του εθνικού πλούτου και την κατάρτιση νέου Συντάγματος, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση των ΗΠΑ για τη στήριξη των αντιπάλων του που επιχειρούν να ενορχηστρώσουν πραξικόπημα. Χαρακτηριστικά είπε: "Θα ήθελα να ακούσω τους εκπροσώπους της κυβέρνησης των ΗΠΑ να απορρίπτουν αυτές τις πράξεις τρομοκρατίας. Αλλά ξέρετε, είναι σύμμαχοι, φυσικά δεν θα τις καταδικάσουν ποτέ".
Από τη συνέλευση έλειπε ο πρόεδρος της Βενεζουέλας Ούγκο Τσάβες όπως και οι πρωθυπουργοί της Ρωσίας, της Γερμανίας και της Ιταλίας. Οι διαδικασίες άρχισαν με την ομιλία του γ.γ. του ΟΗΕ, του Μπαν Κι Μουν. Ουσιαστικά ήταν ένα ευχολόγιο σε σχέση με τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο πλανήτης και την οικονομική κρίση. Ακόμα κάλεσε τα έθνη να αντιληφθούν τη "νέα πραγματικότητα" που συνίσταται στην ανάδειξη "νέων κέντρων εξουσίας και ηγεσίας στην Ασία, τη Λατινική Αμερική και το νεο-αναπτυσσόμενο κόσμο" και να αρχίσουν να συνεργάζονται και όχι να αντιπαρατίθενται.
Ο Μπους, στον αποχαιρετιστήριο λόγο του στα Ηνωμένα Έθνη, αφού την επόμενη φορά δεν θα είναι πρόεδρος, κατηγόρησε τη Ρωσία ότι παραβίασε τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ εισβάλλοντας στην επικράτεια της Γεωργίας και κάλεσε τη διεθνή κοινότητα "να σταθεί ενωμένη στην υποστήριξή της προς τη Γεωργία". Για το ζήτημα της οικονομικής κρίσης έδωσε διαβεβαιώσεις ότι οι ΗΠΑ θα λάβουν μέτρα (απ’ ό,τι φάνηκε το Κογκρέσο είχε άλλη γνώμη) για να μην απειληθεί η οικονομία όλου του πλανήτη. Συνέχισε κατηγορώντας το Ιράν και τη Συρία ότι εξακολουθούν να υποθάλπουν την τρομοκρατία. Ακόμα κάλεσε τον ΟΗΕ να προχωρήσει στην επιβολή κυρώσεων εις βάρος του Ιράν και της Βορείου Κορέας για τα επίμαχα πυρηνικά τους προγράμματα. Για μια ακόμα φορά, ζήτησε απ’ όλους να υποστηρίξουν τις ΗΠΑ με έργα στον πόλεμο ενάντια στην τρομοκρατία, αφού ακόμα κι ο ίδιος ο ΟΗΕ απειλείται από "ένα παγκόσμιο κίνημα βίαιων εξτρεμιστών". Μάλιστα, τόνισε ότι "οι πολυεθνείς οργανισμοί είναι σήμερα πιο αναγκαίοι από ποτέ" για την απόκρουση των τρομοκρατών και των εξτρεμιστών.
Από τη μεριά του, ο Ιρανός πρόεδρος Αχμαντινετζάντ ερμήνευσε την κρίση ως "απόρροια των αμερικανικών στρατιωτικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο" και κάλεσε σε ντιμπέιτ τους Ομπάμα και ΜακΚέιν. Ο υπουργός Εξωτερικών της Βόρειας Κορέας, ο Πακ Κιλ Γιονκ, τόνισε μεταξύ άλλων ότι ο "πόλεμος κατά της τρομοκρατίας" χρησιμοποιείται σαν πρόσχημα για να δικαιολογηθούν επεμβάσεις κάθε είδους σε κυρίαρχα κράτη και ο χειρότερος εχθρός της ειρήνης και των ανθρώπινων δικαιωμάτων είναι οι ΗΠΑ. Ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ, είπε ότι "η ψευδαίσθηση ενός μονοπολικού κόσμου έχει μπερδέψει πολλούς. Το σύνδρομο του "όλα επιτρέπονται" οδήγησε στην επιθετικότητα απέναντι στη Ν. Οσετία… Το πρόβλημα όμως τώρα έχει κλείσει", τόνισε χαρακτηριστικά. Κι έκλεισε λέγοντας ότι χρειάζεται να αναζωογονηθεί η συμμαχία που φτιάχτηκε μετά τις 11/9, όχι μόνο ενάντια στην τρομοκρατία αλλά και σε όσους επιβουλεύονται το διεθνές δίκαιο, όποιοι κι αν είναι αυτοί.
Στη Γενική Συνέλευση τοποθετήθηκε και ο Σαρκοζί ως προεδρεύων της ΕΕ. Ο Σαρκοζί έκανε άνοιγμα προς τη Μόσχα προτείνοντας τη δημιουργία ενός "κοινού οικονομικού χώρου" που να "ξεπερνά τη στρατηγική εταιρική σχέση που επικαλούμαστε μέχρι σήμερα, αλλά απέχει από μια κοινή αγορά". Για τη γενικότερη οικονομική κρίση, ο Σαρκοζί πρότεινε να γίνει διεθνής διάσκεψη με την προοπτική "να επανοικοδομήσουμε τον καπιταλισμό, ώστε τα πιστωτικά ιδρύματα να ελέγχονται και να τιμωρούνται όταν αυτό είναι αναγκαίο".
Ο πρωθυπουργός της Κίνας, Γουέν Τζιαμπάο, παρ’ όλη την πρόσφατη διαστημική επιτυχία της Κίνας, βρέθηκε σε δύσκολη θέση λόγω του διατροφικού σκανδάλου με το μολυσμένο γάλα. Στο περιθώριο της συνέλευσης υποσχέθηκε την ενίσχυση των ελέγχων για τη διασφάλιση της ποιότητας των τροφίμων.
Παράλληλα με τη συνέλευση έλαβαν χώρα και μια σειρά συναντήσεις και επαφές. Ο πρωθυπουργός της Αγγλίας, Γκόρντον Μπράουν, συναντήθηκε με τον Μπους για να συζητήσουν το θέμα της οικονομικής κρίσης. Πολλαπλά ραντεβού έγιναν για τα ελληνικά εθνικά ζητήματα, τόσο για το Κυπριακό όσο και για το Σκοπιανό, ενώ έγινε και μια τριμερής συνάντηση μεταξύ Αρμενίας-Τουρκίας-Αζερμπαϊτζάν. Η τελευταία, μάλιστα, είχε να κάνει αρκετά με τα ζητήματα του Καυκάσου.
Νίκος Ταυρής