Μοντέλο… “Βοσινάκη” και στη Frigoglass, της Κ.Π.

τ.259, 23/01/2009 (σε ένθετο οι σελίδες της Αριστεράς με αφιέρωμα στα 90 χρόνια από τη δολοφονία της Ρόζας Λούξεμπουργκ και του Καρλ Λίμπκνεχτ)

Ιδού το κυβερνητικό σχέδιο ανασυγκρότησης της Αχαΐας

Αντιμέτωποι με την ανεργία και την εργοδοτική αυθαιρεσία βρίσκονται 120 εργαζόμενοι της πολυεθνικής εταιρείας Frigoglass, έπειτα από την ανακοίνωση της επιχείρησης στις 16 Ιανουαρίου ότι στη μονάδα της Κάτω Αχαγιάς θα διατηρηθούν μόνο 90 θέσεις εργασίας. Βαρύ πλήγμα για τη σεισμόπληκτη περιοχή που μετρά ακόμα τις πληγές της.

"Η ταχεία επιδείνωση των παγκόσμιων οικονομικών συνθηκών, κατέστησε επιτακτική την ανάγκη διεύρυνσης των πρωτοβουλιών αναδιάρθρωσης των παραγωγικών μονάδων της εταιρείας προκειμένου να εξασφαλιστεί ότι θα εξακολουθήσει να βρίσκεται σε ισχυρή θέση και να ανταποκριθεί στις τρέχουσες μακροπρόθεσμες προκλήσεις": Με αυτή την προκλητική ανακοίνωση, η εταιρεία Frigoglass ανακοίνωσε την περασμένη Παρασκευή την περικοπή 120 θέσεων εργασίας από το εργοστάσιο που λειτουργεί στην Κάτω Αχαγιά, δίνοντας προθεσμία στους εργαζομένους έως τις 6 Φεβρουαρίου να αποδεχτούν την πρότασή της για εθελούσια έξοδο… Σε διαφορετική περίπτωση, όπως σημειώνει, θα προχωρήσει σε απολύσεις κάνοντας χρήση του δικαιώματος του 2%.

Ο εκβιασμός της επιχείρησης έπεσε σαν κεραυνός στην περιοχή, η οποία έχει υποστεί τις μεγαλύτερες καταστροφές στην Αχαΐα από το σεισμό του περασμένου Ιούνη. Με την πλειοψηφία των εργαζομένων στο εργοστάσιο να είναι και οι ίδιοι σεισμόπληκτοι και "φορτωμένοι" με δάνεια, με μεγάλο ποσοστό να είναι γύρω στα πενήντα, η προοπτική να βρεθούν άνεργοι αποτελεί το τελειωτικό "χτύπημα" για τις οικογένειές τους αλλά και συνολικά για το νομό που δεν αντέχει άλλο "λουκέτο".

Από την πλευρά τους, οι εργαζόμενοι δηλώνουν αποφασισμένοι να αγωνιστούν προκειμένου να μη χαθεί ούτε μία θέση εργασίας, ενώ με απόφαση του σωματείου τους προχωρούν σε 24ωρη απεργία στις 23 Γενάρη ζητώντας παράλληλα τη στήριξη και παρέμβαση των τοπικών φορέων.

Ευχαριστούμε, απολύεστε…

Δυστυχώς, για άλλη μια φορά, η Αχαΐα ζει το ίδιο "έργο": τα εναπομείναντα εργοστάσια της περιοχής κλείνουν –δεν έχει περάσει άλλωστε πολύς καιρός από το "λουκέτο" στο "Βοσινάκη"–, την ίδια μάλιστα στιγμή που η κυβέρνηση έχει εξαγγείλει σχέδιο… ανασυγκρότησης για τον σεισμόπληκτο και πυρόπληκτο νομό! Μόνο που η περίφημη "ανασυγκρότησή" τους φέρνει κι άλλα "λουκέτα" σε μια περιοχή που η ανεργία, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αγγίζει το 16%, καλύπτει την εργοδοτική αυθαιρεσία που σχεδιάζει μαζικές απολύσεις με το χρυσωμένο χάπι της εθελουσίας εξόδου, αφήνει τους εργαζόμενους έκθετους και απροστάτευτους στις ορέξεις των πολυεθνικών που θέλουν να παραμείνουν "σε ισχυρή θέση".

Οι εργαζόμενοι της Frigoglass, οι εργαζόμενοι της Αχαΐας δεν είναι αναλώσιμοι στα "σχέδια για αύξηση της αποδοτικότητας και ευελιξίας των παραγωγικών μονάδων" καμίας επιχείρησης, που εν μία νυκτί ανακοινώνει απολύσεις, καταγράφοντας ως "έκτακτο έξοδο στα ετήσια οικονομικά αποτελέσματα του 2008" την αποζημίωση για τη δουλειά μιας ζωής…

Κ.Π.