Από την Πάτρα “πακέτο” στην Τουρκία, της Κατερίνας Παγουλάτου

τ.256, 28/11/2008

Με καταστολή απαντά η κυβέρνηση στους μετανάστες

Την Πάτρα αναμένεται να επισκεφθεί κατά τις επόμενες ημέρες αντιπροσωπία της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, έπειτα από τις καταγγελίες για παράνομες επαναπροωθήσεις Αφγανών μεταναστών στην Τουρκία, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της μαζικής επιχείρησης-σκούπα που διενεργήθηκε στην πόλη το τελευταίο δεκαήμερο.

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση αναμασά τα περί ίδρυσης Κέντρου Φιλοξενίας Προσφύγων σε μια προσπάθεια να κερδίσει χρόνο, περιμένοντας να "αποδώσουν" τα μέτρα θωράκισης του λιμανιού.

Συγκεκριμένα, στη χρήση κατασταλτικών μεθόδων έχει πλέον προσανατολιστεί η κυβέρνηση προκειμένου να "απαντήσει" στη συνεχή εισροή μεταναστών χωρίς χαρτιά στην Πάτρα. Καταπατώντας στοιχειώδεις αρχές προστασίας των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και το ίδιο το διεθνές δίκαιο, το οποίο επικαλείται, προχώρησε σε επαναπροωθήσεις Αφγανών μεταναστών στην Τουρκία, σύμφωνα με συγκεκριμένες καταγγελίες που έχουν γίνει από τους ίδιους τους μετανάστες.

Οι επαναπροωθήσεις έλαβαν χώρα κατά το προηγούμενο δεκαήμερο, όταν η αστυνομία διεξήγαγε μαζική επιχείρηση "εκκαθάρισης" της λιμενικής ζώνης από τους μετανάστες με το –ανεπίσημο πάντα– επιχείρημα να μη συμμετάσχουν στην πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου και προκαλέσουν τυχόν επεισόδια…

Οι καταγγελίες προκάλεσαν την παρέμβαση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, η οποία συγκάλεσε την Παρασκευή 21 Νοεμβρίου σύσκεψη όλων των οργανώσεων αρωγής, προκειμένου να ενημερωθεί σχετικά.

Στη σύσκεψη, όπου συμμετείχαν μεταξύ άλλων η Κίνηση για την Υπεράσπιση Μεταναστών και Προσφύγων Πάτρας, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα, ο Συνήγορος του Πολίτη, η Διεθνής Αμνηστία, καθώς και το τοπικό παράρτημα του Ερυθρού Σταυρού, υπήρξε ενημέρωση για τη δυσχερή κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην πόλη σχετικά με τους μετανάστες, ενώ κατατέθηκαν προτάσεις με γνώμονα την άρση του αδιεξόδου που έχει δημιουργηθεί. Από την πλευρά της, η Κίνηση για την Υπεράσπιση Μεταναστών και Προσφύγων Πάτρας επισήμανε την ανάγκη δρομολόγησης των διαδικασιών ασύλου για όσους μετανάστες το επιθυμούν, τη δημιουργία κατάλληλων υποδομών για τη στέγασή τους, καθώς και την αναγνώρισή τους ως ομάδα υπό ανθρωπιστική κρίση προκειμένου να μπορούν να λάβουν ταξιδιωτικά έγγραφα.

Η Ύπατη Αρμοστεία δεσμεύτηκε να προχωρήσει σε διμερείς επαφές με τα εμπλεκόμενα υπουργεία Εσωτερικών και Υγείας, καθώς και να επισκεφθεί την Πάτρα προκειμένου να έχει συναντήσεις με τους τοπικούς φορείς.

"Παιχνίδια" με το Κέντρο Φιλοξενίας

Στο μεταξύ, τη δημιουργία Κέντρου Φιλοξενίας στο Δρέπανο έφερε ξανά στο προσκήνιο ο υπουργός Εσωτερικών Πρ. Παυλόπουλος κατά τη συνάντηση που είχε τη Δευτέρα 24 Νοεμβρίου με τον δήμαρχο Πατρέων και τον νομάρχη Αχαΐας. Έπειτα από το "πάγωμα" της υπόθεσης εδώ και μήνες, με κύρια ευθύνη του υπουργείου, η κυβέρνηση είναι φανερό ότι προσπαθεί να κερδίσει χρόνο, επιταχύνοντας παράλληλα την εφαρμογή των μέτρων θωράκισης του λιμανιού. Το συμπέρασμα είναι ότι η καταστολή είναι πλέον ανοιχτά η επιλογή του κράτους για να απαλλαγεί από το "πρόβλημα" των μεταναστών, μια επιλογή που πρέπει να βρει αντίθετο κάθε προοδευτικό και δημοκρατικό πολίτη.

Κατερίνα Παγουλάτου